اگر شکار کردن به عنوان تفریح و خوشگذرانی - هر چند گوشت آن را مصرف کنند- باشد، شرعاً حرام است؛ لذا، در چنین سفری (به عنوان سفر حرام) نماز و روزه تمام خواهد بود.[1] امّا با توجه به این که حرمت فقط برای این سفر و شکار کردن بیان شده است؛ اگر حیوان شکار شده، از حیوانات حلال گوشت بوده و شرایط شکار[2] در آن رعایت شود، خوردن آن اشکال ندارد. [1] . مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، محقق/ مصحح: ابو القاسم علیان‌نژادی‌، ج ‌3، ص 85، ناشر: انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام‌، چاپ دوم،‌قم، 1427 ه‍ ق.‌ [2] . از جمله شرایط این است که گلوله تیز باشد بگونه‌ای‌که در بدن حیوان فرو رود و آن را پاره کند و اگر گلوله تیز نباشد بلکه با فشار در بدن حیوان فرو رود و حیوان را بکشد یا به واسطه حرارتش بدن حیوان را بسوزاند و در اثر سوزاندن حیوان بمیرد پاک و حلال بودنش اشکال دارد.
اگر اشخاصی به قصد تفریح (بدون فعل حرام) به شکار روند و گوشت شکار را بخورند؛ آیا خود شکار از لحاظ شرعی در این مورد اشکال دارد یا خیر؟
اگر شکار کردن به عنوان تفریح و خوشگذرانی - هر چند گوشت آن را مصرف کنند- باشد، شرعاً حرام است؛ لذا، در چنین سفری (به عنوان سفر حرام) نماز و روزه تمام خواهد بود.[1] امّا با توجه به این که حرمت فقط برای این سفر و شکار کردن بیان شده است؛ اگر حیوان شکار شده، از حیوانات حلال گوشت بوده و شرایط شکار[2] در آن رعایت شود، خوردن آن اشکال ندارد. [1] . مکارم شیرازی، ناصر، استفتاءات جدید، محقق/ مصحح: ابو القاسم علیاننژادی، ج 3، ص 85، ناشر: انتشارات مدرسه امام علی بن ابی طالب علیه السلام، چاپ دوم،قم، 1427 ه ق. [2] . از جمله شرایط این است که گلوله تیز باشد بگونهایکه در بدن حیوان فرو رود و آن را پاره کند و اگر گلوله تیز نباشد بلکه با فشار در بدن حیوان فرو رود و حیوان را بکشد یا به واسطه حرارتش بدن حیوان را بسوزاند و در اثر سوزاندن حیوان بمیرد پاک و حلال بودنش اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] لطفاً در مورد تفاوت شکار پرندگان وحشی به قصد تفریح و استفاده از گوشت آنها بیشتر توضیح دهید. بسیاری از ما واقعاً به قصد استفاده از گوشت پرندگان آنها را شکار میکنیم و این در حالی است که این عمل خالی از تفریح نیست و مهمتر این که اگرچه شکار برای نیاز زندگی است ولی امکان تهیه گوشت از راههای دیگر نیز میسر است یا به عبارتی برای گذران زندگی مجبور به شکار نیستیم. حکم شکار در این مورد چیست؟ از آنجایی که اکثر افراد به منظور فوقالذکر به شکار میروند، آیا صدور مجوز توسط سازمانهای مربوطه جایز است؟
- [آیت الله سبحانی] حکم شرعی درباره ی شکار حیوانات حلال گوشت مثل کبک با تفنگ چیست؟
- [سایر] حکم شرعی شکار پرندگان در ماههای حرام چیست؟
- [آیت الله بهجت] ممنوعیّت شکار حیوانات از طرف سازمان محیط زیست، آیا موجب حرمت شرعی و عدم جواز خوردن آن شکار می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوشت برخی از حیوانات حرام گوشت در معالجه بعضی از امراض مؤثّر است; هر چند سند معتبر علمی و فقهی در این رابطه وجود ندارد. شکار و استفاده از گوشت یا خون این گونه حیوانات چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] گوشت برخی از حیوانات حرام گوشت در معالجه بعضی از امراض مؤثّر است; هر چند سند معتبر علمی و فقهی در این رابطه وجود ندارد. شکار و استفاده از گوشت یا خون این گونه حیوانات چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بعضی از مسلمانان، حیوانات حرام گوشت، از جمله خوک را شکار، و جهت مصرف صاحب ادیان دیگر به آنها می فروشند. شکار و خرید و فروش این گونه حیوانات از ناحیه مسلمانها چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا با شکار کردن، حیوان حرام گوشت، تذکیه میشود و میتوان از پوست آن استفاده کرد؟ خونی که در بدن حیوان باقی مانده، پاک است یا نجس؟
- [سایر] آیا استفاده از دستگاه اپیلیدی برای خانم ها به لحاظ شرعی اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا شرح درس علمی همزمان با کالبد شکافی جسد واقعی انسان از لحاظ شرعی اشکال دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] سگ و خوک به سر بریدن و شکار کردن پاک نمی شوند و خوردن گوشت انها هم حرام است و حیوان حرام گوشتی را که مانند گرگ و پلنگ درنده و گوشت خوار است اگر به دستوری که خواهد امد سر ببرند یا با تیر و مانند ان شکار کنند پاک است ولی گوشت ان حلال نمی شود و اگر با سگ شکاری ان را شکار کنند پاک شدن ان محل اشکال است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] سگ و خوک به واسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمی شوند و خوردن گوشت آنها هم حرام است. و حیوان حرام گوشتی را که مانند گرگ و پلنگ درنده و گوشت خوار است اگر به دستوری که گفته می شود سر ببرند یا با تیر و مانند آن شکار کنند؛ پاک است ولی گوشت آن حلال نمی شود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند؛ پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] سگ وخوک به واسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و خوردن گوشت آنها هم حرام است وحیوان حرام گوشتی را که درنده وگوشتخوار است مانند گرگ وپلنگ اگر به دستوری که گفته میشود سر ببرند، یا با تیر ومانند آن شکار کنند پاک است ولی گوشت آن حلال نمیشود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند، پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سگ و خوک به واسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و در نتیجه خوردن گوشت آنها هم حرام است و حیوان حرام گوشتی را که درنده و گوشتخوار است، مانند گرگ و پلنگ، اگر به دستوری که گفته شده سر ببرند، یا با تیر و مانند آن شکار کنند پاک است ولی گوشت آن حلال نمیشود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] سگ و خوک به واسطه سربریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و خوردن گوشت آنها هم حرام است و اگر حیوان حرام گوشتی را که مانند گرگ و پلنگ درنده و گوشتخوار است، به دستوری که گفته میشود سر ببرند یا با تیر و مانند آن شکار کنند، پاک است ولی گوشت آن حلال نمیشود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند، پاک شدن بدن آنها هم اشکال دارد.
- [آیت الله نوری همدانی] سگ و خوک به واسطة سر بریدن و شکار کردن پاک نمی شوند و خوردن گوشت آنها حرام است . و حیوان حرام گوشتی را که درّنده و گوشتخوار است مانند گرگ و پلنگ اگر به دستوری که گفته می شود سر ببرند ؛ یا با تیر و مانند آن شکار کنند پاک است ، ولی گوشت آن حلال نمی شود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند ، پاک شدن بدنش هم اشکال دارد .
- [آیت الله بروجردی] سگ و خوک به واسطهی سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و خوردن گوشت آنها هم حرام است و حیوان حرام گوشتی را که درنده و گوشتخوار است مانند گرگ و پلنگ اگر به دستوری که گفته میشود سر ببرند، یا با تیر و مانند آن شکار کنند پاک است، ولی گوشت آن حلال نمیشود و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند، پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.
- [امام خمینی] سگ و خوک بواسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و خوردن گوشت آنه ا ه م حرام است. و حیوان حرام گوشتی را که درنده و گوشتخوار است مانند گرگ و پلنگ اگر به دستوری که گفته میشود سر ببرند، یا با تیر و مانند آن شکار کنند پاک است، ولی گوشت آن حلال نمیشود، و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند، پاک شدن بدنش ه م اشکال دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سگ و خوک به واسطه سر بریدن و شکار کردن پاک نمی شود و گوشت آنها نیز حرام است و حیوان حرام گوشتی که درنده و گوشتخوار است مانند گرگ و پلنگ اگر به دستوری که گفته می شود سرببرند یا با اسلحه شکار کنند پاک است، ولی گوشت آن حلال نمی شود، همچنین اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند.
- [آیت الله خوئی] سگ و خوک به واسط سر بریدن و شکار کردن پاک نمیشوند و خوردن گوشت آنها هم حرام است و حیوان حرامگوشتی را که مانند گرگ و پلنگ درنده و گوشتخوار است اگر بهدستوری که گفته میشود سر ببرند یا با تیر و مانند آن شکار کنند، پاک است ولی گوشت آن حلال نمیشود، و اگر با سگ شکاری آن را شکار کنند، پاک شدن بدنش هم اشکال دارد.