مال و سرمایه - چه دیه و چه دارایی های دیگر- به طور مساوی بین خواهر و مادر بزرگ پدری میّت تقسیم می شود؛ [1] چون مادر بزرگ پدری به منزله یک خواهر پدری است. [2] برای آگاهی بیشتر از احکام ارث و فرض های مختلف در ارث، نمایه های زیر را مطالعه نمایید: 1. (تقدم یا تأخر وصیت یا ارث)، سؤال 10223 (سایت: 10510) . 2. (تقسیم ارث وقانون ملکیت)، سؤال 12200 (سایت: 11965) . 3. (مقدار ارث پدر، مادر و همسر از میت مرد)، سؤال 1325 (سایت: 1320) . 4. (سهم الارث)، سؤال 14266 (سایت: 14036) . 5. (خمس مال الارث)، سؤال 9060 (سایت: 9243) . 6. (تقسیم ارث بین پدر و فرزندان بعد از مردن مادر)، سؤال 8689 (سایت: 9611) . 7. (ارث بردن حق قصاص بین زن و شوهر)، سؤال 6732 (سایت: 6977) . 8. (رسیدن ارث (از قصاص و دیه) به قاتل)، سؤال 4023 (سایت: 4918) . این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 2، ص 722 و 724؛ شبیری زنجانی، سید موسی، رساله توضیح المسائل، ص 613، انتشارات سلسبیل، قم، چاپ اول، 1430ق؛ وحید خراسانی،حسین، توضیح المسائل، ص 579، نشر مدرسه امام باقر (ع)، قم، چاپ نهم، 1428ق؛ [2] . خمینی، سید روح الله موسوی، تحریر الوسیله، ج 2، ص 385، مؤسسه مطبوعات دارالعلم، قم، چاپ اول، بی تا؛ شبیری زنجانی، سید موسی، رساله توضیح المسائل، ص 613.
پسری در تصادف فوت کرده و ورثه بجا مانده او، مادر بزرگ پدری مرحوم و یک خواهر از پدر یکی و از طرف مادر جداست. تقسیم دیه و دارایی این شخص چگونه می باشد؟
مال و سرمایه - چه دیه و چه دارایی های دیگر- به طور مساوی بین خواهر و مادر بزرگ پدری میّت تقسیم می شود؛ [1] چون مادر بزرگ پدری به منزله یک خواهر پدری است. [2] برای آگاهی بیشتر از احکام ارث و فرض های مختلف در ارث، نمایه های زیر را مطالعه نمایید: 1. (تقدم یا تأخر وصیت یا ارث)، سؤال 10223 (سایت: 10510) . 2. (تقسیم ارث وقانون ملکیت)، سؤال 12200 (سایت: 11965) . 3. (مقدار ارث پدر، مادر و همسر از میت مرد)، سؤال 1325 (سایت: 1320) . 4. (سهم الارث)، سؤال 14266 (سایت: 14036) . 5. (خمس مال الارث)، سؤال 9060 (سایت: 9243) . 6. (تقسیم ارث بین پدر و فرزندان بعد از مردن مادر)، سؤال 8689 (سایت: 9611) . 7. (ارث بردن حق قصاص بین زن و شوهر)، سؤال 6732 (سایت: 6977) . 8. (رسیدن ارث (از قصاص و دیه) به قاتل)، سؤال 4023 (سایت: 4918) . این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . توضیح المسائل (محشی – امام خمینی)، ج 2، ص 722 و 724؛ شبیری زنجانی، سید موسی، رساله توضیح المسائل، ص 613، انتشارات سلسبیل، قم، چاپ اول، 1430ق؛ وحید خراسانی،حسین، توضیح المسائل، ص 579، نشر مدرسه امام باقر (ع)، قم، چاپ نهم، 1428ق؛ [2] . خمینی، سید روح الله موسوی، تحریر الوسیله، ج 2، ص 385، مؤسسه مطبوعات دارالعلم، قم، چاپ اول، بی تا؛ شبیری زنجانی، سید موسی، رساله توضیح المسائل، ص 613.
- [آیت الله بهجت] شخصی فوت کرد و دارای دو برادر و یک خواهر می باشد که همگی این ها قبل از وی فوت شده اند. برادرها و خواهر متوفّی با آن شخص (متوفّی) از یک پدر و مادر بودند. از یک برادر مرحوم او فرزند پسری و از برادر دیگر مرحوم وی سه فرزند پسری و یک فرزند دختری و از خواهر مرحومه ی وی پنج فرزند پسری در حال حیات می باشند. نحوه ی تقسیم ترکه ی متوفّی بین برادرزاده ها و خواهرزاده را مرقوم فرمایید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] شخصی فوت نموده و ورثه حین الفوت وی عبارتند از (سه خواهر ابوینی (پدر و مادری) جدّه پدری، و جدّ مادری) میزان دقیق سهم الارث ورّاث یاد شده چه میزان بوده، و چگونه بین آنها تقسیم می شود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر پدری فوت نماید و قبل از تقسیم اموال ایشان بین ورثه بعضی از ورّاث هم فوت نمایند آیا به وارثان ورثه فوت شده ارث پدر میرسد یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] مادر من در حالی فوت شده که پدر و مادرشان در قید حیات هستند. از آنجایی که پدرمان نیز زندهاند و ما 2 خواهر و2 برادریم واز مادرم 1 خانه به ارث مانده، تقسیم این ارث به چه صورت است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دیه مقتول جزء ماترک و دارایی اوست و آیا تقسیم آن بین ورثه همچون قانون ارث است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی فوت کرده مهریه و جهیزیه ماترک اوست ورثه او عبارتند از شوهر، پدر، مادر و یک دختر چگونه ماترک را تقسیم کنند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی فوت کرده مهریه و جهیزیه ماترک اوست. ورثه او عبارتند از شوهر و پدر و مادر و یک دختر. چگونه ماترک را تقسیم کنند؟
- [آیت الله اردبیلی] حکم مالیات بر ارث چیست؟ (پدر اینجانب فوت شده و یک مغازه از ایشان بجا مانده که ما در تغییرات قیمت آن نقشی نداشتهایم. حال باید 35% ارزش سرقفلی که چند ده میلیون است را به دارایی بدهیم تا ملک مرحوم به نام ما شود).
- [آیت الله مکارم شیرازی] پدری در حالیکه چند میلیون بدهکاری داشت در اثر تصادف فوت کرد؛ آیا فرزندان می توانند سهمیه دیه خود را استفاده کنند یا باید بدهی های پدر را بپردازند؟
- [آیت الله اردبیلی] ورثه میتی که در اثر تصادف جان باخته است عبارتند از: پدر، مادر، زوجه. میت مذکور هیچ گونه اموالی از خود به جا نگذاشته است و تنها از وی دیه کامله ناشی از تصادف برای وراث باقی مانده است. در چنین موردی با توجه به اینکه دیه متعلق به اولیای دم است، آیا زوجه میتواند مهریه خود را که تقریباً به میزان خونبها نیز هست از دیه استیفا نماید؟ یا اینکه خون بها جزو ماترک حساب نشده و بین وراث حین الفوت تقسیم شده و دیون از آن تادیه نخواهد شد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری دارد برادر و خواهر پدری که از مادر با میت جداست ارث نمی برد و اگر برادر و خواهر پدر و مادری ندارد چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد همه مال به او می رسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد مال به طور مساوی بین انان قسمت می شود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری داشته باشد هر برادری دو برابر خواهر می برد
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری دارد، برادر و خواهر پدری که از مادر با میت جداست ارث نمیبرد و اگر برادر و خواهر پدر و مادری ندارد، چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد، همه مال به او میرسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد مال به طور مساوی بین آنان قسمت میشود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری داشته باشد، هر برادر دو برابر خواهر ارث میبرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری دارد، برادر و خواهر پدری که از مادر با میت جداست ارث نمیبرد و اگر برادر و خواهر پدر و مادری ندارد، چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد، همهی مال به او میرسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد، مال را به طور مساوی بین آنان قسمت میشود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری داشته باشد، هر برادری دو برابر خواهر میبرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] با وجود برادر و خواهر پدر و مادری، برادر و خواهر پدری فقط که از مادر با میت جدا است ارث نمی برد، ولی اگر برادر وخواهر پدر ومادری ندارد چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری دارد تمام مال به او می رسد و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری دارد مال بطور مساوی درمیان آنها تقسیم می شود و اگر هم برادر و هم خواهر پدری دارد هر برادر دو برابر خواهر می برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث میت فقط پدر و مادر و یک دختر باشند، مال را پنج قسمت می کنند پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت آن را می برد، مگر این که میت دو برادر یا چهار خواهر یا یک برادر و دو خواهر پدری داشته باشد، در این صورت مال را شش قسمت می کنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و دختر سه قسمت می برد و یک قسمت باقی مانده را پدر و دختر در میان خود تقسیم می کنند و احتیاط آن است که آن دو در این تقسیم باهم صلح کنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طبقه دوم عبارتند از جد و جده و برادر و خواهر و فرزندان آنها که به تفصیل عبارتند از: الف پدر پدر متوفی (جد پدری ). ب پدر مادر متوفی (جد مادری ). ج مادر پدر متوفی (جده پدری ). د مادر مادر متوفی (جده مادری ). ه برادر و خواهر متوفی که پدر و مادر آنها با پدر و مادر متوفی یکی باشد (برادر پدری و مادری). و برادر و خواهر متوفی که تنها پدر آنها با پدر متوفی یکی باشد (برادر پدری). ز برادر و خواهر متوفی که تنها مادر آنها با مادر متوفی یکی باشد (برادر مادری). ح فرزندان برادر و خواهر میت که در صورت نبودن برادر و خواهر میت از او ارث می برند.
- [آیت الله مظاهری] مادر و جدّه پدری و مادری هرچه بالا روند، و دختر و نوه دختری و پسری هرچه پایین آیند، خواهر، دختر خواهر و دختر برادر، هرچه پایین آیند و عمّه و خاله و عمّه و خاله پدر و مادر هرچه بالا روند و زنِ پسر و زن پدر و مادر زن هرچه بالا رود و دختر زن پس از نزدیکی با مادرش، و نوه پسری و دختری آن زن به مرد محرم میباشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث میت همسر و خواهر و برادر متوفی باشند: همسر میت اگر زن او باشد 41 واگر شوهر او باشد 21 ارث می برد و بقیه مال طبق تفصیل زیر بین خواهر و برادر میت تقسیم می شود: الف اگر همه خواهر و برادر پدری یا پدر و مادری باشند به گونه ای تقسیم می شود که سهم هر برادر دو برابر هر خواهر بشود. ب اگر همه خواهر و برادر مادری باشند بقیه مال بین آنها بالسویه تقسیم می شود. ج اگر بعضی خواهر و برادر مادری و بعضی خواهر و برادر پدر و مادری باشند اگر برادر یا خواهر مادری یک نفر باشد سهم او 61 و اگر چند نفر باشند سهم آنها 31 اصل مال می شود که بین آنها بالسویه تقسیم می شود و بقیه بین خواهر و برادر پدر و مادری طبق مسأله 2897 تقسیم می شود. د اگر بعضی خواهر و برادر مادری و بعضی پدری و بعضی پدری و مادری باشند همانطور که قبلا گذشت برادر و خواهر پدری ارث نمی برند و بقیه مال طبق فرض ج مسأله 2897 بین خواهر وبرادرهای دیگر تقسیم می شود. ه اگر بعضی برادر و خواهر پدری و بعضی مادری باشند خواهر و برادر پدری احکام خواهر و برادر پدر و مادری را پیدا می کنند و طبق فرض ج مسأله 2897 بقیه مال بین آنها تقسیم می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دایی و خاله یعنی برادر و خواهر مادر متوفی که به ترتیب مساله قبل به دایی و خاله پدر و مادری و دایی و خاله پدری و دایی و خاله مادری تقسیم می شوند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت برادر و خواهر پدر و مادری دارد، برادر و خواهر پدری که از مادر با میت جدا هستند ارث نمیبرند، و اگر برادر و خواهر پدر و مادری ندارد، چنانچه فقط یک خواهر یا یک برادر پدری داشته باشد، همه مال به او میرسد، و اگر چند برادر یا چند خواهر پدری داشته باشد، مال به طور مساوی بین آنان قسمت میشود، و اگر هم برادر و هم خواهر پدری داشته باشد، هر برادری دو برابر خواهر میبرد.