کاربر محترم؛ از مجموع آیات و روایات استفاده می شود که هر چه بهشتیان بخواهند در اختیارشان گذاشته می شود [1] ، از جمله یکی از نعمت های بهشتی، حور العین است که در اختیار مردان مؤمن گذاشته می شود. حور جمع حوراء به معنای زنی است که سفیدی چشمش بسیار سفید و سیاهی آن نیز بسیار سیاه باشد و یا به معنای زنی است که دارای چشمان سیاه چون چشم آهو باشد، "عین" جمع کلمه "عیناء" به معنای درشت چشم است، و ظاهراً حور العین موجوداتی غیر از زنان دنیایند. [2] خداوند در مورد آنان می فرماید: "حور العین را به ازدواج آنها درمی آوریم". [3] بنابر تفسیر اغلب مفسّران، ازدواج به معنای دنیوی آن، در بهشت وجود ندارد. پس در این جا ازدواج به معنای نزدیک کردن و عطا کردن حور العین از طرف خداوند به بندگان بهشتی اش مراد است. [4] ، [5] بر این اساس؛ ضرورتی ندارد که همه ملزومات ازدواج در این دنیا برای ازدواج آخرت باشد. علاوه بر اینکه لازمه تناسل و زاد و ولد به معنایی که در دنیا وجود دارد این است که رشد،‌ تکامل و امتحان و... باشد و چنین چیزی در بهشت معقول نیست. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه کنید: حور العین بهشتی و ازدواج، 789 (سایت: 748) . حور العین بهشتی و زنان، 864 (سایت: 943) . عدم وجود احکام فقهی در بهشت، 788 (سایت: 847) . [1] . فصلّت، 31. [2] . ترجمه المیزان، ج 18، ص 228. [3] . دخان، 54. [4] . بحار الانوار ، ج 8، ص 99؛ ترجمه المیزان، ج 18، ص 228. [5] اقتباس از پاسخ 789 (سایت: 748).
با توجه به این که در بهشت برای نیکوکاران همسران در خور شأن و منزلت آنها وجود خواهند داشت، آیا تجدید نسل و زاد و ولد در آنجا نیز مثل این دنیا رواج خواهد داشت؟
کاربر محترم؛ از مجموع آیات و روایات استفاده می شود که هر چه بهشتیان بخواهند در اختیارشان گذاشته می شود [1] ، از جمله یکی از نعمت های بهشتی، حور العین است که در اختیار مردان مؤمن گذاشته می شود. حور جمع حوراء به معنای زنی است که سفیدی چشمش بسیار سفید و سیاهی آن نیز بسیار سیاه باشد و یا به معنای زنی است که دارای چشمان سیاه چون چشم آهو باشد، "عین" جمع کلمه "عیناء" به معنای درشت چشم است، و ظاهراً حور العین موجوداتی غیر از زنان دنیایند. [2] خداوند در مورد آنان می فرماید: "حور العین را به ازدواج آنها درمی آوریم". [3] بنابر تفسیر اغلب مفسّران، ازدواج به معنای دنیوی آن، در بهشت وجود ندارد. پس در این جا ازدواج به معنای نزدیک کردن و عطا کردن حور العین از طرف خداوند به بندگان بهشتی اش مراد است. [4] ، [5] بر این اساس؛ ضرورتی ندارد که همه ملزومات ازدواج در این دنیا برای ازدواج آخرت باشد. علاوه بر اینکه لازمه تناسل و زاد و ولد به معنایی که در دنیا وجود دارد این است که رشد، تکامل و امتحان و... باشد و چنین چیزی در بهشت معقول نیست. برای آگاهی بیشتر نمایه های زیر را مطالعه کنید: حور العین بهشتی و ازدواج، 789 (سایت: 748) . حور العین بهشتی و زنان، 864 (سایت: 943) . عدم وجود احکام فقهی در بهشت، 788 (سایت: 847) . [1] . فصلّت، 31. [2] . ترجمه المیزان، ج 18، ص 228. [3] . دخان، 54. [4] . بحار الانوار ، ج 8، ص 99؛ ترجمه المیزان، ج 18، ص 228. [5] اقتباس از پاسخ 789 (سایت: 748).
- [سایر] آیا در بهشت تجدید نسل و زاد و ولد مثل این دنیا وجود خواهد داشت؟
- [سایر] آیا در بهشت زاد و ولد وجود دارد؟
- [سایر] آیا زنان در بهشت حجاب دارند و زاد و ولد وجود دارد؟
- [سایر] آیا زنان در بهشت حجاب دارند و زاد و ولد وجود دارد؟
- [سایر] آیا در بهشت، انسان زاد و ولد میکند؟ پاسخ هرچه باشد، دلیل آن را بگویید و توضیح دهید؟
- [سایر] زنی که در دنیا ازدواج مجدد داشته، در بهشت همسر کدامیک از همسران خود خواهد بود؟
- [سایر] زنی که در دنیا ازدواج مجدد داشته، در بهشت همسر کدام یک از همسران خود خواهد بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در بهشت، افراد با هم چنین صحبتهایی دارند، مثلا چگونه از دنیا رفتی، در برزخ به تو چگونه گذشت و یا این که آیا تو با توجّه به این که گناهکار بودی آیا به وسیله شفاعت به بهشت راه پیدا کردی یا طریق دیگر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] سالروز ولادت امام هفتم(علیه السلام)، مقارن با ایّام سوگواری حضرت سیّدالشهدا(علیه السلام) و یارانش می باشد، که جمع بین این دو در اذهان عمومی تا حدّی متناقض می نماید. در حالی که نسبت به میلاد حضرت زینب کبری(علیها السلام) که در ایّام فاطمیّه و در شعاع شهادت حضرت زهرا(علیها السلام) قرار گرفته، این مشکل به ذهن نمی آید. در مقایسه این دو، نکات ذیل حائز اهمیّت است: 1 فاصله زمانی ولادت امام موسی بن جعفر(علیه السلام) (هفتم صفر، بنابر تنها روایت موجود) از شهادت امام حسین(علیه السلام) حدود 26 روز می باشد. در حالی که میلاد حضرت زینب(علیه السلام) (پنجم جمادی الاولی) با شهادت حضرت فاطمه(علیها السلام) (سیزده جمادی الاولی) هشت روز فاصله دارد. 2 بی شک مقام و مرتبت حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) که هفتمین امام شیعیان است، از حضرت زینب(علیها السلام) که از مقام امامت برخوردار نیستند، بالاتر است، و به همین نسبت، میلادشان نیز اهمیّت بیشتری دارد. 3 با توجّه به احادیث معتبر، بر هیچ کس پوشیده نیست که در جمع معصومین(علیهم السلام)، شأن و منزلت بانوی محشر، مرکز اتّصال نبوّت به ولایت، امّ الائمّه، حضرت زهرا(علیها السلام)نیز از فرزندش امام حسین(علیه السلام) والاتر است. ولی با کمال تعجّب محافل مذهبی در سالروز میلاد حضرت زینب(علیها السلام) به جشن و سرور پرداخته، لکن به زاد روز آن امام همام اهتمام نورزیده، و مع الاسف بی توجّه از کنار آن می گذرند، بلکه عموم مذهبی ها در برخورد با مجلسی تحت عنوان بزرگداشت ولادت حضرتش، به طرح اشکال می پردازند. لطفاً در این راستا به دو سؤال زیر پاسخ فرمایید: الف) نظر حضرتعالی در مورد موضوع فوق چیست؟ ب) با عنایت به مقدّمه مطوّل و موارد سه گانه فوق الذّکر، آیا برپایی محفل میلاد زاد روز حضرت امام موسی بن جعفر(علیه السلام)، و ذکر میلاد آن بزرگوار، و ابراز سرور و شادی توسّط محبّان آن حضرت، خلاف شرع است؟
- [سایر] سلام. با توجه به اینکه خداوند خلاق است و ازلی و ابدی، و خلق او نیز ازلی است و ابدی است، آیا میتوان گفت که قبل از جهان ما جهانهای دیگری نیز بوده، هستند و خواهند بود. از نظر ماهیت فیزیکی؟ و با توجه به احادیث که گفته میشود خلق خدا بعد از ما هم ادامه دارد و.... زیرا پژوهشهای روز فیزیک به دنبال این هستند که نظریه چند جهانی(multiverse) را برای قبل از بیگ بنگ و در بازه زمانی عمر جهان توضیح و حتی اثبات کنند. سؤال واضح بنده این است که با فرض در نظر گرفتن درستی این نظریه و وجود جهانهایی با ماهیت متفاوت یا مشابه با این جهان، آیا میتوان گفت که همه ما انسانها از یک نفس واحد هستیم، در جهانهای متفاوت و حسابرسی هر جهان جداگانه است، دقیقاً منظور علمای عرفانی اسلامی از عوالم دیگر چیست؟ آیا منِ دیگری در جهانی دیگر در وضعیتی مشابه یا متفاوت وجود دارد؟ یا شخصیت انسانی در کار نیست؟ آیا هبوط به این دنیا به منزله جهنمی است برای بهشت اولی گفته مسیحیان؟ و دوزخ به منزله جهنمی برای اعمال دنیا؟ آیا این توالی ادامه دارد، تا هر نفسی عذاب گناهان را بچشد و سپس به جایگاه اصلی یعنی بهشت اولی برسد؟ آیا خلق خداوند خلاق همان وجه او است؟