قوّه خیال (یا مصوّره)، یکی از ادراکات و مراتب باطنی نفس انسانی و شأنی از شئون آن است. کار این قوّه را که ادراک صورت و شکل جزئی محسوسات و حفظ آن است، تخیّل می ‏نامند. نفس انسانی می تواند قوه خیال را به منزله آینه ای در دست عقل قرار دهد تا حقائق ملکوت عالم را به تصویر کشاند؛ منتها راه این عمل صحیح٬ طهارت قوّه خیال است. همان طور که خیال، قوّه ای است که می تواند آزادانه صورت های درست و پاک خلق کند، می تواند عصیانگر و سرکش بوده و کانال ورودی شیطان شود و به مرور قلب را تسخیر کرده و به تاریکی و سیاهی بیانجامد و با روح سرکش خود نیروی سازندگی خویش را تباه کند. از این جا است که نیرو و توان سازندگی قوّه خیال نیاز به طهارت، مهار شدن دارد؛ لذا توصیه می شود که برای استفاده مناسب از آن، اموری؛ مانند دوری از آرزوهای دراز، انجام عبادت و توجه دل به ذکر خدا را مدّ نظر داشت.
من فردی هستم تخیلاتی در حد نسبتاً زیاد. آیا می شود از خیال استفاده مناسب کرد؟ مخصوصاً در راه خدمت به اسلام؟
قوّه خیال (یا مصوّره)، یکی از ادراکات و مراتب باطنی نفس انسانی و شأنی از شئون آن است. کار این قوّه را که ادراک صورت و شکل جزئی محسوسات و حفظ آن است، تخیّل می نامند. نفس انسانی می تواند قوه خیال را به منزله آینه ای در دست عقل قرار دهد تا حقائق ملکوت عالم را به تصویر کشاند؛ منتها راه این عمل صحیح٬ طهارت قوّه خیال است. همان طور که خیال، قوّه ای است که می تواند آزادانه صورت های درست و پاک خلق کند، می تواند عصیانگر و سرکش بوده و کانال ورودی شیطان شود و به مرور قلب را تسخیر کرده و به تاریکی و سیاهی بیانجامد و با روح سرکش خود نیروی سازندگی خویش را تباه کند. از این جا است که نیرو و توان سازندگی قوّه خیال نیاز به طهارت، مهار شدن دارد؛ لذا توصیه می شود که برای استفاده مناسب از آن، اموری؛ مانند دوری از آرزوهای دراز، انجام عبادت و توجه دل به ذکر خدا را مدّ نظر داشت.
- [سایر] آیا فردی را که خود ارضایی میکند در اسلام حد میزنند؟
- [سایر] می خواستم چند کتاب اسلامی واقعا خوب به من معرفی کنید تا در حد یه مسلمون اسلام رو بشناسم مخصوصا اصول عقاید.
- [آیت الله مظاهری] جواب : اهمیت به واجبات مخصوصاً نماز، اهمیت به مستحبات مخصوصاً خدمت به خلق خدا، اهمیت به اجتناب از گناه مخصوصاً حقّ الناس داشته باشید، خداوند حتماً به شما کمک می کند.
- [سایر] مقدار مناسب مهریه در اسلام چقدر است؟
- [آیت الله بهجت] درباره فردی که محکوم به حدّ قتل و حدّ کمتر از قتل شده است، بفرمایید:
- [سایر] چرا بیشتر جرم و جنایت ( مخصوصا بمب گذاری و کشتار مردم بیگناه) در کشورهای مسلمان هست؟
- [آیت الله بهجت] اگر فردی به دیگری نسبت ولدالزّنا بدهد، در چه صورت حدّ قذف جاری است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دیدن زنان غیر مسلمان در تلویزیون که پوشش مناسب و کافی ندارند، آیا جایز است؟
- [سایر] سن اصلی یا سن مناسب برای ازدواج از دیدگاه دین مقدس اسلام کدام سن است؟
- [آیت الله نوری همدانی] تعدادی از برادران وظیفه در حین خدمت جهت پاسداری از حدّ ترخص خارج میشوند حکم نماز و روزه آنها چیست؟
- [آیت الله مظاهری] معنای صله رحم این است که باید کاری نکند که وابستگان و خویشان را ناراحت کند و تا میتواند به آنها خدمت کند، ولی رفت و آمد با آنها مخصوصاً اگر موجب مزاحمت برای خود و آنها باشد لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ناچار شوند که مسلمان را در قبرستان غیر مسلمانان دفن کنند مانند برخی کشورهای غیر اسلامی دفن او در آنجا جایز است، مخصوصا اگر موجب اهانت بر او نباشد.
- [آیت الله مظاهری] استعمال دخانیات نظیر سیگار، قلیان و پیپ، مخصوصاً برای جوانان، سزاوار نیست. و امید است این عیب به طور کلّی از دامن مسلمانان زدوده شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافری با زن مسلمان زنا کند حدّ او کشتن است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دانش آموزان و دانشجوها در هر رشته ای از علوم مباحه اگر غرضشان از تحصیل، خدمت به جامعه و ازدیاد عظمت اسلام و رفع حاجت مسلمانان از بیگانگان باشد، اجر و ثواب بسیار دارند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بدعتی در اسلام واقع شود (مانند منکراتی که دولتهای ناصالح به نام اسلام انجام می دهند) بر همه، مخصوصاً علمای دین واجب است حق را اظهار و باطل را انکار کنند و اگر سکوت علمای دین موجب هتک مقام علم، یا سوء ظن به علمای اسلام شود، اظهار حق به هر نحوی که ممکن باشد واجب است، هرچند بدانند تاثیر نمی کند.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی به انسان یا ناموس یا خویشان و بستگان او یا به مسلمان دیگری به قصد کشتن یا تجاوز هجوم آورد، بر انسان واجب است به هر صورت ممکن در حدّ دفع تهاجم و مناسب با آن دفاع نماید، هر چند منجر به کشته شدن مهاجم شود، ولی باید سعی کند تا وقتی که راه خفیفتر یا فرار میسّر است، دست به کار شدید و خشن نزند.
- [آیت الله بهجت] به کسی که معصیت کبیره و اموری که در اسلام منکر و قبیح هست مرتکب میشود، مخصوصاً کسی که آشکارا معصیت انجام میدهد، بنابر احتیاط واجب نباید زکات بدهند، مگر بهقدر ضروریات او و خانوادهاش.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه احتمال صحیح داده شود که سکوت، سبب می شود که عمل منکری معروف، یا عمل معروفی منکر شود، بر همه مخصوصاً علمای اسلام واجب است که حق را اظهار و اعلام کنند و سکوت جایز نیست.