برای وضعیت آخرتی مرد و زنی که در دنیا همسر هم بوده اند چند فرض را می توان بیان کرد: 1 زن و مرد هر دو بهشتی باشند. 2 زن، بهشتی و مرد، جهنّمی باشد. 3 مرد، بهشتی و زن، جهنّمی باشد. 4 زن و مرد هر دو جهنّمی باشند. 5 زن با شوهران خود، هر دو گروه، بهشتی باشند. 6 مرد با زنانش، هر دو گروه، بهشتی باشند. و... در مورد اول، اگر هر دو همدیگر را انتخاب کنند؛ یعنی، اگر مرد رتبه ی بالاتر داشته باشد و زن را انتخاب کند و یا اگر زن رتبه ی بالاتر داشته باشد و مرد را انتخاب کند، در این صورت به هم می رسند. این مطلب در ضمن روایتی از امام صادق(ع) رسیده است که فرمود: (اگر در بهشت، مرد از زن بالاتر بود و او را انتخاب کرد، زن یکی از همسران مرد می شود و اگر زن بالاتر بود و مرد را انتخاب کرد، زن همسر مرد می شود.)[1] در فرض دوم، سوم و چهارم هم بالاخره یا هر دو یا یکی از آنان در جهنم است و شخصی که در بهشت نباشد نمی تواند با زن و یا مرد بهشتی اش در کنار هم باشند. در فرض ششم هم با توجه به همین روایت، اگر مرد بالاتر باشد می تواند همسرانش را انتخاب کند. فرض پنجم،که مورد سؤال است خوشبختانه در روایات ما آمده آست. مثل همین سؤال را امّ سلمه، همسر گرامی پیامبر اسلام از ایشان پرسید که اگر زنی در دنیا چند همسر داشته است و در روز قیامت همگی وارد بهشت شوند، زن همسر کدام یک از مردان می شود؟ پیامبر اکرم(ص) فرمودند: (ای ام سلمه، بهترین آنها را از نظر خلق و خوی انتخاب کن. شخصی را برگزین که برای خانواده اش از همه بهتر بوده، چرا که حسن خلق، خیر دنیا و آخرت را به همراه دارد.)[2] یعنی زن، در این صورت هر کدام از مردان را که بخواهد می تواند انتخاب کند. این روایت به تنهایی می تواند جواب کافی برای این سؤال باشد. پی نوشتها: [1] . بحار الانوار، چاپ بیروت، ج 8، ص 105. [2] . همان، ص 119. منبع: http://farsi.islamquest.net
برای وضعیت آخرتی مرد و زنی که در دنیا همسر هم بوده اند چند فرض را می توان بیان کرد:
1 زن و مرد هر دو بهشتی باشند.
2 زن، بهشتی و مرد، جهنّمی باشد.
3 مرد، بهشتی و زن، جهنّمی باشد.
4 زن و مرد هر دو جهنّمی باشند.
5 زن با شوهران خود، هر دو گروه، بهشتی باشند.
6 مرد با زنانش، هر دو گروه، بهشتی باشند.
و...
در مورد اول، اگر هر دو همدیگر را انتخاب کنند؛ یعنی، اگر مرد رتبه ی بالاتر داشته باشد و زن را انتخاب کند و یا اگر زن رتبه ی بالاتر داشته باشد و مرد را انتخاب کند، در این صورت به هم می رسند. این مطلب در ضمن روایتی از امام صادق(ع) رسیده است که فرمود: (اگر در بهشت، مرد از زن بالاتر بود و او را انتخاب کرد، زن یکی از همسران مرد می شود و اگر زن بالاتر بود و مرد را انتخاب کرد، زن همسر مرد می شود.)[1]
در فرض دوم، سوم و چهارم هم بالاخره یا هر دو یا یکی از آنان در جهنم است و شخصی که در بهشت نباشد نمی تواند با زن و یا مرد بهشتی اش در کنار هم باشند. در فرض ششم هم با توجه به همین روایت، اگر مرد بالاتر باشد می تواند همسرانش را انتخاب کند.
فرض پنجم،که مورد سؤال است خوشبختانه در روایات ما آمده آست. مثل همین سؤال را امّ سلمه، همسر گرامی پیامبر اسلام از ایشان پرسید که اگر زنی در دنیا چند همسر داشته است و در روز قیامت همگی وارد بهشت شوند، زن همسر کدام یک از مردان می شود؟ پیامبر اکرم(ص) فرمودند: (ای ام سلمه، بهترین آنها را از نظر خلق و خوی انتخاب کن. شخصی را برگزین که برای خانواده اش از همه بهتر بوده، چرا که حسن خلق، خیر دنیا و آخرت را به همراه دارد.)[2] یعنی زن، در این صورت هر کدام از مردان را که بخواهد می تواند انتخاب کند.
این روایت به تنهایی می تواند جواب کافی برای این سؤال باشد.
پی نوشتها:
[1] . بحار الانوار، چاپ بیروت، ج 8، ص 105.
[2] . همان، ص 119.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] زنی که در دنیا ازدواج مجدد داشته، در بهشت همسر کدام یک از همسران خود خواهد بود؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در ازدواج مجدد، نیاز به اجازه همسر اول میباشد؟
- [آیت الله خامنه ای] همسر اینجانب فوت شده و ازدواج مجدد کرده ام دختر همسر اولم در شرف ازدواج است. آیا دامادم نسبت به همسر دومم محرم می شود؟
- [سایر] به لحاظ قانونی، یکی از موارد برای ازدواج مجدد مرد عقیم بودن زن است. حال اگر زنی با داشتن دو فرزند، به لحاظ پزشکی از بارداری مجدد منع شود و شوهر خواهان فرزند دیگری باشد، آیا جایز است مرد بدون اجازه همسر ازدواج مجدد کند؟
- [سایر] آیا همسران مؤمن در بهشت به شوهرانشان ملحق می شوند؟
- [سایر] آیا در بهشت همسران دنیوی با هم هستند؟
- [سایر] با توجه به این که در بهشت برای نیکوکاران همسران در خور شأن و منزلت آنها وجود خواهند داشت، آیا تجدید نسل و زاد و ولد در آنجا نیز مثل این دنیا رواج خواهد داشت؟
- [سایر] اگر همسر کسی از انجام وظایف زناشویی خود داری کند و ازدواج مجدد یا طلاق زن امکانپذیر نیست و مرد احتمال دهد منحرف شود، چه بکند؟
- [سایر] چرا به فردی که همسر ایشان بدون هیچ مشکل در زندگی، خانه خود را ترک کرده و حاضر به تمکین نمیباشد، اجازه ازدواج مجدد داده نشده است؟
- [سایر] برای اینکه ساره همسر حضرت ابراهیم(علیه السلام) خودش پیشنهاد هاجر را برای ازدواج مجدد به حضرت ابراهیم(علیه السلام) کرده، توجیهی دارید؟
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی بچّهای را با شرایطی که در مسأله 2954 گفته میشود شیر دهد، پدر آن بچّه نمیتواند با دخترهایی که از آن زن به دنیا آمدهاند و دخترهای شوهری که شیر متعلّق به اوست ازدواج نماید، بلکه احتیاط واجب آن است که دخترهای رضاعی آن مرد را هم برای خود عقد ننماید، ولی چنانچه آن زن شیرده، دخترهای رضاعی دیگری داشته باشد که وقتی همسر مرد دیگری بوده، از شیر آن مرد به آنها داده است، پدر آن بچه میتواند با آن دخترها ازدواج کند، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با آنان ازدواج نکند و نگاه محرمانه یعنی نگاهی که انسان میتواند به محرمهای خود کند نیز به آنان ننماید.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که به واسطه نداشتن همسر به حرام میافتد، واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زنی بچه شیرخواری را با شرایطی که بعداً می آید شیر دهد پدر آن بچه نمی تواند با دخترهایی که از آن زن به دنیا آمده اند ازدواج کند و نیز بنابر احتیاط واجب نمی تواند دختر شوهری را که شیر مربوط به اوست به ازدواج خود درآورد، بلکه احتیاط واجب آن است که با دخترهای رضاعی او نیز ازدواج نکند، ولی ازدواج با دخترهای رضاعی آن زن از شوهر دیگر مانعی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مردی که دو همسر دارد اگر یکی از آن دو همسر، فرزند عموی زن دیگر را شیردهد زنی که فرزند عموی او شیر خورده به شوهر خود حرام نمی شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زنی بچه شیرخواری را با شرایطی که بعداً می آید شیر دهد پدر آن بچه نمی تواند با دخترهایی که از آن زن به دنیا آمده اند ازدواج کند و نیز بنابر احتیاط واجب نمی تواند دختر شوهری را که شیر مربوط به اوست به ازدواج خود درآورد، بلکه احتیاط واجب آن است که با دخترهای رضاعی او نیز ازدواج نکند، ولی ازدواج با دخترهای رضاعی آن زن از شوهر دیگر مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با زنی به خیال اینکه زن اوست نزدیکی کند و یا با زنی به خیال اینکه در عدّه کسی نیست ازدواج کند یا در روز ماه رمضان یا در حال حیض با زن خود نزدیکی کند بچهای که از آنها به دنیا میآید حلالزاده است و همچنین اگر کسی با زنی زنا کند چنانچه بعد او را عقد کند و بچهای از آنان پیدا شود در صورتی که ندانند از نطفه حلال است یا حرام، آن بچّه حلالزاده است.
- [آیت الله سیستانی] کسی که از زنا به دنیا آمده است ، اگر ازدواج کند ، بچه آنها حلال زاده است .