اگر موقعی که زکاْ را کنار میگذارد ومستحقّی حاضر باشد، بهتر است زکاْ را به او بدهد، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکاْ به او از جهتی بهتر باشد.
عنوان مسئله:
اگر موقعی که زکاْ را کنار میگذارد ومستحقّی حاضر باشد، بهتر است زکاْ را به او بدهد، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکاْ به او از جهتی بهتر باشد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- کسی که پول به عنوان قرض الحسنه در اختیار کسی میگذارد اگر سال بر این مبلغ بگذرد خمس آن را چه کسی باید بدهد صاحب پول یا کسی که قرض گرفته؟
- چیزهایی نظیر پارچه چادری که انسان برای همسر آینده خود کنار میگذارد خمس دارد؟
- آیا مصرف خمس و زکاْ در جاهایی مثل مسجد، حسینیه، راه، مدرسه و درمانگاه جایز است؟
- آیا تیمّم در زمینهایی که زمین شهری از صاحبانشان میگیرد و در اختیار دیگران میگذارد، صحیح است؟
- شخصی که شریکش غایب است زمین خود و شریکش را با کس دیگری معامله میکند و قرار میگذارد که هر زمان شریکم آمد وی را با این معامله راضی میکنم وقتی شریک آمد راضی نشد میتواند معامله را به هم بزند یا خیر؟
- آنهائی که در بانک پول میگذارند و بانک با پول آنان کار میکند اگر از سال بگذرد، آیا خمس تعلّق میگیرد و علی فرض تعلّق خمس اگر به نیّت خودش، پولی که میگذارد پول سابق را بردارد، آیا باز هم خمس دارد؟
- شخصی چند قطعه زمین خود را تحویل یک شخصی دیگری کرده که همه ساله حاصل آن را جمعآوری کرده و نگهدارد و اگر از اقارب آن شخص احتیاج داشته باشند به ایشان قرض بدهد و به هیچ عنوان سود دریافت نکند امّا آن شخص همه ساله محصول زمین را جمع کرده و به اشخاص دیگری که سود میدهند داده و سودش را برای خود و مالک کنار میگذارد و به اقوام مالک هم اطّلاع نمیدهد آیا این سود برای مالک اشکال دارد یا خیر؟
- آیا جایز است انسان وقتی به او تلفن زده میشود تلفن را بردارد و بدون آنکه جوابی بدهد تلفن را قطع کند با در نظر گرفتن اینکه اگر خواسته باشد جواب بگوید موجب مزاحمت و اشکال در کارهای او خواهد بود؟
- نظر مبارک را پیرامون علم قاضی از نظر الحاق به اقرار یا بیّنه بیان بفرمائید و اگر علم قاضی طریق سوّمی میباشد حکم عفو چگونه است؟
- اگر کسی زن حامله را بکشد آیا فقط دیه زن را باید بدهد یا دیه بچّه را نیز باید بدهد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [سایر] چگونه کنترل چشم از نگاه به حرام بر تمرکز فکر تأثیر میگذارد؟
- [آیت الله مظاهری] کسی که بدعت میگذارد، اگر خودش نداند بدعت گذاشته است، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر به فردی ارث رسیده به نصاب زکات بدهند پس از فوت وصیت کننده وعدم قبول ارثی مانند طلا باوجودی که ارث قانونی مال اوست باید زکا ت بدهد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا پولی که یک جوان بیزحمت برای خرید خانه در بانک میگذارد یا جمع میکند، خمس دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا پولی که یک جوان بیزحمت برای خرید خانه در بانک میگذارد یا جمع میکند، خمس دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مکلّف، در حال خواندن نماز گمان پیدا کند که قبله در جهتی غیر از آن جهتی است که به سوی آن نماز میخواند، آیا میتواند جهت خود را به سوی طرفی که گمان پیدا کرده، تغییر دهد؟
- [آیت الله اردبیلی] گاهی وارد جایی میشویم و جهتی را به عنوان قبله به ما نشان میدهند؛ ولی خودمان جهت قبله را غیر از آن جهتی که با ما نشان دادهاند، تشخیص میدهیم. در این موقع، کدام یک را ترجیح دهیم؟
- [سایر] چنانچه اعتکاف مستحبی را به جهتی به هم بزند، آیا قضای آن واجب می شود؟
- [سایر] آیا کسی که روزه قضا گرفته، می تواند آن را به جهتی باطل کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا کسی که روزه قضا گرفته، می تواند آن را به جهتی باطل کند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- موقعی که گندم وجو را از کاه جدا میکنند وموقع خشک شدن خرما وانگور، انسان باید زکاْ را به فقیر بدهد، یا از مال خود جدا کند، و زکاْ طلا ونقره وگاو وگوسفند وشتر را بعد از تمام شدن ماه یازدهم باید به فقیر بدهد، یا از مال خود جدا نماید و اگر منتظر فقیر معیّنی باشد، یا بخواهد به فقیری بدهد که از جهتی برتری دارد میتواند زکاْ را جدا نکند.
- اگر موقعی که دادن زکاْ فطره واجب است، فطره را ندهد و کنار هم نگذارد، بعداً باید بدون این که نیّت ادأ و قضأ کند فطره را بدهد.
- اگر پیش از دادن زکاْ از انگور وخرما وگندمی که زکاْ آنها واجب شده خود وعیالش بیش از متعارف بخورند، یا مثلاً به فقیر بدهد نه بعنوان زکاْ، باید زکاْ مقداری را که مصرف کرده بدهد.
- اگر زکاْ خرمای خشک یا کشمش بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای تازه یا انگور بدهد و نیز اگر زکاْ خرمای تازه یا انگور بر او واجب باشد، نمیتواند زکاْ آن را خرمای خشک یا کشمش بدهد امّا اگر یکی از اینها یا چیز دیگری را به قصد قیمت زکاْ بدهد اگر به مقدار قیمت زکاْ باشد، مانعی ندارد.
- اگر به ولیّ طفل ودیوانه دسترسی ندارد، میتواند خودش یا بوسیله یک نفر امین زکاْ را به مصرف طفل یا دیوانه برساند و باید موقعی که زکاْ به مصرف آنان میرسد، نیّت زکاْ کند.
- زکاْ گندم وجو وقتی واجب میشود که به آنها گندم وجو گفته شود و زکاْ کشمش بنابر احتیاط وقتی واجب میشود که غوره است و موقعی هم که رنگ خرما زرد یا سرخ شد، بنابر احتیاط زکاْ آن واجب میشود ولی وقت دادن زکاْ در گندم و جو موقع خرمن و جدا کردن کاه آنها و در خرما و کشمش موقعی است که خشک شده باشد.
- کسی که زکاْ میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکاْ بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکاْ بدهد با تفصیلی که در )مسأله 1951) گذشت.
- پدر میتواند به پسرش زکاْ بدهد که برای خود زن بگیرد، پسر هم میتواند برای آن که پدرش زن بگیرد زکاْ خود را به او بدهد.
- کسی که باید زکاْ گاو وگوسفند وشتر را بدهد، اگر زکاْ آنها را از مال دیگرش بدهد، تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده، همه ساله باید زکاْ را بدهد و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اوّل کمتر شوند، زکاْ بر او واجب نیست مثلاً کسی که چهل گوسفند دارد، اگر از مال دیگرش زکاْ آنها را بدهد تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده، همه ساله باید یکگوسفند و اگر از خود آنها بدهد، تا وقتی به چهل نرسیده، زکاْ بر او واجب نیست.
- فقیری که میداند زکاْ بر انسان واجب نشده، اگر چیزی بابت زکاْ بگیرد و پیش او تلف شود ضامن است، پس موقعی که زکاْ بر انسان واجب میشود اگر آن فقیر به فقر خود باقی باشد، میتواند عوض چیزی را که به او داده بابت زکاْ حساب کند.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] اگر موقعی که زکات را کنار میگذارد مستحقی حاضر باشد بهتر است زکات را به او بدهد، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله سیستانی] اگر موقعی که زکات را کنار میگذارد مستحقّی حاضر باشد ، بهتر است زکات را به او بدهد ، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد .
- [آیت الله سبحانی] اگر موقعی که زکات را کنار می گذارد مستحقی حاضر باشد، بهتر است زکات را به او بدهد، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر موقعی که زکات را کنار گذاشته مستحقّی حاضر باشد، بهتر است زکات را به او بدهد، مگر کسی را در نظر دارد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقعی که زکات را کنار می گذارد مستحقّی حاضر باشد بهتر است زکات را به او بدهد مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر موقعی که زکات را کنار می گذارد مستحقی حاضر باشد احتیاط لازم آن است که زکات را به او بدهد، مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی که زکات را کنار می گذارد مستحقی حاضر باشد بهتر است زکات را به او بدهد مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر موقعی که زکاه را کنار می گذارد مستحقی حاضر باشد؛ بهتر است زکاه را به او بدهد مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکاه به او از جهتی بهتر باشد.
- [امام خمینی] اگر موقعی که زکات را کنار می گذارد مستحقی حاضر باشد بهتر است زکات را به او بدهد مگر کسی را در نظر داشته باشد که دادن زکات به او از جهتی بهتر باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] موقعی که گندم و جو را از کاه جدا می کند و موقعی که انگور خشک شده کشمش شود و موقعی که رطب خرما شود انسان باید زکات را به فقیر بدهد یا از مال خود جدا کند. و زکات طلا و نقره و گاو و گوسفند و شتر را بعد از تمام شدن ماه یازدهم باید به فقیر بدهد یا از مال خود جدا نماید. و اگر منتظر فقیر معیّنی باشد، یا بخواهد به فقیری بدهد که از جهتی برتری دارد بنابر احتیاط واجب زکات را جدا کند تا بعد به آن فقیر معیّن برساند.