اصطلاح مکلف شأنی و مکلف فعلی به چه معنا است؟
این دو اصطلاح در مقابل هم به کار برده می‌‌شود، به گونه‌‌ای که مکلف یا مکلف شأنی است یا مکلف فعلی. مکلف فعلی: به مکلفی که دارای تکلیف فعلیت یافته است، مکلف فعلی گفته می‌شود.[1] به عبارت دیگر، فعلیت؛ صفت تکلیف است نه مکلف، ولی مَجازاً برای مکلف به کار برده می‌‌شود. بنابراین؛ به انسان بالغ، عاقل، توانا و ملتفتی که تکلیف بر او فعلیت دارد، مکلف فعلی گفته می‏شود؛ یعنی متوجه است که تکالیفی در واقع؛ متوجه او شده و این تکالیف در حق او به فعلیت رسیده است. مکلف شأنی: به مکلفی که به علت غفلت از حکم، فعلاً تکلیفی بر عهده ندارد، مکلف شأنی گفته می‌‌شود. به عبارت دیگر، مکلف شأنی به انسان بالغ، عاقل و توانایی گفته می‏شود که به جهت غفلت و عدم توجه به تکلیف، خطاب شرعی نسبت به او فعلیت نداشته و نسبت به او منجّز نیست و تا زمانی که غافل است خطاب متوجه او نمی‌‏باشد، ولی شأنیت خطاب را دارد؛ یعنی کافی است که متوجه شود تا مورد خطاب فعلی قرار گیرد.[2]   [1] . عده‌ای از مولفین، فرهنگ نامه اصول فقه، ص 789، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی‏، قم، 1389ش. [2] . همان.
عنوان سوال:

اصطلاح مکلف شأنی و مکلف فعلی به چه معنا است؟


پاسخ:

این دو اصطلاح در مقابل هم به کار برده می‌‌شود، به گونه‌‌ای که مکلف یا مکلف شأنی است یا مکلف فعلی.
مکلف فعلی: به مکلفی که دارای تکلیف فعلیت یافته است، مکلف فعلی گفته می‌شود.[1] به عبارت دیگر، فعلیت؛ صفت تکلیف است نه مکلف، ولی مَجازاً برای مکلف به کار برده می‌‌شود.
بنابراین؛ به انسان بالغ، عاقل، توانا و ملتفتی که تکلیف بر او فعلیت دارد، مکلف فعلی گفته می‏شود؛ یعنی متوجه است که تکالیفی در واقع؛ متوجه او شده و این تکالیف در حق او به فعلیت رسیده است.
مکلف شأنی: به مکلفی که به علت غفلت از حکم، فعلاً تکلیفی بر عهده ندارد، مکلف شأنی گفته می‌‌شود. به عبارت دیگر، مکلف شأنی به انسان بالغ، عاقل و توانایی گفته می‏شود که به جهت غفلت و عدم توجه به تکلیف، خطاب شرعی نسبت به او فعلیت نداشته و نسبت به او منجّز نیست و تا زمانی که غافل است خطاب متوجه او نمی‌‏باشد، ولی شأنیت خطاب را دارد؛ یعنی کافی است که متوجه شود تا مورد خطاب فعلی قرار گیرد.[2]   [1] . عده‌ای از مولفین، فرهنگ نامه اصول فقه، ص 789، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی‏، قم، 1389ش. [2] . همان.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین