حرز امام جواد(ع) دعایی است که در اصل بر بازو بسته می‌شود، اما جدیداً انگشترهایی هم می‌سازند که در آن حرز امام جواد(ع) را قرار می‌دهند. به هر حال؛ انگشترهایی را که با نگین عقیق، و ... می‌سازند و در آنها حرز امام جواد(ع) را هم قرار می‌دهند؛ در این صورت، به دست کردن آن انگشتر هم ثواب عقیق را دارد و هم ثواب حرز و گرنه اگر نقره خالی به همراه حرز باشد، دیگر ثواب انگشتر عقیق را ندارد. در منابع روایی برای امام جواد(ع) دو حرز بیان شده است؛[1] یکی از این حرزها چنین است: «یَا نُورُ یَا بُرْهَانُ یَا مُبِینُ یَا مُنِیرُ یَا رَبِّ اکْفِنِی الشُّرُورَ وَ آفَاتِ الدُّهُورِ وَ أَسْأَلُکَ النَّجَاةَ یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّور».[2] گفتنی است: 1. در روایتی برای انگشتر عقیق نیز خاصیت حرز شمرده شده است؛ امام صادق(ع) فرمود: «عقیق در سفر، [به منزله] حرز است».[3] 2. روایت شده است که؛ «امیر مؤمنان علی(ع) چهار انگشتر به دست داشت: انگشتری که نگین آن از یاقوت سرخ بود به واسطه شرافت آن به دست می‌کرد، و انگشتری با نگین عقیق سرخ برای حرز و محفوظ ماندن به دست می‌نمود، و انگشتری با نگین‏ فیروزه، برای پیروزی، و انگشتری با نگین آهن چینی برای قوّت».[4] [1] . ر.ک: ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 36، قم، دار الذخائر، چاپ اول، 1411ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 91، ص 354، مؤسسة الطبع و النشر، بیروت، چاپ اول، 1410ق. [2] . مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 42. [3] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 174، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [4] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 86 – 87، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.
در مورد انگشتر عقیق میخواستم بدانم؛ آیا ثواب و خاصیت انگشتر حزر امام جواد(ع) هم مثل انگشتر عقیق است؟ اگر ممکن است خاصیتهای این انگشتر را بگویید.
حرز امام جواد(ع) دعایی است که در اصل بر بازو بسته میشود، اما جدیداً انگشترهایی هم میسازند که در آن حرز امام جواد(ع) را قرار میدهند.
به هر حال؛ انگشترهایی را که با نگین عقیق، و ... میسازند و در آنها حرز امام جواد(ع) را هم قرار میدهند؛ در این صورت، به دست کردن آن انگشتر هم ثواب عقیق را دارد و هم ثواب حرز و گرنه اگر نقره خالی به همراه حرز باشد، دیگر ثواب انگشتر عقیق را ندارد.
در منابع روایی برای امام جواد(ع) دو حرز بیان شده است؛[1] یکی از این حرزها چنین است: «یَا نُورُ یَا بُرْهَانُ یَا مُبِینُ یَا مُنِیرُ یَا رَبِّ اکْفِنِی الشُّرُورَ وَ آفَاتِ الدُّهُورِ وَ أَسْأَلُکَ النَّجَاةَ یَوْمَ یُنْفَخُ فِی الصُّور».[2]
گفتنی است:
1. در روایتی برای انگشتر عقیق نیز خاصیت حرز شمرده شده است؛ امام صادق(ع) فرمود: «عقیق در سفر، [به منزله] حرز است».[3]
2. روایت شده است که؛ «امیر مؤمنان علی(ع) چهار انگشتر به دست داشت: انگشتری که نگین آن از یاقوت سرخ بود به واسطه شرافت آن به دست میکرد، و انگشتری با نگین عقیق سرخ برای حرز و محفوظ ماندن به دست مینمود، و انگشتری با نگین فیروزه، برای پیروزی، و انگشتری با نگین آهن چینی برای قوّت».[4] [1] . ر.ک: ابن طاووس، علی بن موسی، مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 36، قم، دار الذخائر، چاپ اول، 1411ق؛ مجلسی، محمد باقر، بحار الانوار، ج 91، ص 354، مؤسسة الطبع و النشر، بیروت، چاپ اول، 1410ق. [2] . مهج الدعوات و منهج العبادات، ص 42. [3] . شیخ صدوق، ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص 174، قم، دار الشریف الرضی للنشر، چاپ دوم، 1406ق. [4] . طبرسی، حسن بن فضل، مکارم الاخلاق، ص 86 – 87، قم، شریف رضی، چاپ چهارم، 1412ق.
- [سایر] اگر سنگ عقیق را به گردن بیندازم، آیا همان خواص و ثواب انگشتر عقیق را دارد؟
- [سایر] شاگردان امام جواد(ع) چه کسانی بودند؟
- [سایر] چرا امام جواد (ع) با دختر قاتل امام رضا (ع) ازدواج کرد؟
- [سایر] سلام. چرا امام رضا(ع) زندگی امام جواد(ع) را پربرکت اعلام کرده؟
- [سایر] چرا به امام جواد(ع) مولود پربرکت گفته می شود؟
- [سایر] چراامام رضا(ع)زندگی امام جواد(ع)را پربرکت اعلام کرده؟
- [سایر] ماجرای مناظره یحیی بن اکثم با امام جواد و امام هادی(ع) چه بود؟
- [سایر] انگشتر طلا با نگین عقیق برای خانمها اگر به نیت ثواب به دست شود آیا باز هم زینت حساب می شود.
- [سایر] لطفاً در مورد زندگینامه امام جواد(ع) توضیحاتی را ارائه کنید.
- [سایر] مجربترین و نافذترین و مؤثرترین شیوه توسل به امام جواد(ع) برای امور دنیویی کدام است؟
- [امام خمینی] کسی که اذان و اقامه دیگری را میشنود مستحب است هر قسمتی را که میشنود بگوید ولی در حکایت اقامه که از دیگری بشنود از (حی علی الصّلوة) تا (حی علی خیر العمل) را به امید ثواب بگوید.
- [آیت الله سبحانی] کسی که اذان و اقامه دیگری را می شنود مستحب است هر قسمتی را که می شنود بگوید ولی از (حی علی الصلاة) تا (حی علی خیر العمل) را به امید ثواب بگوید.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است در لباس نمازگزار چند چیز رعایت شود : پوشیدن عمامه با حنک، عبا به ویژه برای امام جماعت، جامه سفید، پاکیزهترین لباس، استعمال چیزی که بوی خوش دارد و انگشتری عقیق . البته رعایت امور یادشده, به امید ثواب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر برای خود امام علیهالسلام یا امامزادهای چیزی نذر کند، چنانچه مصرف معیّنی را قصد کرده، باید به همان مصرف برساند و اگر مصرف معیّنی را قصد نکرده، ظاهراً اگر در اموری که ارتباط خاصّی با امام علیهالسلام یا با آن امامزاده دارد از قبیل عزاداری و جشن ولادت یا تعمیر حرم آن امام علیهالسلام یا امامزاده و مانند آن صرف کند کفایت میکند و نیازی نیست قصد هدیّه آن امام را بنماید و اگر در مثل مسجد و پل مصرف کند و ثواب آن را به امام علیهالسلام هدیه کند، کفایت آن محلّ اشکال است.
- [آیت الله وحید خراسانی] دوم انسان مواظب باشد که به عجله و شتاب زدگی نماز نخواند و در حال نماز به یاد خدا و با خضوع و خشوع و وقار باشد و متوجه باشد که با چه کسی سخن می گوید و خود را در مقابل عظمت و بزرگی خداوند عالم ناچیز ببیند و نیز باید نمازگزار توبه و استغفار نماید و گناهانی را که مانع قبول شدن نماز است مانند حسد کبر غیبت خوردن حرام اشامیدن مسکرات ندادن خمس و زکاه و بلکه هر معصیتی را ترک کند و همچنین سزاوار است کارهایی را که ثواب نماز را کم می کند به جا نیاورد مثلا در حال خواب الودگی و خودداری از بول به نماز نایستد و در موقع نماز به اسمان نگاه نکند و کارهایی را که ثواب نماز را زیاد می کند به جا اورد مثلا انگشتر عقیق به دست کند و لباس پاکیزه بپوشد و شانه و مسواک کند و خود را خوشبو نماید
- [آیت الله اردبیلی] اگر برای خود امام علیهالسلام چیزی نذر کند، چنانچه مصرف معیّنی را قصد کرده باشد، باید به همان مصرف برساند و اگر مصرف معیّنی را قصد نکرده باشد، باید به فقرا و زوّار بدهد یا مسجد و مانند آن بسازد و ثواب آن را هدیه آن امام نماید و همچنین است اگر چیزی را برای امامزادهای نذر کرده باشد.
- [امام خمینی] اگر برای حرم یکی از امامان یا امامزادگان چیزی نذر کند باید آن را به مصارف حرم برساند از قبیل فرش و پرده و روشنایی و اگر برای امام علیهالسلام یا امامزاده نذرکند میتواند بهخدامی که مشغول خدمت هستند بدهد چنانچه میتواند به مصارف حرم یا سایر کارهای خیر به قصد بازگشت ثواب آن به منذور له برساند.
- [امام خمینی] اگر برای خود امام علیهالسلام چیزی نذر کند، چنانچه مصرف معینی را قصد کرده باید به همان مصرف برساند و اگر مصرف معینی را قصد نکرده، باید به فقرا و زوار بدهد، یا مسجد و مانند آن بسازد و ثواب آن را هدی? آن امام نماید و همچنین است اگر چیزی را برای امامزادهای نذر کند.
- [امام خمینی] کسی که اذان و اقامه دیگری را می شنود، مستحب است هر قسمتی را که می شنود بگوید. ولی در حکایت اقامه که از دیگری بشنود از "حی علی الصلاة" تا "حی علی خیر العمل" را به امید ثواب بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که اذان شخص دیگری را میشنود، مستحب است هر قسمتی را که میشنود تکرار کند، ولی در بازگویی اقامهای که از دیگری میشنود، باید قصد ذکر مطلق نماید نه قصد اقامه و از (حَیَّ عَلَی الصَّلاةِ) تا (حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَلِ) را به امید ثواب بگوید.