اولاً: اساس کمک های جمهوری اسلامی ایران به دیگر کشورهای اسلامی کمک های معنوی است، نه کمک های مادی و مالی. ثانیاً: اگر کمک های مادی و مالی هم نسبت به دیگر کشورهای اسلامی داشته باشد این کار دارای آثار و فواید مادی و معنوی بسیاری است: الف. آثار مادی: این کار موجب رشد و شکوفایی اقتصادی کشور خواهد شد؛ چون یکی از عوامل مهم رشد اقتصادی و برقراری روابط تجاری با دیگر کشورها، داشتن اعتبار سیاسی در جامعه بین المللی است و داشتن اعتبار سیاسی در جامعه جهانی وابسته به داشتن حامی و نیروی های پشتیبان در میان کشورهای دنیا و تعامل خوب و حمایت از آنهاست؛ چنانکه تمام کشورهای دنیا برای استحکام پایه های نظام خود در جامعه جهانی به دوستان خود در مناطق مختلف کمک های مادی و معنوی می نمایند و اهرم های دفاعی برای خود درست می کنند. ب. آثار معنوی: این کار علاوه بر این که خوشنودی خداوند متعال و انجام وظیفه شرعی[1] و انسانی را به همراه دارد، موجب گسترش عدالت، رفع ظلم و ستم و ترویج آرمان های اسلام و انقلاب خواهد شد. ج. توجه به یک نکته بسیار مهم در این باره ضروری به نظر می رسد و آن این که اسلام به مرزبندی و تقسیم بندی جغرافیایی کشور ها که دست آورد استعمار برای تفرقه و جدایی بین مسلمانان است معتقد نیست. اسلام معتقد است مردم مسلمان در سراسر دنیا یک ملت هستند، لذا از آنان تعبیر به امت واحده می کند: "إِنَّ هذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُون‏". [2] و کشورهای اسلامی یک کشوراند که در فقه اسلامی به آنها «دارالاسلام» در مقابل دارالکفر[3] اطلاق می شود. از این جهت است که ثروت های کشورهای اسلامی در دست ولی امر مسلمین است و او هر جا که به صلاح امت اسلامی باشد مصرف می کند. البته اگر حفظ نظام جمهوری اسلامی متوقف بر صرف این اموال فقط در ایران باشد، در این جا ولی امر مسلمین از باب تقدیم اهم بر مهم، آن را در ایران مصرف می کند، چراکه جمهوری اسلامی امروز به عنوان مرکز و محور برای دولت مسلمین است.[4] شاهد بر این ادعا این است که ما مشاهده می کنیم شیعیان در سایر کشورهای اسلامی، وجوهات شرعیه خود را برای مراجع تقلید در قم ارسال می کنند. مراجع نیز این اموال را در کارهای خیر به ویژه نشر و انتشار، علم و تأسیس مراکز و مدارس علمی در ایران و سایر کشورها هزینه می کنند و ... . [1] اصول کافی، کتاب ایمان و کفر، باب حق مؤمن بر مؤمن، ح 1و 2 و3. برای اطلاع بیشتر به کتاب معراج سعادت، ص 385 مراجعه نمایید. [2] انبیاء، 92. [3] نک، هادوی تهرانی، مهدی، ولایت و دیانت. [4] در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، از امام خمینی (ره) در باره اولویت دفاع از ایران یا لبنان، سؤال شد، امام فرمودند اولویت دفاع از آن ایران است؛ چراکه ایران به عنوان مرکز و محور کشورهای اسلامی محسوب می شود.
چرا به عراق کمک میکنیم در حالی که خودمان نیاز داریم و مردم از گرانی و کمبود رنج میبرند؟
اولاً: اساس کمک های جمهوری اسلامی ایران به دیگر کشورهای اسلامی کمک های معنوی است، نه کمک های مادی و مالی.
ثانیاً: اگر کمک های مادی و مالی هم نسبت به دیگر کشورهای اسلامی داشته باشد این کار دارای آثار و فواید مادی و معنوی بسیاری است:
الف. آثار مادی: این کار موجب رشد و شکوفایی اقتصادی کشور خواهد شد؛ چون یکی از عوامل مهم رشد اقتصادی و برقراری روابط تجاری با دیگر کشورها، داشتن اعتبار سیاسی در جامعه بین المللی است و داشتن اعتبار سیاسی در جامعه جهانی وابسته به داشتن حامی و نیروی های پشتیبان در میان کشورهای دنیا و تعامل خوب و حمایت از آنهاست؛ چنانکه تمام کشورهای دنیا برای استحکام پایه های نظام خود در جامعه جهانی به دوستان خود در مناطق مختلف کمک های مادی و معنوی می نمایند و اهرم های دفاعی برای خود درست می کنند.
ب. آثار معنوی: این کار علاوه بر این که خوشنودی خداوند متعال و انجام وظیفه شرعی[1] و انسانی را به همراه دارد، موجب گسترش عدالت، رفع ظلم و ستم و ترویج آرمان های اسلام و انقلاب خواهد شد.
ج. توجه به یک نکته بسیار مهم در این باره ضروری به نظر می رسد و آن این که اسلام به مرزبندی و تقسیم بندی جغرافیایی کشور ها که دست آورد استعمار برای تفرقه و جدایی بین مسلمانان است معتقد نیست.
اسلام معتقد است مردم مسلمان در سراسر دنیا یک ملت هستند، لذا از آنان تعبیر به امت واحده می کند: "إِنَّ هذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُون". [2] و کشورهای اسلامی یک کشوراند که در فقه اسلامی به آنها «دارالاسلام» در مقابل دارالکفر[3] اطلاق می شود. از این جهت است که ثروت های کشورهای اسلامی در دست ولی امر مسلمین است و او هر جا که به صلاح امت اسلامی باشد مصرف می کند. البته اگر حفظ نظام جمهوری اسلامی متوقف بر صرف این اموال فقط در ایران باشد، در این جا ولی امر مسلمین از باب تقدیم اهم بر مهم، آن را در ایران مصرف می کند، چراکه جمهوری اسلامی امروز به عنوان مرکز و محور برای دولت مسلمین است.[4]
شاهد بر این ادعا این است که ما مشاهده می کنیم شیعیان در سایر کشورهای اسلامی، وجوهات شرعیه خود را برای مراجع تقلید در قم ارسال می کنند. مراجع نیز این اموال را در کارهای خیر به ویژه نشر و انتشار، علم و تأسیس مراکز و مدارس علمی در ایران و سایر کشورها هزینه می کنند و ... . [1] اصول کافی، کتاب ایمان و کفر، باب حق مؤمن بر مؤمن، ح 1و 2 و3. برای اطلاع بیشتر به کتاب معراج سعادت، ص 385 مراجعه نمایید. [2] انبیاء، 92. [3] نک، هادوی تهرانی، مهدی، ولایت و دیانت. [4] در زمان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، از امام خمینی (ره) در باره اولویت دفاع از ایران یا لبنان، سؤال شد، امام فرمودند اولویت دفاع از آن ایران است؛ چراکه ایران به عنوان مرکز و محور کشورهای اسلامی محسوب می شود.
- [سایر] چرا به عراق کمک می کنیم در حالی که خودمان نیاز داریم و مردم از گرانی و کمبود رنج می برند؟
- [سایر] چرا ما با کشورهایی که در جنگ به عراق کمک می کردند دوستی و حتی کمک هم می کنیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] ب - آیا جایز است این نذورات و هدایا به فقراء و نیازمندان شیعه در عراق داده شود؟ با توجه به اینکه اکنون در عراق افراد زیادی در فقر شدید به سر میبرند؟
- [سایر] کدام کشورها به عراق برای حمله به ایران کمک مالی کردند؟
- [سایر] در جنگ ایران با عراق چه کشورهایی به ایران کمک کردند و چه کمکی کردند؟
- [سایر] کدام کشورها در جنگ ایران و عراق به ایران کمک کردند؟
- [سایر] آیا تکدیگری حرام است؟ لطفاً حکم آن را در موارد زیر مرقوم فرمایید؟ 1. درخواست کمک مالی از دیگران (با وجود نیاز) 2. اصرار در درخواست مالی (با وجود نیاز) 3. درخواست کمک مالی از دیگران (بدون نیاز ضروری)
- [سایر] سلام. ایا کمک مالی به جنگ سوریه و عراق بر علیه داعش مصداق جهاد با مال که خدا در قران فرموده میشود؟ اگر میشود ما چگونه کمک ها را به دست رزمندگان برسانیم؟
- [سایر] آیا وضع مردم دنیا در دسترسی به امام زمانشان در حالی که نواب اربعه حضرت فقط در عراق بودند مانند دوره غیبت کبری نبود؟
- [سایر] آیا ارتش عراق در جنگ علیه ایران تنها به نیرو و تجهیزات نظامی خود متکی بود یا از کشورهای دیگر هم کمک می گرفت؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر ادامه جهاد نیاز به به کمکهای مادی داشته باشد، بر همه کسانی که تمکّن مالی دارند واجب است به قدر توانایی کمک نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] طلا ونقره سکه داری که زنها برای زینت بکار میبرند حتی در صورتی که معامله با آن رایج باشد، زکاْ آن واجب نیست در صورتی که حقیقتاً به آن نیاز داشته باشد و به جهت فرار از زکاْ نباشد وگرنه زکاْ را باید بدهد، بلکه اگر معامله با آن رایج نباشد ولی پول طلا ونقره به آن بگویند، بنابر احتیاط واجب زکاْ آن باید داده شود.
- [آیت الله سیستانی] مراد از میت در مسائل یاد شده کسی است که ریهها و قلب او کاملاً متوقف باشند و بازگشتی نداشته باشد. و اما کسی از نظر مغزی مرده است در حالی که قلب و ریه او هرچند به کمک دستگاه وظیفه خود را انجام میدهند میت شمرده نمیشود و قطع اعضای او برای الحاق به زنده به هیچوجه جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر برای حرم یکی از امامان ، یا امامزادگان نذر کند و مصرف معیّنی را در نظر نداشته باشد ، باید آن را در تعمیر و روشنائی و فرش حرم و مانند اینها مصرف کند ، و اگر ممکن نشد یا آن حرم بکلی بی نیاز بود ، در راه کمک به زوّار مستمند آن حرم مصرف نماید .
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّد مستحق خمس یا فقیه جامع الشرای ط نمی توانند برای بریءالذمّه کردن بدهکار، خ مس را دستگردان کنند و به مبلغ کمتری مصالحه نمایند، برای این که وجوب خمس برای کمک به امام (ع) و سادات نیازمند است و با دستگردان کردن، نیاز سادات فقیر برطرف نمیشود. چنانچه مصلحتی وجود داشته باشد , فقیه جامع الشرای ط می تواند با مبلغی دستگردان نماید ; همچنین است ا گر دستگردان جهت مهلت دادن به کسی باشد که خمس ب ر ذمّه دارد که در صورت مصلحت, جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زکات را در یکی از هشت مورد زیر باید صرف کرد: 1 و 2 (فقرا) و (مساکین) و آنها کسانی هستند که مخارج سال خود و عیالاتشان را ندارند. تفاوت فقیر و مسکین در این است که فقیر روی سؤال از کسی ندارد، اما مسکین نیازمندی است که روی سؤال دارد، کسانی که صنعت و ملک و سرمایه و کسبی دارند که زندگی آنها را اداره نمی کند فقیر محسوب می شوند و کمبود زندگی خود را می توانند از زکات بگیرند. 3 کسی که از طرف امام یا نایب او مأمور جمع آوری زکات یا نگهداری یا رسیدگی به حساب آن و یا رساندن آن به امام و نایب او، یا رساندن به مصارف لازم هستند می توانند به اندازه زحمتی که می کشند از زکات استفاده کنند. 4 افراد ضعیف الایمانی که با گرفتن زکات تقویت می شوند و تمایل به اسلام پیدا می کنند. 5 خریدن برده ها و آزاد کردن آنها. 6 اشخاص بدهکاری که نمی توانند قرض خود را ادا کنند. 7 (سبیل الله) یعنی کارهایی مانند ساختن مسجد که منفعت دینی عمومی دارد و همچنین مدارس علوم دینی، مراکز تبلیغاتی، اعزام مبلغین، نشر کتابهای مفید اسلامی و خلاصه آنچه برای اسلام نفع داشته باشد به هر نحو که باشد، مخصوصاً جهاد در راه خدا. 8 (ابن السبیل) یعنی مسافری که در سفر مانده و محتاج شده که به مقدار نیازش می تواند از زکات استفاده کند، هر چند در محل خود غنی و بی نیاز باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر عمداً قنوت نخواند قضا ندارد و اگر فراموش کند و پیش از آنکه به اندازة رکوع خم شود یادش بیاید ، مستحب است بایستد و بخواند و اگر در رکوع یادش بیاید ، مستحب است بعد از رکوع قضا کند و اگر در سجده یادش بیاید ، مستحب است بعد از سلام نماز قضا نماید . ترجمة نماز 1- ترجمة سورة حمد بسم الله الرحمن الرحیم ، یعنی : ابتدا می کنم به نام خداوندی که در دنیا بر مومن و کافر رحم میکند و در آخرت بر مومن رحم می نماید . الحمدلله رب العالمین یعنی : ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهندة همه موجودات است . الرحمن الرحیم یعنی : در دنیا بر مومن و کافر و در آخرت بر مومن رحم می کند . مالک یوم الدین یعنی : پادشاه وصاحب اختیار روز قیامت است . ایاک نعبد و ایاک نستعین یعنی : فقط تو را عبادت می کنیم و فقط از تو کمک می خواهیم . اهدنا الصراط المستقیم یعنی : هدایت کن ما را به راه راست در جزئیات زندگی تا طوری گام بر داریم که از دین اسلام منحرف نشویم . صراط الذین انعمت علیهم یعنی : به راه کسانی که به آنان نعمت دادی که آنان پیغمبران و جانشینان پیغمبران هستند . غیر المغضوب علیهم و لاالضالین یعنی : نه به راه کسانی که غضب کرده ای برایشان و نه آن کسانی که گمراهند . 2 – ترجمة سورة قل هو الله احد بسم الله الرحمن الرحیم . قل هو الله احد یعنی : بگو ای محمد ( ص ) که خداوند ، خدائی است یگانه . الله الصمد یعنی : خدائی که از تمام موجودات بی نیاز است . لم یلد و لم یولد ، فرزند ندارد و فرزند کسی نیست . ولم یکن له کفوا احد یعنی : هیچ کس از مخلوقات ، مثل او نیست . 3 – ترجمة ذکر رکوع و سجود و ذکرهائی که بعد از آنها مستحب است . سبحان ربی العظیم و بحمده یعنی : پروردگار بزرگ من از هر عیب و نقصی پاک و منزه است و من مشغول ستایش او هستم ، سبحان ربی الاعلی و بحمده یعنی : پروردگار من که از همه کس بالاتر می باشد از هر عیب و نقصی پاک و منزه است و من مشغول ستایش او هستم ، سمع الله لمن حمده یعنی : خدا بشنود و بپذیرد ثنای کسی که او را ستایش می کند ، استغفر الله ربی و اتوب الیه یعنی : طلب آمرزش و مغفرت می کنم از خداوندی که پرورش دهندة من است و من به طرف او بازگشت می نمایم بحول الله و قوته اقوم و اقعد یعنی : به یاری خدای متعال و قوة او بر می خیزم و می نشینم . 4 –ترجمة قنوت لا اله الا الله الحلیم الکریم یعنی : نیست خدائی سزاورتر پرستش مگر خدای یکتای بی همتائی که صاحب حلم و کرم است ، لا اله الا الله العلی العظیم یعنی : نیست خدائی سزاوار پرستش مگر خدای یکتای بی همتائی که بلند مرتبه و بزرگ است . سبحان الله رب السموات السبع و رب الارضین السبع یعنی : پاک و منزه است خداوندی که پروردگار هفت آسمان و پروردگار هفت زمین است . و ما فیهن و ما بینهن و رب العرش العظیم . یعنی : پروردگار هر چیزی است که در آسمانها و زمینها و مابین آنها است و پروردگار عرش بزرگ است . و الحمد لله رب العالمین ، یعنی : حمد وثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهندة تمام موجودات است . 5 – ترجمة تسبیحات اربعه سبحان الله و الحمدلله و لا اله الله و الله اکبر ، یعنی : پاک و منزه است خداوند تعالی و ثنا مخصوص اوست و نیست خدائی سزاوار پرستش ، مگر خدای بی همتا و بزرگتر است از اینکه او را وصف کنند . 6 – ترجمة تشهد و سلام الحمدلله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له ة یعنی : ستایش مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یگانه است و شریک ندارد . واشهد ان محمداً عبده و رسوله ، یعنی : شهادت می دهم که محمد – صلی الله علیه و آله – بندة خدا و فرستادة اوست . اللهم صل علی محمد و آل محمد ، یعنی : خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد . و تقبل شفاعته وارفع درجته یعنی : قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجة آن حضرت را نزد خود بلند کن . اسلام علیک ایها النبی و رحمه الله و برکاته ،یعنی : سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد . اسلام علینا و علی عبادالله الصالحین ، یعنی سلام از خداوند عالم بر ما نمازگزاران و نمام بندگان خوب او . السلام علیکم و رحمه الله و برکاته ، یعنی : سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مومنین باد تعقیب نماز