سبع المثانی، یکی از نامهای سورة "حمد" است. "سبع" به معنای هفت و "مثانی" به معنای "دوتاها" است; از آنجا که این سوره از هفت آیه تشکیل شده، و در هر نماز واجب و مستحب، دو بار خوانده میشود، یا بنا به روایتی، دو بار، (یک بار در مکّه و یک بار در مدینه) نازل گردیده است، به آن سبع المثانی گفته میشود. گاهی کل قرآن را نیز "سبع المثانی" مینامند. در آیات قرآن، سورة "حمد" به عنوان یک موهبت بزرگ به پیامبر9 معرفی شده، و در برابر کل قرآن قرار گرفته است; آنجا که میفرماید: "و لقد ءاتینَک سبعاً من المثانی و القرءان العظیم; (حجر، 87) ما برای تو سورة حمد را آوردیم که هفت آیه دارد و دو بار نازل شده است; همچنین قرآن بزرگ را بخشیدیم." قرآن، با تمام عظمتش در برابر سورة حمد قرار گرفته است. ذکر دوبارة آن در سوره حجر نیز ممکن است به خاطر اهمیت فوقالعاده و عظمت محتوای آن باشد. این سوره، فهرستی از مجموع محتوای قرآن است که در آن به موارد مهمی اشاره شده; مواردی چون: اشاراتی دربارة خداوند و صفات او، مسألة معاد، شناخت و درخواست حرکت در راه حق و قبول حاکمیت و ربوبیت و رحمانیت خدا، ابراز علاقه به ادامة راه اولیای خدا و بیزاری و انزجار از گمراهان و غضب شدگان.(اقتباس از: شناخت سورههای قرآن، هاشمزاده هریسی، ص 136، نشر رامین تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی، ج 1، ص 5 تفسیر نور، قرائتی، ج 1، ص 11.) eporsesh.com
سبع المثانی، یکی از نامهای سورة "حمد" است. "سبع" به معنای هفت و "مثانی" به معنای "دوتاها" است; از آنجا که این سوره از هفت آیه تشکیل شده، و در هر نماز واجب و مستحب، دو بار خوانده میشود، یا بنا به روایتی، دو بار، (یک بار در مکّه و یک بار در مدینه) نازل گردیده است، به آن سبع المثانی گفته میشود. گاهی کل قرآن را نیز "سبع المثانی" مینامند. در آیات قرآن، سورة "حمد" به عنوان یک موهبت بزرگ به پیامبر9 معرفی شده، و در برابر کل قرآن قرار گرفته است; آنجا که میفرماید: "و لقد ءاتینَک سبعاً من المثانی و القرءان العظیم; (حجر، 87) ما برای تو سورة حمد را آوردیم که هفت آیه دارد و دو بار نازل شده است; همچنین قرآن بزرگ را بخشیدیم."
قرآن، با تمام عظمتش در برابر سورة حمد قرار گرفته است. ذکر دوبارة آن در سوره حجر نیز ممکن است به خاطر اهمیت فوقالعاده و عظمت محتوای آن باشد. این سوره، فهرستی از مجموع محتوای قرآن است که در آن به موارد مهمی اشاره شده; مواردی چون: اشاراتی دربارة خداوند و صفات او، مسألة معاد، شناخت و درخواست حرکت در راه حق و قبول حاکمیت و ربوبیت و رحمانیت خدا، ابراز علاقه به ادامة راه اولیای خدا و بیزاری و انزجار از گمراهان و غضب شدگان.(اقتباس از: شناخت سورههای قرآن، هاشمزاده هریسی، ص 136، نشر رامین تفسیر نمونه، آیةالله مکارم شیرازی، ج 1، ص 5 تفسیر نور، قرائتی، ج 1، ص 11.)
eporsesh.com
- [سایر] منظور آیات 85 تا 87 سورۀ حجر چیست؟
- [سایر] شأن نزول دو آیه پایانی سوره حجر چیست؟
- [سایر] شأن نزول دو آیه پایانی سوره حجر چیست؟
- [سایر] شأن نزول دو آیه آخر سوره حجر چیست؟
- [سایر] معنای دقیق آیه 41، سوره مبارکه حجر چیست؟ آیا در این آیه خداوند متعال نیت شیطان را تحسین میکند؟
- [سایر] تفسیر ابواب در آیة 44 سورة حجر (لها سبعة ابواب) و آیة 73 سورة زمر (فتحت ابوابها) چیست؟ چرا تعداد ابواب بهشت در قرآن نیامده است؟
- [سایر] بر اساس آیه 99 سوره حجر آیا بعداز رسیدن به یقین دیگر نیازی به عبادت نداریم؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان در نماز بعد از سوره حمد چند آیه از سوره های بزرگ مثل بقره را خواند؟
- [سایر] کتابی به نام الفرقان الحق چاپ شده و در آن آیاتی از قرآن حذف شده چگونه این عمل با آیه 19 از سوره حجر سازگار است؟
- [سایر] رابطه ایمان و اطمینان قلبی در قرآن به چه صورت مطرح شده است؟ ذکر سوره و آیه مربوطه.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوره هایی که سجده واجب دارد چهار سوره است: 1 سوره سجده (سوره 32) آیه 15. 2 سوره فصلت (سوره 41) آیه 37. 3 سوره نجم (سوره 53) آیه 62. 4 سوره علق(سوره 96) آیه 19.
- [آیت الله جوادی آملی] .در چهار سوره قرآن, آیه سجده هست: آیه 15 سوره (سجده), آیه 37 سوره (فصّلت), آیه 62 سوره (نجم) و آیه 19 سوره (علق). هر کس یکی از این چهار آیه را بخواند یا گوش فرا دهد، پس از تمام شدن آیه، فوراً باید سجده کند و اگر آن را فراموش کرده، هر وقت یادش آمد, باید سجده نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است در نمازهای شبانه روز , در رکعت اول و دوم , سوره حمد خوانده شود و احتیاط واجب , خواندن یک سوره کامل در هر رکعت, بعد از حمد است.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوّم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره اعلی (سوره 87) و در رکعت دوّم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند؛ یا در رکعت اول سوره سبح اسم (سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله خوئی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سورة 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند، یا در رکعت اول سوره سبح اسم سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس (سوره 91) و در رکعت دوم، سوره غاشیه (سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اول، سوره أعلی (سوره 87) و در رکعت دوم، سوره شمس (سوره 91) را بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است که در رکعت اول آن سوره شمس "سوره 91" و در رکعت دوم سوره غاشیه "سوره 88" را بخوانند یا در رکعت اول سوره سبح اسم "سوره 87"و در رکعت دوم سوره شمس "سوره 91" را بخوانند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نماز عید سوره مخصوصی ندارد، ولی بهتر است که در رکعت اوّل آن سوره شمس )سوره 91) و در رکعت دوم سوره غاشیه )سوره 88) را بخوانند یا در رکعت اوّل سوره سبح اسم )سوره 87) و در رکعت دوم سوره شمس را بخوانند.