از نظر شیعه لازم است در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان اول حمد و بعد از آن یک سوره تمام بخواند.[1] بنابر این خواندن یک آیه یا قسمتی از سوره کفایت نمی کند. البته نباید سوره هایی را که سجده واجب دارند، بخواند. مراجع عظام تقلید در باره این مسئله فرموده اند: "اگر در نماز یکی از چهار سوره‏ای را که آیه سجده دارد، عمداً بخواند نمازش باطل است.[2] اما دعا خواندن بعد از سوره حمد به این شرط که این دعا را جزء نماز نداند (قصد جزئیت نکند)، اشکالی ندارد.[3] بنا بر این دعا خواندن بعد از سوره حمد (فاتحه) اگر به این قصد باشد این که این دعا جزء نماز است، اشکال دارد. در همین رابطه در باره "آمین گفتن" مراجع معظم تقلید فرموده اند: "یکی از مبطلات نماز آن است که بعد از خواندن حمد، آمین بگوید، ولی اگر اشتباهاً یا از روی تقیه بگوید، نمازش باطل نمی‏شود. حضرات آیات خوئی، و تبریزی فرموده اند در صورتی آمین گفتن نماز را باطل می کند که قصد دعا ننماید و یا به قصد این که جزءِ نماز باشد.[4] [1] .توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 543، م 978 . [2] .توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 545 م 983. [3] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج‏1، ص 617. [4] همان.
از نظر شیعه لازم است در رکعت اول و دوم نمازهای واجب یومیه، انسان اول حمد و بعد از آن یک سوره تمام بخواند.[1] بنابر این خواندن یک آیه یا قسمتی از سوره کفایت نمی کند. البته نباید سوره هایی را که سجده واجب دارند، بخواند. مراجع عظام تقلید در باره این مسئله فرموده اند: "اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد، عمداً بخواند نمازش باطل است.[2] اما دعا خواندن بعد از سوره حمد به این شرط که این دعا را جزء نماز نداند (قصد جزئیت نکند)، اشکالی ندارد.[3] بنا بر این دعا خواندن بعد از سوره حمد (فاتحه) اگر به این قصد باشد این که این دعا جزء نماز است، اشکال دارد. در همین رابطه در باره "آمین گفتن" مراجع معظم تقلید فرموده اند: "یکی از مبطلات نماز آن است که بعد از خواندن حمد، آمین بگوید، ولی اگر اشتباهاً یا از روی تقیه بگوید، نمازش باطل نمیشود. حضرات آیات خوئی، و تبریزی فرموده اند در صورتی آمین گفتن نماز را باطل می کند که قصد دعا ننماید و یا به قصد این که جزءِ نماز باشد.[4] [1] .توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 543، م 978 . [2] .توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 545 م 983. [3] . توضیح المسائل (المحشی للإمام الخمینی)، ج1، ص 617. [4] همان.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا خواندن فاتحه، ادعیه و قرآن کریم توسط دستگاه های الکترونیک همچون رایانه و موبایل، به نیابت از فرد متوفی و به نیت ثواب رسانی به او، ممکن و جایز است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان در نماز بعد از سوره حمد چند آیه از سوره های بزرگ مثل بقره را خواند؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی بعد از قرائت سوره حمد، به قصد دعا نه به قصد جزئیّت، آمین بگوید، نماز او چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا طبق نظر همه مراجع خواندن دعا در قنوت به زبان فارسی جایز است؟
- [سایر] چرا در سوره حجر، آیه 87، سوره حمد به صورت جداگانه مطرح شده است؟
- [سایر] آیا برای کسی که به خاطر ارتکاب جرم خودکشی کرده وفوت شده می توان فاتحه خواند ؟ آیا چنین شخصی جهنمی است ؟ ایا خواندن نماز و قران و فاتحه تاثیری در عاقبت او در آن جهان دارد؟
- [سایر] منظور از صلاة (نماز) در آیه قرآن که اوقات نماز را بیان می کند، دعا و استغفار یا نماز است؟
- [سایر] منظور از صلاة (نماز) در آیه قرآن که اوقات نماز را بیان می کند، دعا و استغفار یا نماز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان برای امامان معصوم (علیهم السلام) و یا امامزادگان فاتحه خواند یا فقط باید زیارت نامه خواند؟ خواندن فاتحه برای شهدا چطور؟
- [آیت الله خامنه ای] در نماز احتیاطی که بهخاطر فریضه ظهر و عصر و عشا بر انسان واجب میشود، آیا جهر یا اخفات خواندن سوره حمد باید مراعات شود؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] خواندن قرآن در نماز؛ غیر از چهار آیه ای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد؛ ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله اردبیلی] خواندن قرآن در نماز به قصد قرائت قرآن، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارند و در احکام جنابت گفته شد، اشکال ندارد و همچنین دعا کردن در نماز جایز است، اگرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله بهجت] اگر در نماز یکی از چهار سورهای را که آیه سجده دارد عمداً بخواند، نمازش بنابر احتیاط باطل است. ولی در نماز مستحبی خواندن یکی از آنها جایز است و در بین نماز سجده میکند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در نماز واجب , خواندن آیه سجده , نیز یکی از سوره هایی که سجده واجب دارد تا آن آیه معیّ ن جایز نیست و اگر عمداً بخواند و سجده تلاوت را به جا آورد، بنا بر احتیاط واجب , نماز باطل میشود و اگر سجده تلاوت را بر اثر گناه به جا نیاورد, نماز او باطل نمیشود و اگر عمداً آیه سجده را گوش دهد, حکم خواندن عمدی آن را دارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر صاحب ملک به زبان ، اجازه نماز خواندن بدهد و انسان بداند که قلباً راضی نیست ، نماز خواندن در ملک او جایز نیست و اگر اجازه ندهد و انسان یقین کند که قلباً راضی است ، نماز خواندن جایز است .
- [آیت الله بروجردی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد (و در احکام جنابت مسأله 361 گفته شد) و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار آیهای که سجده واجب دارد و در مسأله 361 و 1102 گفته شد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط مستحب آن است که به غیر عربی دعا نکند.
- [آیت الله مظاهری] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد گرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رکعت اول و دوم نمازهای واجب روزانه باید بعد از تکبیرة الاحرام سوره حمد را قرائت کند و بعد از آن بنابر احتیاط واجب یک سوره تمام از قرآن مجید را و خواندن یک یا چند آیه کافی نیست. و باید توجه داشت که سوره (فیل) و (ایلاف) یک سوره حساب می شود و همچنین سوره (والضحی) و (الم نشرح).
- [آیت الله وحید خراسانی] چهارم از مبطلات نماز ان است که بعد از خواندن حمد در صورتی که قصد دعا نکند و یا به قصد این که جزء نماز باشد امین بگوید بلکه گفتن ان بعد از خواندن حمد به قصد دعا هم محل اشکال است ولی اگر جاهل قاصر باشد و یا اشتباها و یا از روی تقیه بگوید نمازش اشکال ندارد