در ماده 946 و 947 قانون مدنی قبل از اصلاحیه بیان شده بود که؛ «زوج از تمام اموال زوجه ارث می‌برد، لیکن زوجه از اموال منقوله از هر قبیل که باشد ارث می‌برد و از اموال غیر منقول فقط از قیمت ساختمان و درختان ارث می‌برد». اما در مجلس هشتم، نمایندگان با استناد به استفتایی که از مقام معظم رهبری در باب ارث بردن زن از اموال غیرمنقول شده و معظم له نیز نظر خود مبنی بر ارث ‌بردن زنان از اموال غیر منقول شوهر را اعلام کرده بودند، ماده 947 را حذف و ماده 946 را به شرح زیر اصلاح کردند: «زوج از تمام اموال زوجه ارث می‌برد و زوجه در صورت فرزند دار بودن زوج، یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول، اعم از عرصه و اعیان ارث می‌برد. همچنین در صورتی که زوج، هیچ فرزندی نداشته باشد، سهم زوجه، یک چهارم از کلیه اموال به ترتیب فوق است». مستند فقهی ماده 946 و 947 قبل از اصلاحیه، دیدگاه مشهور فقهای معاصر در باب ارث زن از شوهر بوده و مستند روایی آن نیز حاصل جمع روایاتی بوده که از ائمه(ع) نقل شده است. اما مستند فقهی ماده 946 بعد از اصلاحیه، فتوای مقام معظم رهبری بوده و مستند روایی آن نیز جمع عرفی بین روایات منع ارث زن از اموال غیرمنقول و روایاتی که دلالت بر ارث زن از تمام اموال شوهر دارند می‌باشد که در پاسخ تفصیلی به برخی از آن روایات اشاره شده است.
در ماده 946 و 947 قانون مدنی قبل از اصلاحیه بیان شده بود که؛ «زوج از تمام اموال زوجه ارث میبرد، لیکن زوجه از اموال منقوله از هر قبیل که باشد ارث میبرد و از اموال غیر منقول فقط از قیمت ساختمان و درختان ارث میبرد».
اما در مجلس هشتم، نمایندگان با استناد به استفتایی که از مقام معظم رهبری در باب ارث بردن زن از اموال غیرمنقول شده و معظم له نیز نظر خود مبنی بر ارث بردن زنان از اموال غیر منقول شوهر را اعلام کرده بودند، ماده 947 را حذف و ماده 946 را به شرح زیر اصلاح کردند: «زوج از تمام اموال زوجه ارث میبرد و زوجه در صورت فرزند دار بودن زوج، یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول، اعم از عرصه و اعیان ارث میبرد. همچنین در صورتی که زوج، هیچ فرزندی نداشته باشد، سهم زوجه، یک چهارم از کلیه اموال به ترتیب فوق است».
مستند فقهی ماده 946 و 947 قبل از اصلاحیه، دیدگاه مشهور فقهای معاصر در باب ارث زن از شوهر بوده و مستند روایی آن نیز حاصل جمع روایاتی بوده که از ائمه(ع) نقل شده است.
اما مستند فقهی ماده 946 بعد از اصلاحیه، فتوای مقام معظم رهبری بوده و مستند روایی آن نیز جمع عرفی بین روایات منع ارث زن از اموال غیرمنقول و روایاتی که دلالت بر ارث زن از تمام اموال شوهر دارند میباشد که در پاسخ تفصیلی به برخی از آن روایات اشاره شده است.
- [سایر] درباره ماده 1041 قانون مدنی که درباره سن ازدواج و حق اذن پدر و از بین رفتنش بیشتر توضیح دهید؟
- [آیت الله سبحانی] در ماده 803 قانون مدنی فقط والدین و اولاد را جزء ارحام دانسته است آیا سایر ارحام مانند خواهر، عمه، خاله جزء ارحام هستند؟
- [سایر] با سلام؛ تعین میزان فدیه در طلاق خلع بر اساس ماده 1146قانون مدنی و قبول آن بر عهده زوج یا زوجه است؟ مهریه 1000 سکه است و فدیه زوجه 10 سکه که مورد قبول زوج نیست.
- [سایر] ماده183 قانون مدنی را شرح دهید. در طلاق زوج و زوجه تا چه مدت حق رجوع از طلاق را دارند؟ طلاق به چند دسته تقسیم می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] ماده 329 قانون مدنی ایران، ضمان تخریب کننده خانه غیر، درصورت عدم امکان تجدید بنا به مثلِ اولیّه را بدون ذکر زمان آن، پرداخت قیمت دانسته است، با توجه به اینکه در موارد سکوت یا ابهام قوانین باید به فتاوی معتبر فقهی مراجعه نمود خواهشمند است نظر معظم له را در خصوص زمان و میزان ضمانِ تخریب کننده بیان فرمائید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف) آیا موضوع حقّ ارتفاق، آنچنان که در قانون مدنی به عنوان مبحثی مستقل، موردبحث قرار گرفته، در فقه اسلامی نیز عنوان مستقلی دارد؟ ب) حقوقدانان ایرانی در تألیفات خود گفته اند که (تدوین کنندگان قانون مدنی، موادّ مربوط به حقّ ارتفاق را، عمدتاً از قانون مدنی فرانسه اقتباس کرده اند) آیا فقه امامیّه به عنوان یک منبع، جهت استفاده قانون مدنی، کافی نبوده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف) آیا موضوع حقّ ارتفاق، آنچنان که در قانون مدنی به عنوان مبحثی مستقل، مورد بحث قرار گرفته، در فقه اسلامی نیز عنوان مستقلی دارد؟ ب) حقوقدانان ایرانی در تألیفات خود گفته اند که (تدوین کنندگان قانون مدنی، موادّ مربوط به حقّ ارتفاق را، عمدتاً از قانون مدنی فرانسه اقتباس کرده اند) آیا فقه امامیّه به عنوان یک منبع، جهت استفاده قانون مدنی، کافی نبوده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بر فرض وجوب یا جواز، مخارجی که مدیر در جهت اداره اموال هزینه نموده و قصد تبرع هم نداشته آیا مستحقّ رجوع به مالک است یا خیر در ذیل مادّه (306) قانون مدنی آمده است )دخالت کننده مستحقّ اخذ مخارجی خواهد بود که برای اداره لازم بوده است( ارتباط مادّه فوق را با فقه امامیّه تدوین بفرمائید؟
- [سایر] مستند فقهی وجوب محجبه بودن زن در هنگام نماز را برای اینجانب بیان کنید؟
- [سایر] آیا ماده 78 قانون مدیریت خدمات کشوری ناقض بند 2 و آیین نامه اجرایی بند2 ماده 244 قانون مالیات های مستقیم 1380 می باشد .