خداوند در قرآن کریم در یک قالب مثالی که برای مؤمن و کافر زده، ایمان را به زندگی و نور، و کفر را به مرگ و تاریکی تشبیه کرده است؛ کافر را مانند مرده و مؤمن را مانند زنده معرفی می‌کند. تشبیه ایمان و کفر به زندگی و مرگ در آیات متعددی از قرآن آمده است. این‌که کافر به مرده و مؤمن به زنده تشبیه شده است؛ از آن‌رو است که قبل از آن‌که هدایت الهی شامل حال انسان شود، شبیه مرده‌ای است که از نعمت حیات محروم است، و حس و حرکتی ندارد، و پس از آن‌که موفق به ایمان شد و ایمانش مورد رضایت پروردگار قرار گرفت، مانند کسی است که خداوند او را زنده کرده و نوری به او داده که با آن نور می‌‌‏تواند هر جا که بخواهد برود، و در پرتو آن نور راه خود را از چاه، خیرش را از شر و نفعش را از ضرر تشخیص دهد. منافع و خیرات را بگیرد و از ضرر و شر دوری کند. بر خلاف کافر که مثلش مانند کسی است که در ظلمت و تاریکی محض به سر می‌‏برد و راه نجات و گریزی پیدا نمی‏‌کند. کافر زندگی و مرگش، همچنین در عوالم بعد از مرگش همه در ظلمت است. در زندگی خیر را از شر و نفع را از ضرر تشخیص نمی‌‌‏دهد. این است منظور قرآن از این‌که می‌فرماید: آیا کسی که مرده بود، سپس او را زنده کردیم، و نوری برایش قرار دادیم که با آن در میان مردم راه برود، همانند کسی است که در ظلمت‌‌ها باشد و از آن خارج نگردد؟!
خداوند در قرآن کریم در یک قالب مثالی که برای مؤمن و کافر زده، ایمان را به زندگی و نور، و کفر را به مرگ و تاریکی تشبیه کرده است؛ کافر را مانند مرده و مؤمن را مانند زنده معرفی میکند. تشبیه ایمان و کفر به زندگی و مرگ در آیات متعددی از قرآن آمده است. اینکه کافر به مرده و مؤمن به زنده تشبیه شده است؛ از آنرو است که قبل از آنکه هدایت الهی شامل حال انسان شود، شبیه مردهای است که از نعمت حیات محروم است، و حس و حرکتی ندارد، و پس از آنکه موفق به ایمان شد و ایمانش مورد رضایت پروردگار قرار گرفت، مانند کسی است که خداوند او را زنده کرده و نوری به او داده که با آن نور میتواند هر جا که بخواهد برود، و در پرتو آن نور راه خود را از چاه، خیرش را از شر و نفعش را از ضرر تشخیص دهد. منافع و خیرات را بگیرد و از ضرر و شر دوری کند. بر خلاف کافر که مثلش مانند کسی است که در ظلمت و تاریکی محض به سر میبرد و راه نجات و گریزی پیدا نمیکند. کافر زندگی و مرگش، همچنین در عوالم بعد از مرگش همه در ظلمت است. در زندگی خیر را از شر و نفع را از ضرر تشخیص نمیدهد. این است منظور قرآن از اینکه میفرماید: آیا کسی که مرده بود، سپس او را زنده کردیم، و نوری برایش قرار دادیم که با آن در میان مردم راه برود، همانند کسی است که در ظلمتها باشد و از آن خارج نگردد؟!
- [سایر] منظور ملاصدرا از اینکه میگوید انسان مثال الهی است چیست؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن توسل به شخص مرده یا زنده صحیح است؟
- [سایر] منظور از اینکه خداوند سیر تکاملی انسان را در هفت روز یا مرحله خلق کرد چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا خرید و فروش کلیه ی انسان زنده یا مرده، جایز است؟
- [آیت الله نوری همدانی] پیوند قسمتی از بدن مرده به انسان زنده از لحاظ طهارت و نجاست چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر چشم انسان مرده با زنده و یا چشم نجس العین مرده و یا زنده ای را به چشم شخص نابینا پیوند بزند، آیا چشم پیوندی و رطوبتی که از آن بیرون می آید نجس است؟
- [آیت الله بروجردی] در مورد معالجه لکهای چشم که تمام قرنیه را فرا گرفته و شخص دید ندارد، از قرنیه چشم مرده استفاده میشود، چشم مرده را تا شش ساعت پس از مرگ از کاسه بیرون آورده و در یخچال حفظ نموده، لک چشم زنده را به وسیله اسبابی برداشته در عوض به قدر همان لک از قرنیه مرده برداشته جای آن میگذارند، این قرنیه مرده در عضو چشم زنده مانده و دید هم پیدا میشود، منظور آن است که مقرّر فرمائید: 1 - آیا بیرون آوردن چشم مرده از حدقه مسؤولیّت دارد یا خیر؟ 2 - قرنیه مرده که جزء بدن زنده میشود چه صورت دارد؟ 3 - عمل کننده موآخذ خواهد بود یا خیر؟
- [سایر] منظور قرآن از این که می فرماید: «شهیدان زنده اند» چیست؟ چه کسانی شهید نامیده می شوند؟
- [سایر] با سلام و خسته نباشید. تفسیر آیه 159 سوره انعام با فرض اینکه منظور از تفرقه، تفرقه در دین اسلام باشد، چیست؟!
- [سایر] در (الا بذکر الله تطمئن القلوب)، آیا فقط مقصود یاد ساده خداوند میباشد، یا اینکه منظور از ذکر خود قرآن است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و ان را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد و چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و ان را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد و چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و آن را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد چه از زنده؛ غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] ماهی مرده ای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفته اند یا مرده؛ چنانچه در دست مسلمان باشد؛ حلال است و اگر در دست کافر باشد؛ اگرچه بگوید آن را زنده گرفته ام حرام می باشد.
- [آیت الله سیستانی] برای مسّ استخوانی که آن را غسل ندادهاند چه از مرده جدا شده باشد چه از زنده ، غسل واجب نیست . و همچنین است برای مسّ دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد .
- [آیت الله خوئی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و آن را غسل ندادهاند چه از مرده جدا شده باشد، چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه عضوی از مرده یا زنده جدا کنند و به دیگری پیوند زنند بطوری که جزء بدن انسان دوم شود، در این صورت نجس و میته نیست و برای نماز هم اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر از شکم حیوان زنده بچه مرده ای بیرون اید یا ان را بیرون اورند خوردن گوشت ان حرام است
- [امام خمینی] اگر از شکم حیوان زنده بچه مرده ای بیرون آید یا آن را بیرون آورند، خوردن گوشت آن حرام است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر از بدن انسان زنده و یا مرده قسمتی که دارای استخوان است جدا شود و پیش از آن که قسمت جدا شده را غسل دهند انسان آن را مس نماید، باید غسل مسّ میّت کند، ولی اگر قسمتی که جدا شده استخوان نداشته باشد، چنانچه از بدن انسان زنده جدا شده باشد، برای مسّ آن غسل واجب نیست، ولی اگر از بدن مردهای که او را غسل ندادهاند جدا شده باشد، بنابر احتیاط واجب مسّ آن موجب غسل میشود.