چرا ما با کشورهایی که در جنگ به عراق کمک می کردند دوستی و حتی کمک هم می کنیم؟ هر چند سوابق عملکرد دولتها در قبال جنگ تحمیلی ، معیاری در زمینه شناخت جهتگیری آنان در روابط بین المللی است و می تواند نوع روابط با این دولت ها را برای دستگاه دیپلماسی کشور تعیین نماید ، اما علاوه بر سوابق ، وضعیت نیازهای کنونی کشورمان ، مصالح و منافع ملی ، منطقه ای و بین المللی و نحوه تامین آنها و تأثیر گذاری بر سایر کشورها به منظور تحقق اهداف ملی و وظایف ایدئولوژیک ، از اهمیت بسزائی برخوردار می باشد. به عبارت روشن تر گرچه کمک به عراق در زمان جنگ تحمیلی نقطه ای منفی در پرونده چنین کشورهائی است ، اما در کنار آن باید به سایر متغیرهای تآثیرگذار در سیاست خارجی که تامین کننده نیازها و منافع و اهداف ملی و ایدئولوژیکی کنونی نظام اسلامی است و همچنین شرایط و مقتضیات زمان نیز توجه داشت . از این رو حتی در زمان جنگ نیز گرچه بسیاری کشورهای جهان به عراق کمک می کردند ، اما به دلایل مذکور همچنان با آنان رابطه داشتیم . توضیح اینکه : در مورد این که با چه کشورهایی باید روابط سیاسی داشته باشیم و با چه کشورهایی نیاز به ارتباط نیست و این که روابط در چه سطحی قرار بگیرد همه با اصول سیاست خارجی کشورمان که منعکس در قانون اساسی میباشند و الهام گرفته از قوانین اصیل اسلامی است. عوامل موثر در شکلگیری استراتژی جمهوری اسلامی ایران: دولتها براساس نیازهای داخلی، موقعیت جغرافیایی و ژئوپولوتیکی، مسؤولیتهای فراملی و نیز تأثیرپذیری از ساختار عملکرد نظام بینالملل، تبعیت از قوانین و مقررات بینالملل، جهتگیریها و استراتژیهای ویژهای را به منظور تأمین اهداف و منافع ملی خویش برمیگزینند.اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران: در فصل دهم قانون اساسی تأکید بسیار بر وحدت ملل اسلامی، جلوگیری از سلطهجویی و سلطهگری ترویج روابط صلحآمیز متقابل، ممنوعیت قراردادهایی که به نوعی باعث سلطه بیگانه گردد، مبارزه حقطلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین، احترام به اصل منع مداخله در امور داخلی کشورها، شناختن پناهندگی سیاسی است. اصول سیاست خارجی را میتوان به شرح زیر خلاصه نمود: 1- اتخاذ سیاست خارجی در جهت وحدت ملل اسلامی. اصل 11 قانون اساسی با استفاده از آیه کریمه (إِنَّ هذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ) تصریح میکند (همه مسلمانان یک امتاند و دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتخاذ ملل اسلامی قرار دهد و کوشش پیگیر به عمل آورد تا وحدت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان اسلام را تحقق بخشد).
چرا ما با کشورهایی که در جنگ به عراق کمک می کردند دوستی و حتی کمک هم می کنیم؟
هر چند سوابق عملکرد دولتها در قبال جنگ تحمیلی ، معیاری در زمینه شناخت جهتگیری آنان در روابط بین المللی است و می تواند نوع روابط با این دولت ها را برای دستگاه دیپلماسی کشور تعیین نماید ، اما علاوه بر سوابق ، وضعیت نیازهای کنونی کشورمان ، مصالح و منافع ملی ، منطقه ای و بین المللی و نحوه تامین آنها و تأثیر گذاری بر سایر کشورها به منظور تحقق اهداف ملی و وظایف ایدئولوژیک ، از اهمیت بسزائی برخوردار می باشد.
به عبارت روشن تر گرچه کمک به عراق در زمان جنگ تحمیلی نقطه ای منفی در پرونده چنین کشورهائی است ، اما در کنار آن باید به سایر متغیرهای تآثیرگذار در سیاست خارجی که تامین کننده نیازها و منافع و اهداف ملی و ایدئولوژیکی کنونی نظام اسلامی است و همچنین شرایط و مقتضیات زمان نیز توجه داشت . از این رو حتی در زمان جنگ نیز گرچه بسیاری کشورهای جهان به عراق کمک می کردند ، اما به دلایل مذکور همچنان با آنان رابطه داشتیم .
توضیح اینکه : در مورد این که با چه کشورهایی باید روابط سیاسی داشته باشیم و با چه کشورهایی نیاز به ارتباط نیست و این که روابط در چه سطحی قرار بگیرد همه با اصول سیاست خارجی کشورمان که منعکس در قانون اساسی میباشند و الهام گرفته از قوانین اصیل اسلامی است. عوامل موثر در شکلگیری استراتژی جمهوری اسلامی ایران: دولتها براساس نیازهای داخلی، موقعیت جغرافیایی و ژئوپولوتیکی، مسؤولیتهای فراملی و نیز تأثیرپذیری از ساختار عملکرد نظام بینالملل، تبعیت از قوانین و مقررات بینالملل، جهتگیریها و استراتژیهای ویژهای را به منظور تأمین اهداف و منافع ملی خویش برمیگزینند.اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران: در فصل دهم قانون اساسی تأکید بسیار بر وحدت ملل اسلامی، جلوگیری از سلطهجویی و سلطهگری ترویج روابط صلحآمیز متقابل، ممنوعیت قراردادهایی که به نوعی باعث سلطه بیگانه گردد، مبارزه حقطلبانه مستضعفین در برابر مستکبرین، احترام به اصل منع مداخله در امور داخلی کشورها، شناختن پناهندگی سیاسی است. اصول سیاست خارجی را میتوان به شرح زیر خلاصه نمود: 1- اتخاذ سیاست خارجی در جهت وحدت ملل اسلامی. اصل 11 قانون اساسی با استفاده از آیه کریمه (إِنَّ هذِهِ أُمَّتُکُمْ أُمَّةً واحِدَةً وَ أَنَا رَبُّکُمْ فَاعْبُدُونِ) تصریح میکند (همه مسلمانان یک امتاند و دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است سیاست کلی خود را بر پایه ائتلاف و اتخاذ ملل اسلامی قرار دهد و کوشش پیگیر به عمل آورد تا وحدت سیاسی، اقتصادی و فرهنگی جهان اسلام را تحقق بخشد).
- [سایر] در جنگ ایران با عراق چه کشورهایی به ایران کمک کردند و چه کمکی کردند؟
- [سایر] در زمان جنگ تحمیلی، ایران و عراق نفت خود را به چه کشورهایی میفروختند؟
- [سایر] کدام کشورها در جنگ ایران و عراق به ایران کمک کردند؟
- [سایر] جنگ ارماگدون در کجا و چه کشورهایی شرکت دارند ؟
- [سایر] پرسش: جنگ ارماگدون در کجا و چه کشورهایی شرکت دارند ؟
- [سایر] علل، اهداف و انگیزههای عراق از جنگ با ایران چه بود؟پیامدهای جنگ ایران و عراق؟
- [سایر] آیا ارتش عراق در جنگ علیه ایران تنها به نیرو و تجهیزات نظامی خود متکی بود یا از کشورهای دیگر هم کمک می گرفت؟
- [سایر] آیا توجه به نقش و اثر تقویت همه جانبه عراق، از جمله تقویت نظامی، نمی توانست در پیشبینی پایان جنگ به ما کمک کند؟
- [سایر] سلام. ایا کمک مالی به جنگ سوریه و عراق بر علیه داعش مصداق جهاد با مال که خدا در قران فرموده میشود؟ اگر میشود ما چگونه کمک ها را به دست رزمندگان برسانیم؟
- [سایر] آیا اسرائیل در تحریک عراق به راه اندازی جنگ ایران و عراق، نقشی داشت؟
- [آیت الله مظاهری] زمینهای آبادی که در صدر اسلام با جنگ به دست مسلمین افتاده، قابل خرید و فروش نیست ولی در این زمان که معلوم نیست آیا این زمینها (در ایران و عراق و ...) در صدر اسلام آباد بوده یا نه، ملک کسانی است که زمین در تصرّف آنهاست و خرید و فروش و سایر تصرّفات در آن جایز است.
- [آیت الله مظاهری] بر زنها و واماندهها و بچّهها، رفتن به جبهه جنگ واجب نیست و همچنین بر فقرا و ضعفا کمک به جبهه لازم نیست، ولی اگر دشمن به مملکت اسلامی هجوم آورد، بر همه افراد حتّی بر زن و بچّه و وامانده، در صورتی که قدرت داشته باشند، دفع آن دشمن لازم است، و همچنین بر همه چه متمکّنین و چه فقرا و ضعفا، در حدّ توان و قدرت واجب است کمک نمایند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جنگ با کسانی که بر امام معصوم علیهالسلام خروج کنند جایز است ولی اگر ناصبی نباشند اموال آنها را بدون جنگ نمیتوان تصاحب کرد.
- [آیت الله بهجت] شخصی که میتواند بدون کمک دیگران وضوی ارتماسی بگیرد، نباید به کمک دیگران وضوی غیر ارتماسی (ترتیبی) بگیرد.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .تصرف در اموال کفّار حربی که در حال جنگ با مسلمانان هستند, جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وصی نتواند به تنهایی کارهای میت را انجام دهد و نتواند کسی را کمک بگیرد حاکم شرع برای کمک او فردی را تعیین می کند.
- [آیت الله اردبیلی] ردّ کسی که درخواست کمک کرده و نیز درخواست کمک از دیگران بدون داشتن نیاز، شدیدا کراهت دارد و گاهی جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر وصی نتواند به تنهایی یا به کمک گرفتن از دیگری کارهای میت را انجام دهد حاکم شرع برای کمک او یک نفر دیگررا معین می کند
- [آیت الله سیستانی] اگر مسلمانان به امر امام علیهالسلام با کفّار جنگ کنند ، و چیزهائی در جنگ بدست آورند ، به آنها غنیمت گفته میشود . که باید چیزهائی که مخصوص به امام است از غنیمت کنار بگذارند ، و خمس بقیه آن را بدهند ، و در ثبوت خمس بر غنیمت فرقی میان منقول ، و غیر منقول نیست ، ولی زمینهائی که از انفال نیست مال عموم مسلمین است ، هر چند جنگ به اذن امام علیهالسلام نباشد .