روایاتی داریم مبنی بر این‌که دوستی و هم‌نشینی 20 ساله نوعی فامیلی است. شیخ کلینی از امام صادق(ع) روایت می‌کند که حضرتشان فرمود: «هم‌نشینی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی محسوب می‌شود.»[1] شیخ صدوق نیز از امام رضا(ع) نقل می‌کند: «دوستی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی است.»[2] اما با جست‌و‌جویی که انجام شد به روایتی که مشابه چنین اثری را در دوستی­های کوتاه مدت اعلام کند، برخورد نکردیم. [1] . عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السّلام) قَالَ: صُحْبَةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج ‏6، ص 199، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق‏. ‏ [2] . إِبْرَاهِیمُ بْنُ الْعَبَّاسِ قَالَ سَمِعْتُ عَلِیَّ بْنَ مُوسَی الرِّضَا (علیه السّلام) یَقُولُ مَوَدَّةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. صدوق، محمد بن علی، عیون أخبار الرضا علیه السلام‏، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی‏‏، ج 2، ص 131، تهران، نشر جهان‏، چاپ اول، 1378ش.
آیا دوستی طولانی موجب خویشاوندی میشود و منبع این حدیث کجاست؟ (دوستی یک روزه، رابطه است؛ دوستی یک ماهه نزدیکی است و دوستی یک ساله خویشاوندی است).
روایاتی داریم مبنی بر اینکه دوستی و همنشینی 20 ساله نوعی فامیلی است.
شیخ کلینی از امام صادق(ع) روایت میکند که حضرتشان فرمود: «همنشینی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی محسوب میشود.»[1]
شیخ صدوق نیز از امام رضا(ع) نقل میکند: «دوستی 20 ساله، قرابت و خویشاوندی است.»[2]
اما با جستوجویی که انجام شد به روایتی که مشابه چنین اثری را در دوستیهای کوتاه مدت اعلام کند، برخورد نکردیم. [1] . عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (علیه السّلام) قَالَ: صُحْبَةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 6، ص 199، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق. [2] . إِبْرَاهِیمُ بْنُ الْعَبَّاسِ قَالَ سَمِعْتُ عَلِیَّ بْنَ مُوسَی الرِّضَا (علیه السّلام) یَقُولُ مَوَدَّةُ عِشْرِینَ سَنَةً قَرَابَة. صدوق، محمد بن علی، عیون أخبار الرضا علیه السلام، محقق، مصحح، لاجوردی، مهدی، ج 2، ص 131، تهران، نشر جهان، چاپ اول، 1378ش.
- [سایر] لطفا این حدیث را شرح دهید. امام رضا علیه السلام فرمودند: مَوَدَّةُ عِشرینَ سَنَهً قَرابَةُ؛ دوستی بیست ساله، در حکم خویشاوندی است. (1)
- [سایر] با سلام آیاحدیثی از نبی اکرم ص در مورد ظهور حضرت مهدی ع موجود هست؟ من چندین حدیث از ایمه اطهار ع یافتم ولی متاسفانه بدون ذکر منبع بودند و نتونتسم شخصاً به اصل حدیث مراجعه کنم. آیا ممکن چندین حدیث از ایمه اطهار در رابطه با حضرت مهدی,ظهورشون، و منجی بودنشون با ذکر منبع معرفی کنید. با تشکر
- [آیت الله اردبیلی] آیا جماع کردن در روزه اعتکاف، موجب کفّاره میشود، جماع در شب چه طور؟
- [سایر] این حدیث از حضرت پیامبر(ص) در کدام منبع آمده است؟ (هر کس دوست دارد عمر طولانی داشته باشد و مالش زیاد شود از پدر و مادرش به خوبی مراقبت کند).
- [سایر] سلام و خسته نباشید من 3 ماهه که نامزد کردم و همسرم 41 ساله هستند رابطه خوبی باهم داریم و مشکلی که هست اینه که ایشون اشتباهات خودشون و کوچیک و اشتباهات من رو بزرگ می کنند.من چه برخورد درستی با این مسئله باید داشته باشم ممنون می شم اگه راهنماییم کنید
- [سایر] من 6 ماهه که عروسی کردم . شوهرم خیلی با من نزدیکی میکنه. البته من هم اینکار رو دوست دارم ولی دیگه نه اینکه هر روز با هم سکس کنیم. این برام سخته. ازتون می خوام بهم بگید من می تونم بعضی وقت ها که حوصله ندارم براش ناز کنم و رابطه باهاش برقرار نکنم؟ یا برای نزدیکی شرط بذارم یا شوهرم رو تهدید کنم تو این زمینه؟ بگید چکار باید بکنم؟ راهنماییم کنید.
- [سایر] طبق مکتب اهل بیت (علیهم السلام) بفرمایید: فردی که قصد روزه گرفتن ندارد چه مجازات و عقوبتی برای او در نظر گرفته می شود؟ اگر فردی به دلایلی همچون سخت و طاقت فرسا بودن روزه و یا خیلی طولانی بودن طول روز و یا آن که مشغول به کار و مطالعه هست، نتواند روزه بگیرد در آن صورت اگر روزه نگیرد آیا مرتکب گناه شده است؟ لطفاً نظر فقهی خویش را بر اساس روایات موجود در خصوص موارد مذکور ارائه فرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] لقاح در کلینیکهای ناباروری: در لقاح مصنوعی (بصورت IUI_IVF و میکرو اینجکشن) اسپرم را بعضی بصورت استمناء در میآورند حکم این مسئله که با فعل حرام نطفه بسته میشود چیست؟ در این چند ساله به علت نوبت طولانی در ماه مبارک رمضان این حرکت انجام میشود حکم روزه قضاء و کفاره آن چیست؟ حکم نطفه بسته شده در این ماه چه میشود؟
- [سایر] نزدیکی (رابطه جنسی) در اتاقی که بچه کوچک در آن خواب است، می تواند چه تاثیراتی روی بچه داشته باشد؟ خواهش دارم ادله و جواب آن را براساس شرع بیان کنید و آیا در این مورد حدیث و یا آیه ای موجود است؟ توضیح دهید.
- [سایر] با سلام به طور خلاصه پی بردم که همسرم با خانمی رابطه جنسی برقرار کرده و در واقه به من خیانت کرده.نمیدانم چه بکنم آیا به رویش بیاورم یا نه چگونه دیگر شوهرم را دوست داشته باشم و به او محبت کنم. دیگربه او اعتماد ندارم.زندگیم مختل شده لطفا راهنماییم کنید 4 ساله ازدواج کردم و یک فرزند 10 ماهه دارم آیا به کسی مثلا مادرش بگویم که با او صحبت کند؟ممنون
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود ، مثلاً یک ماهه ، یا یک ساله چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدّت آن زن تمام شود یا شوهر مدّت را به او ببخشد در صورتی که حیض می بیند باید به مقدار دو حیض و اگر حیض نمی بیند ، چهل و پنج روز باید از شوهر کردن خودداری نماید .
- [آیت الله خوئی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست، اگر صیغه شود، مثلًا یک ماهه یا یک ساله شوهر کند، چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود یا شوهر مدت را به او ببخشد باید عدّه نگهدارد پس اگر حیض میبیند باید به مقدار دو حیض عدّه نگهدارد و شوهر نکند واگر حیض نمیبیند، چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید. درصورتی که آبستن باشد احتیاط واجب آن است که به هر کدام از زائیدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عدّه نگهدارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] زنی که نه سالش تمام شده و یایسه نیست اگر متعه شود مثلا یک ماهه یا یک ساله شوهر کند چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت ان زن تمام شود یا شوهر مدت را به او ببخشد باید عده نگه دارد پس اگر حیض می بیند باید به دو حیض کامل عده نگه دارد و شوهر نکند و اگر حیض نمی بیند چهل و پنج روز عده نگه دارد و در صورتی که ابستن باشد عده او تا زاییدن یا سقط بچه اوست و احتیاط مستحب ان است که به هرکدام از زاییدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عده نگه دارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زنی که نه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود مثلا یک ماهه؛ یا یک ساله شوهر کند؛ چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدت آن زن تمام شود؛ یا شوهر مدت را به او ببخشد؛ باید عده نگهدارد؛ پس اگر حیض می بیند باید به مقدار دو حیض عده نگهدارد و شوهر نکند و اگر حیض نمی بیند؛ چهل و پنج روز از شوهر کردن خودداری نماید و در صورتی که آبستن باشد احتیاط واجب آن است که به هر کدام از زائیدن یا چهل و پنج روز که بیشتر است عده نگهدارد.
- [آیت الله بروجردی] زنی که نُه سالش تمام شده و یائسه نیست اگر صیغه شود، مثلاً یک ماهه، یا یک ساله شوهر کند چنانچه شوهرش با او نزدیکی نماید و مدّت آن زن تمام شود، یا شوهر مدّت را به او ببخشد، باید عدّه نگه دارد، پس اگر حیض میبیند بنا بر احتیاط واجب باید به مقدار دو حیض یا به مقدار دو پاکی هر کدام که بیشتر است، عدّه نگه دارد و شوهر نکند و اگر حیض نمیبیند، احتیاط واجب آن است که چهل و پنج روز از شوهر کردن خود داری نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به چیز حرامی روزه خود را باطل کند، چنانچه آن مفطر، جماع حرام یا خوردن و آشامیدن حرام باشد - چه آن چیز اصلاً حرام باشد مثل شراب و زنا و یا به جهتی حرام شده باشد، مثل خوردن غذای حلالی که برای انسان ضرری دارد که موجب فساد بدن میشود و نزدیکی کردن با زن خود در حال حیض - کفاره جمع بر او واجب میشود؛ یعنی باید یک بنده آزاد کند و دو ماه روزه بگیرد و شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مد طعام بدهد و چنانچه هر سه برایش ممکن نباشد، هر کدام آنها را که ممکن است باید انجام دهد و اگر آن چیز حرام غیر از جماع و خوردن و آشامیدن باشد کفاره تخییری به تفصیلی که در مسأله 1670 گذشت واجب میشود و احتیاط مستحب آن است که کفاره جمع بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زنی را دو مرتبه طلاق دهد و به او رجوع کند، یا دو مرتبه او را طلاق دهد، و بعد از هر طلاق عقدش کند، بعد از طلاق سوم، آن زن بر او حرام است؛ ولی اگر بعد از طلاق سوم به دیگری شوهر کند، با پنج شرط به شوهر اول حلال میشود، یعنی میتواند آن زن را دوباره عقد نماید: اول آن که عقد شوهر دوم عقد دائم باشد، و اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله او را عقد کند بعد از آن که از او جدا شد، شوهر اول نمیتواند او را عقد کند. دوم آن که شوهر دوم با او نزدیکی و دخول کند، و بنابر احتیاط واجب نزدیکی از جلو باشد و انزال هم بنماید. سوم آن که شوهر دوم طلاقش دهد یا بمیرد. چهارم عدّه طلاق یا عدّه وفات شوهر دوم تمام شود. پنجم آن که بنابر احتیاط شوهر دوم بالغ باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زن ازادی را دوبار طلاق دهد و بعد از هر طلاق رجوع کند یا دوبار او را طلاق دهد و بعد از هر طلاق عقدش کند یا بعد از یک طلاق رجوع و بعد از طلاق دیگر عقد کند بعد از طلاق سوم ان زن بر او حرام است ولی اگر بعد از طلاق سوم به دیگری شوهر کند با چند شرط به شوهر اول حلال می شود یعنی می تواند ان زن را دوباره عقد نماید اول ان که عقد شوهر دوم دایم باشد و اگر عقد مدت دار باشد مثلا یک ماهه یا یک ساله بعد از ان که از او جدا شد شوهر اول نمی تواند او را عقد کند دوم شوهر دوم با او از جلو نزدیکی و دخول کند به نحوی که هر دو لذت جماع را ببرند سوم شوهر دوم طلاقش دهد یا بمیرد چهارم عده طلاق یا عده وفات شوهر دوم تمام شود پنجم بنا بر احتیاط واجب شوهر دوم بالغ باشد
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زنی را دو بار طلاق دهد و به او رجوع کند یا دوبار اورا طلاق دهد و بعد از هر طلاق عقدش کند ، بعد از طلاق سوّم آن زن بر او حرام است ، ولی اگر بعد از طلاق سوّم به دیگری شوهر کند ، با چهار شرط به شوهر اوّل حلال می شود ، یعنی می تواند آن زن را دوباره عقد نماید : اوّل : آنکه عقد شوهر دوّم عقد دائم باشد و اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله او را صیغه کند ، بعد از آنکه از او جدا شد ، شوهر اوّل نمی تواند او را عقد کند . دوّم : شوهر دوّم بالغ و با او نزدیکی و دخول کند و بنا بر اقوی باید نزدیکی از جلوی زن صورت بگیرد ولی انزال لازم نیست . سوّم : شوهر دوّم طلاقش دهد یا بمیرد . چهارم : عدّة طلاق یا عدّة وفات شوهر دوّم تمام شود . طلاق خُلع
- [آیت الله اردبیلی] کسی که اعتکاف میکند، باید در روز از انجام آنچه روزه را باطل میکند بپرهیزد؛ همچنین امور زیر در شب باشد یا روز موجب باطل شدن اعتکاف میشود: 1 جماع. 2 بنابر احتیاط واجب اِستمناء؛ چه به شکل حرام آن یا در اثر نگاه یا لمس همسر باشد. 3 اِستشمام بوی خوش. 4 خرید و فروش، مگر آن که ضرورتی در بین باشد، بلکه احتیاط واجب آن است که در غیر حالت ضرورت، اعمال تجاری دیگر (غیر از خرید و فروش) را نیز انجام ندهد. 5 مجادله و بحث به منظور برتری و خودنمایی؛ در امور دینی باشد یا دنیایی.