مرد به هیچ قسمت از بدن زنان نامحرم نمی تواند نگاه کند، و فقط به دستها تا مچ و گردی صورت، در صورتی که با شهوت نباشد می تواند نگاه کند.[1] بر اساس فتوای مراجع دیدن فیلمها و عکسهای مستهجن چه به قصد لذت و چه بدون آن، چه به جهت آموزش مسائل زناشویی و چه بدون آن، بدلیل آن که دیدن اینگونه فیلم‏ها همیشه با نگاه شهوت انگیز همراه است، جایز نیست[2] . [3] چنانچه فرد به قصد بیرون آمدن منی با خودش کاری کند که منی از او خارج گردد و این امر در اثر دیدن اینگونه فیلمها یا تصاویر یا دیدن بدن زنان، محقق شود، ضمن آن که روزه خود را باطل نموده است[4] ، علاوه بر آن مرتکب گناه کبیره استمنا[5] نیز شده است و می بایست قضای آن روز را گرفته و نیز کفاره بپردازد. برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به: 1. نمایه: مبطلات روزه، سؤال شماره 5859 (سایت: 6083) 2. نمایه: مبطلات روزه، سؤال شماره 6047 (سایت: 6217). 3. نمایه: افزایش میل جنسی با دیدن فیلمهای مبتذل، سؤال شماره 3086 (سایت: 3339). 4. نمایه: راه درمان نگاه به فیلمهای مستهجن، سؤال شماره 2602 (سایت: 2736). 5. نمایه: آموزش زناشویی با فیلم شهوت انگیز، سؤال شماره 3743 (سایت: 3959). 6. نمایه: حکم استمناء و انواع آن، سؤال شماره 468 (سایت: 507). 7. نمایه: احکام نگاه کردن، سؤال شماره 2849 (سایت: 3111). [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی) ،ج‏2 ص 485 ،مسأله 2433. [2] . آیت‏الله خامنه‏ای، اجوبة الاستفتاءات، س 1203 آیت‏الله صافی، جامع‏ الاحکام، ج 2، س 1329 آیت‏الله نوری، استفتاءات، ج 2، س 554 آیت‏الله سیستانی Sistani.org ) ،فیلم (، س 3 دفتر آیت‏الله وحید، آیت‏الله بهجت، امام، آیت‏الله فاضل، آیت‏الله مکارم. آیت‏الله تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 1129 و ج 1، س 894 و 895. [3] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 974. س1200. [4] . همان، ج‏1، ص: 799-897. [5] «استمناء» یعنی این که انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه شده است.استمناء، دارای انواعی است؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن و (یا مرد) نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز نگاه کردن به عکس یا فیلم یا مناظر شهوت آلود و... . اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد و منجر به خروج منی از انسان بشود، استمناء و حرام است. مجمع الرسائل محشی(همراه حاشیه)، صاحب جواهر الکلام(ره)، ج 1، ص 447، مسئلۀ 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری(ره)، ص34؛ مناسک محشی، امام خمینی(ره)، ص 163، ص 334، اقتباس از سؤال 468 (سایت: 507) (حکم استمناء و انواع آن)؛ و سؤال 1544 (سایت: 1575).
آیا دیدن فیلمها و عکسهای مستهجن به قصد لذت بردن روزه را باطل میکند؟ دیدن قسمتی از بدن زنان چطور؟ حتی اگر انسان جنب نشود!
مرد به هیچ قسمت از بدن زنان نامحرم نمی تواند نگاه کند، و فقط به دستها تا مچ و گردی صورت، در صورتی که با شهوت نباشد می تواند نگاه کند.[1]
بر اساس فتوای مراجع دیدن فیلمها و عکسهای مستهجن چه به قصد لذت و چه بدون آن، چه به جهت آموزش مسائل زناشویی و چه بدون آن، بدلیل آن که دیدن اینگونه فیلمها همیشه با نگاه شهوت انگیز همراه است، جایز نیست[2] . [3]
چنانچه فرد به قصد بیرون آمدن منی با خودش کاری کند که منی از او خارج گردد و این امر در اثر دیدن اینگونه فیلمها یا تصاویر یا دیدن بدن زنان، محقق شود، ضمن آن که روزه خود را باطل نموده است[4] ، علاوه بر آن مرتکب گناه کبیره استمنا[5] نیز شده است و می بایست قضای آن روز را گرفته و نیز کفاره بپردازد.
برای آگاهی بیشتر مراجعه شود به:
1. نمایه: مبطلات روزه، سؤال شماره 5859 (سایت: 6083)
2. نمایه: مبطلات روزه، سؤال شماره 6047 (سایت: 6217).
3. نمایه: افزایش میل جنسی با دیدن فیلمهای مبتذل، سؤال شماره 3086 (سایت: 3339).
4. نمایه: راه درمان نگاه به فیلمهای مستهجن، سؤال شماره 2602 (سایت: 2736).
5. نمایه: آموزش زناشویی با فیلم شهوت انگیز، سؤال شماره 3743 (سایت: 3959).
6. نمایه: حکم استمناء و انواع آن، سؤال شماره 468 (سایت: 507).
7. نمایه: احکام نگاه کردن، سؤال شماره 2849 (سایت: 3111). [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی) ،ج2 ص 485 ،مسأله 2433. [2] . آیتالله خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1203 آیتالله صافی، جامع الاحکام، ج 2، س 1329 آیتالله نوری، استفتاءات، ج 2، س 554 آیتالله سیستانی Sistani.org ) ،فیلم (، س 3 دفتر آیتالله وحید، آیتالله بهجت، امام، آیتالله فاضل، آیتالله مکارم. آیتالله تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 1129 و ج 1، س 894 و 895. [3] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 974. س1200. [4] . همان، ج1، ص: 799-897. [5] «استمناء» یعنی این که انسان با خودش کاری کند که از او منی بیرون بیاید، و این کار، از نظر اسلام حرام است و عامل این کار، مرتکب گناه شده است.استمناء، دارای انواعی است؛ مثل بازی کردن با دست، گوش کردن به سخن و صدای زن و (یا مرد) نامحرم، رد و بدل کردن حرف های عاشقانه، در خیال آوردن و فکر کردن به مسائل شهوت انگیز نگاه کردن به عکس یا فیلم یا مناظر شهوت آلود و... . اگر کسی با اختیار یکی از این اعمال را به قصد خروج منی انجام دهد و منجر به خروج منی از انسان بشود، استمناء و حرام است. مجمع الرسائل محشی(همراه حاشیه)، صاحب جواهر الکلام(ره)، ج 1، ص 447، مسئلۀ 1411؛ مناسک محشی، شیخ مرتضی انصاری(ره)، ص34؛ مناسک محشی، امام خمینی(ره)، ص 163، ص 334، اقتباس از سؤال 468 (سایت: 507) (حکم استمناء و انواع آن)؛ و سؤال 1544 (سایت: 1575).
- [آیت الله سیستانی] آیا نگاه کردن به عکسهای مبتذل و چت کردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل می کنند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا نگاه کردن به عکسهای مبتذل و چت کردن در باره موضوعات مستهجن روزه را باطل می کنند؟
- [سایر] آیا آدامس جویدن و فرو بردن آب دهان در آن حال، روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فرو بردن چیزهای غیر خوردنی مثل وسایل پزشکی از حلق روزه را باطل میکند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا فرو بردن قهری و ناخواسته اخلاط سینه که به فضای دهان رسیده است، روزه را باطل میکند؟
- [سایر] 1. آیا برای دیدن انیمیشن هم مثل فیلم باید قاعده قصد لذت یا ریبه نداشتن رعایت شود؟ 2. آیا ریبه شامل خوف از هر احساسی که با دیدن نامحرم به انسان دست میدهد میشود؟ اگر اینطور باشد که هیچ فیلمی نمیتوان دید؛ چون به هر حال احساسی که نسبت به بازی غیر همجنس داریم با احساسی که نسبت به همجنس داریم متفاوت است، حتی اگر قصد لذت بردن نداشته باشیم؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مقدار کمی خون از لثه روزهدار خارج شود و با آب دهان او مخلوط گردد، فرو بردن آن، روزه را باطل میکند یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] آیا استفاده از کرمهای ویتامینه که توسط پوست، جذب پوست بدن میشود، به صحت روزه شکالی وارد میکند و آن را باطل مینماید؟
- [آیت الله اردبیلی] با توجه به اینکه زیر آب بردن سر روزه را باطل میکند، اگر شناگری از تمام تجهیزات شنا اعم از کلاه شنا، گوشبند، عینک و دماغگیر استفاده نماید به گونهای که هیچ راه نفوذی به این نقاط وجود نداشته باشد آیا باز هم روزه باطل میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر شخص روزه دار جنب باشد و تا قبل از اذان ظهر متوجه آن نشود و پس از آن غسل ارتماسی نماید، آیا روزه اش باطل می شود؟ و اگر بعد از غسل متوجه شود که در حال روزه غسل ارتماسی نموده است، آیا قضای آن واجب است؟
- [آیت الله خوئی] اگر در روز ماه رمضان در شب جنب شود و به تفصیلی که در مسأله (1639) گفته شد بیدار شود و دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود فقط باید قضای آن روزه را بگیرد. ولی اگر کار دیگری که روزه را باطل میکند عمداً انجام دهد درصورتی که میدانسته آن کار روزه را باطل میکند، قضا و کفاره بر او واجب میشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] روزه دار بنابر احتیاط واجب تمام سر را عمداً در آب فرونبرد، حتی اگر بقیه بدن بیرون ازآب باشد، اما اگر تمام بدن و قسمتی از سر زیر آب برود ولی مقداری از سر بیرون باشد روزه باطل نمی شود، فرو بردن سر در مایعاتی مانند گلاب و آبهای مضاف دیگر حکم آب مطلق را دارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر انسان عمدا و از روی اختیار عملی که روزه را باطل میکند انجام دهد، روزه او باطل میشود و چنانچه از روی عمد نباشد، اشکال ندارد، ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مسأله 1710 گفته شد، تا اذان صبح غسل نکند، روزه او باطل است.
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان عمداً و از روی اختیار کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد ، روزه او باطل میشود . و چنانچه از روی عمد نباشد اشکال ندارد . ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مسأله (1602) گفته شد تا اذان صبح غسل نکند روزه او باطل است . و چنانچه انسان نداند که بعضی از آنچه گفته شد روزه را باطل میکند اگر در این جهل کوتاهی نکرده باشد ، و تردیدی هم نداشته باشد ، یا آنکه اعتماد بر حجت شرعی داشته باشد ، اگر آن چیز را انجام دهد ، روزهاش باطل نمیشود ، مگر در خوردن و آشامیدن و جماع .
- [آیت الله بروجردی] اگر در روزهی رمضان عمداً قی کند، یا در شب جُنب شود و به تفصیلی که در مسأله (1639) گفته شد بیدار شود و دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، فقط باید قضای آن روز را بگیرد، ولی اگر کار دیگری که روزه را باطل میکند عمداً انجام دهد، در صورتی که میدانسته آن کار روزه را باطل میکند، قضا و کفاره بر او واجب میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مواردی که مستحب است انسان از کارهایی که روزه را باطل میکند خودداری نماید
- [آیت الله خوئی] اگر انسان عمداً و از روی اختیار کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، روز او باطل میشود و چنانچه از روی عمد نباشد اشکال ندارد ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مسأل (1639) گفته شد تا اذان صبح غسل نکند، روز او باطل است.
- [آیت الله بروجردی] اگر انسان عمداً و از روی اختیار کاری که روزه را باطل میکند انجام دهد، روزهی او باطل میشود و چنانچه از روی عمد نباشد، اشکال ندارد ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مسأله 1639 گفته شد تا اذان صبح غسل نکند، روزهی او باطل است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در روزه رمضان عمداً قی کند باید روزه را قضا کند و بنابر احتیاط واجب کفّاره هم بدهد و اگر در شب جنب شود و به تفصیلی که در )مسأله 1646) گفته شد بیدار شود ودوباره بخوابد وتا اذان صبح بیدار نشود، باید قضایآن روزه را بگیرد و بنابر احتیاط مستحبّ کفّاره هم بدهد ولی اگر کار دیگریکه روزه را باطل میکند، عمداً انجام دهد در صورتی که میدانسته آن کار روزه را باطل میکند، قضا وکفّاره بر او واجب میشود ولی کفّاره در اماله و دروغ به خدا و رسول بنابر احتیاط است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان عمدا و از روی اختیار کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد روزه او باطل می شود و چنانچه از روی عمد نباشد اشکال ندارد ولی جنب اگر بخوابد و به تفصیلی که در مساله گذشت تا اذان صبح غسل نکند روزه او باطل است