از جمله چیزهایی که بر فرد حائض حرام است؛ جماع کردن در فرج است، که این حکم شامل زن و مرد می‌شود. [1] اگر چه به مقدار ختنه گاه داخل شود و منی هم بیرون نیاید، بلکه احتیاط واجب آن است که مقدار کمتر از ختنه گاه را هم داخل نکند. این امر حتی در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد نیز حرام است‏. و در صورتی که جماع در ایام حیض صورت گیرد می‌بایست طبق آنچه که در رساله های عملیه وارد شده است کفاره دهد. [2] ، [3] شایان ذکر است، سایر لذت‌ها برای زن و شوهر در ایام حیض مجاز بوده و این دو به غیر از نزدیکی می‌توانند سایر لذت‌ها را از یکدیگر ببرند، ولی وطی کردن در دبر زن حائض، کراهت شدیده دارد. پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است: دخول در قبل (فرج) در هنگام حیض جایز نیست، اما سایر استمتاعات – از جمله ارضای زن توسط شوهر بدون دخول- جایز می باشد. بنابراین آنچه که هنگام حیض حرام است (جماع) نزدیکی با زن از راه فرج (جلو) است، اما ارضای زن به غیر از جماع مانعی ندارد؛ مانند ملاعبه، نوازش و ... برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: 1. نمایه: التذاذات جنسی و حدود آن، سؤال شماره 551 (سایت: 601). 2. نمایه: وظایف زنان در برابر مردان، سؤال شماره 850 (سایت: 925). 3. نمایه: نزدیکی با کاندوم در حال حیض، سؤال شماره 1304 (سایت: 1288). [1] مکارم: نزدیکی کردن، که هم برای مرد حرام است و هم برای زن. [2] سیستانی: و این حکم شامل و طی در دبر نمی شود... ؛ زنجانی: ظاهراً جایز نیست که مقدار کمتر از ختنه گاه را داخل کند... [3] ر. ک: توضیح المسائل مراجع، ج 1، م 450، ص 265 - 260.
در چند روزی که زن حیض است دردهایی دارد که ناشی از گرفتن عضلات است، برخی ارضای زن را برای از بین رفتن این دردها مفید می دانند، اگر این ارضا توسط شوهر و بدون دخول آلت صورت گیرد حکمش چیست؟
از جمله چیزهایی که بر فرد حائض حرام است؛ جماع کردن در فرج است، که این حکم شامل زن و مرد میشود. [1] اگر چه به مقدار ختنه گاه داخل شود و منی هم بیرون نیاید، بلکه احتیاط واجب آن است که مقدار کمتر از ختنه گاه را هم داخل نکند. این امر حتی در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد نیز حرام است. و در صورتی که جماع در ایام حیض صورت گیرد میبایست طبق آنچه که در رساله های عملیه وارد شده است کفاره دهد. [2] ، [3]
شایان ذکر است، سایر لذتها برای زن و شوهر در ایام حیض مجاز بوده و این دو به غیر از نزدیکی میتوانند سایر لذتها را از یکدیگر ببرند، ولی وطی کردن در دبر زن حائض، کراهت شدیده دارد.
پاسخ حضرت آیت الله مهدی هادوی تهرانی (دامت برکاته) در خصوص سؤال مذکور به این شرح است:
دخول در قبل (فرج) در هنگام حیض جایز نیست، اما سایر استمتاعات – از جمله ارضای زن توسط شوهر بدون دخول- جایز می باشد.
بنابراین آنچه که هنگام حیض حرام است (جماع) نزدیکی با زن از راه فرج (جلو) است، اما ارضای زن به غیر از جماع مانعی ندارد؛ مانند ملاعبه، نوازش و ...
برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:
1. نمایه: التذاذات جنسی و حدود آن، سؤال شماره 551 (سایت: 601).
2. نمایه: وظایف زنان در برابر مردان، سؤال شماره 850 (سایت: 925).
3. نمایه: نزدیکی با کاندوم در حال حیض، سؤال شماره 1304 (سایت: 1288). [1] مکارم: نزدیکی کردن، که هم برای مرد حرام است و هم برای زن. [2] سیستانی: و این حکم شامل و طی در دبر نمی شود... ؛ زنجانی: ظاهراً جایز نیست که مقدار کمتر از ختنه گاه را داخل کند... [3] ر. ک: توضیح المسائل مراجع، ج 1، م 450، ص 265 - 260.
- [سایر] چه چیزی برای باز گرداندن عادت ماهانه مفید است؟
- [سایر] اگر هنگام ملاعبه زن و شوهر (قبل از دخول) یکی از طرفین دچار انزال شود، آیا حکم خودارضایی را دارد؟ زنی که فراموش کرده حیض است مدت زیادی در مسجد توقف کرده حکمش چیست؟
- [آیت الله بهجت] هر گاه زن در ایام عادت ماهانه، به وسیله خوردن قرص، از آمدن خون حیض جلوگیری نماید حکمش چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زنی در زمان حیض، شوهر خود را مجبور به انجام روابط زناشویی کند، حکمش چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر در حال حیض کسی با زن خودش جماع کند و فرزندی متولد شود حکمش چیست؟
- [سایر] با سلام، اگر زن و شوهری مطمئن نباشند و شک کنند که زن دوره عادت ماهیانه اش شروع شده یا نه و دخول انجام بدهند چه حکمی دارد؟ و در صورت عدم اطمینان کامل از شروع دوره، برای بار دوم هم دخول را انجام بدهند حکمش چیست ؟ کفاره دارد یا ندارد؟ با تشکر.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن در شب ماه رمضان پیش از اذان صبح از حیض یا نفاس پاک شود و عمدا غسل نکند حکمش چیست ؟
- [آیت الله بهجت] عدّه ی زنی که حیض می شود در ازدواج موقت دو حیض است. حال اگر زن بعد از انقضای مدت بلافاصله حیض شود و پس از انقضای حیض و پاک شدن و فاصله شدن کم ترین زمان پاکی که 10 روز است با خوردن قرص حیض شود که مجموع مدّت عدّه مثلاً 20 روز می شود آیا می تواند شوهر کند؟
- [سایر] آیا زن و شوهر، میتوانند در زمان حیض به جز نزدیکی، سایر استمتاعات را از یکدیگر داشته باشند؟
- [آیت الله بهجت] هر گاه شوهر با همسر خود در زمان حیض نزدیکی نمود، آیا کفاره بر زن واجب است یا نه؟
- [آیت الله وحید خراسانی] حیض خونی است که غالبا در هر ماه چند روزی از رحم زنها خارج می شود و زن را در موقع دیدن خون حیض حایض می گویند
- [آیت الله وحید خراسانی] حیض خونی است که غالبا در هر ماه چند روزی از رحم زنها خارج می شود و زن را در موقع دیدن خون حیض حایض می گویند
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود ، مثلاً یک ماهه ، یا یک ساله چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد در صورتی که حیض می بیند باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمی بیند ، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید .
- [امام خمینی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست، اگر صیغه شود، مثلا یک ماهه یا یک ساله، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود یا شوهر مدت را به او ببخشد، در صورتی که حیض می بیند، باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمی بیند، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (حیض) که گاهی از آن تعبیر به (عادت ماهانه) می کنند خونی است که غالباً در هر ماه چند روزی از رحم خارج می شود و به هنگام انعقاد نطفه، غذای فرزند است. زن را در موقع دیدن خون حیض (حائض) می گویند و در شرع مقدس اسلام احکامی دارد که در مسائل آینده خواهد آمد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جماع کردن در روزهایی هم که حیض زن قطعی نیست ولی شرعاً باید برای خود حیض قرار دهد، جایز نیست؛ پس زنی که باید به دستوری که بعداً گفته میشود روزهای عادت یکی از خویشان خود را حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی کند، همچنین در روزهایی که زن شرعاً میتواند برای خود حیض قرار دهد (همچون روزهای استظهار که در مسأله 487 توضیح داده میشود)، اگر زن آن روزها را حیض قرار دهد، شوهرش نمیتواند در آن روزها با او نزدیکی کند و لازم نیست در حیض قرار دادن از شوهر خود اجازه بگیرد، اگر چه احتیاط استحبابی در اجازه گرفتن است.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که نه سالش تمام شده ویائسه نیست اگر صیغه شود مثلاً یکماهه، یا یک ساله شوهر کند، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید ومدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد باید عدّه نگهدارد، پس اگر حیض میبیند باید به مقدار دو حیض عدّه نگهدارد وشوهر نکند و اگر حیض نمیبیند، احتیاط واجب آن است که چهل وپنج روز از شوهر کردن خودداری نماید.
- [آیت الله سیستانی] زنی که نُه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر ازدواج موقت کند ، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود ، یا شوهر مدت را به او ببخشد ، باید عدّه نگهدارد ، پس اگر حیض میبیند باید به مقدار دو حیض عدّه نگهدارد و شوهر نکند ، و یک بار حیض دیدن بنابر احتیاط واجب کافی نیست ، و اگر حیض نمیبیند چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید ، و در صورتی که آبستن باشد عدّه او تا دنیا آمدن یا سقط شدن بچه اوست ، اگر چه احتیاط مستحب آن است که به هر کدام از زائیدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است ، عدّه نگهدارد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر به ازدواج موقّت کسی درآید، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدّت ازدواج تمام شود، یا به جهتی همچون بخشیدن شوهر، یا شیر خوردن، ازدواج وی فسخ گردد باید عدّه نگهدارد، پس اگر حیض میبیند باید به مقدار یک حیض کامل عدّه نگهدارد و مستحبّ بلکه مطابق احتیاط استحبابی آن است که دو حیض کامل صبر کند و شوهر نکند و اگر حیض نمیبیند چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید و در هر حال اگر زن آبستن است با به دنیا آمدن بچه یا سقط بچه عدّه تمام میگردد، چنانچه در مسأله قبل گذشت.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که نُه سال او تمام شده و یائسه نیست، اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله به عقد موقّت در آید، چنانچه شوهرش با او آمیزش نماید و مدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد، در صورتی که حیض میبیند باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمیبیند، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید.