خداوند در این آیه شریفه به دو چیز؛ یعنی فعل خود و ذات خود سوگند یاد فرموده است:[1] ‏«وَ السَّماءِ وَ ما بَناها»؛[2] ‏ «و قسم به آسمان و کسی که آسمان را بنا کرده است». چنین سوگندی اشتباه نیست؛ زیرا متکلم در مقام خطاب، می‌تواند در مورد خودش نیز از لفظ غائب استفاده کند و این یکی از ویژگی‌های بلاغی بوده و نیز بیانگر مطالبی؛ مانند توحید افعالی است؛ یعنی اصل خلقت آسمان با آن عظمت خیره کننده از شگفتی‌های بزرگ خلقت است، و بناء و پیدایش این همه کواکب و اجرام آسمانی و نظامات حاکم بر آنها شگفتی دیگر، و از آن مهم‌تر خالق این آسمان است. ناگفته نماند که؛ هر چند «ما» در این آیه شریفه موصوله بوده و به معنای «من» موصوله می‌باشد؛ ولی معنای وصفی دارد؛ یعنی «القادر العظیم الذی بناها».[3] [1] . سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج ‏2، ص 278، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1421ق. [2] . شمس، 5. [3] . ‏زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج ‏4، ص 759، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ سوم، 1407ق؛ محمد ابو موسی، محمد، البلاغة القرآنیة فی تفسیر الزمخشری و أثرها فی الدراسات البلاغیة، ص 312، قاهره، مکتبة وهبه‏، 1403ق.
(وَ السَّمَاء وَ مَا بَنَاهَا) (شمس، 5)؛ آیا کلمه (وَ مَا) غلط است؟ چون فاعل جمله خدا است، نه غیر او.
خداوند در این آیه شریفه به دو چیز؛ یعنی فعل خود و ذات خود سوگند یاد فرموده است:[1] «وَ السَّماءِ وَ ما بَناها»؛[2] «و قسم به آسمان و کسی که آسمان را بنا کرده است». چنین سوگندی اشتباه نیست؛ زیرا متکلم در مقام خطاب، میتواند در مورد خودش نیز از لفظ غائب استفاده کند و این یکی از ویژگیهای بلاغی بوده و نیز بیانگر مطالبی؛ مانند توحید افعالی است؛ یعنی اصل خلقت آسمان با آن عظمت خیره کننده از شگفتیهای بزرگ خلقت است، و بناء و پیدایش این همه کواکب و اجرام آسمانی و نظامات حاکم بر آنها شگفتی دیگر، و از آن مهمتر خالق این آسمان است.
ناگفته نماند که؛ هر چند «ما» در این آیه شریفه موصوله بوده و به معنای «من» موصوله میباشد؛ ولی معنای وصفی دارد؛ یعنی «القادر العظیم الذی بناها».[3] [1] . سیوطی، جلال الدین، الاتقان فی علوم القرآن، ج 2، ص 278، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1421ق. [2] . شمس، 5. [3] . زمخشری، محمود، الکشاف عن حقائق غوامض التنزیل، ج 4، ص 759، بیروت، دار الکتاب العربی، چاپ سوم، 1407ق؛ محمد ابو موسی، محمد، البلاغة القرآنیة فی تفسیر الزمخشری و أثرها فی الدراسات البلاغیة، ص 312، قاهره، مکتبة وهبه، 1403ق.
- [آیت الله بهجت] اگر کلمه ای در نماز غلط گفته شود، یا در هنگام گفتن آن بدن حرکت کند، آیا تکرار همان کلمه کافی است یا باید از اوّل کلمه آیه یا از اوّل جمله خوانده شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کلمه ای درنماز غلط گفته شود یا در صحت آن شک کند یا نَفَسِ انسان قطع و کلمه ناقص شود، آیا تکرار همان کلمه کافی است یا باید از اول آیه یا از اول جمله خوانده شود،مثلاً اگر (مستقیم) را غلط گفت، یا صحت آن مشکوک بود، یا در حال حرکت بدن اداء کرد، آیا باید از (اهدنا) تکرار کند؟
- [سایر] مراد از جمله (النجوم امان لاهل السماء) در روایت نبوی چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعضی از وعاظ در خطبه منبر می گویند: (الذی سمّی فی السماء باحمد(صلی الله علیه وآله) )، منشأ و مدرک این جمله چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی در قنوت و غیر آن ، اعراب کلمه ای را غلط بخواند و بعداً بفهمد حکم نمازش چیست؟
- [سایر] چگونه خداوند علم به اطلاعات درست و غلط دارد؟ حال آن که اطلاعات غلط، علم محسوب نمی شوند!
- [سایر] آیا ذکر صفات خداوند صحیح است یا غلط؟
- [سایر] در آیه (ثُمَّ اسْتَوَی إِلَی السَّمَاء وَ هِیَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَ لِلْأَرْضِ اِئْتِیَا طَوْعًا أَوْ کَرْهاً قَالَتَا أَتَیْنَا طَائِعِینَ)؛ آسمان و زمین در عربی اسامی مؤنّث هستند. بنابراین، فعل (قالتا) درست است، اما کلمه (طَائِعِینَ) به نظر میرسد با کلمه قبلی هماهنگ نباشد؛ چون مفرد و مذکّر است. این اشکال چگونه برطرف میشود؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر کلمه ای از ذکرهای نماز یا آیات قرآنی یا دعاهای قنوت، سهواً غلط خوانده شود، آیا سجده سهو واجب می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا اضافه کردن کلمه ی "اللعین" در جمله "اعوذ باللّه من الشیطان الرجیم" در ابتدای قرائت نماز، اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در نماز چند کلمه یا چند جمله بگوید بطوری که از صورت نمازگزار خارج نشود وهمه آن یکی حساب شود، دوسجده سهو برای همه کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انسان کلمه ای را صحیح بداند و در نماز همان طور بخواند و بعد بفهمد غلط خوانده، باید دوباره نماز را بخواند و اگر وقت گذشته قضا نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کلمه یا تلفظ آیه یا ذکری را صحیح می دانسته و مدتی در نمازها خوانده وبعد می فهمد غلط بوده، نمازش اعاده ندارد، هرچند احتیاط مستحب اعاده یا قضای آن است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] گفتن (الله اکبر) در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف الله و حروف اکبر و دو کلمه (الله) و (اکبر) را پشت سرهم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید یا مثلاً ترجمه آن را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] گفتن الله اکبر در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف الله و حروف اکبر و دو کلمه الله اکبر را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید یا ترجمه ان را بگوید باطل است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] گفتن اللّه اکبر در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف اللّه و حروف اکبر و دو کلمه اللّه و اکبر را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید؛ یا مثلا ترجمه آن را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله اردبیلی] گفتن (اَللّهُ اَکْبَر) در اوّل هر نماز، واجب و (رکن) است و باید حروف (اَللّه) و (اَکْبَر) و دو کلمه (اَللّهُ اَکْبَر) را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شوند و اگر به عربی غلط بگوید یا مثلاً ترجمه آن را به فارسی بگوید، صحیح نیست.
- [آیت الله خوئی] گفتن" الله اکبر" در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف" الله" و حروف" اکبر" و دو کلمه" الله" و" اکبر" را پشتسر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود، و اگر به عربی غلط بگوید، یا مثلًا ترجمه آن را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] گفتن ا& اکبر در اوّل هر نماز، واجب ورکن است و باید حروف ا& وحروف اکبر ودو کلمه ا& و اکبر را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید، یا مثلاً ترجمه آن را به فارسیبگوید، صحیح نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] گفتن اللهُ اکبَر در اول هر نماز واجب و رکن است و باید حروف (الله) و حروف (اکبر) و دو کلمة (اللهُ اکبر )را پشت سر هم بگوید و نیز باید این دو کلمه به عربی صحیح گفته شود و اگر به عربی غلط بگوید یا مثلاً ترجمة آن به فارسی بگوید ، صحیح نیست .