پروردگار توانایی خلق موجوداتی؛ مانند فرشتگان را دارد که همگی سر به طاعت او داشته و از دستوراتش سرپیچی نمی‌­کنند، اما خلقت انسان به عنوان موجودی برتر دارای این ویژگی است که او باید خود در راه هدایت، قدمی -هرچند کوچک- بردارد، تا پروردگار کمک‌­های بیشتری در مسیر رسیدن به هدایت کامل در اختیار او قرار دهد، و با آن‌که رحمت عام خداوند شامل همگان است، اما رحمت خاص و ویژه او تنها به افرادی تعلق خواهد گرفت که خود نیز گامی برای خداشناسی و خودسازی برداشته باشند. آیات ذیل، تماماً نشانگر این موضوع است: 1. «آنان (اصحاب کهف) جوان‌مردانی بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند و ما بر هدایتشان افزودیم».[1] 2. مؤمنان، افرادی هستند که چون یاد خدا کنند دل‌هایشان به لرزه افتاده و هنگامی که آیات قرآن تلاوت ­شود بر ایمانشان افزوده می‌­شود.[2] 3. آنانی که ایمان آوردند، خدا بر ایمانشان خواهد افزود.[3] 4. رحمت(عام) من شامل همۀ چیزها خواهد شد، اما (به طور ویژه) این رحمت را برای افرادی مقرر خواهم کرد که تقواپیشه باشند، از زکات دریغ نکنند و ایمان به آیات ما داشته باشند.[4] 5. پروردگار، رحمت را بر خویشتن مقرر کرده است و بر این اساس، آنانی که به دلیل نادانی رفتار بدی داشته و سپس توبه کرده و رفتار نیک را پیشه کردند، خداوند آمرزنده و مهربان خواهد بود.[5] و .... تمام این آیات نشانگر آن است که هرچند دایرۀ رحمت پروردگار گسترده بوده و همگان می‌­توانند از هدایت او بهره‌­مند شوند، اما نباید توقع داشت که انسان بدون آن‌که قدمی در این راه بردارد و یا حتی اگر در مقابل مسیر حق، آگاهانه مقاومت کند، باز هم مستحق رحمت و هدایت باشد. [1] . کهف، 13. [2] . انفال، 2. [3] . توبه، 124. [4] . اعراف، 156. [5] . انعام، 12.
الله رحمت را بر خود مقرر کرده است(سوره 6 آیه 12)، هرچند بعضی از اشخاص را هرچند که میتواند هدایت نمیکند(سوره 6 آیه 35، سوره 14 آیه 4). رحمت خدا چقدر است؟ و چرا گفته مقرر است؟
پروردگار توانایی خلق موجوداتی؛ مانند فرشتگان را دارد که همگی سر به طاعت او داشته و از دستوراتش سرپیچی نمیکنند، اما خلقت انسان به عنوان موجودی برتر دارای این ویژگی است که او باید خود در راه هدایت، قدمی -هرچند کوچک- بردارد، تا پروردگار کمکهای بیشتری در مسیر رسیدن به هدایت کامل در اختیار او قرار دهد، و با آنکه رحمت عام خداوند شامل همگان است، اما رحمت خاص و ویژه او تنها به افرادی تعلق خواهد گرفت که خود نیز گامی برای خداشناسی و خودسازی برداشته باشند. آیات ذیل، تماماً نشانگر این موضوع است:
1. «آنان (اصحاب کهف) جوانمردانی بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند و ما بر هدایتشان افزودیم».[1]
2. مؤمنان، افرادی هستند که چون یاد خدا کنند دلهایشان به لرزه افتاده و هنگامی که آیات قرآن تلاوت شود بر ایمانشان افزوده میشود.[2]
3. آنانی که ایمان آوردند، خدا بر ایمانشان خواهد افزود.[3]
4. رحمت(عام) من شامل همۀ چیزها خواهد شد، اما (به طور ویژه) این رحمت را برای افرادی مقرر خواهم کرد که تقواپیشه باشند، از زکات دریغ نکنند و ایمان به آیات ما داشته باشند.[4]
5. پروردگار، رحمت را بر خویشتن مقرر کرده است و بر این اساس، آنانی که به دلیل نادانی رفتار بدی داشته و سپس توبه کرده و رفتار نیک را پیشه کردند، خداوند آمرزنده و مهربان خواهد بود.[5]
و ....
تمام این آیات نشانگر آن است که هرچند دایرۀ رحمت پروردگار گسترده بوده و همگان میتوانند از هدایت او بهرهمند شوند، اما نباید توقع داشت که انسان بدون آنکه قدمی در این راه بردارد و یا حتی اگر در مقابل مسیر حق، آگاهانه مقاومت کند، باز هم مستحق رحمت و هدایت باشد. [1] . کهف، 13. [2] . انفال، 2. [3] . توبه، 124. [4] . اعراف، 156. [5] . انعام، 12.
- [سایر] در قرآن میخوانیم: (کلام خدا در درستی و عدالت کامل است، هیچ کسی نیست که بتواند کلام خدا را عوض کند) (سوره 6 آیه 115)، و (سوره 6 آیه 34) و (سوره 10 آیه 64). اما چرا بعداً الله یا محمد تصمیم میگیرد که بعضی از آیات را با آیات (بهتر) عوض کند؟ (سوره 2 آیه 106 و سوره 16 آیه 101)؛ و این البته به خاطر نادانی افراد نیست که خدا را مجبور به این کار کرده باشند.
- [سایر] آیه هدایت (سوره اعراف، آیه 118) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [سایر] قرآن درباره اینکه (آیا الله میتوانست یک فرزند داشته باشد؟) در سوره 39 آیه 4 تأیید میکند، اما در سوره 6 آیه 101 احتمال فرزند داشتن را رد میکند، این تعارض و تنافی چگونه پاسخ داده میشود؟
- [سایر] بر اساس تعالیم قرآن شرک بدترین گناهان شمرده میشود، و در (سوره 4 آیه 48، 116) میگوید خدا شرک را نمیبخشد! ابراهیم(ع) با پرستش ماه و خورشید و ستاره به عنوان خدایش دچار شرک میشود:(سوره 6 آیه 76-78)، اما مسلمانان فکر میکنند که پیامبران گناه نمیکنند. آیا الله شرک را میبخشد؟
- [سایر] مسیح به سوی الله برخاسته است:(سوره 4 آیه 158)، در کنار او قرار گرفته است:(سوره 3 آیه 45). اما با توجه به اینکه میلیونها مسیحی خدا را میپرستند، قرآن میفرماید؛ تمام آنهایی که در کنار الله کسی را میپرستند به اضافه کسی که مورد پرستش قرار میگیرد، در جهنم خواهد سوخت:(سوره 21 آیه 98). آیا مسیح در جهنم خواهد سوخت؟
- [سایر] (الله از رگ گردن به انسان نزدیکتر است) (سوره 50 آیه 16) و در عین حال، (او بر روی تختش نشسته است) (سوره 57 آیه 4) (تختی که روی آب بنا شده است) (سوره 11 آیه 7) و در عین حال (بقدری دور است که رسیدن به او بین 1000 و 50000 سال طول میکشد) (سوره 32 آیه 5، سوره 70 آیه 4). الله و تخت او کجا است؟
- [سایر] در صحیح بخاری آمده است: (جبرئیل 600 بال داشت)، در حالیکه قرآن در سوره 35 آیه 1 میفرماید: (فرشتگان 2، 3 یا 4 بال دارند). کدام یک صحیح است؟
- [سایر] قرآن در دو جا اعلام میکند که (الله بهترین خالقها است) (سوره 23 آیه 14 و سوره 37 آیه 125) و این به این معنا است که غیر از الله خالقهای دیگری نیز وجود دارند! اما در عین حال خیلی جاها ادعا میکند (الله خالق همه چیز است) (سوره 39 آیه 62)، اگر خالق همه چیز الله است، خالق دیگری نمیتواند وجود داشته باشد. و آیه (الله بهترین خالقها است) را چگونه تفسیر میکنید؟
- [سایر] در برخی از دعاها این عبارت عبری آمده است: (أهیاً شرأهیاً). معنای آن چیست؟ آیا اشاره به همان تعبیر (إنّنی أنا الله) در آیه 14 سوره طه میباشد؟
- [سایر] خدا در سوره 3 آیه 144 میفرماید: (تمام پیامبران قبل از محمد مردهاند)، اما در سوره 4 آیه 158 میگوید: (خدا مسیح را به سوی خود، بالا برد). با توجه به اینکه مسیح از پیامبران است، آیا مرده بود یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پنج کار بر جنب حرام است: 1 مس خط قرآن یا اسم خدا و پیامبران و امامان بنابر احتیاط واجب، همانطور که در وضو گفته شد. 2 رفتن به مسجدالحرام و مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله)، هرچند از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. 3 توقف کردن در مساجد دیگر، اما اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد و احتیاط واجب آن است که در حرم امامان هم توقف نکند. 4 داخل شدن در مسجد برای گذاشتن چیزی در آن. 5 خواندن یکی از آیات سجده، ولی خواندن غیر آیه سجده از سوره سجده مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] پانزده چیز از حیوان حلال گوشت حرام است: 1 - خون، 2 - فضله، 3 - نری، 4 - فرج، 5 - بچهدان، 6 - غدد که آن را دشول میگویند، 7 - تخم که آن را دنبلان میگویند، 8 - چیزی که در مغز کلّه است و به شکل نخود میباشد، 9 - مغز حرام که در میان تیره پشت است، 10 - پی که در دو طرف تیره پشت است، 11 - زهره دان، 12 سپرز )طحال(، 13 - بولدان )مثانه(، 14 - حدقه چشم 15 - چیزی که در میان سم است و به آن ذاتالاشاجع میگویند.
- [آیت الله نوری همدانی] پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت حرام است : 1: خون . 2: فَضله . 3: نَری . 4: فَرج . 5 : بچّه دان و بنابر احتیاط واجب جُفت . 6: غُدَد که آن را دشول می گویند . 7: تخم که آن را دنبلان می گویند . 8: چیزی که در مغز کلّه است و به شکل نخود می باشد . 9: مغز حرام که در میان تیرة پشت است . 10: پی که در دو طرف تیرة پشت است . 11: زهردان . 12: سپرز ( طحال ) . 13: بول دان ( مثانه ) . 14 : حَدَقَة چشم ( مردمک ) . 15: چیزی که در میان سُم است و به آن ذات الا شا جع می گویند .
- [امام خمینی] پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت، حرام است: 1- خون 2- فضله 3- نری 4- فرج 5- بچهدان 6- غدد که آن را دشول میگویند 7- تخم که آن را دنبلان میگویند 8- چیزی که در مغز کله است و به شکل نخود میباشد 9- مغز حرام که در میان تیره پشت است 10- پی که در دو طرف تیره پشت است 11- زهرهدان 12- سپرز (طحال) 13- بولدان (مثانه) 14- حدقه چشم15- چیزی که در میان سُم است و به آن ذات الاشاجع میگویند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که نماز میّت را به جماعت میخواند باید تکبیرها و دعاهای آن را هم بخواند. ______ 1) شهادت میدهم به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال و اینکه محمد(ص) پیام آور خداوند است. 2) پروردگارا دورد فرست بر محمد و آل محمد. 3) پروردگارا رحمت آور بر مردان با ایمان و بر زنان با ایمان. 4) خداوندا رحمت آور بر این مرد میت. 5) خداوندا رحمت آور بر این زن میت. 6) شهادت میدهم به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال که یکتاست و هیچ شریکی برای او نیست و شهادت میدهم به اینکه محمدصلی الله علیه وآله وسلم بنده خداوند و پیام آور اوست که خداوند او را در حالی که بشارت دهنده و بیم دهنده به حقمیباشد، در پیشاپیش قیامت به پیامبری مبعوث فرموده است. 7) پروردگارا درود فرست بر محمد و آل محمد و برکت آور بر محمد و آل محمد و رحمت آور بر محمد و آل محمد، همانند بهترین درود و برکت و رحمت که بر ابراهیم و آل ابراهیم فرستادی، به درستی که تو ستایش شده بزرگواری. و درود فرست بر همه پیامبران و شهیدان و صدّیقین و همه بندگان صالح خداوند. 8) خداوندا رحمت آور بر مردان با ایمان و زنان با ایمان و بر مردان مسلمان و زنان مسلمان، آنان که زندهاند و آنان که مردهاند، و میان ما و آنان به وسیله نیکیها وابستگی ایجاد فرما، به درستی که تو اجابت کننده همه دعاهایی و به تحقیق که تو بر هر امری قادری. 9) پروردگارا بدرستی که این میّت، بنده تو و فرزند بنده تو و فرزند خادمه توست که اینک بر تو وارد شده است و تو بهترین میزبانی. خداوندا بدرستی که ما به جز نیکی از این میّت چیزی نمیدانیم و تو از ما به او آگاهتری. خداوندا اگر او در زمره نیکوکاران است پس بر نیکی او بیافزا و اگر در شمار گناهکاران است پس از او در گذر و او را ببخش. بار الها او را در بالاترین مقامات در نزد خودت قرار ده و برای بازماندگان او در میان خاکیان، جانشین باش و با او مهربانی کن بحقّ رحمتت ای مهربانترین مهربانان. 10) به پاورقی ( 2 ) مراجعه شود.
- [آیت الله اردبیلی] خوردن پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت، حرام است: 1 خون 2 فَضله (مدفوع) 3 نَرِی 4 فَرْج 5 بچّهدان 6 غُدد که آن را دُشْوِل میگویند 7 تخم که آن را دُنْبلان میگویند 8 غدهای که در مغز کلّه است و به شکل نخود میباشد 9 مغز حرام که در میان تیره پشت است 10 پِی که در دو طرف تیره پشت است 11 زهرهدان 12 سَپُرز (طَحال) 13 ادراردان (مثانه) 14 عدسی و سیاهی چشم 15 چیزی که در میان سُم است و به آن (ذات الاشاجع) میگویند.
- [آیت الله مظاهری] پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت حرام است: 1 - خون. 2 - فضله. 3 - نری. 4 - فرج. 5 - بچه دان و جفت. 6 - غدد که آن را دشول میگویند. 7 - تخم که آن را دنبلان میگویند. 8 - چیزی که در مغز کله است و به شکل نخود میباشد. 9 - مغز حرام که در میان تیره پشت است. 10 - پیی که در دو طرف تیره پشت است. 11 - زهرهدان. 12 - سپرز (طحال). 13 - بول دان (مثانه). 14 - حدقه چشم. 15 - چیزی که در میان سم است و به آن ذات الاشاجع میگویند.
- [آیت الله بروجردی] پانزده چیز از حیوانات حلال گوشت حرام است:1. خون. 2. فضله. 3. نری. 4. فرج. 5. بچّهدان. 6. غدد که آن را دشول میگویند. 7. تخم که آن را دنبلان میگویند. 8. چیزی که در مغز کله است و به شکل نخود میباشد.9. مغز حرام که در میان تیرهی پشت است.10. پی که در دو طرف تیره پشت است.11. زهره دان.12. سپرز (طحال).13. بول دان (مثانه).14. حدقه چشم.15. چیزی که در میان سم است و به آن ذات الاشاجع میگویند.
- [آیت الله خوئی] بعضی از اجزاء حیوانات حلالگوشت، بیاشکال حرام است و بعضی بنابر احتیاط واجب حرام است و مجموع آنها چهارده چیز است: (1) خون. (2) فضله. (3) نری. (4) فرج. (5) بچهدان. (6) غدد که آن را دشول میگویند. (7) تخم که آن را دنبلان میگویند. (8) چیزی که در مغز کله است و به شکل نخود میباشد. (9) مغز حرام که در میان تیره پشت است. (10) پی که در دو طرف تیر پشت است. (11) زهرهدان. (12) سپرز (طحال). (13) بولدان (مثانه). (14) حدق چشم. ولی ظاهر این است که در پرندگان به جز خون و فضله و زهرهدان و سپرز و دنبلان از چپیزهائی که ذکر شد وجود ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] چهارده چیز از اجزاء حیوانات حلال گوشت حرام است: 1 - خون. 2 - نری. 3 - فرج. 4 - بچهدان. 5 - غدد که آن را دشول میگویند. 6 - تخم که آن را دنبلان میگویند. 7 - چیزی که در مغز کله است و تقریبا به اندازه نصف نخود است. 8 - مغز حرام که در میان تیره پشت است. 9 - پی که در دو طرف تیره پشت است. 10 - زهرهدان. 11 - سپرز (طحال). 12 - بولدان (مثانه). 13 - سیاهی چشم. 14 - چیزی که در میان سم است و به آن ذات الاشاجع میگویند. حرمت برخی از این چیزها بنا بر احتیاط است.