راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
رساله عملیه آیت الله سبحانی
آدرس:
http://tohid.ir
وصی باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
عنوان مسئله:
وصی باید
مسلمان
و
بالغ
و عاقل و مورد
اطمینان
باشد.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
آیا با نبود ولیّ جهت تصرف در اموال صغار ، وصی می تواند اجازه بدهد به عبارت دیگر وصی وهمچنین قیّم می توانند خلاء نبود ولی را پر کنند؟
شخصی دو نفر را وصی خود در املاک نموده که ثلث آن را به مصرف خیرات برسانند اکنون یکی از آن دو فوت نموده آیا اولاد وصی می تواند کار پدر خود را به عهده بگیرد؟
شخصی از والدین زرتشتی متولد شد. پدرش دو سال بعد مرد و پس از گذشت چند سال ادعا شد که پدرش یک روز قبل از مرگ مسلمان شده بود. اگر این فرزند کافر در حکم، مسلمان تلقی شود و پس از بلوغ به همان دین مادرزادی خود(زرتشتی) ادامه دهد، آیا ارث به او تعلق می گیرد؟
تصرفات وصی منصوب از جانب حاکم شرع در چه مواردی صحیح می باشد؟
آیا اعتکاف بچه ممیّز (غیر بالغ) صحیح است؟
شخصی از دنیا رفته است و قبل از فوت اعلام کرده که خمس اموال را نپرداخته است و ضمناً وصی تعیین نکرده است وظیفه ورثه چیست؟
متوفّی مقلّد مرجعی است وصیّ وی مقلّد مرجعی دیگر، آیا وجوهاتی که متوفّی بر ذمّه داشته است بکدام مرجع داده خواهد شد؟
شخصی از دنیا رفته است و قبل از فوت اعلام کرده که خمس اموال را نپرداخته است و ضمناً وصی تعیین نکرده است وظیفه ورثه چیست؟
اگر در مورد جنایت عمد، بلوغ جانی در زمان جنایت محرز نشده باشد، آیا مدعی می تواند متهم را پس از بلوغ قَسَم دهد و در صورت نکول او و سپس قَسَم مدعی، ضمان او را ثابت کند؟
در بعضی از موارد که شخصی بدون وصیّ و بدون وصیّت نامه فوت می کند و احیاناً اولاد صغیر نیز از خود بجا گذاشته اند که ولیّ قهری هم نداشته اند در این میان عدّه ای از منسوبین و همسایگان جمع شده و کسانی را به عنوان ولیّ و وصیّ و قیوم انتخاب می نمایند آیا اینگونه انتصابها مشروعیّت دارند و آیا این انتخاب شونده ها حق تصدی و تصرف در امور را خواهند داشت؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله علوی گرگانی] در مورد قسامه بفرمائید : آیا کسانی که در زمان وقوع قتل عاقل نبوده یا غیر بالغ بودهاند (کودک یا مراهق) امّا هنگام اجرای قسامه عاقل و بالغ شدهاند میتوانند جهت ادای سوگند در این مراسم شرکت کنند؟
[آیت الله مکارم شیرازی] آیا کسانی که در زمان وقوع قتل عاقل نبوده، یا غیر بالغ بوده اند، امّا هنگام اجرای قسامه عاقل و بالغ شده اند، می توانند جهت ادای سوگند در این مراسم شرکت کنند؟
[آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی وصیّت کرد زید وصیّ اوست تا مادامی که فرزند کوچکش بالغ شود، آیا این وصیّت صحیح است؟
[آیت الله بهجت] آیا دختر باکره ای را که بالغ و عاقل و رشیده است، بی اذن پدر او می توان متعه کرد؟
[سایر] آیا دختر و پسر عاقل و بالغ، میتوانند بدون اطلاع خانواده برای ازدواج با هم صحبت کنند و سپس خانواده را مطلع سازند؟
[آیت الله اردبیلی] من دختری 33 ساله بالغ و عاقل (باکره) را بدون اذن پدرش به عقد موقت خود در آوردم. نظر حضرتعالی دربارة این عقد چیست؟
[سایر] چگونه وقتی امام علی (ع) هنوز بالغ نشده بودند ما او را از مسلمانان صدر اسلام میدانیم. (به عنوان اولین مرد مسلمان)؟
[آیت الله مکارم شیرازی] اگر شخصی مسلمان (به ظاهر)، عاقل، بالغ، رشید، غنی از نظر اقتصادی (بدون مشکل اقتصادی) لطیفه یا جوک هایی را آزادانه و به اختیار کامل خود با مضامین و حاوی توهین، ناسزاگویی و فحش نعوذ بالله به پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله) و ائمه اطهار(علیهم السلام) یا حضرت امام (ره) و روحانیت بیان کند حکم شرعی وی چیست؟
[آیت الله علوی گرگانی] این که در رساله نوشته شده اگر کسی در مسجد جای دیگری را غصب کند( آیا فردی که جا گرفته هر کس باشد فرقی ندارد اعمّ از بالغ و غیر بالغ، عاقل و دیوانه، زن یا مرد، شیعه یا سنّی یا این که باید بالغ شیعی باشد؟
[آیت الله بهجت] آیا اطفال پیش از بلوغ، متصف به صفت اسلام و کفر می شوند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
کسی که میّت را غسل می دهد، باید مسلمان و بالغ و عاقل باشد و مسایل غسل را هم بداند. صفحه 191
اگر پسر بزرگتر موقع مرگ پدر نابالغ یا دیوانه باشد وقتی که بالغ شد یا عاقل گردید، باید نماز و روزه پدر را قضا نماید و چنانچه پیش از بالغ شدن یا عاقل شدن بمیرد، پسر دوم بنابر احتیاط واجب، باید به جا آورد.
اگر دیوانه یا بچه نابالغی میّت را مس کند، بعد از آن که آن دیوانه عاقل شد یا بچه بالغ شد باید غسل مس میت نماید.
اگر پیش از غروب بچه بالغ شود، یا دیوانه عاقل گردد، یا فقیر غنی شود، در صورتی که شرایط واجب شدن فطره را دارا باشد، باید زکات فطره را بدهد.
دو نفری که چیزی را به یکدیگر صلح می کنند، باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و قصد صلح داشته باشند و حاکم شرع هم آنان را از تصرف در اموالشان جلوگیری نکرده باشد.
امانت دار و کسی که مال را امانت می گذارد، باید هر دو بالغ و عاقل باشند، پس اگر انسان مالی را پیش بچه یا دیوانه امانت بگذارد، یا دیوانه و بچه مالی را پیش کسی امانت بگذارند صحیح نیست.
اگر زنی که آزاد و مسلمان و عاقل است دختری داشته باشد تا هفت سال دختر تمام نشده، پدر نمی تواند او را از مادرش جدا کند.
زکات در صورتی واجب می شود که مال به مقدار نِصاب که بعداً گفته می شود برسد و مالک آن، بالغ و عاقل و آزاد باشد و بتواند در آن مال تصرف کند.
دو نفری که چیزی را به یکدیگر صلح می کنند، باید بالغ و عاقل باشند و کسی آنها را مجبور نکرده باشد و قصد صلح داشته باشند و حاکم شرع هم آنان را از تصرف در اموالشان جلوگیری نکرده باشد.
کسی که وصیت می کند باید عاقل و بالغ باشد و از روی اختیار وصیت کند و نیز سفیه و یا از طرف حاکم شرع در تصرف در اموال ممنوع نباشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله نوری همدانی] وصیّ باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد .
[آیت الله بروجردی] وصی باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
[امام خمینی] وصی باید مسلمان و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . وصی باید مسلمان و عاقل باشد و مورد اطمینان باشد.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] وصی باید عاقل باشد و احوط این است که بالغ نیز باشد و لازم است وصی مسلمان؛ مسلمان نیز باشد و در اموری که راجع به شخص موصی نیست لازم است مورد اطمینان باشد.
[آیت الله مظاهری] وصی باید شیعه و بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد.
[آیت الله خوئی] وصی باید عاقل باشد و احوط این است که بالغ نیز باشد و لازم است وصی مسلمان باشد و در اموری که راجع به شخص موصی نیست لازم است مورد اطمینان باشد.
[آیت الله فاضل لنکرانی] وصی باید بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد. و اگر وصیت کننده مسلمان باشد چنانچه عمل به وصیت موجب استیلاء بر ورثه ای که در این فرض طبعاً مسلمان خواهند بود باشد، لازم است مسلمان باشد.
[آیت الله اردبیلی] وصیّ باید مسلمان و عاقل و مورد اطمینان باشد و به احتیاط واجب باید بالغ باشد، ولی غیر بالغ را میتوان به همراه بالغ وصی قرار داد، در این صورت اجرای وصیّت با بالغ خواهد بود و پس از بلوغ صغیر، با هم به وصیّت عمل میکنند.
[آیت الله بهجت] وصیّ باید بالغ و عاقل و مورد اطمینان باشد، پس اگر خیانتی از او ظاهر شد، وصایتش باطل میگردد و حق تصرّفات از او سلب میشود، و وصیّ میتواند مرد باشد یا زن، نابینا باشد یا بینا، وارث وصیّتکننده باشد یا غیر آن، و وصیّ میّت مسلمان باید مسلمان باشد.
اطمینان
سکون و آرامش را اطمینان گویند.
مسلمان
توحید معاد نبوت عدل (شیعه) • 
بالغ
بلوغ، در فقه اسلامی به معنای رسیدن انسان به سنی است که مشمول تکلیف دینی میشود و باید به دستورهای دینی عمل کند. نشانههای بلوغ عبارتند از احتلام، روییدن موی خشن اطراف شرمگاه و سن؛ هر یک از این علائم ظاهر شود، شخص بالغ و مکلّف محسوب میگردد.
وصی
كسی كه عهدهدار انجام وصيتی شده است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*