1. یکی از شرایط مکان نمازگزار این است که اگر مکان نجس است به طوری تر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد، ولی جایی که پیشانی را بر آن می گذارد، اگر نجس باشد در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلًا نجس نباشد.[1] بنابراین، نماز خواندن در فرش نجس با شرطی که گفته شد، اشکال ندارد. 2. هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک است.[2] بنابراین، اگر لباسی که به خون نجس شده، خوب شسته شود، رنگی که در آن می ماند اشکال نداشته و می توان با آن لباس نماز خواند. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج 1، ص 494، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . همان، ص 110، م 170.
1. اگر گوشه ای از فرش نجس باشد، آیا نماز خواندن روی کل فرش اشکال دارد، یا فقط همان نقطه نجس؟ 2. آیا اگر لباسی خونی شده باشد و بعد از شستن هنوز رنگ خون باقی باشد و برطرف نشود، نماز خواندن با آن باطل است؟
1. یکی از شرایط مکان نمازگزار این است که اگر مکان نجس است به طوری تر نباشد که رطوبت آن به بدن یا لباس او برسد، ولی جایی که پیشانی را بر آن می گذارد، اگر نجس باشد در صورتی که خشک هم باشد نماز باطل است و احتیاط مستحب آن است که مکان نمازگزار اصلًا نجس نباشد.[1] بنابراین، نماز خواندن در فرش نجس با شرطی که گفته شد، اشکال ندارد. 2. هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک است.[2] بنابراین، اگر لباسی که به خون نجس شده، خوب شسته شود، رنگی که در آن می ماند اشکال نداشته و می توان با آن لباس نماز خواند. این پرسش، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، محقق و مصحح: بنی هاشمی خمینی، سید محمد حسین، ج 1، ص 494، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [2] . همان، ص 110، م 170.
- [آیت الله اردبیلی] اگر لباسی را که با خون نجس شده آب بکشند و خون را از آن برطرف نمایند ولی رنگ خون در لباس باقی بماند، آیا آن لباس پاک است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اثر کم رنگ خون که بعد از شستن بر لباس باقی می ماند، نجس است؟
- [آیت الله سبحانی] پارچه یا لباسی که به خون و یا نجاسات دیگر آلوده بود در ماشین لباسشویی شسته شده بعد از خشکانیدن رنگ نجاست باقی است، آیا بودن رنگ صرف دلیل نجاست آن است؟
- [سایر] آیا محل خون بواسیر که با مدفوع خارج می شود بعد از شستن پاک می شود؟ در صورتی که بعد از شستن محل، بیرون مقعد دستمال بگذاریم و خونی نشود چون هر دفعه هنگام اجابت مزاج با مدفوع خون زیادی می آید آیا آبِ بعد از شستن محل پاک است یا نجس؟
- [سایر] 1- منظور از طهارت بدن در نماز شامل طهارت داخل دهان و بینی هم هست یا نه؟ 2-کسی که دندان کشیده اگر به نماز بایستد باید مرتب در یک دستمال آب دهانش که خونی است را بریزد و احیانا لبها و دستش نجس می شود تکلیف چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر لکه خونی مثلاً بر پشت دست فرد باشد و وی شستن آن را فراموش کند و بارها همان دست را زیر شیر آب کر بگیرد مثلاً ظرف بشوید یا پارچهای را بشوید و پس از مدتی ببیند که چنین لکهای بر دستش هست، با توجه به این که برای طهارت باید عین نجاست برطرف شود، حکم اطراف این لکه خون در دست و سایر اشیای ملاقات کرده با چنین دستی به لحاظ طهارت و نجاست چیست؟ خصوصاً که در چنین مواردی، که نوعاً برای خانمها پیش میآید، اشیاء مختلفی حتی چیزهای غیر قابل شستشو با این دست بدون واسطه اول و دوم ملاقات میکنند. اگر در فرض سؤال قبل، بعد از مدتی ببیند که اصلاً خونی هم باقی نمانده اما نمیداند بالاخره چه زمان این خون ازاله شده، حکم چگونه خواهد بود؟
- [آیت الله خامنه ای] من مبتلا به بیماری لثه هستم و طبق دستور پزشک باید همیشه آن را مالش دهم، این کار باعث سیاهی بعضی از قسمت های لثه ام می شود مثل این که خونی در داخل آن جمع شده باشد. هنگامی که دستمال کاغذی روی آن می گذارم رنگ دستمال قرمز می شود، لذا اقدام به شستن دهانم با آب کر می کنم، ولی خون منجمد، مدت زمانی باقی می ماند و با شستن از بین نمی رود. بعد از قطع آب کر، آیا آبی که وارد دهان شده و به آن قسمت ها رسیده و سپس از دهان خارج شده، محکوم به نجاست است یا این که جزء آب دهان محسوب می شود و محکوم به طهارت است؟
- [سایر] با سلام فرزندی 6 ساله دارم با قد 124و وزن 22 .او بسیار لاغر اندام است فکر می کنم مزاج او گرم و خشک با شد. چون بدنش همیشه گرم وکم خواب و کم حوصله است لطفا بگویید چه داروی گیاهی استفاده کنم که 1 .اشتها یش زیاد شود.2.موهای سرش بسیار کم ورشد کمی دارد.3.کم حوصله وفراموشکار است.4. رنگ صورتش زرد است و در ازمایش خون که از او گرفتم دچار کم خونی تلاسمی نزدیک به مینور از نوع ارثی که کمبود فولیک اسید است بود با این خصوصیات از نظر طب سنتی چه پیشنهاد می کنید
- [آیت الله مکارم شیرازی] تمام فقهای شیعه اتّفاق دارند که نوشتن شهادتین و اقرار به امامت امامان(علیهم السلام) و دعای جوشن صغیر و کبیر و قرآن کریم برجمیع قطعه های کفن مستحب است. و می فرمایند: (اینها در جایی نوشته شود که مأمون از آلودگی به نجاست و قذرات باشد، و هتک حرمت نشود.) لطفاً در این مورد به سؤالات زیر پاسخ دهید: 1 منظور از نجاست و قذرات، چیزی است که به سبب پوسیدن بدن میّت حاصل می شود، یا نجاست دیگر؟ 2 آیا نوشتن دعاها و قران کریم به رنگ سیاه جائز نیست. (چنانچه مرحوم حاج شیخ عباس قمّی(رحمه الله) در مفاتیح الجنان می فرماید که به سیاهی ننویسد.) و اگر جائز نیست، به چه رنگ نوشته شود؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب بیماری لثه دارم؛ به نحوی که هنگام روزه داری دهان خشک شده و عروق بسیار کوچک پاره شده و خونریزی مختصری ایجاد می کند و اگر آب دهان را بیرون بریزم، رگه های خون در آن مشخص است و اگر بیرون نریزم تقریباً در آب دهان مستهلک می شود. گاهی اوقات که خلط صبحگاهی ته حلق را بیرون می ریزم و به لثه ها فشار می آید، این خونریزی بیشتر است و در آب دهان مستهلک نمی شود. سوال این است: 1- آیا اگر خون مذکور با آب دهان مستهلک شود و عمداً یا سهواً فرو داده شود، روزه باطل است؟ 2- اگر با آب دهان مستهلک نشود و تا زمانی که خونریزی بسیار کم و مختصر شود، بیرون ریخته و پس از آن آب دهان قورت داده شود، چطور؟ 3- با توجه به داشتن دندانهای پرکرده و مصنوعی در دهان، خون مذکور چه با آب دهان مستهلک شود چه نشود، دهان را نجس می کند؟ اگر بله چطور می شود در حال روزه دهان را آب کشید و آیا لازم است قبل از افطار یا بعد آن دهان آب کشیده شود؟ 4- اگر خون مذکور که در آب دهان مستهلک نمی شود، به دلیل جهل نسبت به مساله فقهی یا ندانستن کیفیت خونریزی، در زمان روزه فروداده شود و بعدها متوجه موضوع شود، قضا و کفاره دارد؟ 5- اگر بعد از کشیدن دندان، خونریزی در حال روزه وجود داشته و به توصیه پزشک خون محل کشیدن دندان را که با آب دهان مخلوط شده و به رنگ قهوه ای تیره است، به تنهایی یا همراه با خون لثه به شرح فوق فرودهد، حکم روزه او چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک میباشد، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ، احتمال عرفی داده شود که ذرّههای نجاست در آن چیز باقی مانده، آن چیز پاک نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ یا مزه نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد؛ پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک میباشد، اما چنانچه به واسطه غلظت بو یا رنگ یا مزه یقین کنند یا احتمال دهند که ذرّههای نجاست در آن چیز مانده، باید بیشتر بشویند تا مطمئن شوند عین نجاست برطرف شده است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هر چیز نجس؛ تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد؛ پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد؛ اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله سبحانی] هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود. ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد، اما چنان چه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] از هر چیز نجس تا عین نجاست را برطرف نکنند پاک نمی شود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می شود، اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده، نجس است.
- [امام خمینی] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند، پاک نمی شود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک می باشد. اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده،نجس است.
- [آیت الله بروجردی] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگِ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد؛ پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک میباشد، اما چنانچه به واسطهی بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذرّههای نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله خوئی] هر چیز نجس تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند، پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد. پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند، پاک میباشد اما چنانچه به واسط بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذرههای نجاست در آن چیز مانده نجس است.
- [آیت الله بهجت] هرچیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمی شود، ولی اگر بو یا رنگ نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد، پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک می باشد ؛ اما چنانچه به واسطه بو یا رنگ یقین کنند یا احتمال دهند که ذره های نجاست در آن چیز مانده ، نجس است .