مطابق با فتواهای فقها جایز است زن از دستگاه پیش گیری از حاملگی و مانند آن اگر ضرر مهمّی به او نزند استفاده کند، ولی همان طور که خودتان گفتید در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن به جایی که نظر به آن حرام است و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد، مگر در صورت ضرورت؛ مانند این که بچه‏دار شدن برای او ضرر داشته باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف می‏کند، و گرنه احوط ترک آن است. [1] اما در مورد پرسشتان اگر در یادگیری مسئله کوتاهی نکرده باشید با توجه به این که حکم مسئله را نمی دانستید گناهی بر شما نیست،[2] اما به هر حال خوب است توبه و استغفار نمایید. پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است: 1. نظر و لمس غیر محارم در صورتی که غرضی عقلایی برای آن نباشد، یا به قصد شهوت انجام شود حرام است. اما اگر غرضی عقلایی وجود داشته باشد، مانند درمان، یا پیشگیری از بیماری یا جلوگیری از حاملگی، و بدون قصد شهوت صورت پذیرد، بلامانع است، هرچند احتیاط آن است که تا حد امکان از آن اجتناب شود و فقط در مواقع ضرورت صورت پذیرد. 2. در فرض مزبور نسبت به استفاده از IUD در ادامه هیچ مشکلی وجود ندارد، هرچند اگر در یادگیری مسأله تقصیری صورت گرفته باشد، از این جهت خالی از اشکال نیست و در هرحال استغفار کافی است. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏2، ص: 901، مسأله 70. [2] شیخ حر عاملی، وسائل‏الشیعة، ج 15، ص 369، باب 56حذیث، 20769؛ از حمّاد بن عیسی، از حریز بن عبد اللَّه، از امام صادق (ع) نقل شده که پیامبر خدا (ص) فرمود: نه چیز از امّت من برداشته شده است: خطا، فراموشی، چیزی که بر آن اجبار شده‏اند، چیزی را که نمی‏دانند، چیزی که بر آنان طاقت فرساست، چیزی که به آن ناچار گردیده‏اند، حسد، فال بد، اندیشه بد در باره مردم تا وقتی که به زبان نیاورند (ترجمه از انصاری، الحکم الزاهره، ص 695).
من بدون تحقیق برای جلوگیری از بارداری از iud استفاده کردم بعد متوجه شدم به خاطر لمس و نظر غیر محارم حرام است وظیفه ام چیست؟
مطابق با فتواهای فقها جایز است زن از دستگاه پیش گیری از حاملگی و مانند آن اگر ضرر مهمّی به او نزند استفاده کند، ولی همان طور که خودتان گفتید در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن به جایی که نظر به آن حرام است و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد، مگر در صورت ضرورت؛ مانند این که بچهدار شدن برای او ضرر داشته باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف میکند، و گرنه احوط ترک آن است. [1] اما در مورد پرسشتان اگر در یادگیری مسئله کوتاهی نکرده باشید با توجه به این که حکم مسئله را نمی دانستید گناهی بر شما نیست،[2] اما به هر حال خوب است توبه و استغفار نمایید. پاسخ آیت الله هادوی تهرانی به این شرح است: 1. نظر و لمس غیر محارم در صورتی که غرضی عقلایی برای آن نباشد، یا به قصد شهوت انجام شود حرام است. اما اگر غرضی عقلایی وجود داشته باشد، مانند درمان، یا پیشگیری از بیماری یا جلوگیری از حاملگی، و بدون قصد شهوت صورت پذیرد، بلامانع است، هرچند احتیاط آن است که تا حد امکان از آن اجتناب شود و فقط در مواقع ضرورت صورت پذیرد. 2. در فرض مزبور نسبت به استفاده از IUD در ادامه هیچ مشکلی وجود ندارد، هرچند اگر در یادگیری مسأله تقصیری صورت گرفته باشد، از این جهت خالی از اشکال نیست و در هرحال استغفار کافی است. [1] توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج2، ص: 901، مسأله 70. [2] شیخ حر عاملی، وسائلالشیعة، ج 15، ص 369، باب 56حذیث، 20769؛ از حمّاد بن عیسی، از حریز بن عبد اللَّه، از امام صادق (ع) نقل شده که پیامبر خدا (ص) فرمود: نه چیز از امّت من برداشته شده است: خطا، فراموشی، چیزی که بر آن اجبار شدهاند، چیزی را که نمیدانند، چیزی که بر آنان طاقت فرساست، چیزی که به آن ناچار گردیدهاند، حسد، فال بد، اندیشه بد در باره مردم تا وقتی که به زبان نیاورند (ترجمه از انصاری، الحکم الزاهره، ص 695).
- [آیت الله خامنه ای] مقدار مجاز لمس بدن محارم چقدر است؟
- [آیت الله بهجت] آیا لمس و نظر اعضای داخلی بدن نامحرم، مانند اعضای ظاهریه حرام است؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: عمل جراحی زیبایی، درمان بیماری محسوب نمی شود و نگاه کردن و لمسِ حرام به خاطر آن جایز نیست مگر در مواردی که برای درمان سوختگی و مانند آن باشد و پزشک مجبور به لمس و نگاه کردن باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی جاهل به حرمت مقاربت در حال حیض بوده و بعد متوجه شده وظیفه او چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] خانمی نمی دانسته که گذاشتن دستگاه درون رحم مستلزم نظر و لمس حرام است و این کار را انجام داده لکن حالا فهمیده است، آیا باید آن را بیرون بیاورد؟ با توجّه به این که اگر آن را خارج نکند مجبور است هر چند وقت یک بار برای معاینه نزد دکتر برود این مستلزم نظر و لمس حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی در اثناء طواف به خاطر لمس و بوسیدن بیت الله الحرام از مسیر خود منحرف شده، و نمی داند در بازگشت طواف را از همان نقطه ادامه داده یا نه، اکنون وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا برای درمان ناباروری زنان به روش تلقیح مصنوعی که مستلزم نظر و لمس است، آیا ضرورت، مجوز این نظر و لمس میباشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا لمس و نظر به اعضای داخل بدن نامحرم (مانند کبد و روده و...) در حکم لمس و نظر ظاهر بدن است؟
- [آیت الله خامنه ای] لمس و نگاه حرام در حین آموزش پزشکی
- [آیت الله سبحانی] با توجه به این که با وجود روزه قضا نمی توان روزه مستحبی گرفت اگر به خاطر ندانستن مساًله معتکف شود و روز اول اعتکاف متوجه شود وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] قرابتی که بر اثر شیر دادن (رضاع) حاصل میشود، با شرایطی موجب حرمت نکاح میگردد که در احکام محرمیّت به سبب شیر دادن خواهد آمد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 8 این امر ذاتاً جایز است; ولی چون غالباً مستلزم نگاه و لمس حرام است، جز در موارد ضرورت جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 11 تغییر جنسیت و ظاهر ساختن جنسیت واقعی ذاتاً خلاف شرع نیست; ولی باید از مقدمات مشروع استفاده شود یعنی نظر و لمس حرام در آن نباشد، مگر اینکه به حد ضرورت همچون ضرورت مراجعه بیمار به طبیب، رسیده باشد که جایز است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام می افتد، واجب است زن بگیرد این وجوب به خاطر جلوگیری از حرام است یعنی اگر مطمئن شود که به حرام می افتد واجب است زن بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] (معروف) یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن واجب یا مستحب است و (منکر) یعنی چیزی که به حکم شرع یا عقل انجام آن قبیح و حرام یا مکروه است و از این نظر فرقی میان امور فردی و اجتماعی نیست. بنابر این امر به معروف و نهی از منکر یک وظیفه عمومی است و حکومتها و افراد مردم، همه در برابر یکدیگر مسئولیت دارند و باید به این وظیفه عمل نمایند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که نمی داند گمانش به یک طرف بیشتر است یا هردو طرف در نظر او مساوی است طبق وظیفه شک عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] وظیفه نفساء در امور واجب و حرام مانند حائض است؛ همچنین اعمالی که برای حائض مستحب و مکروه است، برای نفساء نیز مستحب و مکروه میباشد.
- [آیت الله سبحانی] آنچه که در مسأله پیش گفته شد، برای معتکف مطلقاً حرام است، خواه در روز، خواه در شب، ولی برخی از محرّمات مخصوص روز است، مانند خوردن و نوشیدن که به خاطر روزه حرام می شود و همچنین سر زیر آب کردن.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 9 برای جلوگیری از انعقاد نطفه هر وسیله مشروعی که بی ضرر باشد و باعث نقص مرد یا زن نشود یعنی مرد یا زن برای همیشه از قابلیت تولید مثل ساقط نگردند، ذاتاً مجاز است; ولی اگر مستلزم نظر و لمس نامشروع می باشد، تنها در صورت ضرورت فردی یا اجتماعی جایز است.
- [آیت الله سیستانی] جایز است که زن از دستگاه پیشگیری از حاملگی، و مانند آن اگر ضرر مهمی به او نزند استفاده کند، لکن در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن بهجایی است که نظر به آن حرام است، و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد مگر در صورت ضرورت، مانند اینکه بچهدار شدن برای او ضرر داشته باشد، یا مستلزم حرجی باشد که معمولاً تحمل نمیشود با فرض اینکه راه دیگری برای منع حمل نباشد، یا اگر باشد باز هم مستلزم ضرر یا حرج باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف میکند، وگرنه بنا بر احتیاط واجب باید در هر حال، ترک شود.