الإمام الصادق علیه‌السلام - لِلمُفَضَّلِ بنِ عُمَرَ: فَکِّر یا مُفَضَّلُ ، کَیفَ جُعِلَت آلاتُ الجِماعِ فِی الذَّکَرِ وَالاُنثی جَمیعا عَلی ما یُشاکِلُ ذلِکَ ، فَجُعِلَ لِلذَّکَرِ آلَةٌ ناشِرَةٌ تَمتَدُّ ، حَتّی تَصِلَ النُّطفَةُ إلَی الرَّحِم ، إذ کانَ مُحتاجا إلی أن یَقذِفَ ماءَهُ فی غَیرِهِ ، وخُلِقَ لِلاُنثی وِعاءٌ قُعِّرَ لِیَشتَمِلَ عَلَی الماءَینِ جَمیعا ، ویَحتَمِلَ الوَلَدَ ویَتَّسِعَ لَهُ ویَصونَهُ حَتّی یَستَحکِمَ ، ألَیسَ ذلِکَ مِن تَدبیرِ حَکیمٍ لَطیفٍ؟ ! سُبحانَهُ وتَعالی عَمّا یُشرِکونَ . . . مَن جَعَلَ لِمَنافِذِ البَولِ وَالغائِطِ أشراجا تَضبِطُهُما ، لِئَلاّ یَجرِیا جَرَیانا دائِما فَیُفسِدَ عَلَی الإِنسانِ عَیشَهُ؟ فَکَم عَسی أن یُحصِیَ المُحصی مِن هذا؟ . . . لَو کانَ فَرجُ الرَّجُلِ مُستَرخِیا کَیفَ کانَ یَصِلُ إلی قَعرِ الرَّحِمِ حَتّی یُفرِ غَ النُّطفَةَ فیهِ؟ ولَو کانَ مُنعِظا أبَدا کَیفَ کانَ الرَّجُلُ یَتَقَلَّبُ فِی الفِراشِ ، و یَمشی بَینَ النّاسِ وشَیءٌ شاخِصٌ أمامَهُ؟ ثُمَّ یَکونُ فی ذلِکَ - مَعَ قُبحِ المَنظَرِ - تَحریکُ الشَّهوَةِ فی کُلِّ وَقتٍ مِنَ الرِّجالِ وَالنِّساءِ جَمیعا . فَقَدَّرَ اللّه‌ُ - جَلَّ اسمُهُ - أن یَکونَ أکثَرُ ذلِک لاَ یَبدو لِلبَصَرِ فی کُلِّ وَقتٍ ، ولا یَکونَ عَلَی الرِّجالِ مِنهُ مُؤنَةٌ ، بَل جَعَلَ فیهِ القُوَّةَ عَلَی الاِنتِصابِ وَقتَ الحاجَةِ إلی ذلِکَ ، لِما قَدَّرَ أن یَکونَ فیهِ مِن دَوامِ النَّسلِ وبَقائِهِ . امام صادق علیه‌السلام - خطاب به مفضّل بن عمر: ای مفضّل! در این بیندیش که چگونه آلت‌های آمیزش در مرد و زن ، به‌گونه‌ای همخوانِ این کار ، قرار داده شده است . برای مرد ، آلتی انبساط‌پذیر قرار داده شده که دراز می‌شود تا نطفه به زهدان برسد ؛ چه این که مرد ، بدان نیاز دارد که آب خویش در دیگری بیفکند . برای زن هم ظرفی گود آفریده شده تا هر دو آب را در خود ، جای دهد و فرزند را در درون خود بپذیرد ، گنجایش او را داشته باشد و او را حفظ کند تا زمانی که استحکام یابد . آیا این ، برخاسته از تدبیر خدایی حکیم و پُر مهر نیست؟ از آنچه برایش انباز می‌گیرند ، پیراسته و فراتر باد! . . . چه کسی گذرگاه پیشاب و مدفوع را خودْ جمع‌شونده قرار داد تا آنها را مهار کند و نگذارد پیوسته در جریان باشند و زندگیِ انسان را بر او تباه سازند؟ چه اندازه نعمت از این دست را هر شمارنده‌ای می‌تواند در شمار آورد؟ . . . اگر آلت تناسلی مرد ، همیشه سست و فروهِشته بود ، چگونه می‌توانست به ژرفای زهدان برسد تا در آن‌جا نطفه را خالی کند؟ و اگر نیز همیشه در حالت نعوظ بود ، چگونه مرد می‌توانست در بستر ، از این پهلو بدان پهلو بچرخد و یا در حالی که چیزی پیش آمده در جلو او هست ، در میان مردم راه برود؟ چنین چیزی ، افزون بر زشتی چشم‌انداز ، تحریک شهوت را در زن و مرد ، در همه وقت ، در پی می‌آورد . بدین سان ، خداوند - جلّ اسمه - تقدیر کرد که بیشتر آن در همه اوقات ، به چشم نیاید و از آن ، دشواری‌ای بر مردان تحمیل نشود ؛ بلکه خداوند در آن نیرویی قرار داد که به گاه نیاز ، راست شود ؛ چرا که او خود تقدیر کرده که استمرار و ماندگاری نسل ، از رهگذرِ آن باشد . بحار الأنوار ، جلد 61 ، صفحه 320 ، حدیث 30 إلی صفحه 327 وج 3 ، صفحه 66 إلی صفحه 75 کلاهما نقلاً عن الخبر المشتهر بتوحید المفضّل دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 574
الإمام الصادق علیهالسلام
- لِلمُفَضَّلِ بنِ عُمَرَ: فَکِّر یا مُفَضَّلُ ، کَیفَ جُعِلَت آلاتُ الجِماعِ فِی الذَّکَرِ وَالاُنثی جَمیعا عَلی ما یُشاکِلُ ذلِکَ ، فَجُعِلَ لِلذَّکَرِ آلَةٌ ناشِرَةٌ تَمتَدُّ ، حَتّی تَصِلَ النُّطفَةُ إلَی الرَّحِم ، إذ کانَ مُحتاجا إلی أن یَقذِفَ ماءَهُ فی غَیرِهِ ، وخُلِقَ لِلاُنثی وِعاءٌ قُعِّرَ لِیَشتَمِلَ عَلَی الماءَینِ جَمیعا ، ویَحتَمِلَ الوَلَدَ ویَتَّسِعَ لَهُ ویَصونَهُ حَتّی یَستَحکِمَ ، ألَیسَ ذلِکَ مِن تَدبیرِ حَکیمٍ لَطیفٍ؟ ! سُبحانَهُ وتَعالی عَمّا یُشرِکونَ . . .
مَن جَعَلَ لِمَنافِذِ البَولِ وَالغائِطِ أشراجا تَضبِطُهُما ، لِئَلاّ یَجرِیا جَرَیانا دائِما فَیُفسِدَ عَلَی الإِنسانِ عَیشَهُ؟ فَکَم عَسی أن یُحصِیَ المُحصی مِن هذا؟ . . .
لَو کانَ فَرجُ الرَّجُلِ مُستَرخِیا کَیفَ کانَ یَصِلُ إلی قَعرِ الرَّحِمِ حَتّی یُفرِ غَ النُّطفَةَ فیهِ؟ ولَو کانَ مُنعِظا أبَدا کَیفَ کانَ الرَّجُلُ یَتَقَلَّبُ فِی الفِراشِ ، و یَمشی بَینَ النّاسِ وشَیءٌ شاخِصٌ أمامَهُ؟ ثُمَّ یَکونُ فی ذلِکَ - مَعَ قُبحِ المَنظَرِ - تَحریکُ الشَّهوَةِ فی کُلِّ وَقتٍ مِنَ الرِّجالِ وَالنِّساءِ جَمیعا .
فَقَدَّرَ اللّهُ - جَلَّ اسمُهُ - أن یَکونَ أکثَرُ ذلِک لاَ یَبدو لِلبَصَرِ فی کُلِّ وَقتٍ ، ولا یَکونَ عَلَی الرِّجالِ مِنهُ مُؤنَةٌ ، بَل جَعَلَ فیهِ القُوَّةَ عَلَی الاِنتِصابِ وَقتَ الحاجَةِ إلی ذلِکَ ، لِما قَدَّرَ أن یَکونَ فیهِ مِن دَوامِ النَّسلِ وبَقائِهِ .
امام صادق علیهالسلام - خطاب به مفضّل بن عمر: ای مفضّل! در این بیندیش که چگونه آلتهای آمیزش در مرد و زن ، بهگونهای همخوانِ این کار ، قرار داده شده است . برای مرد ، آلتی انبساطپذیر قرار داده شده که دراز میشود تا نطفه به زهدان برسد ؛ چه این که مرد ، بدان نیاز دارد که آب خویش در دیگری بیفکند . برای زن هم ظرفی گود آفریده شده تا هر دو آب را در خود ، جای دهد و فرزند را در درون خود بپذیرد ، گنجایش او را داشته باشد و او را حفظ کند تا زمانی که استحکام یابد . آیا این ، برخاسته از تدبیر خدایی حکیم و پُر مهر نیست؟ از آنچه برایش انباز میگیرند ، پیراسته و فراتر باد! . . .
چه کسی گذرگاه پیشاب و مدفوع را خودْ جمعشونده قرار داد تا آنها را مهار کند و نگذارد پیوسته در جریان باشند و زندگیِ انسان را بر او تباه سازند؟ چه اندازه نعمت از این دست را هر شمارندهای میتواند در شمار آورد؟ . . .
اگر آلت تناسلی مرد ، همیشه سست و فروهِشته بود ، چگونه میتوانست به ژرفای زهدان برسد تا در آنجا نطفه را خالی کند؟ و اگر نیز همیشه در حالت نعوظ بود ، چگونه مرد میتوانست در بستر ، از این پهلو بدان پهلو بچرخد و یا در حالی که چیزی پیش آمده در جلو او هست ، در میان مردم راه برود؟ چنین چیزی ، افزون بر زشتی چشمانداز ، تحریک شهوت را در زن و مرد ، در همه وقت ، در پی میآورد .
بدین سان ، خداوند - جلّ اسمه - تقدیر کرد که بیشتر آن در همه اوقات ، به چشم نیاید و از آن ، دشواریای بر مردان تحمیل نشود ؛ بلکه خداوند در آن نیرویی قرار داد که به گاه نیاز ، راست شود ؛ چرا که او خود تقدیر کرده که استمرار و ماندگاری نسل ، از رهگذرِ آن باشد .
بحار الأنوار ، جلد 61 ، صفحه 320 ، حدیث 30 إلی صفحه 327 وج 3 ، صفحه 66 إلی صفحه 75 کلاهما نقلاً عن الخبر المشتهر بتوحید المفضّل دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 574
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش دستگاه تناسلی انسان وجود دارد؟
- [سایر] حکمت آفرینش انسانهای گنهکار چیست؟
- [سایر] حکمت موهای اطراف اندام و ناحیه های تناسلی چیست؟
- [سایر] چه حکمت هایی در آفرینش مو وجود دارد؟
- [سایر] آیا استفاده از دستگاه های افزایش حجم و طول آلت تناسلی برای مردان حرام است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن به دستگاه تناسلی مردان و زنان میّت در حال تشریح چه حکمی دارد؟ آیا این حکم در مورد بدن مسلمانان و غیر مسلمانان یکسان است؟
- [سایر] راز آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] فلسفه آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] هدف از آفرینش انسان چیست؟
- [سایر] هدف از آفرینش انسان کدام است ؟
- [آیت الله مظاهری] اگر حیوان را قبل از ذبح شوک دهند تا کمی بیحس شود و بعد سر او را به واسطه دست یا دستگاه ببرند اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] در حرمت غنا و موسیقی لازم نیست که محتوی نیز شهوتانگیز و طربانگیز باشد، بلکه اگر محتوای آن، حتّی اشعار حکمت آمیز و یا قرآن و مانند اینها باشد نیز حرام است. صفحه 413
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر یکی از صحرانشینها برای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتشان سفر کند؛ چنانچه با بنه و دستگاه باشد؛ نماز را تمام بخواند و الا چنانچه سفر او هشت فرسخ باشد؛ نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مواد غذایی و دارویی و امثال آن، که از کشورهای غیر اسلامی می آورند اگر نجس بودن آنها قطعی نباشد معامله آنها اشکالی ندارد، مثل این که احتمال دهیم شیر و پنیر و روغن را به وسیله دستگاه می گیرند.
- [آیت الله خوئی] اگر یکی از صحرانشینها برای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتشان سفر کند، چنانچه با بنه و دستگاه باشد نماز را تمام بخواند، والا چنانچه سفر او هشت فرسخ باشد نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر صحرانشین مثلاً برای پیدا کردن منزل و چراگاه حیواناتش سفر کند ، چنانچه با بنه و دستگاه باشد که صدق کند خانهاش همراهش میباشد ، نماز را تمام بخواند ، و الاّ چنانچه سفر او هشت فرسخ باشد ، نماز را شکسته بخواند .
- [آیت الله سیستانی] جایز است که زن از دستگاه پیشگیری از حاملگی، و مانند آن اگر ضرر مهمی به او نزند استفاده کند، لکن در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن بهجایی است که نظر به آن حرام است، و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد مگر در صورت ضرورت، مانند اینکه بچهدار شدن برای او ضرر داشته باشد، یا مستلزم حرجی باشد که معمولاً تحمل نمیشود با فرض اینکه راه دیگری برای منع حمل نباشد، یا اگر باشد باز هم مستلزم ضرر یا حرج باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف میکند، وگرنه بنا بر احتیاط واجب باید در هر حال، ترک شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که پیش از بیرون آمدن روح سر حیوان را از بدنش جدا نکنند، بنابراین اگر دستگاه هایی برای ذبح حیوانات تهیه شود که سر حیوان را بکلی قطع می کند حیوان حرام نمی شود هر چند بهتر است طوری باشد که تمام سر را قطع نکند، ولی در هر حال باید تمام شرایط با دستگاه های ماشینی رعایت شود و نیز احتیاط مستحب آن است که مغز حرام حیوان را که در وسط تیره پشت است قبل از جان دادن نبرند و پوست حیوان را جدا ننمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که پیش از بیرون آمدن روح سر حیوان را از بدنش جدا نکنند، بنابراین اگر دستگاه هایی برای ذبح حیوانات تهیه شود که سر حیوان را بکلی قطع می کند حیوان حرام نمی شود هر چند بهتر است طوری باشد که تمام سر را قطع نکند، ولی در هر حال باید تمام شرایط با دستگاه های ماشینی رعایت شود و نیز احتیاط مستحب آن است که مغز حرام حیوان را که در وسط تیره پشت است قبل از جان دادن نبرند و پوست حیوان را جدا ننمایند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که پیش از بیرون آمدن روح سر حیوان را از بدنش جدا نکنند، بنابراین اگر دستگاه هایی برای ذبح حیوانات تهیه شود که سر حیوان را بکلی قطع می کند حیوان حرام نمی شود هر چند بهتر است طوری باشد که تمام سر را قطع نکند، ولی در هر حال باید تمام شرایط با دستگاه های ماشینی رعایت شود و نیز احتیاط مستحب آن است که مغز حرام حیوان را که در وسط تیره پشت است قبل از جان دادن نبرند و پوست حیوان را جدا ننمایند.