شخصی از کنار مغازه بلور فروشی می گذشت چشمش به لیوان هایی افتاد که روی میز به طور وارونه چیده شده بود . همانجا ایستاد ، کمی نگاه کرد و یکی از آنها را به همان حالتی که بود برداشت و شروع به اعتراض به فروشنده کرد که آقا ! چرا دَر این لیوان بسته است و ته آن باز است ؟ فروشنده خندید و گفت : اگر شما درست بنگرید و لیوان را به حالت درست بگیرید ، هر دو اشکال برطرف خواهد شد . آری ، بسیاری از اشکالات ، بر اساس باورها و تصورات غلط ما می باشد . ما خیال می کنیم که دنیا برای رفاه است ، لذا می گوییم : چرا رفاه نیست ؟ مثل کسی که در چلوکبابی نشسته و اعتراض می کند چرا اینجا دوش ندارد ؟ ! او باید باور کند که آنجا حمام نیست . ما باید باور کنیم که دنیا خوابگاه ، عشرتکده و آخور نیست ، دنیا میدان رشد است و انسان باید در این میدان با سختی ها مبارزه کند تا خود به رشد و کمال برسد . قرآن می فرماید : ( أخذناهم بالبأساء و الضَراء لعلهم یضرعون )(1) سختی ها و فشارها برای توجه دادن به انسان است . آری ، تا چوب عود را نسوزانید ، بوی عطرش بلند نمی شود . سختی ها وسیله غرور زدایی است . همان گونه که لاستیک های ماشین را باید تنظیم باد کرد ، حوادث تلخ نیز انسان را متعادل و تنظیم می کند ، غفلت و غرور و تکبر را از بین می برد ، به علاوه تلخی ها انسان را به فکر و تلاش واداشته و سرچشمه ی انواع ابتکارات و اختراعات می شود . پی نوشت: 1- سوره انعام ، آیه 48 . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
شخصی از کنار مغازه بلور فروشی می گذشت چشمش به لیوان هایی افتاد که روی میز به طور وارونه چیده شده بود . همانجا ایستاد ، کمی نگاه کرد و یکی از آنها را به همان حالتی که بود برداشت و شروع به اعتراض به فروشنده کرد که آقا ! چرا دَر این لیوان بسته است و ته آن باز است ؟ فروشنده خندید و گفت : اگر شما درست بنگرید و لیوان را به حالت درست بگیرید ، هر دو اشکال برطرف خواهد شد .
آری ، بسیاری از اشکالات ، بر اساس باورها و تصورات غلط ما می باشد . ما خیال می کنیم که دنیا برای رفاه است ، لذا می گوییم : چرا رفاه نیست ؟ مثل کسی که در چلوکبابی نشسته و اعتراض می کند چرا اینجا دوش ندارد ؟ ! او باید باور کند که آنجا حمام نیست . ما باید باور کنیم که دنیا خوابگاه ، عشرتکده و آخور نیست ، دنیا میدان رشد است و انسان باید در این میدان با سختی ها مبارزه کند تا خود به رشد و کمال برسد .
قرآن می فرماید : ( أخذناهم بالبأساء و الضَراء لعلهم یضرعون )(1) سختی ها و فشارها برای توجه دادن به انسان است .
آری ، تا چوب عود را نسوزانید ، بوی عطرش بلند نمی شود . سختی ها وسیله غرور زدایی است .
همان گونه که لاستیک های ماشین را باید تنظیم باد کرد ، حوادث تلخ نیز انسان را متعادل و تنظیم می کند ، غفلت و غرور و تکبر را از بین می برد ، به علاوه تلخی ها انسان را به فکر و تلاش واداشته و سرچشمه ی انواع ابتکارات و اختراعات می شود .
پی نوشت:
1- سوره انعام ، آیه 48 .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] آیا هر سختی و مصیبتی در دنیا عقوبت گناهی است؟
- [سایر] علت گرفتاری ها و سختی های دنیا چیست؟
- [سایر] دختر 5 ساله من، پس از بازی با همسالان، به سختی و با گریه از آنان جدا میشود. با این مشکل چگونه مواجه شوم؟
- [سایر] چرا عدهای در دنیا در خوشی هستند و عدهای در سختی؟
- [سایر] برای برطرفشدن ترس و مشکلات، فریبنخوردن از دیگران و بهرهمندی از زینتهای حلال دنیا چه ذکری مناسب است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب سرمایه کارم یک دستگاه ماشین است که خمس آنرا نداده ام و اگر بخواهم به قیمت فعلی خمس آن را بدهم با مشکلات و عسر و حرج مواجه می شوم، وظیفه ام چیست؟
- [سایر] پدر و مادرم به هیچ قیمتی حاضر به ترک محل سکونتمان که محلی با افراد بسیار بد است نیستند، از این رو من با مشکلات بسیاری مواجه هستم. در چنین مکانی تا زمان ازدواج چگونه باید با مشکلات جنسی کنار بیایم؟
- [سایر] باسلام من جوانی هستم که حدود یک سال است اززندگی سیر شده ام دنیا رادوست ندارم میدانم از افرینش من هدفی بوده اما مگر لطف و عنایت اجباری است. من تحمل سختی های این دنیا را ندارم تا به بهشت برسم انگیزه واسه ادامه زندگی ندارم تمام افکارم منفیست هدف از کارها رضایت خدا باشد که چی ؟ من ماندم بین دوراهی مرگ و زندگی
- [آیت الله مظاهری] مدتی است هر چه می کنم از دست قرض راحت نمی شوم و این قرض را نداده به دام قرض دیگری می افتم، هنگام قرض گرفتن شدیداً اذیت می شوم؛ و اینکه از لحاظ روزی هم به سختی دچار شده ام و ادعیه ای که وارده شده می خوانم ولی اثری نمی بینم. از محضر جنابعالی تقاضا دارم راهکاری مرحمت بفرمائید که در مشکلات بخصوص مشکلات و درماندگی های مادی زود اثر باشد.
- [سایر] شوهرم خیلی علاقه مند است عازم حج تمتع شود. با توجه به این که ایشان بیماری پروستات دارد و هر نیم ساعت احتیاج به دست شویی و از طرفی مجبور است با صندلی چرخدار اعمال را انجام دهد، آیا مواجه با مشکلات غیر قابل حلی نمی شوند؟
- [امام خمینی] نداشته باشدو شوهرش هم مثلا فقیر باشد و خرجی او را ندهد و ناچار شود که به سختی زندگی کند، حج بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله سبحانی] وقف بر معدوم صحیح نیست بنابراین اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقف برای اولاد که بعضی از آنها به دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] وقف برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند صحیح نمی باشد، ولی وقف برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمده اند و بعضی هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است (مانند وقف بر فرزندان موجود و نسلهای آینده) و آنها که بعداً به دنیا می آیند در آن وقف شریک خواهند شد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مالی را برای کسانی که به دنیا نیامده اند وقف کند درست نیست ولی وقفبرای اشخاص که بعضی از آنهابه دنیا آمده اند صحیح و آنها که به دنیا نیامده اند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک می شوند
- [آیت الله مظاهری] اگر مالی را برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند وقف کند وقف صحیح است و آنها که به دنیا نیامدهاند بعد از آمدن به دنیا با دیگران شریک میشوند و همچنین اگر مالی را فقط برای کسانی که به دنیا نیامدهاند وقف کند نیز صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] وقف بر معدوم یعنی افرادی که وجود ندارند صحیح نیست، امّا چنانچه وقفِ مال جهت افرادی که به دنیا نیامدهاند و در شکم مادر هستند باشد، اشکالی ندارد؛ همچنین وقف بر معدوم به تبع موجود یعنی برای اشخاصی که بعضی از آنها به دنیا آمدهاند صحیح است، مانند وقف بر اولاد و در این صورت طبقات بعد که به دنیا نیامدهاند، بعد از به دنیا آمدن با دیگران شریک میشوند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] وقف برای کسانی که وجود داشته باشند صحیح است اما برای کسانی که هنوز به دنیا نیامده اند اشکال دارد. و وقف برای کسانی که برخی از آنها وجود دارند هر چند برخی از آنها هنوز به دنیا نیامده اند صحیح است و افرادی که بعداً به دنیا می آیند با افرادی که فعلاً وجود دارند شریک می شوند.
- [آیت الله اردبیلی] حرام بودن احتکار در زمان ما منحصر به گندم، جو، خرما، کشمش و روغن زیتون نیست، بلکه شامل هر نوع کالا و خدمتی است که شدیدا مورد نیاز مردم باشد و از نبودن آن در مضیقه و سختی قرار گیرند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زمین سنگ فرش و آجر فرش و زمین سختی که آب در آن فرو نمی رود؛ اگر نجس شود با آب قلیل پاک می گردد؛ ولی باید به قدری آب روی آن بریزند که جاری شود.