در جامعه بشری ازدواج أمری ضروری و ناگزیر است که بقای نسل بشر وابسته به آن است. از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصی داشته و بهترین وسیله برای پاکدامنی و مهار غرایز جنسی و آرامش و حرکت به سوی کمال دینی است که به دنبال آن سعادت دنیایی و آخرتی انسان است. و اگر کسی نیاز به ازدواج داشته باشد، اسلام آن را بر او واجب می داند و نمی توان به خاطر ادامه تحصیل و ترس از کم شدن حقوق و درآمد، از ازدواج واجب خودداری کرد. آری اگر انسان بتواند با توکل بر خدا و با انجام برنامه هایی حساب شده برای مدت کوتاهی جلوی طغیان غریزه جنسی خود را بگیرد می تواند ازدواج خود را به تاخیر بیندازد [i] . البته این مسئله با شرایط و اقتضاءات هر کس و جامعه ای که در آن زندگی می کند فرق می کند. در این مورد نمی توان یک قانون کلی برای تمام اقشار ارائه کرد و نسخه ای واحد پیچید، بلکه چه بسا در یک گروه و صنفی خاص افراد آن دارای شرایط متنوع و مخصوص خودشان باشند. این طور نیست که در ازدواج، شغل تعیین کننده باشد و حرف اول را بزند، بلکه چه بسا عده ای در شغل واحد دارای شرایط متنوعی باشند که در یکی مقتضی ازدواح زود هنگام و در دیگری مقتضی ازدواج در سنین بالا را داشته باشد. بله شغل انسان، تأثیرگذار است. [i] اقتباس از نمایه شماره 1123 (سایت: 1164).
در جامعه بشری ازدواج أمری ضروری و ناگزیر است که بقای نسل بشر وابسته به آن است. از نظر اسلام، ازدواج و تشکیل خانواده، اهمیت خاصی داشته و بهترین وسیله برای پاکدامنی و مهار غرایز جنسی و آرامش و حرکت به سوی کمال دینی است که به دنبال آن سعادت دنیایی و آخرتی انسان است. و اگر کسی نیاز به ازدواج داشته باشد، اسلام آن را بر او واجب می داند و نمی توان به خاطر ادامه تحصیل و ترس از کم شدن حقوق و درآمد، از ازدواج واجب خودداری کرد. آری اگر انسان بتواند با توکل بر خدا و با انجام برنامه هایی حساب شده برای مدت کوتاهی جلوی طغیان غریزه جنسی خود را بگیرد می تواند ازدواج خود را به تاخیر بیندازد [i] . البته این مسئله با شرایط و اقتضاءات هر کس و جامعه ای که در آن زندگی می کند فرق می کند. در این مورد نمی توان یک قانون کلی برای تمام اقشار ارائه کرد و نسخه ای واحد پیچید، بلکه چه بسا در یک گروه و صنفی خاص افراد آن دارای شرایط متنوع و مخصوص خودشان باشند. این طور نیست که در ازدواج، شغل تعیین کننده باشد و حرف اول را بزند، بلکه چه بسا عده ای در شغل واحد دارای شرایط متنوعی باشند که در یکی مقتضی ازدواح زود هنگام و در دیگری مقتضی ازدواج در سنین بالا را داشته باشد. بله شغل انسان، تأثیرگذار است.
[i] اقتباس از نمایه شماره 1123 (سایت: 1164).
- [آیت الله سبحانی] اقتداء طلبه به غیر طلبه و اقتداء معمّم به غیر معمّم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] از سهم امام علیه السلام اجازه میدهید برای طلبه کتاب خریداری شود و از سهم سادات برای طلبه سید؟
- [سایر] باسلام میخواستم بدانم منظور موسساتی که برای تحصیل طلبه میپذیرند از مدرک سطح 2یا3چیست ؟درواقع بعد از چه پایه ای طلبه دارای سطح 2یا3میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] طلبه شدن در عصر حاضر واجب کفائی است یا عینی ؟
- [سایر] دختری 19 ساله هستم. خواستگاری 20 ساله دارم که طلبه هست. خودم هم طلبه هستم. با توجه به سن ایشون نمیدونم که آیا مسئولیت بذیر هست یاخیر؟ می خواستم بدونم از چه طریقی یا سوالی این موضوع را بفهمم؟ تشکر.
- [آیت الله سبحانی] هر چیزی که طلبه یا غیر طلبه ( مثلاً کتاب یا چیزهای دیگری) را به تدریج می خرد اوّلاً چون نمی تواند یکجا بخرد. ثانیاً به آنها نیاز خواهد داشت. آیا به آنها خمس تعلق می گیرد یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب علاقه زیادی به طلبه شدن دارم و از رفتن به دبیرستان یا هنرستان نسبت به اخلاق خود بیم دارم، ولی پدر اینجانب با طلبه شدن من مخالفت می کنند، لطفاً وظیفه اینجانب را مشخص کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] طلبه ای از پدرش خانه ای را به ارث برده است که متعلّق خمس است در حالی که این طلبه قادر به پرداخت خمس نیست و بدهکار نیز هست چه کار کند که تصرّفش در این خانه جایز باشد؟
- [سایر] آیا می توان خمس خانه خود را به فرزند طلبه خود بدهیم؟
- [آیت الله مظاهری] اگر طلبه ای همزمان با حوزه دروس کلاسیک را نیز بخواند آیا اشکال دارد؟
- [آیت الله بروجردی] تصرف در ملک میتی که به مردم بدهکار است، حرام و نماز در آن باطل است، ولی اگر ضامن شوند که قرضهای او را بپردازند، یا این که طلبه کارها و وصی میت یا طلبه کارها و حاکم شرع اجازه بدهند، تصرف و نماز در ملک او مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] طلبه کار میتواند حواله را قبول نکند، اگر چه کسی که به او حواله شده فقیر نباشد و در پرداختن حواله هم کوتاهی ننماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر موقعی که باید بدهی خود را بدهد، طلبکار مطالبه کند و او ندهد، طلبه کار میتواند مالی را که گرو برداشته بفروشد و طلب خود را بردارد و باید بقیه را به بدهکار بدهد، ولی اگر به حاکم شرع دسترسی دارد، باید برای فروش آن از حاکم شرع اجازهی بگیرد.
- [آیت الله بروجردی] مالی را که نزد کسی گرو گذاشتهاند، اگر دیگری غصب کند، صاحب مال و طلبه کار میتوانند چیزی را که غصب کرده از او مطالبه نمایند و چنانچه آن چیز را از او بگیرند، باز هم در گروست و اگر آن چیز از بین برود و عوض آن را بگیرند، آن عوض هم مثل خود آن چیز گرو میباشد.
- [آیت الله بروجردی] اگر بدهکار غیر از خانهای که در آن نشسته و چیزهایی که مانند اثاثیهی خانه محل احتیاج اوست چیز دیگری نداشته باشد، طلبکار نمیتواند طلب خود را از او مطالبه کند، ولی اگر مالی را که گرو گذاشته خانه و اثاثیه هم باشد، طلبه کار میتواند بفروشد و طلب خود را بردارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی چیزی را برای خودش وقف کند (مثل آن که ملکی را وقف کند که عایدی آن صرف خودش شود، یا بعد از مرگ او خرج مقبره اش نمایند). صحیح نیست ولی اگر مثلاً، مدرسه یا مزرعه ای را وقف بر طلاب کند و خودش طلبه باشد، می تواند مانند سایرین از منافع وقف استفاده نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.