1. طلاق از ایقاعات است؛ یعنی انشاء و ایجاد آن یک طرفه و از طرف مرد است و نیاز به رضایت و مداخله زن ندارد. بنا بر این مرد می‌تواند با شرایطی به طور یک طرفه همسر خود را طلاق دهد.[1] 2. طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن‌را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغۀ طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: «زَوْجَتِی فٰاطِمَةُ طالِقٌ» یعنی (زن من فاطمه رها و آزاد است) و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: «زَوْجَةُ مُوکِّلی فٰاطِمَةُ طٰالِقٌ».[2] 3. از میان احکام و شرایط طلاق به موارد زیر می‌‌توان اشاره کرد: الف. مردی که زن خود را طلاق می‏‌دهد، باید عاقل و بنابر احتیاط واجب بالغ باشد و به اختیار خود طلاق دهد. و اگر او را مجبور کنند که زنش را طلاق دهد، طلاق باطل است. [3] ب. طلاق دهنده باید قصد طلاق داشته باشد، پس اگر صیغه طلاق را به شوخی بگوید صحیح نیست.[4] ج. زن در هنگام طلاق از خون حیض و نفاس پاک بوده و شوهرش در آن پاکی با او نزدیکی (دخول) نکرده باشد. البته طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است: اوّل: شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی(همراه با دخول) نداشته باشد. دوم: باردار باشد و اگر معلوم نباشد که باردار است و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد باردار بوده، اشکال ندارد. سوم: مرد به واسطه غایب بودن نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد.[5] د. اگر شوهر، زنش را قبل از نزدیکی و دخول طلاق داد، نصف مهری که معین شده است باید به او بپردازد.[6] طبیعی است، بعد از نزدیکی، پرداخت تمام مهر لازم است. 4. هنگامی که صیغه طلاق با رعایت شرایط آن از سوی مرد؛ یک‌بار خوانده شد، جدایی زن از مرد انجام شده و نیاز به تکرار صیغه نمی‌‌باشد. البته اگر صیغه طلاق سه بار و بعد از هر مرتبه رجوع صورت گیرد، طلاق، بائن بوده و احکام خاصی دارد، که برای آگاهی بیشتر در این زمینه می‌‌توانید به نمایه 27550 (سه طلاق در یک مجلس و طلاق بائن) مراجعه نمایید. 5. عده طلاق در ازدواج دائم عبارت است از: این‌که زن جهت ازدواج مجدد باید به مقداری صبر کند که دو بار حیض ببیند و پاک شود. هنگامی که حیض سوم را دید، عدۀ او تمام است و اگر عادت نمی‏‌‌بیند، ولی در سن زنانی است که عادت می‌‏بینند، باید بعد از طلاق، سه ماه عده نگه دارد.[7] و عده زن باردار، تا زمان به دنیا آمدن یا سقط شدن جنین او است.[8] اما در ازدواج موقت؛ (بعد از تمام شدن مدت یا بخشش زمان باقیماندهی آن از طرف شوهر)، چنانچه عادت ماهیانه می‌‏بیند، به مقدار دو حیض کامل است و اگر عادت نمی‏بیند، 45 روز است.[9] [1] . برگرفته از نمایه 8148. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، همان، ص 522، م 2508، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . همان، ص 517، م 2498. [4] . همان. [5] . همان، ص518، م 2499 و 2500. [6] . نجاة العباد (للإمام الخمینی)، ص 378، مسأله 7. [7] . توضیح المسائل مراجع، م 2511 و 2512 و آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2575 و 2576. [8] . همان، م 2514 و آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2578. [9] . همان، م 2515 ؛ آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2579 و دفتر: آیت الله خامنه‏ای؛ بر گرفته از نمایه 2311.
طلاق چگونه واقع میشود؟ و برای جدایی چه الفاظی و چند مرتبه باید گفته شود؟
1. طلاق از ایقاعات است؛ یعنی انشاء و ایجاد آن یک طرفه و از طرف مرد است و نیاز به رضایت و مداخله زن ندارد. بنا بر این مرد میتواند با شرایطی به طور یک طرفه همسر خود را طلاق دهد.[1]
2. طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آنرا بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغۀ طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: «زَوْجَتِی فٰاطِمَةُ طالِقٌ» یعنی (زن من فاطمه رها و آزاد است) و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: «زَوْجَةُ مُوکِّلی فٰاطِمَةُ طٰالِقٌ».[2]
3. از میان احکام و شرایط طلاق به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
الف. مردی که زن خود را طلاق میدهد، باید عاقل و بنابر احتیاط واجب بالغ باشد و به اختیار خود طلاق دهد. و اگر او را مجبور کنند که زنش را طلاق دهد، طلاق باطل است. [3]
ب. طلاق دهنده باید قصد طلاق داشته باشد، پس اگر صیغه طلاق را به شوخی بگوید صحیح نیست.[4]
ج. زن در هنگام طلاق از خون حیض و نفاس پاک بوده و شوهرش در آن پاکی با او نزدیکی (دخول) نکرده باشد.
البته طلاق دادن زن در حال حیض یا نفاس در سه صورت صحیح است:
اوّل: شوهرش بعد از ازدواج با او نزدیکی(همراه با دخول) نداشته باشد. دوم: باردار باشد و اگر معلوم نباشد که باردار است و شوهر در حال حیض طلاقش بدهد، بعد بفهمد باردار بوده، اشکال ندارد. سوم: مرد به واسطه غایب بودن نتواند یا برایش مشکل باشد که پاک بودن زن را بفهمد.[5]
د. اگر شوهر، زنش را قبل از نزدیکی و دخول طلاق داد، نصف مهری که معین شده است باید به او بپردازد.[6] طبیعی است، بعد از نزدیکی، پرداخت تمام مهر لازم است.
4. هنگامی که صیغه طلاق با رعایت شرایط آن از سوی مرد؛ یکبار خوانده شد، جدایی زن از مرد انجام شده و نیاز به تکرار صیغه نمیباشد. البته اگر صیغه طلاق سه بار و بعد از هر مرتبه رجوع صورت گیرد، طلاق، بائن بوده و احکام خاصی دارد، که برای آگاهی بیشتر در این زمینه میتوانید به نمایه 27550 (سه طلاق در یک مجلس و طلاق بائن) مراجعه نمایید.
5. عده طلاق در ازدواج دائم عبارت است از: اینکه زن جهت ازدواج مجدد باید به مقداری صبر کند که دو بار حیض ببیند و پاک شود. هنگامی که حیض سوم را دید، عدۀ او تمام است و اگر عادت نمیبیند، ولی در سن زنانی است که عادت میبینند، باید بعد از طلاق، سه ماه عده نگه دارد.[7] و عده زن باردار، تا زمان به دنیا آمدن یا سقط شدن جنین او است.[8]
اما در ازدواج موقت؛ (بعد از تمام شدن مدت یا بخشش زمان باقیماندهی آن از طرف شوهر)، چنانچه عادت ماهیانه میبیند، به مقدار دو حیض کامل است و اگر عادت نمیبیند، 45 روز است.[9] [1] . برگرفته از نمایه 8148. [2] . امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، همان، ص 522، م 2508، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق. [3] . همان، ص 517، م 2498. [4] . همان. [5] . همان، ص518، م 2499 و 2500. [6] . نجاة العباد (للإمام الخمینی)، ص 378، مسأله 7. [7] . توضیح المسائل مراجع، م 2511 و 2512 و آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2575 و 2576. [8] . همان، م 2514 و آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2578. [9] . همان، م 2515 ؛ آیت الله وحید، توضیح المسائل، م 2579 و دفتر: آیت الله خامنهای؛ بر گرفته از نمایه 2311.
- [سایر] 1. (تقدیس الهی) چیست؟ 2. و با چه الفاظی گفته میشود؟ 3. و چه فرقی با (تسبیح الهی) دارد؟
- [سایر] «تقدیس الهی» چیست؟ با چه الفاظی گفته میشود؟ و چه فرقی با «تسبیح الهی» دارد؟
- [سایر] آیا درست است که میگویند زن و شوهر بعد از نزدیکی از دستمال مشترک استفاده نکنند؛ چون باعث جدایی میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که انسان عقد دائم و یا متعه کرده ولیکن دخول نشده تا زمانی که به طلاق یا بخشش مدت، جدائی واقع شده، مسلما با دخترهای این زن نمیشود ازدواج کرد، آیا با نوادههای این زن هم نمیشود ازدواج کرد؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی سفیه است، و قیّم ایشان با طلاق و جدایی همسرش موافقت نموده آیا می توان زن او را طلاق داد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در قوانین مدنی آمده است که اگر ادامه زندگی در عقد دائم باعث عسر و حرج باشد و زوج حاضر به طلاق دادن نباشد به اذن حاکم شرع طلاق واقع شود، آیا در عقد منقطع اگر ادامه زندگی باعث عسر و حرج می باشد و زوج حاضر به بذل باقیمانده مدّت نباشد حاکم شرع می تواند با بذل باقیمانده مدت حکم به انفصال و جدایی زوجین کند؟
- [سایر] حضانت اطفال به چه معنا است؟ و حکمت آن چیست؟ در دوران جدایی و طلاق حق حضانت فرزندان با پدر است یا مادر؟
- [آیت الله سبحانی] در کشور روسیه زوجها هنگام جدایی طبق قوانین موجود، طلاق به شکل رسمی و دولتی انجام می شود آیا این نوع طلاقهای مکاتبه ای صحیح است؟
- [سایر] حضانت اطفال به چه معنا است؟ و حکمت آن چیست؟ در دوران جدایی و طلاق حق حضانت فرزندان با پدر است یا مادر؟
- [آیت الله بهجت] هر گاه طلاق پس از انقطاع خون و قبل از غسل واقع شود، آیا صحیح است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . ازدواج مسلم یا مسلمه با بهایی جایز نیست و اگر عقد بین آنها واقع شود باطل است، چه زن باشد و چه مرد، و جدا شدن آنها واجب است و بر مسلمانان لازم است آنها را جدا کنند و محتاج به طلاق نیست، لکن اگر زن نمی دانسته که مرد بهایی است یا مسأله را نمی دانسته که نباید به بهایی شوهر کند، بعد از جدایی از او باید عدّه وطی به شبهه که عدّه طلاق است نگهدارد.
- [آیت الله بهجت] متعه، یعنی عقد غیردائم، طلاق ندارد؛ بنابراین شاهد گرفتن و پاک بودن زن از حیض لازم نیست و جدایی آن بدین صورت است که مدت عقد تمام شود یا مرد بگوید: (باقی مدت عقد را بخشیدم).
- [آیت الله مظاهری] تعارفهایی که مردم با یکدیگر دارند نظیر ارادتمندم، نوکر شما هستم و امثال اینها حرام نیست، زیرا از اینگونه الفاظ معنی واقعی اراده نمیشود، ولی مسلمان باید از الفاظی که واقعیّت ندارد احتراز کند و در تعارفها به الفاظی که واقعیّت دارند نظیر متشکرم، الحمدللَّه و امثال اینها اکتفا کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی را که سه مرتبه طلاق دادهاند بر شوهرش حرام میشود ولیاگر با شرائطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اوّل میتواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله سبحانی] زنی را که سه مرتبه طلاق داده اند، بر شوهرش حرام می شود، ولی اگر با شرائطی که در کتاب طلاق گفته می شود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اول می تواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله بروجردی] زنی را که سه مرتبه طلاق دادهاند بر شوهرش حرام میشود، ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اوّل میتواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که زن خود را طلاق میدهد باید عاقل بوده و کمتر از ده سال نداشته باشد و طلاق بچه نابالغ ممیّز که کمتر از ده سال نداشته باشد صحیح است و نیز باید انسان واقعاً طلاق شرعی و جدا شدن زن از زوجیّت خود را قصد کرده باشد و مجرّد مجبور بودن طلاقدهنده سبب باطل شدن طلاق نمیگردد، البتّه در غالب موارد اجبار، شخص اجبار شده وقوع طلاق شرعی را واقعاً قصد نمیکند بلکه تنها اجراء صیغه طلاق را قصد میکند که در این صورت طلاق واقع نمیگردد، ولی اگر به سبب اجبار، مرد واقعاً قصد طلاق شرعی زنش را داشته باشد طلاق صحیح خواهد بود.
- [امام خمینی] زنی را که سه مرتبه طلاق داده اند بر شوهرش حرام می شود، ولی کند، شوهر اول می تواند دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله مظاهری] زنی را که سه مرتبه طلاق دادهاند بر شوهرش حرام میشود. ولی اگر با شرایطی که در کتاب طلاق گفته میشود با مرد دیگری ازدواج کند، شوهر اوّل میتواند پس از طلاق شوهر دوم، دوباره او را برای خود عقد نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن ازادی را که شوهرش سه مرتبه اورا طلاق داده بر شوهرش حرام می شود ولی اگر با شرایطی که در احکام طلاق می اید با مرد دیگری ازدواج کند بعد از وفات یا طلاق شوهر دوم و تمام شدن عده شوهر اول می تواند دوباره با او ازدواج کند