جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و وصیت به سوزاندن جسد، باطل است و چنانچه شخصی این عمل را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و لازم است از کار خود توبه کند و طبق نظر برخی از مراجع[1] باید دیه پرداخت نماید که در صورتی که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن یک صد دینار است. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): سوزاندن جسد جایز نبوده و باید بدن او دفن شود و اگر این عمل صورت گرفته بیشتر از نهی از منکر بر شما واجب نیست. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): این کار جایز نیست و چنانچه شخصی این کار را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و باید از کار خود توبه کرده و دیه پرداخت نماید یعنی در صورتی که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن تنها یک صد دینار است. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): وصیت او باطل است. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): وصیت مذکور نافذ نیست و عمل مذکور حرام و مستلزم دیه است. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و حق چنین وصیتی را ندارد و باید باقیمانده جنازه را دفن کرد و سزاوار است برای او طلب مغفرت کرد چرا که با چنین وصیتی مرتکب گناه شده است. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
1. آیا مسلمانی که وصیت کرده به جای دفن بعد از مرگش، جسدش را بسوزانند ایرادی دارد؟ 2. اگر این عمل انجام شده باشد، گناهی صورت گرفته است؟ 3. اگر گناه است برای او چه باید کرد؟
جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و وصیت به سوزاندن جسد، باطل است و چنانچه شخصی این عمل را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و لازم است از کار خود توبه کند و طبق نظر برخی از مراجع[1] باید دیه پرداخت نماید که در صورتی که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن یک صد دینار است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
سوزاندن جسد جایز نبوده و باید بدن او دفن شود و اگر این عمل صورت گرفته بیشتر از نهی از منکر بر شما واجب نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
این کار جایز نیست و چنانچه شخصی این کار را برای میت انجام داده باشد مرتکب گناه شده است و باید از کار خود توبه کرده و دیه پرداخت نماید یعنی در صورتی که جسد را یکجا سوزانده باشند دیه آن تنها یک صد دینار است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
وصیت او باطل است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
وصیت مذکور نافذ نیست و عمل مذکور حرام و مستلزم دیه است.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
جنازه مسلمان باید طبق آداب اسلامی دفن شود و حق چنین وصیتی را ندارد و باید باقیمانده جنازه را دفن کرد و سزاوار است برای او طلب مغفرت کرد چرا که با چنین وصیتی مرتکب گناه شده است. لینک به سایت استفتائات [1] . آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی. [2] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لطفا به سوالات زیر پاسخ فرمایید : 1- آیا می توان فرد بهایی را در قبرستان مسلمانان دفن نمود ؟ اگر دفن شده باشد چه باید کرد ؟ 2- آیا می توان فرد غیر مسلمانی را در قبرستان مسلمانان دفن نمود؟ اگر دفن شده باشد چطور ؟ 3- آیا دفن کردن فرد مسلمان در قبرستان سایر ادیان مانند اهل کتاب یا کفار ، صحیح است ؟ اگر دفن شده باشد چطور ؟
- [سایر] 1. آیا اموات هر چه وصیت کنند، واجب است انجام دهیم؟ 2. در صورت مثبت بودن جواب مورد فوق، آیا وصیتی که نوشته شده و مکتوب است، لازم الاجراست، یا این که اگر زبانی هم به کسی گفته باشد، باید انجام شود؟ 3. بعضی افراد قبل از فوتشان، وصیت هایی می کنند که هیچ سود اخروی برای آنها ندارد و بیهوده می باشد (مانند یکی از آشنایان ماکه وصیت کرده بود بعد از مرگش برای او تشمال (نوعی ساز محلی) بزنند، آیا انجام چنین وصیت هایی لازم الاجراست؟
- [سایر] سلام، یک سوال داشتم و خواهش میکنم جواب دهید، و آن اینکه کدام یک از این گناهان بزرگتر هستند: 1. لواط، 2. زنا با زن شوهردار، 3. استمناء(خود ارضایی)؟
- [سایر] حکم نجس بودن اشخاص ذیل چیست: 1.مسیحی 2. یهودی 3. کافر
- [سایر] 1. آیا خرید و فروش قبر (محل دفن اموات) جایز است؟ 2. آیا میشود یک مساحت از زمین را به سه نفر برای دفن سه میت بفروشند با ساختن قبرهای سه طبقه؟ 3. آیا میشود زمینی را ابتدا برای دفن میّت به بازماندگان اموات بفروشند و با آنها شرط کنند که پس از دفن، این قطعه از زمین، وقف صحن مسجد یا امامزاده میگردد؟ (لطفا منبعی در مورد مستحبات ساخت آرامگاه مسلمانان ارائه کنید).
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در کشورهای خارجی، شیعه ای که به صورت علنی گناه می کند وصیّت به دفن در قبرستان کفار کند وظیفه چه می باشد؟
- [سایر] 1. در دوران ما بیت المال چیست؟ 2- به دست کیست؟ 3- به چه مصارفی می رسد؟
- [سایر] 1. معنای نزول القرآن چیست؟ 2. مرحله و مرتبه نزول القرآن چگونه است؟ 3. فلسفه تدریجی بودن نزول القرآن چیست؟
- [سایر] 1. (تقدیس الهی) چیست؟ 2. و با چه الفاظی گفته میشود؟ 3. و چه فرقی با (تسبیح الهی) دارد؟
- [آیت الله سبحانی] مادری که دو فرزند داشته و فرزند کوچکش مرده، وصیت کرده است که چهاردانگ از منزلی که مالک آن می باشد به پسر بزرگ داده شود تا آن را برای کفن و دفن و دیگر موارد پس از مرگش و دو دانگ دیگر به نوه ی کوچک داده شود، آیا این وصیت صحیح است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] (وصیت) آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش کارهایی را انجام دهند (و آن را وصیت عهدیه گویند) مانند وصیت هایی که برای کفن و محل دفن و مراسم دیگر می کنند، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از اموال او ملک کسی باشد (آن را وصیت تملیکیه گویند) یا برای اولاد خود قیم و سرپرستی معین کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (وصیت) آن است که انسان سفارش کند بعد از مرگش کارهایی را انجام دهند (و آن را وصیت عهدیه گویند) مانند وصیت هایی که برای کفن و محل دفن و مراسم دیگر می کنند، یا بگوید بعد از مرگش چیزی از اموال او ملک کسی باشد (آن را وصیت تملیکیه گویند) یا برای اولاد خود قیم و سرپرستی معین کند.
- [آیت الله مظاهری] به جای شهادت دو مرد، یک مرد و دو زن که دارای شرایط بیّنه باشند میتوانند شهادت دهند، ولی شهادت زنها بدون ضمیمه مرد فقط در چهار مورد قبول میشود: 1 - باکره بودن. 2 - عیبهای زنان که مرد به واسطه آن میتواند عقد را به هم بزند. 3 - وصیت. 4 - زنده بودن طفل هنگام ولادت.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدن و لباس یا وسائل شخصی فرد مسلمانی نجس شود و او از ما جدا شود بعد از اینکه مجدّداً او را دیدیم لباس و بدن و وسائل او با شرایط زیر محکوم به طهارت است: 1 بداند که لباس یا بدن یا وسائل او نجس شده است. 2 استفاده از آن وسائل مشروط به طهارت باشد. 3 احتمال اینکه او بدن و لباس و وسائل را تطهیر کرده، وجود داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نبش قبر در چند مورد حرام نیست: 1 در صورتی که میت در زمین غصبی دفن شده باشد و مالک زمین راضی نشود، همچنین اگر کفن یا چیز دیگری که با میت دفن شده غصبی باشد، یا چیزی از اموال میت که به ورثه تعلق دارد با او دفن شده باشد و ورثه راضی نشوند که آن چیز در قبر بماند (مانند انگشتر یا زینت آلات قیمتی) حتی اگر راضی شوند و ماندن آن در قبر اسراف باشد باید آن را بیرون آورند، اما اگر میت وصیت کرده که دعا یا انگشتری را مثلاً با او دفن کنند در صورتی که وصیت او بیش از ثلث نباشد و اسراف محسوب نشود نمی توانند قبر را بشکافند. 2 در صورتی که برای اثبات حقی لازم باشد بدن میت را ببینند. 3 در موردی که میت را در جایی دفن کرده اند که نسبت به او بی احترامی است، مانند قبرستان کفار، یا جایی که کثافات می ریزند. 4 برای انجام یک مطلب شرعی که اهمیت آن از شکافتن قبر بیشتر است، مثل این که بخواهند بچه زنده ای را از شکم زن حامله بیرون آورند (البته معلوم است بچه مدت کمی بعد از مادر ممکن است زنده بماند). 5 در جایی که بترسند درنده ای به بدن میت آسیب برساند، یا دشمن آن را بیرون آورد. 6 در موردی که قسمتی از بدن میت با او دفن نشده و بخواهند دفن کنند، ولی احتیاط واجب آن است که آن قسمت را طوری دفن کنند که بدن میت ظاهر نشود.
- [آیت الله سبحانی] در چند مورد ربا گرفتن حرام نیست: 1 ربا گرفتن مسلمان از کافر که در پناه اسلام نیستند. 2 ربا گرفتن پدر و فرزند از یکدیگر. 3 ربا گرفتن زن و شوهر از یکدیگر. شرایط خریدار و فروشنده
- [آیت الله مظاهری] حقّ اولاد بر پدر و مادر، چهار حقّ است: 1 - ختنه کردن او. 2 - تربیت صحیح. 3 - آموختن خواندن و نوشتن و احکام دین به او به اندازهای که مورد احتیاج اوست. 4 - همسر دادن به او در موقع احتیاج.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نجاسات بنابر احتیاط واجب یازده چیز است: 1 بول 2 مدفوع 3 منی 4 مردار 5 خون 6 سگ 7 خوک 8 کافر 9 مایعات مست کننده 10 آبجو 11 عرق حیوان نجاستخوار
- [آیت الله اردبیلی] سجده یا تشهد فراموش شده چند صورت دارد: 1 از رکعت آخر نباشد. 2 مربوط به رکعت آخر باشد. 3 یکی مربوط به رکعت آخر و دیگری مربوط به رکعت دیگر باشد.
- [آیت الله مظاهری] شش چیز در لباس نمازگزار مستحب است که از آن جمله است: 1 - عمامه با تحت الحنک. 2 - پوشیدن عبا. 3 - پوشیدن لباس سفید. 4 - پوشیدن پاکیزهترین لباسها. 5 - استعمال بوی خوش. 6 - دست کردن انگشتری عقیق.