با توجه به روایاتی که در این باره نقل شده، خرید کفن کار مستحب[1] و پسندیده‌ای است و نگاه به آن نیز دارای ثواب و پاداش است: 1. امام صادق(ع) می‌فرماید: «هر کس کفنش را در خانه‌اش داشته باشد، نام او جزو غافلان نوشته نمی‌شود؛ و هرگاه که بدان نگاه کند ثواب و پاداش خواهد داشت».[2] 2. امام موسی بن جعفر(ع) پیش از وفاتش فرمود: «ما اهل بیتی هستیم که مهریّه‌های زنان، و هزینه حجّ کسی که از ما حجّ بجا نیاورده، و کفن‌های مردگانمان از اموال پاکیزه و بی‌شبهه می‌باشد، و کفن من نیز نزد خودم موجود است».[3] سید ابن طاووس درباره آماده کردن کفن و نگاه کردن به آن‏ می‌گوید: «گفته نشود که آماده کردن کفن پیش از مرگ، از ائمّه - علیهم أفضل السلام ‏- روایت نشده است؛ زیرا این مطلب در روایات موجود است، چنان‌که مستحب است انسان علاوه بر آماده کردن کفن، در حال حیات گاه گاهی به آن نگاه کند. من نیز گاه گاهی کفن خویش را بیرون می‌آورم و نیک بدان می‌نگرم، به گونه‌ای که گویی می‌بینم: مرا در آن پیچیده‌اند و من در پیشگاه حضرت حقّ قرار دارم و بر خداوند - جلّ جلاله- عرضه نموده‌اند».[4] [1] . ر.ک: طباطبایی یزدی، سید محمد کاظم، العروة الوثقی (المحشّٰی)، گردآورنده: محسنی سبزواری‌، احمد، ج 2، ص 141 – 142، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق. [2] . «أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ مَنْ کَانَ کَفَنُهُ مَعَهُ فِی بَیْتِهِ لَمْ یُکْتَبْ مِنَ الْغَافِلِینَ وَ کَانَ مَأْجُوراً کُلَّمَا نَظَرَ إِلَیْه»؛ ابن طاووس، علی بن موسی، فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 72، بوستان کتاب، قم، چاپ اول، 1406ق؛‏ شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 3، ص 50، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [3] . «أَنَّ مَوْلَانَا مُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَبْلَ وَفَاتِهِ مَا هَذَا لَفْظُهُ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ مُهُورُ نِسَائِنَا وَ حَجُّ صَرُورَتِنَا وَ أَکْفَانُ مَوْتَانَا مِنْ أَطْهَرِ أَمْوَالِنَا وَ عِنْدِی کَفَنِی»؛ فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 72. ‏ [4] . فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 71.
با توجه به روایاتی که در این باره نقل شده، خرید کفن کار مستحب[1] و پسندیدهای است و نگاه به آن نیز دارای ثواب و پاداش است:
1. امام صادق(ع) میفرماید: «هر کس کفنش را در خانهاش داشته باشد، نام او جزو غافلان نوشته نمیشود؛ و هرگاه که بدان نگاه کند ثواب و پاداش خواهد داشت».[2]
2. امام موسی بن جعفر(ع) پیش از وفاتش فرمود: «ما اهل بیتی هستیم که مهریّههای زنان، و هزینه حجّ کسی که از ما حجّ بجا نیاورده، و کفنهای مردگانمان از اموال پاکیزه و بیشبهه میباشد، و کفن من نیز نزد خودم موجود است».[3]
سید ابن طاووس درباره آماده کردن کفن و نگاه کردن به آن میگوید: «گفته نشود که آماده کردن کفن پیش از مرگ، از ائمّه - علیهم أفضل السلام - روایت نشده است؛ زیرا این مطلب در روایات موجود است، چنانکه مستحب است انسان علاوه بر آماده کردن کفن، در حال حیات گاه گاهی به آن نگاه کند. من نیز گاه گاهی کفن خویش را بیرون میآورم و نیک بدان مینگرم، به گونهای که گویی میبینم: مرا در آن پیچیدهاند و من در پیشگاه حضرت حقّ قرار دارم و بر خداوند - جلّ جلاله- عرضه نمودهاند».[4] [1] . ر.ک: طباطبایی یزدی، سید محمد کاظم، العروة الوثقی (المحشّٰی)، گردآورنده: محسنی سبزواری، احمد، ج 2، ص 141 – 142، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ اول، 1419ق. [2] . «أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(ع) قَالَ مَنْ کَانَ کَفَنُهُ مَعَهُ فِی بَیْتِهِ لَمْ یُکْتَبْ مِنَ الْغَافِلِینَ وَ کَانَ مَأْجُوراً کُلَّمَا نَظَرَ إِلَیْه»؛ ابن طاووس، علی بن موسی، فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 72، بوستان کتاب، قم، چاپ اول، 1406ق؛ شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعة، ج 3، ص 50، مؤسسه آل البیت(ع)، قم، چاپ اول، 1409ق. [3] . «أَنَّ مَوْلَانَا مُوسَی بْنَ جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَبْلَ وَفَاتِهِ مَا هَذَا لَفْظُهُ إِنَّا أَهْلُ بَیْتٍ مُهُورُ نِسَائِنَا وَ حَجُّ صَرُورَتِنَا وَ أَکْفَانُ مَوْتَانَا مِنْ أَطْهَرِ أَمْوَالِنَا وَ عِنْدِی کَفَنِی»؛ فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 72. [4] . فلاح السائل و نجاح المسائل، ص 71.
- [آیت الله سیستانی] آیا خریدن سنتور اشکال دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا خریدن کالاهای شانسی جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] حکم خریدن سکه های تلفن چیست ؟
- [آیت الله بهجت] آیا برای آبیاری مزرعه، خریدن آب چاه با خریدن خود چاه از نظر محاسبه در مخارج و کسر کردن از مال زکوی، فرق دارند؟
- [سایر] خریدن خیار برای زنان از نظر وهابیت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خریدن بن کتاب به قیمت کمتر صحیح است ؟
- [سایر] حکم خریدن و پوشیدن کروات برای داماد چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا خریدن بن کتاب به قیمت کمتر صحیح است ؟
- [سایر] فلسفه کفن میت چیست ؟ چرا مستحب است دو قطعه چوب در کفن میت بگذارند؟
- [سایر] 1. آیا خریدن اتومبیل و فروختن آن با فایده اشکال دارد؟ 2. خریدن اتومبیل و فروختن آن با چک به مبلغی بیشتر و دریافت بهره بابت راکد ماندن سرمایه با توافق کامل طرفین اشکال دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اول: بنده فروشی. دوم: قصابی. سوم: کفن فروشی. چهارم: معامله با مردمان پست. پنجم: معامله بین اذان صبح و اول آفتاب. ششم: آن که کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد. هفتم: آن که برای خریدن جنسی که دیگری می خواهد بخرد داخل معامله او شود. معاملات حرام
- [امام خمینی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اول: بنده فروشی. دوم: قصابی. سوم: کفن فروشی. چهارم: معامله با مردمان پست. پنجم: معامله بین اذان صبح و اول آفتاب. ششم: آنکه کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد. هفتم: آنکه برای خریدن جنسی که دیگری می خواهد بخرد داخل معامله او شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اوّل - ملک فروشی; دوم قصّابی; سوم - کفن فروشی; چهارم - معامله با مردمان پست; پنجم - معامله بین اذان صبح واوّل آفتاب; ششم - آن که کار خود را خرید وفروش گندم وجو ومانند اینها قرار دهد; هفتم - آن که برای خریدن جنسی که دیگری میخواهد بخرد، داخل معامله او شود.
- [آیت الله نوری همدانی] عمدة معاملات مکروه از این قرار است : اوّل ملک فروشی . دوّم قصّابی . سوّم کفن فروشی . چهارم معاملة بامردمان پست . پنجم معامله بین اذان صبح و اوّل آفتاب . ششم آنکه کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد . هفتم آنکه برای خریدن جنس که دیگری می خواهد بخرد داخل معاملة او شود . معاملات باطل
- [آیت الله اردبیلی] برخی معاملات مکروه از این قرار است: قصّابی، کفن فروشی، معامله با مردمان پست، معامله بین اذان صبح تا اوّل آفتاب، کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دادن، برای خریدن جنسی که دیگری میخواهد آن را بخرد، داخل معامله او شدن.
- [آیت الله جوادی آملی] .برخی از شغل ها مکروه و بعضی از کارها در داد و ستد کراهت دارند؛ مانند برده فروشی،کفن فروشی، فروشندگی گندم و برنج (ماده اصلی غذای جامعه) به انتظار گران شدن، سر بریدن حیوانها را شغل قرار دادن، داد و ستد چیزهایی که ممکن است غالباً به ربا و مانند آن بیانجامد، خرید و فروش با افراد فرومایه، داد و ستد بین اذان صبح و طلوع آفت اب، ورود در داد و ستد دیگری به قصد خریدن کالایی که وی در صدد خریدن آن است.
- [آیت الله مظاهری] معاملات ارزی یعنی خریدن دلار یا مارک و مانند آن به اسکناس جایز است، همانگونه که خریدن اسکناس به اسکناس اگر داعی عقلایی غیر از ربا خوردن در آن باشد جایز است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مخیرند که میت را پیش از کفن کردن یا در بین کفن کردن و یا بعد از ان حنوط نمایند
- [آیت الله مظاهری] ساختن آلات موسیقی و فروختن و خریدن آنها، بلکه نگاهداری آنها، حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت وصیت نکرده باشد که کفن را از ثلث مال او بردارند و بخواهند از اصل مال بردارند احوط آن است که در تکفین او به مقدار واجب کفن که قیمتش مطابق شأن میت باشد اکتفا نمایند.