به کسی که معلوم نیست سیّد است یا نه، میشود زکاْ داد.
عنوان مسئله:
به کسی که معلوم نیست سیّد است یا نه، میشود زکاْ داد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا مصرف خمس و زکاْ در جاهایی مثل مسجد، حسینیه، راه، مدرسه و درمانگاه جایز است؟
- حدود یک قرن قبل در یکی از قریههای افغانستان شخصی بنام سیّد محمّد فرزند سیّد خواجه زندگی میکرده که از ایشان سه پسر بنامهای سیّد میرزا، سیّد حیدرعلی و سیّد حسن باقی مانده و یکی از پسران بنام سیّد حیدر علی در زمان حیات پدرش فوت نموده واز وی یک پسر بنام سیّد خداداد باقی مانده و یک دختر (این دختر حین فوت پدر هنوز به دنیا نیامده بود) مرحوم سیّد محمّد زمینهای خویش را طیّ یک سند در تاریخ 1304 به سه تقسیم مساوی بین دو پسرش سیّد میرزا و سیّد حسن و نوهاش سیّد خداداد تقسیم نموده است و این سند هم موجود است بعدها که سیّد محمّد فوت نمود و یکی دیگر از پسران وی مرحوم سیّد میرزا نیز فوت مینماید پسر سیّد میرزا یعنی سیّد عوض آخوند کربلایی بنا به تسلّط و نفوذی که داشته تقسیم نامه جدّش را نادیده گرفته و قسمت مربوط به خداداد را (یک سوّم مساوی بوده) به چهار قسمت تقسیم نموده و سه قسمت آن را به سیّد خداداد واگذار و یک قسمت آن را خود و برادرانش تصرّف و به زمینهای خویش ضمیمه نمود حال بیان فرمائید که آیا سیّد عوض آخوند کربلایی مجاز بوده که تقسیم نامه جدّش را نادیده بگیرد و آیا اکنون ورثه مرحوم سیّد خداداد میتواند یک چهارّم از زمینهایشان را که جبرادر تصرّف پسر عموهایشان قرار گرفته بازپس گیرد یا خیر؟
- حکم دریافت صدقه مستحبّی غیر سیّد توسط سادات چیست و آیا در این حکم از نظر ادلّه شرعی فرقی بین فرزندان درجه اوّل ائمه 7 و سایر طبقات با سادات وجود دارد یا خیر؟
- اگر فردی نمیدانسته که دادن زکات فطره غیر سیّد به سیّد جایز نیست و مدّتی داده حال متوجّه شده، وظیفه او چیست؟
- اینجانب سیّد هستم بعلّت نداشتن فرزند نوزادی را از بنیاد حمایت کودکان به فرزندی گرفتم و نامش را سیّد علی گذاشته و برایش شناسنامه گرفتهام حکم چیست؟
- کسی که سیّد است، آیا لازم است شجرهنامه خود را بداند و آیا کسی یا طریقهای وجود دارد که بتوان از آن طریق سیادت را فهمید یا خیر؟
- آیا سادات فقیر، میتوانند از کمیته امداد مستمری دریافت کنند؟
- اگر زنی سیّده، زوجه مردی سیّد باشد ولی این مرد غالبابه غیر از خورد و خوراک متعارف مایحتاج ضروری دیگر او را نمیدهد آیا ما میتوانیم از باب اینکه سیّد است سهم سادات به او کمک کنیم؟
- آیا برای اثبات سیادت، شیاع مفید علم و اطمینان و شهرتکافی است؟
- آیا سهم سادات را بدون اجازه حضرتعالی میتوان به سادات داد یا نه؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] اگر (مادر کسی سید است و پدرش غیر سید است)؛ 1 - این شخص سیّد محسوب میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر سیدی شب عید فطر نان خور میزبان غیر سید محسوب شود، آیا فطره ی آن سید را باید به سید داد یا به غیر سید؟
- [سایر] کسی که سید نیست، میتواند فطره را به سید بدهد؟
- [سایر] آیا غیر سید، میتواند کفّاره روزه را به سید بدهد؟
- [آیت الله سیستانی] ازدواج مرد غیر سید با زن سید اشکال دارد ؟
- [آیت الله بهجت] آیا سیّد می تواند از غیر سیّد زکات بگیرد؟
- [سایر] ازدواج سید با غیر سید چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] پوشیدن لباس اختصاصی سادات برای غیر سیّد جایز است؟
- [سایر] چرا افرادی که مادرشان سید است، سید محسوب نمی شوند، در صورتی که تمام فرزندان حضرت فاطمه زهرا (س) سید محسوب می شوند؟ با تشکر
- [سایر] در رابطه با احترام به سادات چه سفارشی شده است؟ آیا فرقی بین سادات در دنیا و آخرت با غیر سادات است؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- سیّد نمیتواند از غیر سیّد زکاْ بگیرد، ولی اگر خمس وسایر وجوهات کفایت مخارج او را نکند و از گرفتن زکاْ ناچار باشد، میتواند از غیر سیّد زکاْ بگیرد، و ناچار بنابراحتیاط کسی است که با فرض دسترسی به خمس وسایر وجوهات کفایت زندگانی روزمرّه او را ننماید و احتیاط واجب اقتصار کردن بر گرفتن زکاْ بقدر رفع ضرورت یومیّه است.
- کسی که زکاْ میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکاْ بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکاْ بدهد با تفصیلی که در )مسأله 1951) گذشت.
- انسان باید زکاْ را به قصد قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بدهد و در نیّت معیّن کند که آنچه را میدهد زکاْ مال است یا زکاْ فطره، ولیاگر زکاْ گندم و جو بر او واجب باشد، لازم نیست معیّن کند چیزی را که میدهد زکاْ گندم است یا زکاْ جو.
- اگر پیش از دادن زکاْ از انگور وخرما وگندمی که زکاْ آنها واجب شده خود وعیالش بیش از متعارف بخورند، یا مثلاً به فقیر بدهد نه بعنوان زکاْ، باید زکاْ مقداری را که مصرف کرده بدهد.
- به فقیری که گدایی میکند، میشود زکاْ داد، ولی به کسی که زکاْ را در معصیت مصرف میکند نمیشود زکاْ داد.
- اگر زکاْ خرمای خشک یا کشمش بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای تازه یا انگور بدهد و نیز اگر زکاْ خرمای تازه یا انگور بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای خشک یا کشمش بدهد امّا اگر یکی از اینها یا چیز دیگری را به قصد قیمت زکاْ بدهد اگر به مقدار قیمت زکاْ باشد، مانعی ندارد.
- کسی که میگوید فقیرم وقبلاً فقیر نبوده چنانکه از گفته او اطمینان پیدا نشود، احتیاط واجب آن است که به او زکاْ ندهند ولی اگر قبلاً حالش معلوم نبوده به گفته او که فقیرم میتوان زکاْ دارد ولو گمان به راستگویی او نداشته باشد.
- چیزی را که انسان بابت زکاْ به فقیر میدهد لازم نیست به او بگوید که زکاْ است، بشرط این که بداند فقیر قبول تملّک این مال را ولو از زکاْ باشد مینماید، بلکه اگر فقیر خجالت بکشد، مستحبّ است باسم پیشکش بدهد، ولی باید قصد زکاْ نماید در صورتی که بداند آن فقیر قبول مطلق مال را میکند ولو این که زکاْ باشد، والاّض اگر بداند زکاْ را قبول نمیکند بنابر احتیاط واجب آن است که زکاْ را به او ندهد.
- اگر پیش از آن که زکاْ بر او واجب شود، چیزی بابت زکاْ به فقیر بدهد، زکاْ حساب نمیشود و بعد از آن که زکاْ بر او واجب شد، اگر چیزی را که به فقیر داده از بین نرفته باشد و آن فقیر هم به فقر خود باقی باشد، میتواند چیزی را که به او داده بابت زکاْ حساب کند.
- اگر در شهر کسی که میخواهد زکاْ بدهد مستحقّی نباشد و نتواند زکاْ را به مصرف دیگری هم که برای آن معیّن شده برساند، چنانچه امید نداشته باشد که بعداً مستحقّی پیدا کند، باید زکاْ را به شهر دیگر ببرد و به مصرف زکاْ برساند، ونمیتواند مخارج بردن به آن شهر را از زکاْ بردارد و چنانچه زکاْ را کنار گذاشته باشد، وتلف شود ضامن نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] به کسی که معلوم نیست سید است یا نه ، میشود زکات داد ولی اگر خود ادعای سیادت کند ومالک به او زکات بدهد ذمهاش بری نمیشود . نیّت زکات
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . به کسی که معلوم نیست سید است یا نه، می شود زکات داد.
- [آیت الله بروجردی] به کسی که معلوم نیست سید است یا نه، میشود زکات داد.نیت زکات
- [امام خمینی] به کسی که معلوم نیست سید است یا نه می شود زکات داد.
- [آیت الله مظاهری] به کسی که معلوم نیست سیّد است یا نه، میشود زکات داد.
- [آیت الله وحید خراسانی] به کسی که معلوم نیست سید است یا نه می شود زکات داد
- [آیت الله اردبیلی] سیّد میتواند صدقات واجب یا مستحب خود را به سیّد یا غیر سیّد بدهد و غیر سیّد میتواند صدقه مستحب خود را به سیّد بپردازد، ولی نمیتواند صدقه واجب خود نظیر زکات مال و زکات فطره را به سیّد بدهد، و چنانچه پرداخت کفّارات و ردّ مظالم بر غیر سیّد واجب شود، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را به سیّد بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که سیّد نیست، نمیتواند به سیّد فطره بدهد و چنانچه دهنده فطریّه سیّد نباشد ولی نانخور او سیّد باشد یا بر عکس، بنابر احتیاط واجب نمیتواند فطریّه او را به سیّد بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در محلّ خود به سیادت مشهور است سیّد به شمار میآید و کسی که در محلّ خود به عدم سیادت مشهور است غیر سیّد میباشد، همچنین است اگر به دلیلی عرفاً به سیّد نبودن وی یا عدم اشتهار وی به سیادت اطمینان پیدا شود، مثل کسی که خود میگوید من سیّد نیستم و انگیزه ویژهای برای این سخن ندارد. در این مسأله داشتن یا نداشتن شجرهنامه و مانند آن تأثیری ندارد، همچنین راههای دیگر همچون خوابنما شدن که برخی از مردمان عوام به آنها اعتماد میکنند، هیچ اعتباری ندارد. و به کسی که سیادت یا عدم سیادت وی از راه معتبر ثابت نشده است، نمیشود از زکات واجب غیر سیّد داد، بلکه از زکات واجب سادات یا زکاتهای مستحبّی و یا سایر وجوهی که اختصاص به سادات یا غیر سادات ندارد، داده میشود. نیّت زکات
- [آیت الله جوادی آملی] .اثبات سیادت افراد یا به وسیله شهادت دو مرد عادل است؛ یا به این است که در شهر خو د مشهور و معروف به سیادت باشد , بنابراین هر کس ادعا کند که سیّد است، کافی نیست. حکم سادات واجب النفقه