اگر خانم مورد اعتماد بوده و متّهم به دروغ گویی نباشد، می توان در این باره به ادعای وی اعتماد کرد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید در خصوص این پرسش، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر متهم به کذب نباشد، اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر مورد اتهام باشد به احتیاط واجب باید تفحص کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر مورد اتهام نباشد از او قبول می شود، بلکه احتیاط واجب آن است که مورد وثوق باشد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر خانم مورد اعتماد باشد می توان به حرف او عمل کرد مگر این که اطمینان به کذب آن داشته باشید. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
اگر خانم ادعا کند که با شوهرش سابقش همبستر نشده و برای ازدواج، نیاز به عده سه ماهه ندارد، می توان به حرف او اعتماد کرد یا باید ثابت شود؟
اگر خانم مورد اعتماد بوده و متّهم به دروغ گویی نباشد، می توان در این باره به ادعای وی اعتماد کرد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید در خصوص این پرسش، چنین است: [1] حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مد ظله العالی): اگر متهم به کذب نباشد، اشکال ندارد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر مورد اتهام باشد به احتیاط واجب باید تفحص کند. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): اگر مورد اتهام نباشد از او قبول می شود، بلکه احتیاط واجب آن است که مورد وثوق باشد. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): اگر خانم مورد اعتماد باشد می توان به حرف او عمل کرد مگر این که اطمینان به کذب آن داشته باشید. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی)، توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله سیستانی] اگر در طلاق رجعی زوج بجای رجوع در زمان عده زوجه را متعه سه ماهه کند و در این مدت به او رجوع نکند آیا بعد از انقضاء عده و در ضمن آن سه ماه مدت صیغه هم بگذرد آیا زوجه می تواند با مرد دیگری ازدواج کند آیا نیاز به عده دیگر دارد ؟ با اینکه در مدت صیغه مدخوله نشده ؟
- [آیت الله سیستانی] اگر در طلاق رجعی زوج بجای رجوع در زمان عده زوجه را متعه سه ماهه کند آیا بعد از انقضاء عده ودر ضمن آن سه ماه مدت صیغه هم بگذرد آیا زوجه می تواند با مرد دیگری ازدواج کند آیا نیاز به عده دیگر دارد ؟ با اینکه در مدت صیغه مدخوله نشده ؟
- [آیت الله سبحانی] زنی ادعا می کند شوهر ندارد و از شوهرش طلاق شرعی گرفته است ولی هنوز در شناسنامه نام شوهرش خط نخورده است آیا با او می توان ازدواج کرد؟
- [آیت الله خامنه ای] خانمی که عقد موقتی داشته و با توجه به اینکه تخلیه رحم کرده، نمی دانسته که باید عدّه نگه دارد، بعد از مدتی که از اتمام مدت صیغه گذشته، ازدواج کرده و اکنون متوجه مطلب شده، با توجه به اینکه سه سال از آن زمان می گذرد، نمی داند در واقع ازدواجش بعد از عدّه بوده یا در عدّه صورت گرفته است، آیا این خانم به شوهرش حرام ابدی می شود یا خیر؟ آیا در حکم فرقی بین خانمی که علم به نگه داشتن عدّه دارد با خانمی که جاهل به آن است، وجود دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] عدّه از خانمها جهت جلوگیری از بارداری قرص 4جلوگیری از حاملگی مصرف می کنند و دراثرمصرف آن قرص عادت ماهانه ایشان قطع میشود لذا مادامیکه بایست در آن ایام بالخصوص میدید حالا نمیبیند، درایام ماه مبارک رمضان درآن روزهاکه عادت این خانم است و خون نمیبیند حکم روزه و نمازش چیست و آیا میتواند آن اعمال که در ایام عادتش حرام بود انجام بدهد از قبیل مس قرآن و مسجد رفتن و همبستر شدن با شوهرش و غیره یا خیر؟
- [سایر] من به تازگی کفشی خریدهام که فروشنده ادعا می کند چرم ایتالیاست . البته کفش ایتالیایی است ولی مشکل من این است که، آیا به صرف حرف فروشنده و مارک کفش، می توان اعتماد کرد؟ اگر بله، حکم طهارت من چیست؟ در حالی که تمام روز آن را می پوشم و تهیه کفش دیگر هم از لحاظ مالی برایم مقدور نیست.
- [آیت الله سبحانی] زنی شوهرش مرده و مرد دیگر به گمان اینکه عدّه وفات همانند عدّه طلاق سه ماه است با او ازدواج می کند و بعداً متوجه می شوند که مسأله برخلاف آن بوده است ارتباط را قطع می کنند یا زن را طلاق می دهد اکنون بعد از سرآمدن عدّه وفات می خواهند زندگی مشترک را با عقد جدید از سر بگیرند تکلیف چیست؟
- [سایر] سلام علیکم، با زنی ازدواج کردم که به گفته خویش مطلقه بود، پس از 6 ماه متوجه شدم که هنوز از شوهر سابقش طلاق شرعی نگرفته و مدعی بود که شوهرش مرتد است و آن زن تا مدتها حکم مرتد را نمیدانسته است. اما من در صدق کلامشان شک دارم و امکان تحقیق هم ندارم. حال دادگاه حکم به طلاق مبارات داده است. آیا ازدواج من با این زن صحیح است؟ همچنین زمان شروع عده از زمان یقین به موضوع ارتداد است یا از زمان فهمیدن حکم ارتداد؟
- [آیت الله نوری همدانی] مردی زنی را دو مرتبه طلاق داده و بعد از طلاق دوم، مطلقه بعد از پایان عده با مردی دیگری به عقد انقطاعی پنج ماهه شوهر کرده و بعد از پایان مدت مجدداً با شوهر اول که 2 بار طلاق داده بود به عقد دائمی ازدواج نموده بازهم شکرآبی در میان افتاده آن مرد زوجهاش را طلاق داده آیا نیاز به محلل دارد یا خیر؟
- [سایر] اگر خانمی در سال 76 ازدواج کرده و سه ماه بعد ازدواج به خانه پدرش برود و در سال 82 از شوهرش طلاق بگیرد و چند روز بعد از این طلاق، همدیگر را ملاقات کرده به امید این که زندگی شان دوباره درست شود و با هم رابطه نزدیکی داشته ولی بعد از یکی دو ماه دوباره به رابطه شان خاتمه می دهند و این خانم در سال 85 ازدواج دوم می کند.آن رابطه بعد از طلاق از همسر اولش چه حکمی دارد و ازدواج دومش صحیح است؟ اگر نیست باید چه کار کند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] زن ازادی را که شوهرش سه مرتبه اورا طلاق داده بر شوهرش حرام می شود ولی اگر با شرایطی که در احکام طلاق می اید با مرد دیگری ازدواج کند بعد از وفات یا طلاق شوهر دوم و تمام شدن عده شوهر اول می تواند دوباره با او ازدواج کند
- [آیت الله سبحانی] اگر بعد از آن که انسان با زنی ازدواج کرد، کسی بگوید آن زن شوهر دارد و زن بگوید ندارم، چنانچه شرعاً ثابت نشود که زن شوهر دارد، باید حرف زن را قبول کرد. مگر این که مدعی شوهر داشتن مورد اعتماد باشد در این صورت باید از او جدا شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که شوهرش او را سه مرتبه طلاق داده بر شوهرش حرام میشود، ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، بعد از مرگ یا طلاق شوهر دوم و گذشتن مقدار عده او، شوهر اول میتواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنی که شوهرش سه مرتبه او را طلاق داده، بر شوهرش حرام میشود، ولی اگر با مرد دیگری ازدواج کند با شرایطی که در کتاب طلاق گفته میشود، شوهر اوّل میتواند بعد از جدایی از شوهر دوم و گذشتن زمان عدّه او، زن را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که شوهرش او را سه مرتبه طلاق داده بر شوهرش حرام می شود، ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته می شود با مرد دیگری ازدواج کند، بعد از مرگ یا طلاق شوهر دوم و گذشتن مقدار عده او، شوهر اول می تواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که نه سالش تمام شده و یایسه نیست اگر متعه شود مثلا یک ماهه یا یک ساله شوهر کند چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت ان زن تمام شود یا شوهر مدت را به او ببخشد باید عده نگه دارد پس اگر حیض می بیند باید به دو حیض کامل عده نگه دارد و شوهر نکند و اگر حیض نمی بیند چهل و پنج روز عده نگه دارد و در صورتی که ابستن باشد عده او تا زاییدن یا سقط بچه اوست و احتیاط مستحب ان است که به هرکدام از زاییدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عده نگه دارد
- [آیت الله خوئی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست، اگر صیغه شود، مثلًا یک ماهه یا یک ساله شوهر کند، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود یا شوهر مدت را به او ببخشد باید عدّه نگهدارد پس اگر حیض میبیند باید به مقدار دو حیض عدّه نگهدارد و شوهر نکند واگر حیض نمیبیند، چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید. درصورتی که آبستن باشد احتیاط واجب آن است که به هر کدام از زائیدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عدّه نگهدارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود مثلا یک ماهه؛ یا یک ساله شوهر کند؛ چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود؛ یا شوهر مدت را به او ببخشد؛ باید عده نگهدارد؛ پس اگر حیض می بیند باید به مقدار دو حیض عده نگهدارد و شوهر نکند و اگر حیض نمی بیند؛ چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید و در صورتی که آبستن باشد احتیاط واجب آن است که به هر کدام از زائیدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عده نگهدارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت یا دائم با زنی که در عدّه دیگری است، حرام و باطل است و اگر زنی را که در عدّه دیگریست برای خود عقد کند، در سه صورت، آن زن بر او حرام ابدی میشود، اگر چه بعد از عقد نزدیکی نکرده باشند: 1 - هنگام عقد هر دو یا یکی از آنها بدانند که زن در عدّه دیگریست و عقد کردن زن در عدّه دیگری حرام است. 2 - هنگام عقد این امر برای هر دو یا یکی از آنها از یکی از طرق شرعی - مانند شهادت دو مرد عادل یا گزارشهای بسیار اطمینانبخش - ثابت شده باشد. 3 - هنگام عقد هر دو یا یکی از آنها بدانند که این زن سابقاً در عدّه بوده و پایان یافتن عدّه او مشکوک بوده و خلاف آن ثابت نشده باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی که شوهرش به مسافرت رفته یا در جبهه جنگ یا در سفر دریائی یا به جهت دیگری مفقود الاثر شده چنانچه یقین کند شوهرش مرده است باید عده وفات نگه دارد و بعد از آن می تواند ازدواج کند و چنانچه یقین دارد شوهرش زنده است نمی تواند شوهر کند. و مخارج او از مال شوهر یا از صدقات و بیت المال در صورت نیاز باید پرداخت شود و در صورت نداشتن مال شوهر و نداشتن نفقه یا مشکلات دیگر وضع موجود برای او قابل تحمل نباشد می تواند به حاکم شرع مراجعه کند تا او را طلاق دهد.