«گراس» اگر از جمله مواد مخدر محسوب گردد، از آن‌جا که استعمال مواد مخدر دارای آثار سوء و ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظه‌‏ای است، استفاده از علف گراس نیز حرام است. و اگر از جمله دخانیات محسوب شود، تابع میزان ضرر آن است که اگر دارای ضرر قابل ملاحظه‌‌ای باشد یا موجب اذیّت و آزار دیگران گردد، جایز نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): اگر از جمله مواد مخدر محسوب گردد، استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها با توجه به آثار سوء‌شان از قبیل ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظه‌‏ای که بر استعمال آنها مترتّب می‌‏شود، حرام است. و اگر از جمله دخانیات محسوب شود، تابع میزان ضرر آن است که اگر دارای ضرر قابل ملاحظه‌‌ای باشد یا موجب اذیّت و آزار دیگران گردد، جایز نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): بی‌شکّ استعمال موادّ مخدّر به هر مقدار و اندازه که باشد، حرام است. خواه موادّ مخدّر قدیمی باشد، یا آنچه در عصر ما به وجود آمده، یا بعداً به وجود می‌آید. و هر گونه کمک برای کشت، داشت، برداشتِ محصول، تهیّه، توزیع، خرید، فروش، نگهداری و مصرف آن نیز حرام است. و جوامع اسلامی باید به شدّت با این بلای خانمان‌‌سوز مبارزه کنند، و در امر به معروف و نهی از منکر کوتاهی ننمایند. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): استعمال تریاک و مشتقات آن و همه مواد مخدر در صورتی که موجب ضرر مهمی باشد حرام است، چه ضرر آن ناشی از مصرف زیاد باشد و چه از جهت اعتیاد. بلکه استعمال آن در هیچ حال به احتیاط واجب جایز نیست، مگر این‌که برای معالجه و مانند آن ضروری باشد که به مقدار ضرورت استعمال آن مجاز است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): بنابر احتیاط واجب تمامی مواد مخدّر و روان گردان که انسان را از حالت عادی خارج می‌‌کنند، در حکم مسکرات و حرام می‌‌باشند و چنین چیزهایی نوعا مضر است و ملاک حرمت فقط ضرر نیست. لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
حکم مصرف مواد شادیآفرین مثل علف (گراس) چیست؟ اگر از منظر طبی ضرری برای بدن نداشته باشد چطور؟
«گراس» اگر از جمله مواد مخدر محسوب گردد، از آنجا که استعمال مواد مخدر دارای آثار سوء و ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظهای است، استفاده از علف گراس نیز حرام است. و اگر از جمله دخانیات محسوب شود، تابع میزان ضرر آن است که اگر دارای ضرر قابل ملاحظهای باشد یا موجب اذیّت و آزار دیگران گردد، جایز نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
اگر از جمله مواد مخدر محسوب گردد، استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها با توجه به آثار سوءشان از قبیل ضررهای شخصی و اجتماعی قابل ملاحظهای که بر استعمال آنها مترتّب میشود، حرام است.
و اگر از جمله دخانیات محسوب شود، تابع میزان ضرر آن است که اگر دارای ضرر قابل ملاحظهای باشد یا موجب اذیّت و آزار دیگران گردد، جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
بیشکّ استعمال موادّ مخدّر به هر مقدار و اندازه که باشد، حرام است. خواه موادّ مخدّر قدیمی باشد، یا آنچه در عصر ما به وجود آمده، یا بعداً به وجود میآید. و هر گونه کمک برای کشت، داشت، برداشتِ محصول، تهیّه، توزیع، خرید، فروش، نگهداری و مصرف آن نیز حرام است. و جوامع اسلامی باید به شدّت با این بلای خانمانسوز مبارزه کنند، و در امر به معروف و نهی از منکر کوتاهی ننمایند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
استعمال تریاک و مشتقات آن و همه مواد مخدر در صورتی که موجب ضرر مهمی باشد حرام است، چه ضرر آن ناشی از مصرف زیاد باشد و چه از جهت اعتیاد. بلکه استعمال آن در هیچ حال به احتیاط واجب جایز نیست، مگر اینکه برای معالجه و مانند آن ضروری باشد که به مقدار ضرورت استعمال آن مجاز است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
بنابر احتیاط واجب تمامی مواد مخدّر و روان گردان که انسان را از حالت عادی خارج میکنند، در حکم مسکرات و حرام میباشند و چنین چیزهایی نوعا مضر است و ملاک حرمت فقط ضرر نیست.
لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [سایر] سلام من از اب چشمه که در روستا هست استفاده می کنم واز اب چاه وفقط از این اب مصرف می کنم وقبلش می جوشانم مدت بیست دقیقه ایا مصرف اینگونه اب ضرری ندارد این اب بدون کلر یا مواد شیمیایی است ایا برای بچه مصرف این اب ضرر ندارد وایا مصرف اب چاه بدون جوشاندن مشکلی ندارد
- [آیت الله سیستانی] آیا خوردن الکل طبی حرام است ؟ حتی اگر مصرف دارویی نداشته باشد ولی انسان مست نشود؟
- [سایر] بلند بودن موی بدن چه ضرری دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی موادّ الکلی (مشروبات) مصرف میکند ولی خودش میداند که اگر به علّت بیماریش مصرف نکند میمیرد تکلیف چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا کاشت و تولید مواد مخدر و حمل و نگهداری آن و خرید و فروش و مصرف آن و هرگونه همکاری با قاچاقچیان مواد مخدر و نیز تولید، نگهداری، فروش و مصرف قرص های روانگردان جایز است؟
- [سایر] سلام ایا مصرف پودر زردچوبه به صورت خام ضرری نداره وبرای نفخ شکم وصدای شکم چی خوبه
- [سایر] سلام من هر سال از پودر جنرال تونیک دینه سالی دو بسته 24عددی مصرف می کنم که ساخت شرکت دینه است ایا مصرف ان ضرری ندارد 10 سال است مصرف می کنم
- [آیت الله مکارم شیرازی] گاه در حال طواف تماس با بدن نامحرم حاصل می شود آیا ضرری برای طواف ندارد؟
- [سایر] آیا روایات برای طول عمر، سفارش به تغییر ندادن مواد غذایی و مصرف به صورت طبیعی کردهاند؟
- [سایر] شوهرم را یکبار در حال مصرف مواد مخدر دیدم ؛ حالا نمی دانم باید چه کاری انجام دهم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] الکل سفید و طبّی که الکل خالص می باشد و مصارف طبّی دارد پاک می باشد. مگر اینکه از شراب و فقاع گرفته شده باشد که در این صورت نجس است. همچنین مواد پاک کننده دیگر که از مشتقات الکل است و در مراکز درمانی کاربرد دارد پاک می باشد. همچنین الکل صنعتی که همان الکل سفید به اضافه مقداری مواد سمّی است و کاربرد صنعتی دارد پاک می باشد. ادکلن و مواد صنعتی دیگر نیز که مشتمل بر الکل می باشد پاک هستند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] رنگهایی که مانع رسیدن آب به بدن نیست، برای وضو ضرری ندارد ولی اگر مانع باشد،یا شک کندکه مانع است یا نه، باید آن را برطرف سازد.
- [آیت الله جوادی آملی] .کافری که معدنی را استخراج کرد ه و پس از آن مسلمان شد ه است، هر اندازه از معدن را که قبل از اسلام آوردن مصرف کرده, خمس ندارد و فقط مقداری از مواد معدنی که مانده است, خمس دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را می گوید بی اختیار به قدری حرکت کند که از حال ارام بودن بدن خارج شود باید بعد از ارام گرفتن بدن دوباره ذکر را بگوید ولی اگر کمی حرکت کند که از حال ارام بودن بدن خارج نشود یا انگشتان را حرکت دهد ضرری ندارد
- [آیت الله سیستانی] اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را میگوید سهواً یا بی اختیار بقدری حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج شود ، بهتر این است که بعد از آرام گرفتن بدن دوباره ذکر را بگوید . ولی اگر کمی حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج نشود یا انگشتان را حرکت دهد ، ضرری ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک نسخه نوشته و دستور مصرف دارو دهد به گونهای که بیمار از خود اختیاری نداشته و به واسطه اعتماد به دستور پزشک دارو را مصرف نماید، چنانچه در معالجه خطا کرده و به بیمار ضرری برسد یا بمیرد، ضامن خواهد بود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را می گوید؛ بی اختیار به قدری حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج شود؛ بهتر این است که بعد از آرام گرفتن بدن دوباره ذکر را بگوید؛ ولی اگر کمی حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج نشود یا انگشتان را حرکت دهد؛ ضرری ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که میتواند بایستد اگر بترسد که به واسطه ایستادن، مریض شود یا ضرری به بدن او برسد، میتواند نشسته نماز بخواند و اگر از نشستن هم بترسد، میتواند خوابیده نماز بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه خون در چند جای لباس یا بدن پراکنده باشد اگر مجموع آن کمتر از درهم (تقریباً به اندازه¬ی یک بند انگشت اشاره) است برای نماز ضرری ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را میگوید، بیاختیار به قدری حرکت کند که از حال آرام بودن بدن خارج شود بهتر این است که بعد از آرام گرفتن بدن، دوباره ذکر را بگوید، ولی اگر کمی حرکت کند که از حال آرام بودن خارج نشود، یا انگشتان را حرکت دهد ضرری ندارد.