می‌خواستم بپرسم طبق این روایت صحیح السند از امام صادق(ع) که می‌فرماید: خواندن شعر برای روزه‌دار و مُحرم و در حرم و در روز جمعه و در شب مکروه است. راوی می‌پرسد: اگر چه شعر حق باشد؟ امام(ع): بله اگر چه شعر حق باشد. بنابراین آیا شعرخواندن تمام شب‌ها ایراد دارد و طبق نص روایت حتی اگر شعر حق باشد؟! پس تکلیف مداحی و شعرخواندن برای اهل بیت در شب‌های مختلف و شب و روز جمعه چه می‌شود؟
شعر و شاعری در بین همه ملت‌ها بخصوص عرب‌زبانان جایگاه رفیعی داشته و دارد. اسلام؛ ضمن تایید چنین فرهنگی، اما سعی دارد تا انسان­ها را از تلف کردن­ وقت و احیاناً گمراه‌کردن مردم به وسیله سرودن اشعار بی‌محتوا یا دروغ، بر‌حذر دارد و این خصلت و هنر انسانی را در راستای تعالی نوع بشر قرار دهد. توصیه بزرگان دین به سرودن اشعار حکمت‌آمیز و پرهیز از سرودن اشعاری که در خدمت منافع ظالمان و شهوترانان است از جمله این سفارش‌هاست. از طرفی در برخی از زمان­ها و مکان­ها که وقت و مکان مناسبی برای ارتباط برقرار کردن بهتر و سریعتر با خداوند است، اشتغال به اشعاری که در راستای این ارتباط الهی نباشد، مکروه به شمار آمده و نهی شده است تا چنین فرصت‌هایی از دست نرود اما واضح است که سرودن و خواندن اشعار حکمت‌آمیز در این ایام و غیر آن اشکالی ندارد. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال،چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): دلیلی بر کراهت مطلق شعر در شب جمعه و روز آن و سایر شب‌ها وجود ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): نگاه به مجموع روایاتی که در این زمینه وارد شده، نشان می‏‌دهد که مراد از شعر مکروه، اشعار باطلی است که به خصوص در زمان‌های جاهلیّت برای هجو و بدنام‌کردن کسی به کار گرفته می‌شده و یا خیال‌‌پردازی‌هایی بود که در زمینه عشق‌های مجازی و در وصف زیبارویان از زنان و در راستای ارضای شهوترانی‌های غیرمجاز سروده و یا خوانده می‏‌شد. بنابراین، مقصود از «مکروه‌بودن شعر حق»، اشعار غیر دروغ و مطابق واقع است. یعنی راوی سؤال می‏‌کند: اگرچه دروغ نباشد و محتوای شعر واقعیّت داشته باشد؟ حضرت جواب می‌دهد: آری، شعری که خالی از حکمت باشد و بی‌هدف سروده یا خوانده شود، مکروه است اگرچه دروغ نباشد، و الّا چگونه می‌‏توان پذیرفت خواندن اشعار فراوانی که سراینده آن خود اهل‏بیت عصمت(ع) هستند در شب یا روز جمعه کراهت داشته باشد؟! برای مطالعه بیشتر در این زمینه، می‌توانید به کتاب «مفاتیح نوین‏» ذیل عنوان «اعمال شب جمعه» مراجعه فرمایید.   [1] . استفتا از دفاترآیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی،(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
عنوان سوال:

می‌خواستم بپرسم طبق این روایت صحیح السند از امام صادق(ع) که می‌فرماید: خواندن شعر برای روزه‌دار و مُحرم و در حرم و در روز جمعه و در شب مکروه است. راوی می‌پرسد: اگر چه شعر حق باشد؟ امام(ع): بله اگر چه شعر حق باشد. بنابراین آیا شعرخواندن تمام شب‌ها ایراد دارد و طبق نص روایت حتی اگر شعر حق باشد؟! پس تکلیف مداحی و شعرخواندن برای اهل بیت در شب‌های مختلف و شب و روز جمعه چه می‌شود؟


پاسخ:

شعر و شاعری در بین همه ملت‌ها بخصوص عرب‌زبانان جایگاه رفیعی داشته و دارد. اسلام؛ ضمن تایید چنین فرهنگی، اما سعی دارد تا انسان­ها را از تلف کردن­ وقت و احیاناً گمراه‌کردن مردم به وسیله سرودن اشعار بی‌محتوا یا دروغ، بر‌حذر دارد و این خصلت و هنر انسانی را در راستای تعالی نوع بشر قرار دهد. توصیه بزرگان دین به سرودن اشعار حکمت‌آمیز و پرهیز از سرودن اشعاری که در خدمت منافع ظالمان و شهوترانان است از جمله این سفارش‌هاست. از طرفی در برخی از زمان­ها و مکان­ها که وقت و مکان مناسبی برای ارتباط برقرار کردن بهتر و سریعتر با خداوند است، اشتغال به اشعاری که در راستای این ارتباط الهی نباشد، مکروه به شمار آمده و نهی شده است تا چنین فرصت‌هایی از دست نرود اما واضح است که سرودن و خواندن اشعار حکمت‌آمیز در این ایام و غیر آن اشکالی ندارد.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال،چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
دلیلی بر کراهت مطلق شعر در شب جمعه و روز آن و سایر شب‌ها وجود ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
نگاه به مجموع روایاتی که در این زمینه وارد شده، نشان می‏‌دهد که مراد از شعر مکروه، اشعار باطلی است که به خصوص در زمان‌های جاهلیّت برای هجو و بدنام‌کردن کسی به کار گرفته می‌شده و یا خیال‌‌پردازی‌هایی بود که در زمینه عشق‌های مجازی و در وصف زیبارویان از زنان و در راستای ارضای شهوترانی‌های غیرمجاز سروده و یا خوانده می‏‌شد.
بنابراین، مقصود از «مکروه‌بودن شعر حق»، اشعار غیر دروغ و مطابق واقع است. یعنی راوی سؤال می‏‌کند: اگرچه دروغ نباشد و محتوای شعر واقعیّت داشته باشد؟ حضرت جواب می‌دهد: آری، شعری که خالی از حکمت باشد و بی‌هدف سروده یا خوانده شود، مکروه است اگرچه دروغ نباشد، و الّا چگونه می‌‏توان پذیرفت خواندن اشعار فراوانی که سراینده آن خود اهل‏بیت عصمت(ع) هستند در شب یا روز جمعه کراهت داشته باشد؟!
برای مطالعه بیشتر در این زمینه، می‌توانید به کتاب «مفاتیح نوین‏» ذیل عنوان «اعمال شب جمعه» مراجعه فرمایید.   [1] . استفتا از دفاترآیات عظام: خامنه‌ای، مکارم شیرازی،(مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین