ابتدا درباره این عادت توضیح مختصری می دهیم تا بعداً عواقب و پیامدهای آن را بیان کنیم. باید دانست «استمناء» یعنی اینکه انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه کبیره شده است. استمناء، دارای انواعی است؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز. اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد و منجر به خروج منی از انسان بشود، استمناء و حرام است.[1] این گناه به جز آن که، معصیت و مخالفت با پروردگار است، دارای عواقب بسیار خطرناکی است که به آن اشاره می شود: عواقب خودارضایی: توجه و آگاهی به عواقب خودارضایی باعث می شود که انسان بهتر بتواند دامن همت به کمر زده و از این گناه اجتناب ورزد. البته عواقب سوء و پیامدهای منفی و عملی این گناه فراتر از آن است که بتوان آنها را برشمرد بلکه فقط به چند مورد از آن اکتفا می‏کنیم: 1. پیامدهای جسمانی: ضعف چشم و بینایی، تحلیل رفتن قوای جسمانی، عقیم شدن و ناتوانی در تولید مثل، پیری زودرس، ضعف مفاصل، لرزش دست، زشتی چهره و از بین رفتن طراوت صورت. 2. پیامدهای روحی و روانی: ضعف حافظه و حواس‏پرتی، اضطراب، منزوی شدن و گوشه‏گیری، افسردگی، بی‏نشاطی و لذت نبردن از زندگی، پرخاشگری و بداخلاقی و تندخویی، کسالت دائمی، ضعف اراده. 3. عوارض اجتماعی: ناسازگاری خانوادگی، بی‏میل شدن به همسر و ازدواج، ناتوانی در ارتباط با جنس مخالف و همسر، بی‏غیرت شدن، احساس طرد شدن، از بین رفتن عزت، پاکی، شرافت و جایگاه اجتماعی، دیر ازدواج کردن و لذت نبردن از زندگی مشترک.[2] همان طور که اشاره شد یکی از پیامدهای خود ارضایی، ضعف جنسی و عقیم شدن است. البته تحقق این امور، بستگی به شرایط دیگری از جمله مدت استمرار استمناء، وضعیت جسمی، عوامل محیطی و .. دارد. هرچه مدت و تعداد دفعات این گناه ادامه پیدا کند، احتمال ابتلا به این عواقب بیشتر می شود. یکی از خصوصیات بدن انسان این است که " منی" اضافی موجود در بدن را دفع می کند که این امر برای جوانان در حالت خواب و نا خودآگاه از آنان خارج می شود، به چنین حالتی "احتلام" گفته می شود. محتلم شدن شخص هیچ گناهی برای او ندارد بلکه چه بسا از طبیعی و نرمال بودن بدن او حکایت می کند. حال اگر شخص خودش با استمناء ، منی را خارج کند، دیگر محتلم نمی شود. در هر صورت سعی کنید هرچه زودتر از این عادت دست بردارید تا به عواقب آن دچار نشوید. برای دست یابی به اطلاعات بیشتر در این باره و راههای ترک آن به سؤالات ذیل که در سایت موجود است مراجعه فرمائید: 1- سؤال 1028 (سایت: 1083) (راه نجات از استمناء). 2- سؤال 468 (سایت: 507) ( حکم استمناء و انواع آن). [1] مجمع الرسائل محشی(همراه حاشیه)، صاحب جواهر الکلام(ره)، ج 1، ص 447، مسئله ی 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری(ره)، ص 34؛ مناسک محشی، امام خمینی(ره)، ص 163، ص 334. با استفاده از سؤال 468 (سایت: 507). [2] با استفاده از نرم افزار پرسمان.
من از سن 13 سالگی خود ارضایی کرده ام تا الان که 15 سال دارم می خواستم بدانم آیا من بچه دار نمی شوم و آیا آب منی که در سن بلوغ از انسان خارج می شود از من خارج می شود یا نه؟
ابتدا درباره این عادت توضیح مختصری می دهیم تا بعداً عواقب و پیامدهای آن را بیان کنیم.
باید دانست «استمناء» یعنی اینکه انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه کبیره شده است.
استمناء، دارای انواعی است؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز. اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد و منجر به خروج منی از انسان بشود، استمناء و حرام است.[1] این گناه به جز آن که، معصیت و مخالفت با پروردگار است، دارای عواقب بسیار خطرناکی است که به آن اشاره می شود:
عواقب خودارضایی:
توجه و آگاهی به عواقب خودارضایی باعث می شود که انسان بهتر بتواند دامن همت به کمر زده و از این گناه اجتناب ورزد. البته عواقب سوء و پیامدهای منفی و عملی این گناه فراتر از آن است که بتوان آنها را برشمرد بلکه فقط به چند مورد از آن اکتفا میکنیم:
1. پیامدهای جسمانی: ضعف چشم و بینایی، تحلیل رفتن قوای جسمانی، عقیم شدن و ناتوانی در تولید مثل، پیری زودرس، ضعف مفاصل، لرزش دست، زشتی چهره و از بین رفتن طراوت صورت.
2. پیامدهای روحی و روانی: ضعف حافظه و حواسپرتی، اضطراب، منزوی شدن و گوشهگیری، افسردگی، بینشاطی و لذت نبردن از زندگی، پرخاشگری و بداخلاقی و تندخویی، کسالت دائمی، ضعف اراده.
3. عوارض اجتماعی: ناسازگاری خانوادگی، بیمیل شدن به همسر و ازدواج، ناتوانی در ارتباط با جنس مخالف و همسر، بیغیرت شدن، احساس طرد شدن، از بین رفتن عزت، پاکی، شرافت و جایگاه اجتماعی، دیر ازدواج کردن و لذت نبردن از زندگی مشترک.[2]
همان طور که اشاره شد یکی از پیامدهای خود ارضایی، ضعف جنسی و عقیم شدن است. البته تحقق این امور، بستگی به شرایط دیگری از جمله مدت استمرار استمناء، وضعیت جسمی، عوامل محیطی و .. دارد. هرچه مدت و تعداد دفعات این گناه ادامه پیدا کند، احتمال ابتلا به این عواقب بیشتر می شود. یکی از خصوصیات بدن انسان این است که " منی" اضافی موجود در بدن را دفع می کند که این امر برای جوانان در حالت خواب و نا خودآگاه از آنان خارج می شود، به چنین حالتی "احتلام" گفته می شود. محتلم شدن شخص هیچ گناهی برای او ندارد بلکه چه بسا از طبیعی و نرمال بودن بدن او حکایت می کند. حال اگر شخص خودش با استمناء ، منی را خارج کند، دیگر محتلم نمی شود. در هر صورت سعی کنید هرچه زودتر از این عادت دست بردارید تا به عواقب آن دچار نشوید.
برای دست یابی به اطلاعات بیشتر در این باره و راههای ترک آن به سؤالات ذیل که در سایت موجود است مراجعه فرمائید:
1- سؤال 1028 (سایت: 1083) (راه نجات از استمناء).
2- سؤال 468 (سایت: 507) ( حکم استمناء و انواع آن).
[1] مجمع الرسائل محشی(همراه حاشیه)، صاحب جواهر الکلام(ره)، ج 1، ص 447، مسئله ی 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری(ره)، ص 34؛ مناسک محشی، امام خمینی(ره)، ص 163، ص 334. با استفاده از سؤال 468 (سایت: 507).
[2] با استفاده از نرم افزار پرسمان.
- [آیت الله نوری همدانی] سن بلوغ دختران در چند سالگی میباشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی از سنّ پانزده سالگی شروع به خواندن نماز و گرفتن روزه مینماید حال آنکه قبل از پانزده سالگی بالغ بوده است ولی دو شرط دیگر بلوغ را نمیدانسته است و فکر میکرده شرط بلوغ پانزده سال قمری است و دو شرط دیگر را در سنّ نوزده سالگی ملتفت و متوجّه شده است آیاروزههایش را که نگرفته است باید کفّاره بدهد؟
- [سایر] با توجه به اینکه در اسلام سن بلوغ شرعی دختران 9 سالگی است چرا در قانون انتخابات کشور شرط سن پانزده سال تمام در نظر گرفته شده است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی در بین 15 تا 20 سالگی به دلیل ندانستن این مسأله که استمنا حرام است با این فعل روزه خود را در این 5 سال 4 بار باطل کند و بعد از 20 سالگی با مطالعه بفهمد که استمنا حرام است، حکم این روزه ها چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی در بین 15 تا 20 سالگی به دلیل ندانستن این مسأله که استمنا حرام است با این فعل روزه خود را در این 5 سال 4 بار باطل کند و بعد از 20 سالگی با مطالعه بفهمد که استمنا حرام است، حکم این روزه ها چیست؟
- [سایر] سن از پوشک گرفتن بچه چند سالگی است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اینکه در قرآن و سنّت فقط بر نشانههای بلوغ تأکید شده و تفسیری از آن ارائه نشده حیض و قاعدگی و موی زهار از نشانههای خارجی بلوغ شمرده شدهاند و فقهاء و بزرگان بدان فتوا دادهاند، و موی زهار در دختران نشانه بلوغ شمرده نشده و ادّله اختصاص به پسران دارد و با توجّه به اینکه روایات 9 سالگی معارض با روایات 10 و 13 سالگی است نظر مبارک حضرتعالی در سنّ بلوغ دختران چیست؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینۀ مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [سایر] چگونه دختران و پسران در سن 15 – 16 سالگی را می توان در زمینه مسائل زناشویی آینده شان آموزش داد؟
- [آیت الله سیستانی] خداوند در قرآن در جزء 26 سوره الاحقاف آیه 15 می فرماید : شما در چهل سالگی به بلوغ میرسید . آیا در اینجا بلوغ معنای دیگری می دهد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] حرام است انسان استمنأ کند یعنی با خود کاری کند که منی از او بیرون آید.
- [آیت الله بروجردی] حرام است انسان استمناء کند، یعنی با خود کاری کند که منی از او بیرون آید.
- [آیت الله نوری همدانی] بچّه ای که بالغ نشده شرعاً نمی تواند در مال خود تصّرف کند و نشانة بالغ شدن یکی از سه چیز است : اوّل : روئیدن موی درشت ، زیر شکم بالای عورت دوّم : بیرون آمدن منی سوّم : تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن
- [آیت الله سبحانی] بچه ای که بالغ نشده شرعاً نمی تواند بدون اذن ولی در مال خود تصرف کند و نشانه بالغ شدن یکی از سه چیز است: اول) روئیدن موی درشت، زیر شکم، بالای عورت. دوم) بیرون آمدن منی. سوم) تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بچه ای که بالغ نشده شرعاً نمی تواند در مال خود تصرف کند و نشانه بالغ شدن در زن و مرد یکی از سه چیز است: اول تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و نه سال قمری در زن. دوم روییدن موی درشت زیر شکم بالای عورت. سوم بیرون آمدن منی.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بچه ای که بالغ نشده شرعاً نمی تواند در مال خود تصرف کند بلی اگر ممیّز باشد تصرف در اموال جزئی برای او مانعی ندارد. نشانه بالغ شدن یکی از سه چیز است: اول: روییدن موی درشت زیر شکم بالای عورت. دوّم: بیرون آمدن منی. سوّم: تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بچه ای که بالغ نشده شرعا نمی تواند در مال خود تصرف کند و نشانه بالغ شدن یکی از سه چیز است: اول روئیدن موی درشت در زیر شکم بالای عورت. دوم بیرون آمدن منی. سوم تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن.
- [امام خمینی] بچه ای که بالغ نشده شرعا نمی تواند در مال خود تصرف کند. و نشانه بالغ شدن یکی از سه چیز است: اول: روییدن موی درشت زیر شکم بالای عورت. دوم:بیرون آمدن منی. سوم: تمام شدن پانزده سال قمری در مرد و تمام شدن نه سال قمری در زن.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که وصیت می کند باید عاقل و بالغ و مختار باشد ولی بچّه ای که به سن ده سالگی رسیده اگر وصیت به کارهای نیک در رابطه با خویشاوندان نسبی خودش بنماید نافذ است و نیز وصیت سفیه در اموالش نافذ نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] مرد می تواند دختر بچه ای ا أه سن او ازو سه سال بیشتر نیست ، غسل دهد ، زن هم می تواند پسر بچه ای را أه سه سال بیشتر ندارد ، غسل دهد .