اگر کسی زیارت عاشورا بدون نماز و فقط با یک لعن و سلام بخواند، آیا از خواص و ثواب آن در دنیا و آخرت بهره مند می شود؟ در پاسخ به این سوال چند نکته قابل توجه است : 1- دراعمال مستحب الزامی وجود ندارد ولی اگر بخواهیم به نتایج و آثار آنها برسیم و نتایج آنها را به طور کامل دریافت کنیم باید آنها را با آداب خاصشان و بر طبق دستورانجام دهیم . 2- به طور کلی زیارت عاشورا عملی مستحب است وخواندن آن بدون 100 لعن و سلام نیز مطلوب است و اجر و پاداش و آثارارزنده ای دارد ولی دریافت کامل آثار و نورانیت آن در گرو کامل خواند آن همراه به 100 لعن و 100سلام است . در مستحبات حالت بایدی و حتم وجود ندارد . در اینگونه اعمال به هر مقدار که انسان اهتمام بورزد از ثواب و نورانیت که نتیجه عمل است بهره مند می گردد. 3- برخی افراد به جای گفتن 100 بار سلام و لعن یک بار لعن و سلام می گویند و به جای 100 مرتبه می کویند : ماه مره یعنی صد مرتبه که البته این جای 100 بار را نمی گیرد . 4- در برخی روایات اجازه داده شده که در لعن تنها عبارت اللهم العنهم جمیعا 100 بار گفته شود و در سلا م به جای 100 بار گفتن تمام سلام تنها عبارت السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین ، 100 بار گفته شود . به طور کلی زیارت عاشورا عملی مستحب است و در مستحبات حالت بایدی و حتم وجود ندارد . در اینگونه اعمال به هر مقدار که انسان اهتمام بورزد از ثواب و نورانیت که نتیجه عمل است بهره مند می گردد. گفتن صد لعن و سلام در زیارت عاشورا در صورت امکان و با وجود وقت و حال مناسب مستحب است و ثواب بسیار دارد ، ولی واجب نیست، در زمان های معمولی گفتن یک بار کافی است. آیت الله العظمی اراکی: یکی از ملازمان ایشان نقل نموده که برنامه معظم له این بود که هر روز بالای بام می رفتند و به حالت ایستاده به خواندن زیارت عاشورا می پرداختند و صد لعن و صد صلوات(سلام)که در زیارت عاشورا وارد شده است مقید بودند بطور کامل قرائت کنند و این برنامه ایشان به همین نحو یعنی بالای بام و رو به قبله حتی در روزهای برفی و سرد هم بدون کم و کاست ادامه داشت تا موقعی که توانایی جسمی داشتند.) صد لعن و صد سلام در زیارت عاشورا لازم نیست در یک مجلس به جا آورده شود، بلکه می توان آن را با فاصله و به تدریج در طول روز خواند، یعنی می توان مثلا صبح زیارت عاشورا را شروع کرد وقتی به لعن زیارت رسیدیم، صد لعن را می توان در طول روز به تدریج انجام داد تا نوبت به صد سلام برسد و آن را نیز با فاصله و به تدریج می توان انجام داد و بعد از سلام، بقیه زیارت را خوانده و در پایان دو رکعت نماز زیارت به جای آوریم. در روایتی راهی آسان تر برای خواندن زیارت عاشورا وارد شده و آن این است که: شروع به خواندن زیارت عاشورا می کنیم، وقتی به لعن رسیدیم، لعن را می خوانیم تا به جمله(اللهم العنهم جمیعا) می رسیم و فقط همین جمله را صد بار می گوئیم. وقتی به سلام رسیدیم، سلام را می گوئیم تا به جمله(السلام علی الحسین و علی علی ابن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین) می رسیم و تنها این جمله را صد بار می گوئیم و بعد بقیه زیارت را می خوانیم. خواندن آن با یک مرتبه لعن و سلام با نماز زیارت به نیت استحباب ظاهرا بلا اشکال است. همچنین بنا به نقلی از حضرت عسکری(ع) می توان به جای صد مرتبه لعن پس از یک مرتبه خواندن آن نود و نه بار گفت (اللهم العنهم جمیعا) و یا جای صد مرتبه سلام پس از یک بار سلام نود و نه بار قسمت آخر آن (السلام علی الحسین) تا آخر را تکرار کرد.
اگر کسی زیارت عاشورا بدون نماز و فقط با یک لعن و سلام بخواند، آیا از خواص و ثواب آن در دنیا و آخرت بهره مند می شود؟
اگر کسی زیارت عاشورا بدون نماز و فقط با یک لعن و سلام بخواند، آیا از خواص و ثواب آن در دنیا و آخرت بهره مند می شود؟
در پاسخ به این سوال چند نکته قابل توجه است :
1- دراعمال مستحب الزامی وجود ندارد ولی اگر بخواهیم به نتایج و آثار آنها برسیم و نتایج آنها را به طور کامل دریافت کنیم باید آنها را با آداب خاصشان و بر طبق دستورانجام دهیم .
2- به طور کلی زیارت عاشورا عملی مستحب است وخواندن آن بدون 100 لعن و سلام نیز مطلوب است و اجر و پاداش و آثارارزنده ای دارد ولی دریافت کامل آثار و نورانیت آن در گرو کامل خواند آن همراه به 100 لعن و 100سلام است . در مستحبات حالت بایدی و حتم وجود ندارد . در اینگونه اعمال به هر مقدار که انسان اهتمام بورزد از ثواب و نورانیت که نتیجه عمل است بهره مند می گردد.
3- برخی افراد به جای گفتن 100 بار سلام و لعن یک بار لعن و سلام می گویند و به جای 100 مرتبه می کویند : ماه مره یعنی صد مرتبه که البته این جای 100 بار را نمی گیرد .
4- در برخی روایات اجازه داده شده که در لعن تنها عبارت اللهم العنهم جمیعا 100 بار گفته شود و در سلا م به جای 100 بار گفتن تمام سلام تنها عبارت السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین ، 100 بار گفته شود .
به طور کلی زیارت عاشورا عملی مستحب است و در مستحبات حالت بایدی و حتم وجود ندارد . در اینگونه اعمال به هر مقدار که انسان اهتمام بورزد از ثواب و نورانیت که نتیجه عمل است بهره مند می گردد.
گفتن صد لعن و سلام در زیارت عاشورا در صورت امکان و با وجود وقت و حال مناسب مستحب است و ثواب بسیار دارد ، ولی واجب نیست، در زمان های معمولی گفتن یک بار کافی است.
آیت الله العظمی اراکی:
یکی از ملازمان ایشان نقل نموده که برنامه معظم له این بود که هر روز بالای بام می رفتند و به حالت ایستاده به خواندن زیارت عاشورا می پرداختند و صد لعن و صد صلوات(سلام)که در زیارت عاشورا وارد شده است مقید بودند بطور کامل قرائت کنند و این برنامه ایشان به همین نحو یعنی بالای بام و رو به قبله حتی در روزهای برفی و سرد هم بدون کم و کاست ادامه داشت تا موقعی که توانایی جسمی داشتند.)
صد لعن و صد سلام در زیارت عاشورا لازم نیست در یک مجلس به جا آورده شود، بلکه می توان آن را با فاصله و به تدریج در طول روز خواند، یعنی می توان مثلا صبح زیارت عاشورا را شروع کرد وقتی به لعن زیارت رسیدیم، صد لعن را می توان در طول روز به تدریج انجام داد تا نوبت به صد سلام برسد و آن را نیز با فاصله و به تدریج می توان انجام داد و بعد از سلام، بقیه زیارت را خوانده و در پایان دو رکعت نماز زیارت به جای آوریم. در روایتی راهی آسان تر برای خواندن زیارت عاشورا وارد شده و آن این است که: شروع به خواندن زیارت عاشورا می کنیم، وقتی به لعن رسیدیم، لعن را می خوانیم تا به جمله(اللهم العنهم جمیعا) می رسیم و فقط همین جمله را صد بار می گوئیم. وقتی به سلام رسیدیم، سلام را می گوئیم تا به جمله(السلام علی الحسین و علی علی ابن الحسین و علی اولاد الحسین و علی اصحاب الحسین) می رسیم و تنها این جمله را صد بار می گوئیم و بعد بقیه زیارت را می خوانیم.
خواندن آن با یک مرتبه لعن و سلام با نماز زیارت به نیت استحباب ظاهرا بلا اشکال است. همچنین بنا به نقلی از حضرت عسکری(ع) می توان به جای صد مرتبه لعن پس از یک مرتبه خواندن آن نود و نه بار گفت (اللهم العنهم جمیعا) و یا جای صد مرتبه سلام پس از یک بار سلام نود و نه بار قسمت آخر آن (السلام علی الحسین) تا آخر را تکرار کرد.
- [سایر] علت اینهمه لعن در زیارت عاشورا چیست؟
- [سایر] چرا در زیارت عاشورا اول صد لعن و بعد صد سلام آمده است؟
- [سایر] چرا در زیارت عاشورا اول صد لعن و بعد صد سلام آمده است؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی نذر کند که زیارت عاشورا بخواند، آیا باید با صد لعن و صد سلام بخواند یا بدون آن نیز کافی است؟
- [سایر] معنای لعن بر گروههای مختلف در زیارت عاشورا چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در زیارت عاشورا، گفتن یک سلام به جای صد سلام و یک لعن به جای صد لعن، به قصد رجا جایز است؟
- [سایر] در لعن های زیارت عاشورا، لعنت فرزند یزید را که آدم خوبی بود نیز شامل می شود، پس چطور متن زیارت عاشورا معتبر است؟
- [سایر] شیعه معتقد است که ثواب زیارت کربلا (حسین بن علی(علیه السلام)) از ثواب زیارت بیت الله الحرام بیشتر است، چگونه میتوان این عقیده را پذیرفت؟
- [سایر] چرا در زیارت عاشورا بر همه بنی امیه لعن می فرستیم و می گوییم (لَعَنَ اللَّهُ بَنی اُمَیَّةَ قاطِبَةً) ؟ خوبان بنیامیه چه گناهی دارند که باید مورد لعن قرار گیرند؟
- [آیت الله خوئی] زیارت عاشورا باید با موالات خوانده شود یا اگر زیارت را خواند بعد از ساعتی لعن و سلام را شروع کرد مانعی ندارد یا بین خواندن لعن یا سلام فاصله شد یا بعد از زیارت نماز آن را بعد از ساعتی خواند صحیح است؟
- [امام خمینی] مستحب است پیش از نماز عید غسل کند، و دعاهایی که پیش از نماز و بعد از آن در کتابهای دعا ذکر شده به امید ثواب بخواند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است پیش از نماز عید غسل کند و دعاهائی که پیش از نماز و بعد از آن در کتاب های دعا ذکر شده به امید ثواب بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر موقعی به جماعت رسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب نماز جماعت برسد باید نیت کند و تکبیره الاحرام بگوید و بعد بنشیند و تشهد نماز را با امام بخواند، ولی سلام نگوید و کمی صبر کند تا امام سلام نماز را بگوید، بعد بایستد و نماز را ادامه دهد، یعنی حمد و سوره را بخواند و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهّد آخر نماز است، چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیّت وگفتن تکبیرْ الاحرام بنشیند و تشهّد را با امام بخواند ولی سلام را نگوید وصبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد وبدون آن که دوباره نیّت کند و تکبیر بگوید حمد وسوره را بخواند و آن را رکعت اوّل نماز خود حساب کند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است، چنان چه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیت و گفتن تکبیرة الاحرام بنشیند و تشهد را با امام بخواند، ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد و بدون آن که دوباره نیت کند و تکبیر بگوید، حمد و سوره را بخواند، و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیّت و گفتن تکبیرة الأحرام بنشیند و تشهد را با امام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد و بدون آنکه دوباره نیّت کند و تکبیر بگوید حمد و سوره را بخواند و آن را رکعت اوّل نماز خود حساب کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد ، باید بعد از نیت و گفتن تکبیره الاحرام بنشیند و تشهد را باامام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد ، بعد بایستد وبدون آنکه دوباره نیت کند و تکبیر بگوید ، حمد و سوره را بخواند و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند .
- [امام خمینی] اگر موقعی برسد که امام مشول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیت و گفتن تکبیرة الاحرام بنشیند و تشهد را با امام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد و بدون آن که دوباره نیت کند و تکبیر بگوید، حمد و سوره را بخواند و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند.
- [آیت الله خوئی] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیت و گفتن تکبیرة الاحرام بنشیند و تشهد را با امام بخواند، ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد و بدون آن که دوباره نیت کند و تکبیر بگوید، حمد و سوره را بخواند، و آن را رکعت اول نماز خود حساب کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر موقعی برسد که امام مشغول خواندن تشهّد آخر نماز است چنانچه بخواهد به ثواب جماعت برسد، باید بعد از نیّت و گفتن تکبیرة الاحرام بنشیند و تشهّد را با امام بخواند ولی سلام را نگوید و صبر کند تا امام سلام نماز را بدهد، بعد بایستد و بدون آنکه دوباره تکبیر بگوید، حمد و سوره را بخواند و آن را رکعت اوّل نماز خود حساب کند.