برخی از منابع دینی که به حکمت موجودات جهان می‌پردازند؛ به دو نوع از حکمت روئیدن مو اشاره دارند: 1. جنبه‌های بهداشتی جسم است؛ مانند این‌که روییدن و سپس تراشیدن مو موجب دفع بعضی از سموم بدن است. یا این‌که برای رفع آلودگی محل آن است؛ زیرا محل آن به دلیل رطوبت برای آلودگی آمادگی بیشتری دارد. 2. جنبه دوم مسائل اخلاقی است؛ زیرا انسان مجبور به بر طرف کردن موهای زاید بدن است؛ و این اشتغال به ازاله می‌تواند مقداری از تکبر و غرور انسان را کاهش دهد؛ و سبب شود تا انسان به ضعف و ناتوانی خود پی ببرد. مفضل بن عمر یکی از شاگردان امام صادق(ع) در این زمینه از آن‌حضرت چنین نقل می‌کند: «نیک اندیشه کن که چگونه آفرینش از هر خطا، زیان و ناهماهنگی به دور است و یک‌سره حکمت و تقدیر است و مصلحت و سود. اصحاب «مانی» و دیگران که خواستند بر آفرینش و هدف‌مندی آن اشکال گیرند، رویش مو در روی زهار و زیر بغل را ناروا شمردند، غافل از این‌که رشد مو در این مکان‌ها با وجود رطوبت در آنها مرتبط است و چنان‌که گیاه در جای مرطوب می‌‏روید، مو نیز در این جاها رشد می‌‏کند. آیا نمی‏‌بینی که این جاها برای پذیرش مواد زاید بدن از همه جا مناسب‌تر است؟ وانگهی این امر باعث می‌‏شود که [گذشته از تدابیر الهی‏] خود انسان نیز قدری به بدن خود برسد و از رهگذر بهداشت و نظافت، تنی سالم داشته باشد. همچنین با کوتاه کردن موهای زاید بدن، روحیه آتشین، تندی، سرمستی و خشم او شکسته شود و از پرداختن به سرگرمی‌های گمراه ‏کننده و بی‌کاری پرهیز نماید».[1] [1] . مفضل بن عمر، توحید المفضل، محقق، مصحح، مظفر، کاظم‏، داوری، ص 72، قم، چاپ سوم، بی‌تا.
برخی از منابع دینی که به حکمت موجودات جهان میپردازند؛ به دو نوع از حکمت روئیدن مو اشاره دارند:
1. جنبههای بهداشتی جسم است؛ مانند اینکه روییدن و سپس تراشیدن مو موجب دفع بعضی از سموم بدن است. یا اینکه برای رفع آلودگی محل آن است؛ زیرا محل آن به دلیل رطوبت برای آلودگی آمادگی بیشتری دارد.
2. جنبه دوم مسائل اخلاقی است؛ زیرا انسان مجبور به بر طرف کردن موهای زاید بدن است؛ و این اشتغال به ازاله میتواند مقداری از تکبر و غرور انسان را کاهش دهد؛ و سبب شود تا انسان به ضعف و ناتوانی خود پی ببرد.
مفضل بن عمر یکی از شاگردان امام صادق(ع) در این زمینه از آنحضرت چنین نقل میکند: «نیک اندیشه کن که چگونه آفرینش از هر خطا، زیان و ناهماهنگی به دور است و یکسره حکمت و تقدیر است و مصلحت و سود. اصحاب «مانی» و دیگران که خواستند بر آفرینش و هدفمندی آن اشکال گیرند، رویش مو در روی زهار و زیر بغل را ناروا شمردند، غافل از اینکه رشد مو در این مکانها با وجود رطوبت در آنها مرتبط است و چنانکه گیاه در جای مرطوب میروید، مو نیز در این جاها رشد میکند. آیا نمیبینی که این جاها برای پذیرش مواد زاید بدن از همه جا مناسبتر است؟ وانگهی این امر باعث میشود که [گذشته از تدابیر الهی] خود انسان نیز قدری به بدن خود برسد و از رهگذر بهداشت و نظافت، تنی سالم داشته باشد. همچنین با کوتاه کردن موهای زاید بدن، روحیه آتشین، تندی، سرمستی و خشم او شکسته شود و از پرداختن به سرگرمیهای گمراه کننده و بیکاری پرهیز نماید».[1] [1] . مفضل بن عمر، توحید المفضل، محقق، مصحح، مظفر، کاظم، داوری، ص 72، قم، چاپ سوم، بیتا.
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش دستگاه تناسلی انسان وجود دارد؟
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش دستگاه تناسلی انسان وجود دارد؟
- [سایر] چرا دیه بخشی از اندام تناسلی مرد، از دیه زن بیش تر است؟ آیا زن این قدر بی ارزش دانسته می شود؟
- [سایر] آیا درست است که در برخی کشورهای آسیایی نظیر هند و ژاپن حتی اندام تناسلی انسان را مورد پرستش قرار می دهند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در بعضی از موارد ، معاینه اندام تناسلی به کمک آینه امکان پذیر است . بی توجهی به این موضوع چه حکمی دارد ؟
- [سایر] آیا زن بایستی پس از رفع حیض حتما موهای اندام و زیربغل خود را بزند؟ اگر نزند حکم نماز و روزه اش چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا بلند شدن موهای زیر شکم و اطراف عورتین موجب بطلان نماز می شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا تراشیدن ریش به گونه ای که مقداری از ناحیه چانه یا اطراف آنرا باقی بگذارد، جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تراشیدن مو های زاید بدن مثل موی زیر بغل و یا موهای اطراف آلت با تیغ اشکال دارد یا خیر؟
- [سایر] من بدنم پر از موهای زاید است غیر از اندام و زیربغل روی سینه و شکم و کمر و پاها و حتی زیر گردن هم موهای مردانه دارم .با توجه به این آیا نماز و روزه ی من صحیح است اگر نتوانم همیشه این موهارا کوتاه کنم؟ آیا شما روش راحتی برای خلاصی از شر این موها برای من سراغ دارید؟
- [امام خمینی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزو بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله بهجت] لزوم شستن موهای کوتاه که پوست از لای آنها دیده میشود در موقع غسل کردن خالی از قوت نیست، ولی موهای بلند لازم نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آنچه در مورد نجاست کافر گفته شد تمام اندام کافر، حتی مو و ناخن و رطوبتهای او را شامل میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله سبحانی] در غسل باید موهای کوتاه را که جزء بدن حساب می شود، بشوید و بنابر احتیاط، شستن موهای بلند هم لازم می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] در غسل باید موهای کوتاهی را که جزء بدن حساب میشوند، بشوید و بنابر احتیاط شستن موهای بلند نیز لازم میباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] موهای کوتاه را که جزء بدن حساب می شود باید بشوید، بنابر احتیاط واجب شستن موهای بلند و زیر آنها هر دو لازم است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در نماز، بین مأموم و امام، یا بین مأموم و کسی که مأموم به واسطه او به امام متّصل میشود، بیشتر از مقدار اندام انسان فاصله شود، نمازش فرادی میشود و بنا بر احتیاط مستحب فوراً قصد فرادی کند و اگر به اندازه اندام انسان فاصله شود، بنا بر احتیاط واجب فوراً قصد فرادی نماید و نماز را تمام کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .زن باید در حال نماز , تمام بدن خود , حتی سر و مو را بپوشاند؛ ولی پوشاندن صورت به مقداری که در وضو شسته می شود , نیز پوشاندن دست ها تا مچ و پاها تا مچ (ظاهر قدم و باطن آن) لازم نیست , هر چند احتیاط مستحب پوشاندن باطن پاست . برای اطمینان به پوشیده شدن مواضع لازم، باید مقداری از اطراف آنها را بپوشاند. پوشانیدن موهای مصنوعی و زیورها، لازم نیست, مگر برای حفظ از نامحرم.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است معادل وزن موهای تراشیده شده سرِ نوزاد، طلا یا نقره صدقه دهند.