در سوره مبارکه غاشیه می فرماید: ( و اکواب موضوعه ) قدحهای زیبا و جالبی در کنار این چشمه ها گذارده شده است (1)، نظر به اینکه استفاده از آن چشمه های گوارا و شرابهای طهور بهشتی نیاز به ظرف دارد ظروفی در کنار چشمه ها قرار دارد و هر زمان بهشتیان اراده کنند قدحها از چشمه ها پر می شود و در برابر آنان قرار می گیرد تازه به تازه می نوشند و سیراب می شوند، ( اکواب ) جمع ( کوب ) به معنی قدح و ظروف دسته دار است. در آیه ای دیگر به توصیف ظروف دیگر آبخوری می پردازد و می فرماید : ( یطوف علیهم ولدان مخلدون باکواب و اباریق و کاس من معین ) گرداگرد بهشتیان نوجوانانی هستند که همیشه طراوت جوانی را دارند در حالی که قدحها و کوزه ها و جامهایی پر از شراب طهور در دست دارند (2). ( اباریق ) به معنی ظروفی است که دارای دسته و لوله جهت ریختن مایعات است و ( کاس ) هم به معنی جام پر از شراب می باشد. پی نوشت: 1- غاشیه / 14. 2- واقعه / 17 و 18. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
ظروف آب بهشتیان چگونه است؟
در سوره مبارکه غاشیه می فرماید: ( و اکواب موضوعه ) قدحهای زیبا و جالبی در کنار این چشمه ها گذارده شده است (1)، نظر به اینکه استفاده از آن چشمه های گوارا و شرابهای طهور بهشتی نیاز به ظرف دارد ظروفی در کنار چشمه ها قرار دارد و هر زمان بهشتیان اراده کنند قدحها از چشمه ها پر می شود و در برابر آنان قرار می گیرد تازه به تازه می نوشند و سیراب می شوند، ( اکواب ) جمع ( کوب ) به معنی قدح و ظروف دسته دار است.
در آیه ای دیگر به توصیف ظروف دیگر آبخوری می پردازد و می فرماید : ( یطوف علیهم ولدان مخلدون باکواب و اباریق و کاس من معین ) گرداگرد بهشتیان نوجوانانی هستند که همیشه طراوت جوانی را دارند در حالی که قدحها و کوزه ها و جامهایی پر از شراب طهور در دست دارند (2).
( اباریق ) به معنی ظروفی است که دارای دسته و لوله جهت ریختن مایعات است و ( کاس ) هم به معنی جام پر از شراب می باشد.
پی نوشت:
1- غاشیه / 14.
2- واقعه / 17 و 18.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [آیت الله بهجت] آیا نحوه پاک کردن ظروف غذا با حوض و استخر در آب قلیل متفاوت است؟
- [سایر] آیا در روایات از آشامیدن آب در ظروف مسی نهی شده است؟
- [سایر] لباسهای بهشتیان چگونه است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر سگ از حوض کوچکی که آب آن کمتر از کُر است، آب بخورد، آیا برای پاک شدن حوض (مانند ظروف) احتیاج به خاک مالی هست یا خیر؟
- [سایر] اوصاف و نشانههای بهشتیان، چیست؟
- [سایر] تقاضای دوزخیان از بهشتیان چیست؟
- [سایر] آیا زبان بهشتیان، عربی است؟
- [سایر] وسایل زینتی بهشتیان چیست؟
- [سایر] آیا بهشت برای بهشتیان ملالت آور نیست؟
- [سایر] تختهای بهشتیان دارای چه ویژگی است؟
- [آیت الله مظاهری] سجده بر گچ، آهک، آجر، سیمان، موزائیک و ظروف سفالین و مانند اینها جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر چیزی غیر از ظروف با غیر ادرار نجس شود، چنانچه بعد از برطرف کردن نجاست یک مرتبه آب روی آن بریزند و از آن جدا شود، پاک میگردد؛ و نیز اگر در مرتبه اوّل که آب روی آن میریزند، نجاست آن برطرف شود و بعد از برطرف شدن نجاست نیز آب روی آن بیاید، پاک میشود، ولی در هر صورت، لباس و مانند آن را چنانچه با آب قلیل آب بکشند، باید فشار دهند تا غُساله آن بیرون آید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خوک کاسه و مانند آن از ظروف شرب را بلیسد یا از آن چیز روانی بخورد، یا این که در آن موش صحرایی مرده باشد، باید هفت مرتبه با آب قلیل شست و در آب غیر قلیل نیز بنا بر احتیاط، هفت مرتبه شستن لازم است و در هر حال لازم نیست آن را خاکمالی کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] خوردن و آشامیدن از کاسه و سایر ظروف شرب که از طلا یا نقره ساخته شده باشد، حرام است، بلکه احتیاط در اجتناب از هر گونه استعمال این ظروف میباشد، بنابراین زینت نمودن اتاق و مانند آن با کاسه طلا و نقره بنا بر احتیاط جایز نیست.
- [آیت الله سیستانی] خوردن و آشامیدن از ظروف طلا و نقره ، بلکه بنابر احتیاط واجب مطلق استعمال آنها حرام است ، ولی زینت نمودن اطاق و مانند آن و نگاه داشتن آنها مانعی ندارد ، اگر چه احوط ترک است . و همچنین است ساختن ظروف طلا و نقره و خرید و فروش آنها برای زینت نمودن یا نگاه داشتن .
- [آیت الله اردبیلی] اگر بخواهند چیزی غیر از ظروف را که با ادرار نجس شده با آب قلیل آب بکشند، باید یک مرتبه آب روی آن بریزند و پس از آن که آب از آن جدا شد و چیزی از ادرار در آن باقی نماند، یک مرتبه دیگر آب روی آن بریزند تا پاک شود، ولی در لباس و فرش و مانند آنها، باید بعد از هر دفعه آن را فشار دهند تا غُساله آن بیرون آید. (غُساله آبی است که معمولاً در وقت شستن و بعد از آن، از چیزی که شسته شده خود بخود یا به وسیله فشار خارج میشود.)
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بدن یا لباس مسلمان یا چیز دیگری که در اختیار اوست نجس شود و او هم بفهمد که نجس شده، سپس آن مسلمان غایب گردد، اگر انسان احتمال دهد که آن را آب کشیده، پاک است، به شرط این که از چیزهایی باشد که طهارت در آن شرط است، مانند لباسی که با آن نماز می خواند و یا غذا و ظروف غذا.
- [آیت الله مکارم شیرازی] از ساختن ظروف طلا و نقره و مزدی که در مقابل آن می گیرند بنابر احتیاط واجب باید اجتناب کرد، همچنین از خرید و فروش آنها و پولی که در مقابل آن گرفته می شود نیز اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] داخل کاسه نجس و مانند آن از سایر ظروف شرب را با آب قلیل باید سه مرتبه شست و در کر و جاری یک مرتبه کافی است. و ظرفی را که سگ لیسیده یا از آن ظرف، آب یا چیز روان دیگر خورده باید اول با خاک، خاکمالی کرده - و بنا بر احتیاط، خاک باید پاک باشد - سپس دو مرتبه با آب قلیل بشویند و در آب کر و جاری نیز بعد از خاکمالی، بنا بر احتیاط دو مرتبه شستن لازم است و غیر ظرف - مانند دست انسان - که سگ لیسیده یا از آن چیز روان خورده، حکم ظرف دارد و همچنین چیزی را که آب دهان سگ در آن ریخته بنا بر احتیاط باید پیش از شستن خاکمالی کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جنس هایی را که با وزن و پیمانه نمی فروشند بلکه با عدد و متر می فروشند مانند تخم مرغ و پارچه و بسیاری از ظروف و یا با مشاهده می فروشند مانند بسیاری از حیوانات، اگر تعداد کمتر را به تعداد بیشتر بفروشند اشکال ندارد.