امام صادق(ع) می‌فرماید: «عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی أَرْبَعٍ عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ عَزَّ وَ جَلَّ "حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکِیلُ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ یَمْسَسْهُمْ سُوءٌ" وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ" وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُکِرَ بِهِ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبادِ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَوَقاهُ اللَّهُ سَیِّئاتِ ما مَکَرُوا" وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْیَا وَ زِینَتَهَا کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْکَ مالًا وَ وَلَداً فَعَسی‏ رَبِّی أَنْ یُؤْتِیَنِ خَیْراً مِنْ جَنَّتِکَ" الْآیَةَ وَ عَسَی مُوجِبَة».[1] ترجمه: تعجب دارم از کسی که از چهار چیز می‌ترسد و چگونه به چهار چیز دیگر پناه نمی‌برد؟! 1. کسی که ترس بر او چیره شده چگونه به قول خداوند عزّ و جلّ که فرمود: «خدا ما را بس است و نیکو حمایت‌گری است»[2] پناه نمی‌برد؛ زیرا که من از خدای عزّ و جلّ شنیده‌ام که به‌دنبال این بیان می‌فرماید: «پس با نعمت و بخششی از جانب خدا، [از میدان نبرد] بازگشتند، در حالی که هیچ آسیبی به آنان نرسیده بود».[3] 2. کسی که دچار مشکلی شده است، چگونه به سخن خدای عزّ و جلّ پناه نمی‌برد که [به حکایت از یونس پیامبر] فرموده: «معبودی جز تو نیست، منزّهی تو، راستی که من از ستم‌کاران بودم»؛[4] زیرا که من از خداوند عزّ و جلّ شنیده‌ام که به‌دنبال این بیان می‌فرماید: «پس [دعای‏] او را برآورده کردیم و او را از اندوه رهانیدیم، و مؤمنان را [نیز] چنین نجات می‌دهیم».[5] 3. کسی که در باره او مکری به‌کار رفته است، چگونه به این گفتار خداوند تعالی پناه نمی‌برد: «و کارم را به خدا می‌سپارم؛ خداست که به [حال‏] بندگان [خود] بیناست»؛[6] زیرا خداوند عزّ و جلّ به‌دنبال این بیان می‌فرماید: «پس خدا از او در برابر پیامدهای خطرناک نیرنگ دشمنانش حمایت کرد».[7] 4. کسی که دنیا و زینت آن‌را می‌خواهد، چگونه به این سخن خداوند تعالی پناه نمی‌برد: «هر چه خدا بخواهد واقع می‌شود، نیرویی جز به [قدرت‏] خدا نیست»؛[8] زیرا خداوند عزّ و جلّ می‌فرماید: «اگر مرا از حیث مال و فرزند کمتر از خود می‌بینی، امید است که پروردگارم بهتر از باغ تو به من عطا فرماید، و بر آن [باغ تو] آفتی از آسمان بفرستد، تا به زمینی هموار و لغزنده تبدیل گردد».[9] و کلمه «عسی» که در این آیه آمده به معنای وجوب تحقّق متعلّق آن است. [1] . شیخ صدوق، محمد بن علی‏، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج ‏4، ص 392 – 393، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [2] . آل عمران، 173. [3] . آل عمران، 174. [4] . انبیاء، 87. [5] . انبیاء، 88. [6] . غافر، 44. [7] . غافر، 45. [8] . کهف، 39. [9] . کهف، 39 - 40.
برای برطرفشدن ترس و مشکلات، فریبنخوردن از دیگران و بهرهمندی از زینتهای حلال دنیا چه ذکری مناسب است؟
امام صادق(ع) میفرماید: «عَجِبْتُ لِمَنْ فَزِعَ مِنْ أَرْبَعٍ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی أَرْبَعٍ عَجِبْتُ لِمَنْ خَافَ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ عَزَّ وَ جَلَّ "حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَکِیلُ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ یَمْسَسْهُمْ سُوءٌ" وَ عَجِبْتُ لِمَنِ اغْتَمَّ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "لا إِلهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحانَکَ إِنِّی کُنْتُ مِنَ الظَّالِمِینَ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَاسْتَجَبْنا لَهُ وَ نَجَّیْناهُ مِنَ الْغَمِّ وَ کَذلِکَ نُنْجِی الْمُؤْمِنِینَ" وَ عَجِبْتُ لِمَنْ مُکِرَ بِهِ کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "وَ أُفَوِّضُ أَمْرِی إِلَی اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِیرٌ بِالْعِبادِ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "فَوَقاهُ اللَّهُ سَیِّئاتِ ما مَکَرُوا" وَ عَجِبْتُ لِمَنْ أَرَادَ الدُّنْیَا وَ زِینَتَهَا کَیْفَ لَا یَفْزَعُ إِلَی قَوْلِهِ تَعَالَی "ما شاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ" فَإِنِّی سَمِعْتُ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ یَقُولُ بِعَقِبِهَا "إِنْ تَرَنِ أَنَا أَقَلَّ مِنْکَ مالًا وَ وَلَداً فَعَسی رَبِّی أَنْ یُؤْتِیَنِ خَیْراً مِنْ جَنَّتِکَ" الْآیَةَ وَ عَسَی مُوجِبَة».[1]
ترجمه: تعجب دارم از کسی که از چهار چیز میترسد و چگونه به چهار چیز دیگر پناه نمیبرد؟!
1. کسی که ترس بر او چیره شده چگونه به قول خداوند عزّ و جلّ که فرمود: «خدا ما را بس است و نیکو حمایتگری است»[2] پناه نمیبرد؛ زیرا که من از خدای عزّ و جلّ شنیدهام که بهدنبال این بیان میفرماید: «پس با نعمت و بخششی از جانب خدا، [از میدان نبرد] بازگشتند، در حالی که هیچ آسیبی به آنان نرسیده بود».[3]
2. کسی که دچار مشکلی شده است، چگونه به سخن خدای عزّ و جلّ پناه نمیبرد که [به حکایت از یونس پیامبر] فرموده: «معبودی جز تو نیست، منزّهی تو، راستی که من از ستمکاران بودم»؛[4] زیرا که من از خداوند عزّ و جلّ شنیدهام که بهدنبال این بیان میفرماید: «پس [دعای] او را برآورده کردیم و او را از اندوه رهانیدیم، و مؤمنان را [نیز] چنین نجات میدهیم».[5]
3. کسی که در باره او مکری بهکار رفته است، چگونه به این گفتار خداوند تعالی پناه نمیبرد: «و کارم را به خدا میسپارم؛ خداست که به [حال] بندگان [خود] بیناست»؛[6] زیرا خداوند عزّ و جلّ بهدنبال این بیان میفرماید: «پس خدا از او در برابر پیامدهای خطرناک نیرنگ دشمنانش حمایت کرد».[7]
4. کسی که دنیا و زینت آنرا میخواهد، چگونه به این سخن خداوند تعالی پناه نمیبرد: «هر چه خدا بخواهد واقع میشود، نیرویی جز به [قدرت] خدا نیست»؛[8] زیرا خداوند عزّ و جلّ میفرماید: «اگر مرا از حیث مال و فرزند کمتر از خود میبینی، امید است که پروردگارم بهتر از باغ تو به من عطا فرماید، و بر آن [باغ تو] آفتی از آسمان بفرستد، تا به زمینی هموار و لغزنده تبدیل گردد».[9] و کلمه «عسی» که در این آیه آمده به معنای وجوب تحقّق متعلّق آن است. [1] . شیخ صدوق، محمد بن علی، من لا یحضره الفقیه، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، ج 4، ص 392 – 393، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق. [2] . آل عمران، 173. [3] . آل عمران، 174. [4] . انبیاء، 87. [5] . انبیاء، 88. [6] . غافر، 44. [7] . غافر، 45. [8] . کهف، 39. [9] . کهف، 39 - 40.
- [سایر] قرآن کریم نسبت به زیباییها و زینتهای دنیا چه هشداری میدهد؟
- [سایر] قرآن کریم نسبت به زیباییها و زینتهای دنیا چه هشداری میدهد؟
- [آیت الله مظاهری] برای حل مشکلات زندگی چه ذکری را توصیه می کنید؟
- [سایر] چرا در دنیا همواره با مشکلات و سختی ها مواجه هستیم ؟
- [سایر] ارزش های معنوی حلال مشکلات جوامع انسانی در عصر حاضر کدام اند؟ و نتیجه نبود چنین ارزش هایی چیست؟
- [سایر] ارزش های معنوی حلال مشکلات جوامع انسانی در عصر حاضر کدام اند؟ و نتیجۀ نبود چنین ارزش هایی چیست؟
- [سایر] چرا هر دولتی که سر کار می آید باز بیشتر مردم گرفتار فقر و گرانی و تورم و مشکلات دیگر اقتصادی هستند و می نالند و اوضاعشان مناسب نمی شود پس مسئولین چه می کنند؟
- [سایر] چرا هر دولتی که سر کار می آید باز بیشتر مردم گرفتار فقر و گرانی و تورم و مشکلات دیگر اقتصادی هستند و می نالند و اوضاعشان مناسب نمی شود پس مسئولین چه می کنند؟
- [سایر] با توجه به آیه "قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِیَ لِلَّذینَ آمَنُوا فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا خالِصَةً یَوْمَ الْقِیامَةِ کَذلِکَ نُفَصِّلُ الْآیاتِ لِقَوْمٍ یَعْلَمُون"؛ بگو: چه کسی زینتهای الهی را که برای بندگانش آفریده و نیز روزی های پاکیزه را، حرام کرده؟ بگو: این زینت ها و نعمت ها برای افراد با ایمان در زندگی دنیا آفریده شده و در روز قیامت خالص متعلق به اینها است، بدین طریق آیات را برای مردم دانا بهطور مبسوط بیان میکنیم.پس چرا برخی عرفا و علمای شیعه با وجود تمکن مالی و داشتن رزق حلال؛ هرگز تن به تفریحات، لذائذ و نعمت های حلال خداوند نمی دهند؟ به عبارت دیگر، بسیار بسیار ساده و با کمترین ها می سازند. کما این که خیلی از این بزرگان؛ نه مرجع دینی بوده اند، نه الگوی همگانی، بلکه عارف یا عالمی ناشناخته بوده اند، پس چرا از حلال خدا لذت نمی بردند؟ ممنون
- [آیت الله خامنه ای] در یک پروژه آبرسانی مخزن آب در گورستان قرار دارد و به جهت اینکه آب مشروب شهر از این مخزن تأمین خواهد شد در آینده مشکلات بهداشتی و پزشکی خواهد داشت نبش قبور و انتقال آن به محل مناسب چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که از زنا به دنیا آمده اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا کند آن بچه حلال زاده است.
- [امام خمینی] کسی که از زنا به دنیا آمده، اگر زن بگیرد و بچه ای پیدا کند آن بچه حلال زاده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 7 کلیه صداها و آهنگ هایی که مناسب مجالس لهو و فساد است حرام و غیر آن حلال است و تشخیص آن با مراجعه به اهل عرف خواهد بود.
- [امام خمینی] اگر مال زیادی به دست آورد از قرعهکشی و با فقیری قرار گذارد که به او صدقه بدهد و فقیر مقداری بردارد و باقی را به او رد کند بخواهد با این حیله حلال کند، جایز نیست و حلال نمیشود، لکن اگر بدون شرط و قید به فقیر داد، و فقیر مقداری که مناسب حالش هست به او رد کند با رضایت اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض با زن خود نزدیکی کند معصیت کرده ولی اگر بچه ای از انان به دنیا اید حلال زاده است
- [آیت الله سبحانی] هر گاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچه ای از آنان به دنیا بیاید، حلال زاده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند معصیت کرده، ولی اگر بچه ای از آنان به دنیا آید حلال زاده است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه مرد در روزه ماه رمضان یا در حال حیض زن با او نزدیکی کند؛ معصیت کرده؛ ولی اگر بچه ای از آنان به دنیا آید حلال زاده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی روز ماه مبارک رمضان یا در حال عادت همسرش، با او نزدیکی کند گناه کرده، ولی بچه ای که از آنان به دنیا می آید حلال زاده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که برای حج یا عمره احرام بسته است هرگاه پیش از تمام کردن طواف و قبل از حلال شدن بوی خوش بر او، از دنیا برود باید به جای آب کافور او را با آب معمولی غسل دهند.