در صورتی که محل مورد نظر یک بار با آب کر، جاری یا قلیل شسته شود، پاک خواهد شد. مگر آن که خون جدیدی بیاید. اما باید توجه داشت در صورتی که با آب قلیل شسته شود، غساله ای که از آن خارج می شود نجس است [1] . با این حال سؤال مذکور به دفاتر مراجع ارسال شد و پاسخ های آنان به شرح زیر می باشد: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر همراه با خون نباشد، پاک است. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): بله در صورتی که خونابه با تطهیر با آب زائل شود محل طاهر می شود. دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی (مدظله العالی): آری، بعد از تطهیر پاک می شود مگر این که خون مانده باشد یا خون جدید بیاید. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: نجس بودن غساله، سؤال شماره 3498 (سایت: 3724) . [1] . توضیح المسائل مراجع: احکام طهارت، آب قلیل، مسأله 27.
آیا محل خون بواسیر که با مدفوع خارج می شود بعد از شستن پاک می شود؟ در صورتی که بعد از شستن محل، بیرون مقعد دستمال بگذاریم و خونی نشود چون هر دفعه هنگام اجابت مزاج با مدفوع خون زیادی می آید آیا آبِ بعد از شستن محل پاک است یا نجس؟
در صورتی که محل مورد نظر یک بار با آب کر، جاری یا قلیل شسته شود، پاک خواهد شد. مگر آن که خون جدیدی بیاید. اما باید توجه داشت در صورتی که با آب قلیل شسته شود، غساله ای که از آن خارج می شود نجس است [1] . با این حال سؤال مذکور به دفاتر مراجع ارسال شد و پاسخ های آنان به شرح زیر می باشد: دفتر حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی): اگر همراه با خون نباشد، پاک است. دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مدظله العالی): بله در صورتی که خونابه با تطهیر با آب زائل شود محل طاهر می شود. دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی (مدظله العالی): آری، بعد از تطهیر پاک می شود مگر این که خون مانده باشد یا خون جدید بیاید. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: نمایه: نجس بودن غساله، سؤال شماره 3498 (سایت: 3724) .
[1] . توضیح المسائل مراجع: احکام طهارت، آب قلیل، مسأله 27.
- [سایر] 1. اگر گوشه ای از فرش نجس باشد، آیا نماز خواندن روی کل فرش اشکال دارد، یا فقط همان نقطه نجس؟ 2. آیا اگر لباسی خونی شده باشد و بعد از شستن هنوز رنگ خون باقی باشد و برطرف نشود، نماز خواندن با آن باطل است؟
- [سایر] سلام چند سال هست که خونریزی بواسیر دارم و خیلی سال هم هست که بواسیرم عود کرده یک سال ییش به دکتر فوق تخصص و جراح داخلی مراجعه کردم و پس از کولونوسکوپی تا حدود 5 ماه دارو مصرف میکردم که البته نتیجه آزمایش هم بد نبود و متاسفانه از محل اصلی خونریزی گزارشی نداده بود با توجه به عدم تاثیر ،حدود دو ماه پیش به دکتر طب سنتی مراجعه کردم.چند مرحله حجامت و بادکش گرم به همراه داروهای گیاهی تجویز کردن دو بار حجامت عام و بعد هم باسن و ساقین بعد هر بار حجامت تقریبا تا چند روزی خونریزی متوقف شده و دوباره به شدت ادامه پیدا میکنه البته معمولا هنگام و یا بعد اجابت مزاج و پس از تطهیر و بالا رفتن بواسیر خونریزی قطع میشه هنوز خوب نشدم و خون زیادی هم ازم میره چاره چیه ؟ ممنونم
- [آیت الله خامنه ای] افرادی که دارای دندان پر شده یا با روکش ثابت هستند، در صورتی که داخل دهانشان با خون نجس شود آیا با از بین رفتن خون دهانشان پاک می شود یا نیاز به آب کشیدن دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] خونی که پس از کشیدن دندان در محل آن باقی می ماند و روی دستمال اثر می گذارد ولی آب دهان را رنگین نمی کند چه حکمی دارد؟ آیا غذا خوردن در این صورت اشکال دارد؟ یا ظرفی که با آن غذا می خوریم نجس می شود؟
- [آیت الله خامنه ای] از ظرفی که محتوی آب کمتر از کر باشد و با خون یا فرآورده های خونی نجس شده باشد و به جوش بیاید، آیا بخار آن پاک است؟ اگر با همین شرایط به جای خون ادرار باشد، بخار آن پاک است یا نه؟
- [آیت الله خامنه ای] من مبتلا به بیماری لثه هستم و طبق دستور پزشک باید همیشه آن را مالش دهم، این کار باعث سیاهی بعضی از قسمت های لثه ام می شود مثل این که خونی در داخل آن جمع شده باشد. هنگامی که دستمال کاغذی روی آن می گذارم رنگ دستمال قرمز می شود، لذا اقدام به شستن دهانم با آب کر می کنم، ولی خون منجمد، مدت زمانی باقی می ماند و با شستن از بین نمی رود. بعد از قطع آب کر، آیا آبی که وارد دهان شده و به آن قسمت ها رسیده و سپس از دهان خارج شده، محکوم به نجاست است یا این که جزء آب دهان محسوب می شود و محکوم به طهارت است؟
- [آیت الله خامنه ای] 1.بعد از کشیدن دندان اگر از آن محل خون جاری نباشد ولی اثر خون آن دستمال را آغشته کند، حال حکم غذا و آب دهانی که از فضای دهان خارج میشود، چیست؟ با این توضیح که غذا و آب دهان خارج شده خونی نباشد و ضمناً اگر برخی از دندانهای این شخص ترمیم شده یا قاب گرفته شده باشد، حکم چیست؟ س: 2.اگر داخل بینی شخص خون منجمد شده باشد حکم ترشحات داخل بینی که با این خون منجمد شده ملاقات داشته و از بینی خارج میشود چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر لکه خونی مثلاً بر پشت دست فرد باشد و وی شستن آن را فراموش کند و بارها همان دست را زیر شیر آب کر بگیرد مثلاً ظرف بشوید یا پارچهای را بشوید و پس از مدتی ببیند که چنین لکهای بر دستش هست، با توجه به این که برای طهارت باید عین نجاست برطرف شود، حکم اطراف این لکه خون در دست و سایر اشیای ملاقات کرده با چنین دستی به لحاظ طهارت و نجاست چیست؟ خصوصاً که در چنین مواردی، که نوعاً برای خانمها پیش میآید، اشیاء مختلفی حتی چیزهای غیر قابل شستشو با این دست بدون واسطه اول و دوم ملاقات میکنند. اگر در فرض سؤال قبل، بعد از مدتی ببیند که اصلاً خونی هم باقی نمانده اما نمیداند بالاخره چه زمان این خون ازاله شده، حکم چگونه خواهد بود؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب بیماری لثه دارم؛ به نحوی که هنگام روزه داری دهان خشک شده و عروق بسیار کوچک پاره شده و خونریزی مختصری ایجاد می کند و اگر آب دهان را بیرون بریزم، رگه های خون در آن مشخص است و اگر بیرون نریزم تقریباً در آب دهان مستهلک می شود. گاهی اوقات که خلط صبحگاهی ته حلق را بیرون می ریزم و به لثه ها فشار می آید، این خونریزی بیشتر است و در آب دهان مستهلک نمی شود. سوال این است: 1- آیا اگر خون مذکور با آب دهان مستهلک شود و عمداً یا سهواً فرو داده شود، روزه باطل است؟ 2- اگر با آب دهان مستهلک نشود و تا زمانی که خونریزی بسیار کم و مختصر شود، بیرون ریخته و پس از آن آب دهان قورت داده شود، چطور؟ 3- با توجه به داشتن دندانهای پرکرده و مصنوعی در دهان، خون مذکور چه با آب دهان مستهلک شود چه نشود، دهان را نجس می کند؟ اگر بله چطور می شود در حال روزه دهان را آب کشید و آیا لازم است قبل از افطار یا بعد آن دهان آب کشیده شود؟ 4- اگر خون مذکور که در آب دهان مستهلک نمی شود، به دلیل جهل نسبت به مساله فقهی یا ندانستن کیفیت خونریزی، در زمان روزه فروداده شود و بعدها متوجه موضوع شود، قضا و کفاره دارد؟ 5- اگر بعد از کشیدن دندان، خونریزی در حال روزه وجود داشته و به توصیه پزشک خون محل کشیدن دندان را که با آب دهان مخلوط شده و به رنگ قهوه ای تیره است، به تنهایی یا همراه با خون لثه به شرح فوق فرودهد، حکم روزه او چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] زنی هستم با تحصیلات عالی و دارای چندین فرزند، مشکلی که از آن رنج می برم مسأله طهارت است. چون در خانواده ای متدین بزرگ شده ام، می خواهم همه تعالیم اسلامی را مراعات کنم. به علت داشتن فرزندان کوچک، همیشه با مسائل بول و غائط سر و کار دارم. هنگام تطهیر بول، ترشحات سیفون پراکنده شده و به پاها، صورت و حتی سرم برخورد می کنند و هر دفعه با مشکل تطهیر آن اعضاء مواجه هستم، و این باعث شده که در زندگی با سختی های زیادی روبرو شوم. از طرفی هم نمی توانم این امور را رعایت نکنم، زیرا مربوط به عقیده و دینم است. برای حل مشکل به پزشک روانشناس هم مراجعه کردم، ولی نتیجه ای نگرفتم. بعلاوه موارد دیگری هم هست که از آنها رنج می برم مثل غبار شی ء نجس یا مراقبت از دست های کودک که یا باید آنها را آب بکشم و یا از دست زدن بچه به اشیاء دیگر جلوگیری نمایم. با توجه به این که تطهیر شی ء نجس برای من بسیار دشوار است ولی در همان وقت، شستن آن ظرفها و لباسها در صورتی که فقط کثیف باشند برایم راحت است. لذا از حضرتعالی می خواهم که با راهنمایی های خود زندگی را بر من آسان نمایید.
- [آیت الله سیستانی] آب با چهار شرط چیز نجس را پاک میکند : أول : آنکه مطلق باشد ، پس آب مضاف مانند گلاب و عرق بید ، چیز نجس را پاک نمیکند . دوم : آنکه پاک باشد . سوم : آنکه وقتی چیز نجس را میشویند آب مضاف نشود ، و در شستنی که بعد از آن شستن دیگر لازم نیست باید بو یا رنگ یا مزه نجاست هم نگیرد ، و در غیر آن شستن تغییر ضرر ندارد ، مثلاً چیزی را با آب کر یا قلیل بشوید و دو دفعه شستن در او لازم باشد ، در دفعه أول اگر چه تغییر کند ، و در دفعه دوم با آبی تطهیر کند که تغییرنکند پاک میشود . چهارم : آنکه بعد از آب کشیدن چیز نجس ، اجزاء کوچک عین نجاست در آن نباشد . و پاک شدن چیز نجس با آب قلیل یعنی آب کمتر از کر شرطهای دیگری هم دارد که بعداً گفته میشود .
- [آیت الله وحید خراسانی] اب با چهار شرط چیز نجس را پاک می کند اول ان که مطلق باشد پس اب مضاف مانند گلاب و عرق بید چیز نجس را پاک نمی کند دوم ان که پاک باشد سوم ان که وقتی چیز نجس را با ان می شویند اب مضاف نشود و در شستنی که بعد از ان شستن دیگر لازم نیست باید بو یا رنگ یا مزه ان به واسطه نجاست تغییر نکند و در غیر ان شستن تغییر ضرر ندارد مثلا اگر چیزی دو دفعه شستن در او لازم باشد در دفعه اول اگر چه تغییر کند و در دفعه دوم به ابی تطهیر کند که تغییر نکند پاک می شود چهارم ان که بعد از اب کشیدن چیز نجس عین نجاست در ان نباشد و پاک شدن چیز نجس با اب قلیل یعنی اب کمتر از کر شرطهای دیگری هم دارد که بعد خواهد امد
- [آیت الله اردبیلی] در سه صورت، مخرج مدفوع فقط با آب پاک میشود: اوّل: آن که همراه مدفوع، نجاست دیگری مثل خون بیرون آمده باشد. دوم:آن که نجاستی از خارج به مخرج مدفوع رسیده باشد. سوم:آن که اطراف مخرج بیشتر از مقدار معمول آلوده شده باشد. در غیر این سه صورت میشود مخرج را با آب شست و یا به دستوری که بعدا گفته میشود، با پارچه و سنگ و مانند آنها پاک کرد، اگرچه شستن با آب بهتر است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد نجس است و آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست؛ برای آب کشیدن چیز نجس روی آن می ریزند و از آن جدا می شود در صورتی که محل به مجرد شستن با او پاک شود آن آب پاک است؛ مثلا اگر محل نجس چیزی باشد که به یک مرتبه شستن پاک شود و عین نجس هم نداشته باشد غساله آن یعنی آبی که از او در وقت شستن جدا می شود پاک است و اما چیزی که دو مرتبه شستن آن لازم است از غساله شستن اول بنا بر احتیاط واجب اجتناب لازم است و غساله شستن دوم پاک است.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط ششم ان که اعضای وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد اگر چه ان طهارت به شستن به اب وضو در صورتی که اب معتصم باشد حاصل شود و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ظاهر و باطن گندم و برنج ومانند اینها نجس شود پاک شدن باطن آنها محلّ اشکال است و اگر آب پاک در باطن آنها به مقداری که نجس شده است نفوذ کند پاک میشود، در صورتی که آب کر یا جاری باشد ولی در شستن با آب قلیل طهارتش مشکل است.
- [آیت الله خوئی] آب قلیلی که برای برطرف کردن عین نجاست روی چیز نجس ریخته شود و از آن جدا گردد، نجس است، و آب قلیلی که بعد از برطرف شدن عین نجاست برای آب کشیدن چیز نجس روی آن میریزند و از آن جدا میشود درصورتی که محل به مجرد شستن با او پاک شود آن آب پاک است، مثلًا اگر محل نجس چیزی باشد که به یک مرتبه شستن پاک شود و عین نجس هم نداشته باشد غسالة آن یعنی آبی که از او در وقت شستن جدا میشود پاک است. و اما چیزی که دو مرتبه شستن آن لازم است از غسالة شستن اول بنابر احتیاط واجب اجتناب لازم است و غسالة شستن دوم پاک است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خونی که به واسطه کوبیده شدن؛ زیر ناخن یا زیر پوست می میرد؛ اگر طوری شود که دیگر به آن خون نگویند پاک و اگر به آن خون بگویند نجس است و در این صورت چنانچه ناخن یا پوست سوراخ شود اگر بیرون آوردن خون و تطهیر محل جهت وضو یا غسل مشقت دارد باید تیمم نماید. و بنا بر احتیاط لازم وضو هم بگیرد به طوری که وقت وضو گرفتن آب وضو نجس نشود.
- [آیت الله اردبیلی] آب با چهار شرط چیز نجس را پاک میکند: اوّل:مطلق باشد، پس آب مضاف مانند گلاب و عرقِ بید، چیز نجس را پاک نمیکند. دوم: پاک باشد. سوم:هنگام شستن چیز نجس آب مضاف نشود و بو یا رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر نکند. چهارم: بعد از آب کشیدن چیز نجس، عین نجاست در آن نباشد. پاک شدن چیز نجس با آب قلیل، شرطهای دیگری نیز دارد که بعدا گفته میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای تطهیر با آب پنج شرط در همه موارد لازم است: اوّل: آن که مطلق باشد، پس آب مضاف، مانند آب هندوانه و گلاب، چیز نجس را پاک نمیکند. دوّم: آن که پاک باشد. سوّم: آن که وقتی چیز نجس را میشویند از مطلق بودن خارج نشود و بنا بر احوط در شستنی که بعد از آن، شستن دیگر لازم نیست، باید بو، رنگ یا مزه آن به واسطه نجاست تغییر نکند و در غیر آن شستن، تغییر ضرر ندارد. مثلاً اگر چیزی را با آب کر یا قلیل بشوید و دو دفعه شستن در آن لازم باشد، در دفعه اول اگر چه تغییر کند، چنانچه در دفعه دوم با آبی تطهیر کند که تغییر نکند پاک میشود. چهارم: آن که بعد از آب کشیدن چیز نجس عین نجاست در آن نباشد. پنجم: برای تطهیر با آب قلیل آب را روی چیز نجس بریزیم و با داخل کردن چیز نجس در آب قلیل نجس پاک نمیشود ولی برای تطهیر با آب غیر قلیل - مانند کر و جاری - میتوانیم چیز نجس را داخل آب بکنیم و میتوانیم آب را با وسیلهای مانند شیر یا شلنگ روی چیز نجس بریزیم. در برخی موارد در تطهیر با آب شرایط دیگری نیز لازم است که در مسائل بعد گفته میشود.