شناخت ذات خداوند برای ما ممکن نیست و ما تنها از طریق شناخت بعضی از صفات خداوند، میتوانیم به او معرفت بیابیم. (به سوی تو، محمد تقی مصباح یزدی، ص162). اینکه چرا خدا میفرماید: (منزه است خداوند از آنچه شما وصف میکنید). در پاسخ گفته میشود که باید توجّه به صدر آیه نمود. صدر و ذیل آیه را باید با هم معنا نمود تا برداشت ناصحیح نشود. در صدر آیه خداوند به انحرافات مشرکان اشاره نموده است و در ذیل آیه آنچه که آنها فکر میکردند، نفی فرموده است. این نفی نمودن افکار مشرکان و صاحبان مذاهب باطله، منافات با ذکر صفات برای خداوند ندارد. توجّه به ترجمۀ دو آیه، پاسخ شما را روشن میکند: 1. آنان برای خدا شریکهایی از جن قرار دادند، در حالی که خداوند همۀ آنها را آفریده است و برای خدا پسران و دخترانی به دروغ از روی جهل ساختند. منزّه است خدا و برتر است از آنچه توصیف میکنند. (انعام،100) 2. (خداوند هرگز فرزندی برای خود برنگزیده و معبود دیگری با او نیست که اگر چنین میشد، هر یک از خدایان مخلوقات خود را تدبیر و اداره میکردند و بعضی بر بعضی دیگر برتری میجستند (و جهان به تباهی کشیده میشد). منزّه است خدا از توصفی که آنها میکنند). (مؤمنون/ 91). خلاصه آنکه ما از طریق صفات میتوانیم به خدا معرفت پیدا کنیم و برای ما ممکن نیست که به کنه ذات او دست یابیم. اینکه در آیاتی میفرماید: (سبحان ا... عما یصفون) به این معنی نیست که ما خدا را از طریق صفات نشناسیم، بلکه با توجّه به صدر و ذیل آیه، افکار منحرف مشرکان و مذاهب باطلی که به خداوند نسبت شرک و داشتن فرزندان پسر و دختر و.... میداند نفی فرموده و خدا را از داشتن شریک در خلقت و داشتن فرزند منزّه داشته است. به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 213/400008)
شناخت ذات خداوند برای ما ممکن نیست و ما تنها از طریق شناخت بعضی از صفات خداوند، میتوانیم به او معرفت بیابیم.
(به سوی تو، محمد تقی مصباح یزدی، ص162).
اینکه چرا خدا میفرماید: (منزه است خداوند از آنچه شما وصف میکنید). در پاسخ گفته میشود که باید توجّه به صدر آیه نمود. صدر و ذیل آیه را باید با هم معنا نمود تا برداشت ناصحیح نشود. در صدر آیه خداوند به انحرافات مشرکان اشاره نموده است و در ذیل آیه آنچه که آنها فکر میکردند، نفی فرموده است. این نفی نمودن افکار مشرکان و صاحبان مذاهب باطله، منافات با ذکر صفات برای خداوند ندارد. توجّه به ترجمۀ دو آیه، پاسخ شما را روشن میکند:
1. آنان برای خدا شریکهایی از جن قرار دادند، در حالی که خداوند همۀ آنها را آفریده است و برای خدا پسران و دخترانی به دروغ از روی جهل ساختند. منزّه است خدا و برتر است از آنچه توصیف میکنند.
(انعام،100)
2. (خداوند هرگز فرزندی برای خود برنگزیده و معبود دیگری با او نیست که اگر چنین میشد، هر یک از خدایان مخلوقات خود را تدبیر و اداره میکردند و بعضی بر بعضی دیگر برتری میجستند (و جهان به تباهی کشیده میشد). منزّه است خدا از توصفی که آنها میکنند).
(مؤمنون/ 91).
خلاصه آنکه ما از طریق صفات میتوانیم به خدا معرفت پیدا کنیم و برای ما ممکن نیست که به کنه ذات او دست یابیم. اینکه در آیاتی میفرماید: (سبحان ا... عما یصفون) به این معنی نیست که ما خدا را از طریق صفات نشناسیم، بلکه با توجّه به صدر و ذیل آیه، افکار منحرف مشرکان و مذاهب باطلی که به خداوند نسبت شرک و داشتن فرزندان پسر و دختر و.... میداند نفی فرموده و خدا را از داشتن شریک در خلقت و داشتن فرزند منزّه داشته است.
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 213/400008)
- [آیت الله اردبیلی] اگر در رکوع و سجود، افزون بر ذکر واجب صحیح، دعا و ذکر غلط خوانده شود، آیا به نماز صدمه میزند؟ اگر در قنوت، ذکر و دعای اشتباه خوانده شود، چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا اراده خداوند از صفات ذات است، یا از صفات فعل؟
- [سایر] بیشترین آیاتی که در آنها صفات یهود ذکر شده است کدام اند؟
- [سایر] معنای صفات ثبوتیه و سلبیه خداوند چیست؟
- [سایر] صفات جلال و جمال خداوند کدامند؟
- [سایر] منظور از اسماء و صفات خداوند چیست؟
- [سایر] معیار تفکیک صفات ذات و فعل خداوند چیست؟
- [سایر] چگونه بهشت تجلی گاه اسماء و صفات خداوند است؟
- [سایر] آیا صفات تکبر و تواضع سزاوار خداوند است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در رکوع و سجود افزون بر ذکر واجب، دعا و ذکر غلط خوانده شود به نماز صدمه میزند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .تمام کلمات، حروف و حرکتهای قرائت، ذکر و دعای واجب نماز باید بدون غلط ادا شود . ترک یا جابه جایی عمدی آن ها موجب بطلان نماز است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره بطور صحیح بخواند، سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر کسی به نمازگزار غلط سلام کند ، بنابر احتیاط واجب باید صحیح جواب بگوید .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر چیزی را غلط خوانده و دوباره بطور صحیح بخواند سجده سهو ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر چیزی را غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجدة سهو واجب نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره بطور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند؛ برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره به طور صحیح بخواند، برای دوباره خواندنِ آن سجدهی سهو واجب نیست.
- [امام خمینی] اگر چیزی را که غلط خوانده دوباره صحیح بخواند برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر چیزی را که سهواً غلط خوانده، دوباره به طور صحیح بخواند، برای دوباره خواندن آن سجده سهو واجب نیست.