اگر تا آخر وقت نماز، بدون عسر و حرج غیر قابل تحمل، امکان تطهیر و وضو با آب را دارد، باید تطهیر نموده و وضو بگیرد، در غیر این صورت طهارت لازم نبوده و باید تیمم کند. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): در هر صورت اگر تا آخر وقت نماز امکان تطهیر و وضو با آب را دارد، باید تطهیر نموده و وضو بگیرد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): هر زمان که آب برای او ضرر دارد یا نتواند وضو بگیرد وظیفه‌اش تیمم است و طهارت لازم است مگر در جایی که به مشقت و زحمت زیاد می‌افتد. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): اگر در وقت می‌تواند وضو بگیرد نمی‌تواند تیمم کند. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): چنانچه داخل وقت متمکن از رفتن به منزل و وضو باشد لازم است وضو بگیرد و نمازش را بخواند در غیر این صورت می‌تواند تیمم کند. حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته): در خارج از منزل در زمان تنگی وقت نماز تیمم کند اما در وسعت وقت نباید تیمم کند . لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
شخصی که معلول است و وقتی در خانه خود است میتواند با آب وضو بگیرد ولی در خارج از منزل نمیتواند با آب وضو بگیرد تکلیف او هنگامی که نمیتواند با آب طهارت بگیرد چیست؟
اگر تا آخر وقت نماز، بدون عسر و حرج غیر قابل تحمل، امکان تطهیر و وضو با آب را دارد، باید تطهیر نموده و وضو بگیرد، در غیر این صورت طهارت لازم نبوده و باید تیمم کند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
در هر صورت اگر تا آخر وقت نماز امکان تطهیر و وضو با آب را دارد، باید تطهیر نموده و وضو بگیرد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
هر زمان که آب برای او ضرر دارد یا نتواند وضو بگیرد وظیفهاش تیمم است و طهارت لازم است مگر در جایی که به مشقت و زحمت زیاد میافتد.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر در وقت میتواند وضو بگیرد نمیتواند تیمم کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
چنانچه داخل وقت متمکن از رفتن به منزل و وضو باشد لازم است وضو بگیرد و نمازش را بخواند در غیر این صورت میتواند تیمم کند.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در خارج از منزل در زمان تنگی وقت نماز تیمم کند اما در وسعت وقت نباید تیمم کند . لینک به سایت استفتائات [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله خامنه ای] اگر یکی از اعضای خانواده یا شخصی که به منزل انسان رفت و آمد دارد به طهارت و نجاست اهمیت ندهد و باعث نجس شدن گسترده خانه و اثاثیه آن شود به طوری که شستن و آب کشیدن آنها ممکن نباشد، تکلیف اهل منزل دراین باره چیست؟ و با این فرض چگونه ممکن است که انسان پاک بماند، به خصوص در نماز که پاکی شرط صحّت آن است؟ حکم شرعی در این مورد چیست؟
- [آیت الله بهجت] شخصی در منزل فردی با اجازه او مشغول نماز خواندن می شود. در همین هنگام صاحب خانه فوت می کند یا این که خانه را می فروشد، تکلیف شخصی نمازگزار چیست؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی هر دو دست و پایش معلول می باشد و نمی تواند وضو بگیرد، وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله سبحانی] برخی خانه ها مجهز به پمپ آب می باشند و موجب قطع یا کم شدن آب منزل همسایه می شود آیا وضو و غسل با این آب جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] فردی که بعد از تخلّی طهارت ننموده است آیا میتواند وضو بگیرد یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی از منزل همسایه و بدون اطلاع سازمان آب، لوله فرعی کشیده و پول آب را به همسایه می دهد، وضو و غسل با آن آب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی از منزل همسایه و بدون اطلاع سازمان آب لوله فرعی کشیده و پول آب را به همسایه می دهد وضو و غسلش با آن آب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی که به علّت بیماری، برای وضو و غسل نمی تواند از آب سرد استفاده کند و آب گرم در دسترس نداشته باشد، چنان چه تیمّم نماید و نماز بخواند، تکلیف او بعد از امکان استفاده از آب گرم چیست؟
- [سایر] آیا برپایی مجالس اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در منزل شخصی ثواب ویژه دارد؟ اگر در این مورد احادیثی وجود دارد لطفاً ذکر کنید.
- [آیت الله نوری همدانی] آیا وارثی که در منزل زندگی میکند تا قبل از تعیین تکلیف سهم شریک دیگر حق تصرف در خانه موروثی را دارد یا خیر؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان میتواند قبل از وقت نماز، به قصد نماز یا به قصد این که با طهارت باشد وضو بگیرد یا غسل کند، تحصیل طهارت به خودی خود مستحب است و انسان میتواند در هر وقت به قصد این که با طهارت باشد وضو بگیرد یا غسل کند.
- [آیت الله مظاهری] انسان میتواند صورت و دستها را به قصد وضو در آب فرو برد، یا آنها را در آب فرو برد و به قصد وضو بیرون آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط ششم ان که اعضای وضو موقع شستن و مسح کردن پاک باشد اگر چه ان طهارت به شستن به اب وضو در صورتی که اب معتصم باشد حاصل شود و اب معتصم ابی است که به ملاقات با نجس نجس نشود مانند اب باران و کر و جاری
- [آیت الله بروجردی] اگر جایی از اعضای وضو را رگ زده است و نمیتواند آن را آب بکشد، یا آب برای آن ضرر دارد، باید به دستور جبیره عمل کند.
- [آیت الله خوئی] اگر جایی از اعضای وضو را رگ زده است، و نمیتواند آن را آب بکشد، یا آب برای آن ضرر دارد، لازم است تیمم نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جایی از اعضأ وضو را رگ زده است و نمیتواند آن را آب بکشد یا آب برای آن ضرر دارد، باید به دستور جبیره عمل کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جایی از اعضای وضو را رگ زده است و نمیتواند آن را آب بکشد، یا آب برای آن ضرر دارد، باید به دستور جبیره عمل کند.
- [آیت الله مظاهری] سیّد فقیر نمیتواند بیشتر از مخارج یک سالش خمس بگیرد ولی برای چیزی که احتیاج به آن دارد نظیر خانه میتواند خمس بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بعضی از اعضای وضو مانعی باشد که گاهی آب به خودی خود زیر آن میرسد و گاهی نمیرسد و انسان بعد از وضو شک کند که آب زیر آن رسیده یا نه، چنانچه بداند موقع وضو متوجّه رسیدن آب به زیر آن نبوده، نمیتواند به آن وضو اکتفا کند.
- [آیت الله خوئی] اگر بعد از داخل شدن وقت نماز، وضو داشته باشد و بداند که اگر وضوی خود را باطل کند تهیه آب برای او ممکن نیست یا نمیتواند وضو بگیرد، چنانچه بتواند وضوی خود را نگه دارد، نباید آن را باطل نماید. ولی میتواند با عیال خود نزدیکی کند، اگرچه بداند که از غسل متمکن نخواهد شد.