«منطق صوری» و بخشی که از خود مواد و محتوای معلومات بحث می‌کند «منطق مادی» یا «صناعات خمس» نامیده می‌شود. در منطق مادی یا صناعات خمس، استدلال و حجت، را به لحاظ مواد و محتوای مقدمات که آیا یقینی‌اند یا مشهور یا مسلم و یا مخیل و غیره به اقسامی تقسیم می‌کنند؛ زیرا هر یک از این مقدمات نتیجه خاصی را به بار می‌آورند و به لحاظ نتیجه‌ای که می دهند، ‌استدلال و قیاس را به «برهانی»، «جدلی»، «خطابی» و «شعری» تقسیم می‌کنند. قیاس «جدلی»، قیاسی است که از ظنیات تشکیل شده باشد و مقدمات آن شامل مشهورات، مسلمات و مقبولات می‌شود. بنابر این «مقبولات» در صناعت جدل بکار می‌رود.[1] تعریف خطابه خطابه، قیاسی است که از مقبولات، مظنونات[2] و مشهورات[3] تشکیل شده است. غرض و هدف از خطابه، این است که، به وسیله‌ی آن می‌توان مردم را نسبت به چیزی ‌که انتظار تصدیق آن می‌رود در حد امکان قانع و تشویق کرد.[4] به دیگر سخن؛ هدف از آن اقناع ذهن طرف و ایجاد یک تصدیق است -گرچه ظنّی باشد- و منظور اصلی وادار ساختن طرف مقابل به سوی کاری یا بازداشتن او از کاری است.[5] تفاوت خطابه با جدل برخی از تفاوت‌های میان جدل و خطابه عبارت است از: 1. جدل اختصاص به امور کلی دارد، ولی خطابه علاوه بر امور کلی، بیشتر به امور جزئی می‌پردازد.[6] 2. گرچه غرض در جدل و خطابه هر دو غلبه بر دیگران است، اما با این تفاوت که در خطابه غلبه‌ی صرف مفید نیست، بلکه افزون بر آن گفته‌های گوینده باید در عمق جان مخاطب نیز نفوذ کرده و او را قانع سازد؛ زیرا بیشتر مردم نمی‌توانند مباحث قیاسات برهانی و جدلی در علم منطق را درک نمایند.[7] 3. بهره برداری عموم مردم از خطابه بیشتر از جدل است، و خطابه بیشتر از جدل در آنها تأثیر می‌گذارد.[8] 4. گرچه هر دو صناعت از مشهورات بهره‌ می‌جویند، ولی در خطابه از مشهورات ظاهری(ابتدایی) نیز می‌توان بهره جست، برخلاف جدل که تنها مشهورات حقیقی کاربرد دارد.[9] [1] . برگرفته از نمایه «تعریف مقبولات در علم منطق»، سؤال 26405. [2] . علامه حلی، القواعد الجلیة فی شرح الرسالة الشمسیة، ص 403، مؤسسة النشر الاسلامی، قم، چاپ اول، 1412ق؛ مظفر، محمدرضا، المنطق، مقرّر و مصحح: حیدری، سید رائد، ج 3، ص 204، منشورات ذوی القربی، قم، چاپ اول، 1422ق. [3] . فخر الدین رازی، شرح عیون الحکمة، ج 1، ص 243، مؤسسة الصادق(ع)، تهران، چاپ اول، 1373ش. [4] . القواعد الجلیة فی شرح الرسالة الشمسیة، ص 403؛ المنطق، ج 3، ص 198؛ تهانوی، محمد علی، کشاف اصطلاحات الفنون و العلوم، ج 1، ص 750، مکتبة لبنان ناشرون، بیروت، چاپ اول، 1996م. [5] . مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج 5، ص 119، انتشارات صدرا، تهران، چاپ چهارم، 1380ش. [6] . شهرزوری، شمس الدین، رسائل الشجرة الالهیة فی علوم الحقایق الربانیة، ص 423، مؤسسه حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، 1383ش. [7] . همان، ص 423 و 424؛ شرح عیون الحکمة، ج 1، ص 252. [8] . همان، ص 424. [9] . ر.ک: ابو نصر فارابی، المنطقیات، ج 1، ص 485، مکتبة آیة اللّه المرعشی، قم، چاپ اول، 1408ق؛ طوسی، خواجه نصیر الدین، علامه حلی، الجوهر النضید، ص 280، انتشارات بیدار، قم، چاپ پنجم، 1371ش.
«منطق صوری» و بخشی که از خود مواد و محتوای معلومات بحث میکند «منطق مادی» یا «صناعات خمس» نامیده میشود. در منطق مادی یا صناعات خمس، استدلال و حجت، را به لحاظ مواد و محتوای مقدمات که آیا یقینیاند یا مشهور یا مسلم و یا مخیل و غیره به اقسامی تقسیم میکنند؛ زیرا هر یک از این مقدمات نتیجه خاصی را به بار میآورند و به لحاظ نتیجهای که می دهند، استدلال و قیاس را به «برهانی»، «جدلی»، «خطابی» و «شعری» تقسیم میکنند. قیاس «جدلی»، قیاسی است که از ظنیات تشکیل شده باشد و مقدمات آن شامل مشهورات، مسلمات و مقبولات میشود. بنابر این «مقبولات» در صناعت جدل بکار میرود.[1] تعریف خطابه خطابه، قیاسی است که از مقبولات، مظنونات[2] و مشهورات[3] تشکیل شده است. غرض و هدف از خطابه، این است که، به وسیلهی آن میتوان مردم را نسبت به چیزی که انتظار تصدیق آن میرود در حد امکان قانع و تشویق کرد.[4] به دیگر سخن؛ هدف از آن اقناع ذهن طرف و ایجاد یک تصدیق است -گرچه ظنّی باشد- و منظور اصلی وادار ساختن طرف مقابل به سوی کاری یا بازداشتن او از کاری است.[5] تفاوت خطابه با جدل برخی از تفاوتهای میان جدل و خطابه عبارت است از: 1. جدل اختصاص به امور کلی دارد، ولی خطابه علاوه بر امور کلی، بیشتر به امور جزئی میپردازد.[6] 2. گرچه غرض در جدل و خطابه هر دو غلبه بر دیگران است، اما با این تفاوت که در خطابه غلبهی صرف مفید نیست، بلکه افزون بر آن گفتههای گوینده باید در عمق جان مخاطب نیز نفوذ کرده و او را قانع سازد؛ زیرا بیشتر مردم نمیتوانند مباحث قیاسات برهانی و جدلی در علم منطق را درک نمایند.[7] 3. بهره برداری عموم مردم از خطابه بیشتر از جدل است، و خطابه بیشتر از جدل در آنها تأثیر میگذارد.[8] 4. گرچه هر دو صناعت از مشهورات بهره میجویند، ولی در خطابه از مشهورات ظاهری(ابتدایی) نیز میتوان بهره جست، برخلاف جدل که تنها مشهورات حقیقی کاربرد دارد.[9] [1] . برگرفته از نمایه «تعریف مقبولات در علم منطق»، سؤال 26405. [2] . علامه حلی، القواعد الجلیة فی شرح الرسالة الشمسیة، ص 403، مؤسسة النشر الاسلامی، قم، چاپ اول، 1412ق؛ مظفر، محمدرضا، المنطق، مقرّر و مصحح: حیدری، سید رائد، ج 3، ص 204، منشورات ذوی القربی، قم، چاپ اول، 1422ق. [3] . فخر الدین رازی، شرح عیون الحکمة، ج 1، ص 243، مؤسسة الصادق(ع)، تهران، چاپ اول، 1373ش. [4] . القواعد الجلیة فی شرح الرسالة الشمسیة، ص 403؛ المنطق، ج 3، ص 198؛ تهانوی، محمد علی، کشاف اصطلاحات الفنون و العلوم، ج 1، ص 750، مکتبة لبنان ناشرون، بیروت، چاپ اول، 1996م. [5] . مطهری، مرتضی، مجموعه آثار، ج 5، ص 119، انتشارات صدرا، تهران، چاپ چهارم، 1380ش. [6] . شهرزوری، شمس الدین، رسائل الشجرة الالهیة فی علوم الحقایق الربانیة، ص 423، مؤسسه حکمت و فلسفه ایران، تهران، چاپ اول، 1383ش. [7] . همان، ص 423 و 424؛ شرح عیون الحکمة، ج 1، ص 252. [8] . همان، ص 424. [9] . ر.ک: ابو نصر فارابی، المنطقیات، ج 1، ص 485، مکتبة آیة اللّه المرعشی، قم، چاپ اول، 1408ق؛ طوسی، خواجه نصیر الدین، علامه حلی، الجوهر النضید، ص 280، انتشارات بیدار، قم، چاپ پنجم، 1371ش.
- [سایر] تفاوت خطابه با جدل چیست؟
- [سایر] تفاوت موعظه و خطابه در چیست؟
- [سایر] ارتباط دیالکتیک و حرکت دیالکتیکی را با فن جدل و مجادله در قرآن بیان نمایید؟
- [سایر] ارتباط دیالکتیک و حرکت دیالکتیکی را با فن جدل و مجادله در قرآن بیان نمایید؟
- [سایر] سلام. دیالکتیک و حرکت دیالکتیکی و فرق آن با فن جدل و مجادله در قرآن را توضیح بفرمایید(با تشکر)
- [سایر] در حین خطابه پیامبر گرامی اسلام(ص) در محل غدیر خم چند نفر از مسلمانان حضور داشتند؟ آیا آنچه در برخی کتابها آمده مبالغهآمیز نیست؟!
- [سایر] آیاجریان آخرین خطابه پیامبر -صلی الله علیه وآله- و این که اگر کسی بر گردن من حقی دارد بیاید و قصاص کند، با عصمت ایشان منافاتی ندارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا زن که در عادت ماهیانه است میتواند به مجالس سخنرانی و موعظه (دعا) و حتّی نماز جماعت و جمعه برود و به خطابه گوش دهد امّا نماز نخواند و کنار بنشیند؟
- [سایر] پیامبر در حال مریضی در آخرین روزهای عمرش در حضور اصحاب تقاضای قلم و دوات نمود تا وصیتی بنویسد، در آن جلسه برخی جدل به راه انداختند که باعث غضب رسول خدا شد و گفت: نزد من نزاع شایسته نیست، مقصود از این جمله چیست؟
- [سایر] با سلام خدمت حاج آقای مرادی من دانشجوی دکتری خارج از کشور هستم. حدود دو سال هست که از ایران خارج شدم. همسرم هر روز که می گذره از موازین اسلامی بیشتر فاصله می گیره خیلی سعی کردم که با رفتار خودم با بحث منطقی و حتی با جدل جلوی این قضیه رو بگیرم ولی هر روز بد تر از دیروز میشه و تازگی ایشون ساز موندن اینجا رو کوک کرده و حتی به من می گه اگه تو بخوای برگردی من می مونم می خواستم راهنماییم کنید که من چطور برخورد کنم قبل از اینکه کار به جدایی و این چیزها بیافته. ممنون