ابتدا تعریف تعزیر و حد را بیان کرده و سپس حکم استمنا را بیان می‌کنیم: حد: برای برخی از گناهان در شرع مقدس، مجازات‌هایی تعیین شده است که به این مجازات‌های مشخص و معین شده، حدّ اطلاق می‌شود.[1] تعزیر: در فقه بر کیفری تعزیر اطلاق می‌‌شود که (بر خلاف حد)، شارع مقدّس اندازه‌‌ای برای آن تعیین نکرده است. مقدار تعزیر بستگی به نظر حاکم شرع دارد که به اقتضای زمان و مکان، نوع گناه و مرتکب شوندۀ آن، تفاوت می‌‌کند، ولی همواره از بالاترین حدّ شرعی (صد تازیانه) کمتر است. امّا برخی دیگر گفته‌‌اند: تعزیر از پایین‌‌ترین مرتبۀ حدّ شرعی (75 تازیانه) نیز باید کمتر باشد.[2] بنابراین، اگر استمنا در نزد حاکم شرع اثبات شود، حدّ نداشته و حاکم شرع فرد استمنا کننده را تعزیر می‌کند.[3] [1] . عاملی، یاسین عیسی، الاصطلاحات الفقهیة فی الرسائل العملیة، ص 65، دار البلاغة، بیروت، 1413ق. [2] . جمعی از پژوهشگران، زیر نظر، هاشمی شاهرودی، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج‌2، ص532، دائره المعارف فقه اهل بیت(ع)،قم، 1426ق. [3] . تبریزی،جواد،صراط النجاة، ج10، ص 53، دار الصدیقة الشهیدة، قم، 1427ق.
ابتدا تعریف تعزیر و حد را بیان کرده و سپس حکم استمنا را بیان میکنیم:
حد: برای برخی از گناهان در شرع مقدس، مجازاتهایی تعیین شده است که به این مجازاتهای مشخص و معین شده، حدّ اطلاق میشود.[1]
تعزیر: در فقه بر کیفری تعزیر اطلاق میشود که (بر خلاف حد)، شارع مقدّس اندازهای برای آن تعیین نکرده است. مقدار تعزیر بستگی به نظر حاکم شرع دارد که به اقتضای زمان و مکان، نوع گناه و مرتکب شوندۀ آن، تفاوت میکند، ولی همواره از بالاترین حدّ شرعی (صد تازیانه) کمتر است. امّا برخی دیگر گفتهاند: تعزیر از پایینترین مرتبۀ حدّ شرعی (75 تازیانه) نیز باید کمتر باشد.[2]
بنابراین، اگر استمنا در نزد حاکم شرع اثبات شود، حدّ نداشته و حاکم شرع فرد استمنا کننده را تعزیر میکند.[3] [1] . عاملی، یاسین عیسی، الاصطلاحات الفقهیة فی الرسائل العملیة، ص 65، دار البلاغة، بیروت، 1413ق. [2] . جمعی از پژوهشگران، زیر نظر، هاشمی شاهرودی، سید محمود، فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، ج2، ص532، دائره المعارف فقه اهل بیت(ع)،قم، 1426ق. [3] . تبریزی،جواد،صراط النجاة، ج10، ص 53، دار الصدیقة الشهیدة، قم، 1427ق.
- [سایر] آیا استمنا حد و تعزیر دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا فردی که مرتکب عمل استمناء گردد مجازات هم دارد ؟ مجازاتش چیست ؟
- [سایر] من فردی هستم تخیلاتی در حد نسبتاً زیاد. آیا می شود از خیال استفاده مناسب کرد؟ مخصوصاً در راه خدمت به اسلام؟
- [سایر] با سلام. مخالفین اسلام میگویند که اسلام دین جنگ است و با شمشیر گسترش یافته و آیه 39 سوره انفال را مثال میزنند. آیا درست است؟
- [آیت الله بهجت] درباره فردی که محکوم به حدّ قتل و حدّ کمتر از قتل شده است، بفرمایید:
- [سایر] راه های جلوگیری از عملی که فردی از شهوت بالایی برخوردار است و ممکن است مرتکب خود ارضایی شود، چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا استمناء از گناهان کبیره است و روزه را باطل میکند؟
- [سایر] سوره 19 آیه 71 میگوید تمامی مسلمانان به جهنم خواهند رفت -حد اقل برای مدتی- اما در جاهای دیگر ادعا میکند کسانی که در جهاد کشته میشوند مستقیم به بهشت میروند. بالاخره آیا مسلمانان به دوزخ میروند؟
- [آیت الله بهجت] اگر استمناء نکردن کسی که شهوت او را گرفته است، باعث شود که او فعل حرامی مانند زنا و یا لواط که حدّ هم دارند مرتکب شود، در این صورت آیا استمناء کردن جایز می شود؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا بر مسلمان، پرداخت عوارض گمرکی که دولتهای غیراسلامی بر اجناس صادره از کشورهای دیگر (توسط شخص مسلمان) تعیین مینمایند، واجب است. با توجه؛ اینکه اکثر افراد آن کشور به طرق مختلف از پرداخت عوارض سر باز میزنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد؛ مثلاً آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند - غیر از جماع و استمنا - انجام دهد؛ مثلاً غذای حرامی بخورد، کفاره افطار به حلال کافی است.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که حلال است و روزه را باطل میکند، انجام دهد، مثلًا آب بیاشامد و بعد کار دیگری که حرام است و روزه را باطل میکند غیر از جماع و استمناء انجام دهد، مثلًا غذای حرامی بخورد، یک کفاره کافی است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافری با زن مسلمان زنا کند حدّ او کشتن است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسافری که در سفر از وطن خود عبور میکند وقتی به حدّ ترخّص وطن رسید، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دو نفر را برای زنا یا لواط به هم برساند، چنانچه آن کس زن باشد حدّ او هفتاد و پنج تازیانه است، و اگر مرد باشد هفتاد و پنج تازیانه میزنند و سرش را میتراشند و در میان مردم میگردانند و او را نیز تبعید میکنند، و کسی که این عمل شنیع را انجام میدهد اگر سه بار تازیانه بخورد در مرتبه چهارم حدّ او کشتن است.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار استمناء کند معنای استمناء در مسأله (????) گذشت روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار استمناء کند (معنای استمناء در مسأله 1581 گذشت)؛ روزه اش باطل می شود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار در یک روز ماه رمضان چند مرتبه غیر جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد، برای همة آنها یک کفاره کافی است.
- [آیت الله خوئی] اگر روز رمضان را عمداً نگیرد و در روز مکرر جماع یا استمناء کند، کفاره هم مکرر میشود. ولی اگر چند مرتبه کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد مثلًا چند مرتبه غذا بخورد یک کفاره کافی است.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار غیر از جماع و استمناء کار دیگری که روزه را باطل میکند انجام دهد ، و بعد با حلال خود جماع نماید ، برای هر دو یک کفاره کافی است .