(استمناء) (خود ارضایی) یعنی این که انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه شده است. [1] در قرآن مجید مستقیما به این مسئله اشاره نشده است، ولی فقها حکم این مسئله را از آیه شریفه : "و کسانی که غیر از این طریق (آمیزش جنسی با همسران و کنیزانشان [2] ) را طلب کنند، تجاوزگرند!" [3] و از روایات متعددی که در این زمینه وجود دارد استفاده کرده اند. استمناء، انواعی دارد؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز. اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد استمناء و حرام است و مرتکب گناه شده است. در هر صورت (با اختیار یا بدون اختیار) اگر استمناء منجر به خروج منی از انسان بشود، [4] انسان جنب شده و برای نماز و روزه و سایر کارهایی که مشروط به طهارت است، غسل جنابت بر او واجب می شود. همچنین استمناء روزه را باطل می کند و کسی که در ماه مبارک رمضان روزه خود را با استمناء باطل کند، علاوه بر قضاء، کفاره نیز بر او واجب می شود. [5] [1] . مجمع الرسائل المحشی لصاحب جواهر، ج 1، ص 447، م 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری، ص 34؛ مناسک محشی، امام خمینی، ص 163، ص 334. [2] . مؤمنون، 6، " إِلَّا عَلیَ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانهُُمْ فَإِنهَُّمْ غَیرُْ مَلُومِینَ". . [3] مؤمنون، 7، "مَنِ ابْتَغی وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُون". [4] . برگرفته از نمایه: حکم استمناء و انواع آن، سؤال 468 (سایت: 507). [5] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 897، م 1588.
اسلام در باره خود ارضایی جنسی چه می گوید؟ آیا حرام است! من شنیده ام که در قرآن فقط به این اشاره شده است که فقط در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند، آیا درست است؟
(استمناء) (خود ارضایی) یعنی این که انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه شده است. [1] در قرآن مجید مستقیما به این مسئله اشاره نشده است، ولی فقها حکم این مسئله را از آیه شریفه : "و کسانی که غیر از این طریق (آمیزش جنسی با همسران و کنیزانشان [2] ) را طلب کنند، تجاوزگرند!" [3] و از روایات متعددی که در این زمینه وجود دارد استفاده کرده اند. استمناء، انواعی دارد؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز. اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد استمناء و حرام است و مرتکب گناه شده است. در هر صورت (با اختیار یا بدون اختیار) اگر استمناء منجر به خروج منی از انسان بشود، [4] انسان جنب شده و برای نماز و روزه و سایر کارهایی که مشروط به طهارت است، غسل جنابت بر او واجب می شود. همچنین استمناء روزه را باطل می کند و کسی که در ماه مبارک رمضان روزه خود را با استمناء باطل کند، علاوه بر قضاء، کفاره نیز بر او واجب می شود. [5]
[1] . مجمع الرسائل المحشی لصاحب جواهر، ج 1، ص 447، م 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری، ص 34؛ مناسک محشی، امام خمینی، ص 163، ص 334. [2] . مؤمنون، 6، " إِلَّا عَلیَ أَزْوَاجِهِمْ أَوْ مَا مَلَکَتْ أَیْمَانهُُمْ فَإِنهَُّمْ غَیرُْ مَلُومِینَ". . [3] مؤمنون، 7، "مَنِ ابْتَغی وَراءَ ذلِکَ فَأُولئِکَ هُمُ العادُون". [4] . برگرفته از نمایه: حکم استمناء و انواع آن، سؤال 468 (سایت: 507). [5] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج 1، ص 897، م 1588.
- [آیت الله خامنه ای] حکم کسی که با آمیزش جنسی حرام یا استمناء یا خوردن و نوشیدن حرام روزه خود را در ماه رمضان باطل نموده چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا عمل استمنا در ماه مبارک رمضان حرام است (خود ارضائی) ؟
- [آیت الله مظاهری] در مواقع تحریکات جنسی برای پسری در ماه رمضان مایع شفافی از او خارج گردیده است، بدون آنکه استمناء کرده باشد، آیا روزهاش باطل است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا غلط خواندن قرآن، در ماه مبارک رمضان روزه را باطل می کند یا خیر؟
- [آیت الله سیستانی] حکم باطل کردن روزه با خوردن یا آشامیدن یا جماع یا استمناء یا باقی ماندن بر جنابت در ماه رمضان چیست؟
- [آیت الله مظاهری] غلط خواندن قرآن در ماه مبارک رمضان، مبطل روزه است؟
- [سایر] فلسفه روزه در ماه مبارک رمضان از نظر قرآن چیست؟
- [سایر] (رمضان) یعنی چه و آیا ماه رمضان و روزه گرفتن، در ادیان گذشته نیز وجود داشته است؟ فرق روزه مسیحیان و یهودیان با مسلمانان چگونه است؟
- [سایر] (رمضان) یعنی چه و آیا ماه رمضان و روزه گرفتن، در ادیان گذشته نیز وجود داشته است؟ فرق روزه مسیحیان و یهودیان با مسلمانان چگونه است؟
- [سایر] در ابتدا حکم روزه در اسلام چند روز یا ماه بود؟ و در کدام سوره از قرآن وصف ماه رمضان آمده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه عید فطر وقربان، حرام است و نیز روزی را که انسان نمیداند آخر شعبان است یا اوّل رمضان، اگر به نیّت اوّل رمضان روزه بگیرد حرام میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] روزی که انسان شک دارد که آخر ماه شعبان است یا اول ماه رمضان، اگر می خواهد روزه بگیرد باید به قصد آخر شعبان باشد و اگر به نیت اول ماه رمضان روزه بگیرد حرام و باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد برای همه انها یک کفاره کافیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل می کند انجام دهد؛ برای همه آنها یک کفاره کافی است.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزه رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرّر جماع یا استمناء کند ، کفاره مکرّر نمیشود ؛ و همچنین اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد ، مثلاً چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر روزی را که شک دارد آخر شعبان است یا اول رمضان به نیت روزه قضاء یا روزه مستحبی و مانند آن روزه بگیرد، و در بین روز بفهمد که ماه رمضان است باید نیت روزه رمضان کند، و لو اینکه بعد از ظهر ملتفت شود، و اگر به نیت رمضان روزه بگیرد باطل است و لو اینکه در واقع رمضان باشد.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همة آنها یک کفاره کافی است.
- [آیت الله خوئی] اگر روز رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع یا استمناء کند، کفاره هم مکرر میشود. ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد مثلًا چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع و استمنا، کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همه آنها یک کفاره کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] روزه عید فطر و قربان حرام است و نیز روزی را که انسان نمی داند اخر شعبان است یا اول ماه رمضان اگر به نیت اول ماه رمضان روزه بگیرد حرام است