در روایتی نقل شده است که؛ امام صادق(ع) در ظرفی از فلز روی، آب نوشیدند و اعتقادی به کراهت استفاده از این ظرف نداشتند: یوسف بن یعقوب برادر یونس گوید: امام صادق(ع) آب خواست و در ظرفی که از فلز روی بود برای حضرتشان آب آوردند، یکی از حاضران گفت: عبّاد بصری(یکی از فقهای اهل سنت) نوشیدن آب در ظرفی که با فلز روی ساخته شده را مکروه می‌دارد، امام(ع) فرمود: از او بپرس که آیا این ظرفی ساخته‌شده از طلا و یا نقره است[که کراهت و یا حرمت داشته باشد] ؟![1] از این روایت برداشت می‌شود که جز ظروفی که از طلا و نقره ساخته شده‌ باشند، نوشیدن آب از ظروفی که از دیگر فلزات – از جمله مس – ساخته‌شده‌اند، ایرادی نخواهد داشت. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 385، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 353، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
در روایتی نقل شده است که؛ امام صادق(ع) در ظرفی از فلز روی، آب نوشیدند و اعتقادی به کراهت استفاده از این ظرف نداشتند:
یوسف بن یعقوب برادر یونس گوید: امام صادق(ع) آب خواست و در ظرفی که از فلز روی بود برای حضرتشان آب آوردند، یکی از حاضران گفت: عبّاد بصری(یکی از فقهای اهل سنت) نوشیدن آب در ظرفی که با فلز روی ساخته شده را مکروه میدارد، امام(ع) فرمود: از او بپرس که آیا این ظرفی ساختهشده از طلا و یا نقره است[که کراهت و یا حرمت داشته باشد] ؟![1]
از این روایت برداشت میشود که جز ظروفی که از طلا و نقره ساخته شده باشند، نوشیدن آب از ظروفی که از دیگر فلزات – از جمله مس – ساختهشدهاند، ایرادی نخواهد داشت. [1] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 6، ص 385، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق؛ شیخ صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج 3، ص 353، قم، دفتر انتشارات اسلامی، چاپ دوم، 1413ق.
- [آیت الله علوی گرگانی] ظروف مسی را در گذشته وقف مسجد نمودهاند حال در این زمان از آنها استفاده نمیشود، آیا میشود از طریق دیگری استفاده کرد؟
- [سایر] آب خوردن از ظرف مسی چه ضرری دارد؟
- [سایر] آیا پیامبر اسلام(ص) از غذا خوردن در ظروف سفالی مصر نهی کرده؟! خاک مصر چه مشکلی دارد که استفاده از آن نهی شده است!؟
- [سایر] ظروف آب بهشتیان چگونه است؟
- [آیت الله بهجت] آیا نحوه پاک کردن ظروف غذا با حوض و استخر در آب قلیل متفاوت است؟
- [سایر] آیا به دست کردن انگشتر مسی حرام است یا مکروه؟
- [سایر] سلام می خواستم یک کتری بخرم برنجی خوبه یا مسی
- [آیت الله بهجت] برخی ظروف مسی، آلومینیومی و رویی با وزن خرید و فروش می شوند، آیا فروشنده می تواند ظرف کهنه را از مشتری بگیرد و به جای آن ظرف نو به او بدهد و ما به التفاوت را نیز با او محاسبه نماید؟ اگر این معامله به صورت مبادله یا در دو معامله صورت پذیرد، آیا شرعا اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر غیر از آب پاک، آب نجسی هم به مقدار آشامیدن دارد، تکیلیف چیست؟
- [سایر] چرا در روایات از استشفاء با آبگرمهای معدنی نهی شده است؟ (إِنَّ النَّبِیَّ (ص) نَهَی أَنْ یُسْتَشْفَی بِالْحَمَّاتِ الَّتِی تُوجَدُ فِی الْجِبَالِ).
- [آیت الله مظاهری] هفت کار در آشامیدن آب مکروه است: اوّل: زیاد آشامیدن آب. دوّم: آشامیدن آب بعد از غذای چرب. سوّم: در شب، ایستاده آب آشامیدن. چهارم: آشامیدن آب با دست چپ. پنجم: آشامیدن آب از ظرف شکسته. ششم: آشامیدن آب از جایی که دسته ظرف است. هفتم: فوت کردنِ آشامیدنیها.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زیاد آشامیدن آب و آشامیدن آن بعد از غذای چرب و در شب به حال ایستاده آب آشامیدن مذموم است و نیز آشامیدن آب با دست چپ و همچنین از جای شکسته کوزه و دسته آن مذموم میباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل: آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوّم: در روز ایستاده آب بخورد.سوّم: پیش از آشامیدن آب بسم الله و بعد از آن الحمد لله بگوید. چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم: از روی میل آب بیاشامد. ششم: بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید. مکروهات آب آشامیدن
- [آیت الله علوی گرگانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحبّ است: اوّل آب را بطور مکیدن بیاشامد; دوم در روز ایستاده آب بخورد; سوم پیش از آشامیدن آب بسم ا& و بعد از آن الحمد & بگوید; چهارم به سه نفس آب بیاشامد; پنجم از روی میل آب بیاشامد; ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدا&7 واهل بیت ایشان را یاد کند وقاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله نوری همدانی] در آشامیدن آب چند چیز مستحّب است : اوّل : آب را بطور مکیدن بیاشامد . دوّم : در روز ایستاده آب بخورد . سوّم : پیش از آشامیدن آب بِسْمِ اللهِ و بعد از آن اَلْحَمْدُ لِلهِ بگوید . چهارم : به سه نفس آب بیاشامد . پنجم : بعد از آشامیدن آب حضرت اَبا عَبْدِ اَللهِ ( علیه السّلام ) و اهل بیت ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعن نماید . مکروهات آب آشامیدن
- [آیت الله شبیری زنجانی] خوردن و آشامیدن از کاسه و سایر ظروف شرب که از طلا یا نقره ساخته شده باشد، حرام است، بلکه احتیاط در اجتناب از هر گونه استعمال این ظروف میباشد، بنابراین زینت نمودن اتاق و مانند آن با کاسه طلا و نقره بنا بر احتیاط جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] در آشامیدن آب چند چیز مستحب است: اوّل:آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم:در روز ایستاده آب بخورد.سوم:پیش از آشامیدن آب (بسم اللّه) و بعد از آن (الحمداللّه) بگوید.چهارم: به سه نفس آب بیاشامد. پنجم:از روی میل آب بیاشامد.ششم:بعد از آشامیدن آب حضرت ابا عبداللّه علیهالسلام و اهل بیت و یاران ایشان را یاد کند و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه غیر از آب پاک، آب نجسی هم به مقدار آشامیدن دارد، از آب نجس نمی تواند استفاده کند، باید آب پاک را برای آشامیدن بگذارد و برای نماز تیمم کند، ولی دادن آب نجس به حیوان اشکالی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زیاد آشامیدن آب و آشامیدن آن بعد از غذای چرب و در شب به حال ایستاده مکروه است و نیز آشامیدن آب با دست چپ و همچنین از جای شکسته ظرف و جایی که دسته آن است مکروه می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زیاد آشامیدن آب، و آشامیدن آن بعد از غذای چرب، و در شب به حال ایستاده مکروه است، و نیز آشامیدن آب با دست چپ، و همچنین از جای شکسته کوزه، و جایی که دسته آن است، مکروه میباشد.