ثواب‌ها و آثاری که درباره سنگ عقیق در بیشتر روایات بیان شده، مربوط به دست کردن انگشتر عقیق است؛ زیرا با عبارت‌هایی؛ مانند «تَخَتَّمُوا بِالْعَقِیق»، «مَنْ تَخَتَّمَ بِالْعَقِیق» و «مَنِ اتَّخَذَ خَاتَماً فَصُّهُ عَقِیق» نقل شده‌اند.‏[1] اما در دسته‌ای دیگر از روایات تنها به ذکر لفظ «العَقیق» اکتفا شده است[2] ؛ یعنی به‌ صورت مطلق نقل شده‌اند، از این دسته از روایات می‌توان استفاده کرد؛ همراه داشتن عقیق، مطلوب و دارای ثواب مخصوص به خود است؛ مانند روایاتی که همراه داشتن عقیق در سفر را موجب ایمنی می‌دانند[3] که عمومیّت داشته و شامل انگشتر عقیق و یا عقیق به کار برده شده در گردن‌بند نیز می‌شود.[4] ولی انگشتر عقیق به عنوان مصداقی کامل و مناسب –به ویژه در نماز- جزو سنّت‌های پیامبر اکرم(ص) و دارای پاداش و خواص زیادی است. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 470 و 471، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . همان، ص 470. [3] . همان. [4] . مجلسی اول، محمد تقی، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: موسوی کرمانی، سید حسین، اشتهاردی، علی‌پناه، طباطبائی، سید فضل الله، ‌ج 7، ص 645، مؤسسه فرهنگی اسلامی کوشانپور، قم، چاپ دوم، 1406ق.
ثوابها و آثاری که درباره سنگ عقیق در بیشتر روایات بیان شده، مربوط به دست کردن انگشتر عقیق است؛ زیرا با عبارتهایی؛ مانند «تَخَتَّمُوا بِالْعَقِیق»، «مَنْ تَخَتَّمَ بِالْعَقِیق» و «مَنِ اتَّخَذَ خَاتَماً فَصُّهُ عَقِیق» نقل شدهاند.[1] اما در دستهای دیگر از روایات تنها به ذکر لفظ «العَقیق» اکتفا شده است[2] ؛ یعنی به صورت مطلق نقل شدهاند، از این دسته از روایات میتوان استفاده کرد؛ همراه داشتن عقیق، مطلوب و دارای ثواب مخصوص به خود است؛ مانند روایاتی که همراه داشتن عقیق در سفر را موجب ایمنی میدانند[3] که عمومیّت داشته و شامل انگشتر عقیق و یا عقیق به کار برده شده در گردنبند نیز میشود.[4] ولی انگشتر عقیق به عنوان مصداقی کامل و مناسب –به ویژه در نماز- جزو سنّتهای پیامبر اکرم(ص) و دارای پاداش و خواص زیادی است. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح: غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 470 و 471، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . همان، ص 470. [3] . همان. [4] . مجلسی اول، محمد تقی، روضة المتقین فی شرح من لا یحضره الفقیه، محقق و مصحح: موسوی کرمانی، سید حسین، اشتهاردی، علیپناه، طباطبائی، سید فضل الله، ج 7، ص 645، مؤسسه فرهنگی اسلامی کوشانپور، قم، چاپ دوم، 1406ق.
- [سایر] در مورد انگشتر عقیق میخواستم بدانم؛ آیا ثواب و خاصیت انگشتر حزر امام جواد(ع) هم مثل انگشتر عقیق است؟ اگر ممکن است خاصیتهای این انگشتر را بگویید.
- [سایر] خواص و ثواب سنگ لاجورد چیست؟ انگشترش بهتر است یا گردنبندش؟
- [سایر] ثواب و خواص سوره ها را بفرمایید؟
- [سایر] انگشتر طلا با نگین عقیق برای خانمها اگر به نیت ثواب به دست شود آیا باز هم زینت حساب می شود.
- [سایر] اگر کسی زیارت عاشورا بدون نماز و فقط با یک لعن و سلام بخواند، آیا از خواص و ثواب آن در دنیا و آخرت بهره مند می شود؟
- [سایر] لطفاً اهمیت و قدر هر کدام از انگشتر هایی که استفاده می کنیم را بیان فرمایید. از قبیل: عقیق سرخ (جگری)، فیروزه، عقیق رنگارنگ (عقیق سلیمانی سنگ باباقوری) و دیگر سنگ های موجود با رنگ های متفاوت. و این که آنها بیانگر چه چیزی هستند؟ و چه قدرتی را با خود حمل می کنند؟ و آیا این مطلب صحیح است که تعدادی از جن ها به سنگ هایی شبیه موارد فوق تبدیل شده اند؟
- [سایر] چرا ثواب وام دادن از ثواب صدقه دادن بیشتر است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اعتدال در اکتساب ثواب پاداش بیشتری دارد یا افراط در اکتساب ثواب؟
- [آیت الله بهجت] آیا ثواب خواندن نماز آیات به جماعت همانند ثواب نماز جماعت یومیّه می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اعتدال در اکتساب ثواب پاداش بیشتری دارد یا افراط در اکتساب ثواب؟
- [آیت الله بروجردی] تیمّم بر سنگِ گچ و سنگ آهک صحیح است، ولی تیمّم به گچ و آهک پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقیق باطل میباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] تیمم بر سنگ گچ و سنگ آهک و سنگ مرمر و سنگ سیاه و سایر اقسام سنگها صحیح است ، ولی تیمم به جواهر مثل سنگ عقیق و فیروزه ، باطل می باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند؛ هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود تا به ده نفر برسند و عده آنان که از ده گذشت؛ اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله مظاهری] تیمّم بر انواع سنگها مثل سنگ گچ، سنگ آهک، سنگ مرمر، سنگ سیاه و مانند اینها جایز است ولی تیمّم بر جواهرات مانند عقیق و فیروزه و مانند آنها باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] تیمم بر سنگ گچ و سنگ آهک صحیح است و بنا بر احتیاط در حال اختیار به گچ و آهک پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقیق تیمم ننمایند.
- [آیت الله خوئی] تیمم بر سنگ گچ و سنگ آهک صحیح است، و بنابر احتیاط واجب در حال اختیار به گچ و آهک پخته و آجر پخته و به سنگ معدن مثل سنگ عقیق تیمم ننماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر یک نفر بامام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد وپنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود تا به ده نفر برسند وعده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ ودریاها مرکّب ودرختها قلم وجن وانس وملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در خبر است اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد، و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعت ثواب ششصد نماز دارد، و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر می شود، تا به ده نفر برسند، و عده آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمان ها کاغذ و دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شود، نمی توانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله بروجردی] اگر یک نفر به امام جماعت اقتدا کند، هر رکعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز دارد و اگر دو نفر اقتدا کنند هر رکعتی ثواب ششصد نماز دارد و هرچه بیشتر شوند ثواب نمازشان بیشتر میشود، تا به ده نفر برسند و عدّهی آنان که از ده گذشت، اگر تمام آسمانها کاغذ و دریاها مرکب و درختها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نمیتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که برای نیابت اجیر میشود، باید عمل را از طرف منوب عنه به جا آورد و اگر عملی را انجام دهد و ثواب آن را برای او هدیه کند کافی نیست؛ بلی اگر برای اهداء ثواب اجیر شود، عمل را انجام میدهد و ثواب آن را برای منوب عنه، هدیه مینماید.