آیاتی در قرآن کریم وجود دارد که بیانگر آن است که پروردگار هیچ‌گاه بالاتر از توان افراد، تکلیفی را متوجه آنان نمی‌کند.[1] بر این اساس، بدیهی است که تکلیف افرادی که از ناتوانایی‌های جسمی و ذهنی برخوردارند، هرگز برابر با افراد سالم نیست. در همین راستا، اگر افرادی دارای معلولیت ذهنی کامل باشند، عملاً هیچ تکلیفی نخواهند داشت، اما افرادی که از لحاظ ذهنی مشکلی نداشته و به سن بلوغ رسیده، اما مشکلات جسمی دارند، تکالیف آنان نیز آسان‌تر از افراد سالم خواهد بود. به عنوان نمونه؛ خداوند در تکلیف مؤمنان به جهاد، برخی افراد دارای ناتوانی‌های جسمانی را استثنا می‌کند: «لَیْسَ عَلَی الْأَعْمی‏ حَرَجٌ وَ لا عَلَی الْأَعْرَجِ حَرَجٌ وَ لا عَلَی الْمَریضِ حَرَجٌ»؛[2] بر افراد کور، لنگ و مریض تکلیفی نیست [که در میدان نبرد حاضر نشوند]. همان‌گونه که مشاهده می‌کنید، در آیه فوق ابتدا دو نوع از معلولیت‌های جسمانی را استثنا کرده و سپس تکلیف را از تمام افراد بیماری که توانایی شرکت در نبرد را ندارند برداشته است. طبیعتاً وقتی تکلیفی نباشد، فرد بیمار گناهی مرتکب نشده تا نگران حساب‌رسی در مورد آن باشد. در ارتباط با دیگر تکالیف شرعی نیز دقیقاً همین معیار در منابع دینی ما مورد توجه قرار گرفته و اندیشمندان دینی با توجه به این موضوع، تکالیف ساده‌تری برای معلولان جسمی و به اندازه توانشان ارائه نموده‌اند. هنگامی که یک معلول جسمی در حدّ توان خود تکالیف آسانش را انجام دهد، در ترازوی عدالت پروردگار مانند فرد سالمی است که تکالیف دشوارتری انجام داده است. [1] . ر. ک: بقره، 233 و 286؛ انعام، 152؛ اعراف، 42؛ مؤمنون، 62؛ طلاق، 7. [2] . فتح، 17.
بچه معلولی که ناتوانی جسمی دارد، ولی همه چیز را میفهمد، از نظر تکلیف و بعد از مرگ چگونه است؟
آیاتی در قرآن کریم وجود دارد که بیانگر آن است که پروردگار هیچگاه بالاتر از توان افراد، تکلیفی را متوجه آنان نمیکند.[1] بر این اساس، بدیهی است که تکلیف افرادی که از ناتواناییهای جسمی و ذهنی برخوردارند، هرگز برابر با افراد سالم نیست. در همین راستا، اگر افرادی دارای معلولیت ذهنی کامل باشند، عملاً هیچ تکلیفی نخواهند داشت، اما افرادی که از لحاظ ذهنی مشکلی نداشته و به سن بلوغ رسیده، اما مشکلات جسمی دارند، تکالیف آنان نیز آسانتر از افراد سالم خواهد بود. به عنوان نمونه؛ خداوند در تکلیف مؤمنان به جهاد، برخی افراد دارای ناتوانیهای جسمانی را استثنا میکند: «لَیْسَ عَلَی الْأَعْمی حَرَجٌ وَ لا عَلَی الْأَعْرَجِ حَرَجٌ وَ لا عَلَی الْمَریضِ حَرَجٌ»؛[2] بر افراد کور، لنگ و مریض تکلیفی نیست [که در میدان نبرد حاضر نشوند].
همانگونه که مشاهده میکنید، در آیه فوق ابتدا دو نوع از معلولیتهای جسمانی را استثنا کرده و سپس تکلیف را از تمام افراد بیماری که توانایی شرکت در نبرد را ندارند برداشته است. طبیعتاً وقتی تکلیفی نباشد، فرد بیمار گناهی مرتکب نشده تا نگران حسابرسی در مورد آن باشد.
در ارتباط با دیگر تکالیف شرعی نیز دقیقاً همین معیار در منابع دینی ما مورد توجه قرار گرفته و اندیشمندان دینی با توجه به این موضوع، تکالیف سادهتری برای معلولان جسمی و به اندازه توانشان ارائه نمودهاند.
هنگامی که یک معلول جسمی در حدّ توان خود تکالیف آسانش را انجام دهد، در ترازوی عدالت پروردگار مانند فرد سالمی است که تکالیف دشوارتری انجام داده است. [1] . ر. ک: بقره، 233 و 286؛ انعام، 152؛ اعراف، 42؛ مؤمنون، 62؛ طلاق، 7. [2] . فتح، 17.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] برای دختر بچه ها درسن 9 سالگی روزه گرفتن مشقت دارد آیا میتوانند بخاطر ضعف و ناتوانی روزه نگیرند؟ آیا تکلیف آنان چیست؟
- [آیت الله سیستانی] روزههایی که از زمان بارداری تا پایان شیردهی قضا دارم را چگونه باید ادا نمایم؟ آیا در صورت ناتوانی جسمی باید همه آنها را بگیرم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بر اساس نظر معظم له ، تکلیف اعمال پسر بچه 15 ماهه در عمره مفرده چیست
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب دارای سه فرزند هستم و به خاطر ضعف و ناتوانی جسمی و سختی معاش، بچه چهارمم را که هنوز نطفه و حدود 35 روزه بود، سقط کردم. فعلا فهمیده ام گناه کرده ام و می گویند: دیه، هم مدیون می باشم. لطفاً بفرمایید: چه وظیفه ای دارم و باید چه کنم؟
- [سایر] ناتوانی یادگیری چه عواملی از خودش بروز می دهد و از چه طریقی میشود فهمید که بچه چنین مشکلی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دختران در سن نُه سالگی به سن تکلیف میرسند یا بستگی به درک و توانایی جسمی آنها دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] معلولی که تنها یک دست یا یک پا ندارد و به جز نقص در مواضع سجده، مشکلی از نظر اعمال اختیاری عمره و حج ندارد، آیا نیابت او برای حج کفایت می کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تکلیف عقیم کردن بانوان که در زایمانهای قبلی فرزندان ناقص الخلقه و یا دارای بیماری ارثی (جسمی و روانی) به دنیا آورده اند چیست؟
- [سایر] از کجا میتوان تشخیص داد که شخص مورد نظر برای ازدواج، در سلامت جسمی و روحی به سر میبرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استعمال سیگار و دخانیات که از نظر علمی ضررهای بسیار جسمی و روحی دارد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] امام جماعت باید بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و عادل و حلال زاده باشد و نماز را بطور صحیح بخواند، و نیز اگر مأموم مرد است، امام او هم باید مرد باشد واقتدا کردن بچه ممیّز که خوب و بد را میفهمد به بچه ممیّز دیگر اشکال ندارد و لکن اقتدا کردن شخص بالغ به بچه ممیّز اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مرد برای زن و زن برای مرد میتواند نایب شود و در بلند خواندن و آهسته خواندن، باید به تکلیف خود عمل نماید و نیابت ممیّز که خوب و بد را میفهمد و شرایط نماز را رعایت میکند صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستادهاند بچه ممیّز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است میتوانند اقتدا کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن یا مرد نامحرم مسلمان یا بچه ممیّز مسلمان، یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد سلامکند، باید جواب او را بگوید؛ چه در حال نماز باشد، چه نباشد.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بچّه ممیز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد به نماز خواندن و عبادتهای دیگر عادت دهند، بلکه مستحب است او را به قضای نمازها هم وادار نمایند.
- [آیت الله بهجت] نگاه کردن به عورت دیگری، حتی به عورت بچه ممیزی که خوب و بد را میفهمد، حرام است، ولی زن و شوهر میتوانند به تمام بدن یکدیگر، چه ظاهر و چه باطن، نگاه کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بچه ممیّز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد به نماز خواندن وعبادتهای دیگر عادت دهند، بلکه مستحبّ است او را به قضای نمازها هم وادار نمایند.
- [آیت الله علوی گرگانی] نگاه کردن به عورت دیگری حتّی به عورت بچّه ممیّزی که خوب وبد را میفهمد، حرام است اگرچه از پشت شیشه یا در آینه یا آب صاف ومانند اینها باشد، ولی زن وشوهر میتوانند به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند.
- [آیت الله سیستانی] اگر واسطه اتصال به جماعت بچه ممیّز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد باشد چنانچه ندانند نماز او باطل است میتوانند اقتدا کنند ، و همچنین اگر شیعه اثنی عشری نباشد ، چنانچه نماز او بر طبق مذهب وی صحیح باشد .
- [آیت الله اردبیلی] بچه ممیزی که خوب و بد را میفهمد، اگر بگوید چیزی را آب کشیدم، بنابر احتیاط دوباره باید آن را آب کشید و اگر بگوید چیزی که در دست اوست نجس است، احتیاط آن است که از آن اجتناب کنند.