خادم امام رضا(ع) نقل می‌کند: از امام رضا(ع) شنیدم که فرمود: مؤمن، مؤمن نیست، تا این‌که سه صفت در او پدیدار شود. 1. صفتی از پروردگارش: صفت آفریدگارش، راز پوشی ا‏ست. خدا دانای نهان است و بر راز نهانی خود کسی را آگاه نسازد، مگر فرستاده‏‌ای که پسندیده باشد. 2. صفتی از پیامبرش: صفت پیامبر(ص)، مدارا کردن با مردم است؛ چرا که خداوند فرمود: «عفو را بگیر و به نیکی امر کن و از جاهلان رویگردان باش».[1] 3. صفتی از امامش: صفت امامش، صبر کردن در سختی‌ها و ناراحتی‌ها است که خداوند در ویژگی آنان فرمود: «صبرکنندگان در سختی‌ها و ناراحتی‌ها[2] .«[3] [1] . اعراف، 199. [2] . بقره، 177. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ص 241 - 242، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق: «عَنِ الدِّلْهَاثِ مَوْلَی الرِّضَا(ع) قَالَ سَمِعْتُ الرِّضَا (ع) یَقُولُ لَا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِناً حَتَّی یَکُونَ فِیهِ ثَلَاثُ خِصَالٍ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمَانُ سِرِّهِ قَالَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ- عالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلی‏ غَیْبِهِ أَحَداً إِلَّا مَنِ ارْتَضی‏ مِنْ رَسُولٍ وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُدَارَاةُ النَّاسِ فَإِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَمَرَ نَبِیَّهُ ص بِمُدَارَاةِ النَّاسِ فَقَالَ خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ».
حدیثی که میگوید: (مؤمن یک خصلت باید از خصلتهای خدا و یک خصلت از خصلت پیامبر و یک خصلت از امام داشته باشد)، آیا وجود دارد؟
خادم امام رضا(ع) نقل میکند: از امام رضا(ع) شنیدم که فرمود: مؤمن، مؤمن نیست، تا اینکه سه صفت در او پدیدار شود.
1. صفتی از پروردگارش: صفت آفریدگارش، راز پوشی است. خدا دانای نهان است و بر راز نهانی خود کسی را آگاه نسازد، مگر فرستادهای که پسندیده باشد.
2. صفتی از پیامبرش: صفت پیامبر(ص)، مدارا کردن با مردم است؛ چرا که خداوند فرمود: «عفو را بگیر و به نیکی امر کن و از جاهلان رویگردان باش».[1]
3. صفتی از امامش: صفت امامش، صبر کردن در سختیها و ناراحتیها است که خداوند در ویژگی آنان فرمود: «صبرکنندگان در سختیها و ناراحتیها[2] .«[3] [1] . اعراف، 199. [2] . بقره، 177. [3] . کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، محقق، مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ص 241 - 242، تهران، دار الکتب الإسلامیة، چاپ چهارم، 1407ق: «عَنِ الدِّلْهَاثِ مَوْلَی الرِّضَا(ع) قَالَ سَمِعْتُ الرِّضَا (ع) یَقُولُ لَا یَکُونُ الْمُؤْمِنُ مُؤْمِناً حَتَّی یَکُونَ فِیهِ ثَلَاثُ خِصَالٍ سُنَّةٌ مِنْ رَبِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ نَبِیِّهِ وَ سُنَّةٌ مِنْ وَلِیِّهِ فَأَمَّا السُّنَّةُ مِنْ رَبِّهِ فَکِتْمَانُ سِرِّهِ قَالَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ- عالِمُ الْغَیْبِ فَلا یُظْهِرُ عَلی غَیْبِهِ أَحَداً إِلَّا مَنِ ارْتَضی مِنْ رَسُولٍ وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ نَبِیِّهِ فَمُدَارَاةُ النَّاسِ فَإِنَّ اللهَ عَزَّ وَ جَلَّ أَمَرَ نَبِیَّهُ ص بِمُدَارَاةِ النَّاسِ فَقَالَ خُذِ الْعَفْوَ وَ أْمُرْ بِالْعُرْفِ وَ أَمَّا السُّنَّةُ مِنْ وَلِیِّهِ فَالصَّبْرُ فِی الْبَأْساءِ وَ الضَّرَّاءِ».
- [سایر] آیا درباره این که می گویند مؤمن از نور خدا آفریده شده، حدیثی وجود دارد؟
- [سایر] آیا درباره این که می گویند مؤمن از نور خدا آفریده شده، حدیثی وجود دارد؟
- [سایر] چرا خداوند در سوره فلق به پیامبر(ص) میگوید از شر شب به من پناه ببر؟
- [سایر] علاوه بر ایمان به خداوند، معاد، رسالت پیامبران و...، آیا ایمان به ملائکه نیز جزو ضروریات است؟!
- [سایر] چرا در قرآن از زبان پیامبر آمده، اگر برای خداوند فرزندی بود، من اولین ایمان آورنده به او بودم؟
- [سایر] امام رضا (ع ) فرمود: کافر خوش رو از مومن ترش رو نزد خدا محبوبتر است؛ منظور از ترجیح کافر بر مؤمن در کلام امام علیه السلام چیست؟
- [سایر] در حدیثی داریم که شخص غیبت کننده که از گناهش توبه نماید، آخرین نفر وارد بهشت می شود و اگر توبه نکند اولین نفر وارد دوزخ می شود. آیا حدیث دیگری داریم که مثلاً بگوید افرادی با فلان خصلت و ویژگی اولین افرادی هستند که وارد بهشت می شوند اگر چنین است فردی که هم غیبت کرده و هم مثلاً فلان کاری را انجام داده که انجام دهندگان آن کار اولین افرادی هستند که وارد بهشت می شوند و یا فلان خصلت و ویژگی را داشته که دارندگان آن خصلت و ویژگی اولین افرادی هستند که وارد بهشت می شوند تکلیفش چیست و خدا با او چگونه برخورد خواهد کرد؟
- [سایر] سلام. بعضیها میگویند ما تا پیامبر و امام زمانمان و معجزههای او را نبینیم ایمان نمیآوریم. جواب شما به این افراد چیست؟
- [سایر] خداوند ما را به شش خصلت و هفت فضیلت بر خلق برتری داده است، این جمله از کیست؟
- [سایر] حدیثی در رابطه با شباهت حضرت مهدی(عج) به پیامبر(ص) بیان کنید؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مأموم غیر از تکبیرةالاحرام، ذکرهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید، اشکال ندارد؛ ولی اگر آنها را بشنود یا بداند امام چه هنگام ذکرهای نماز را میگوید، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مأموم غیر از تکبیرْ الاحرام چیزهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید اشکالی ندارد، ولی اگر آنها را بشنود یا بداند امام چه وقت میگوید احتیاط مستحب آن است که بعد از امام بگوید.
- [آیت الله بروجردی] اگر مأموم غیر از تکبیرة الاحرام و سلام، چیزهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید اشکال ندارد، ولی اگر آنها را بشنود، یا بداند امام چه وقت میگوید، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید.
- [آیت الله خوئی] اگر مأموم غیر از تکبیرة الاحرام و سلام، چیزهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید اشکال ندارد، ولی اگر آنها را بشنود، یا بداند امام چه وقت میگوید، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید.
- [آیت الله سیستانی] اگر مأموم غیر از تکبیرة الاحرام ، چیزهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید اشکال ندارد ، ولی اگر آنها را بشنود یا بداند امام چه وقت میگوید ، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم غیر از تکبیرة الاحرام، اذکار دیگر نماز را پیش از امام بگوید، اشکال ندارد، ولی اگر آنها را بشنود یا بداند امام چه وقت میگوید، احتیاط مستحب آن است که پیش از امام نگوید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مسلمانی که منکر خدا یا یگانگی خداوند یا رسالت پیامبر صلی الله علیه و آله شود مرتدّ میشود و انکار حکم ضروری دین (یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه) با اعتراف به توحید و رسالت سبب ارتداد نیست، هر چند ضروری بودن آن را بداند، ولی در مسأله 1107 اشاره شد که کسی که یکی از ضروریات دین را انکار میکند و شبههای در حق وی نباشد و شک داریم که به دو اصل توحید و رسالت ایمان قلبی دارد، شرعاً کافر بشمار میآید، هر چند ضروری بودن آن حکم را نداند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله بروجردی] اگر مأموم سلام امام را بشنود، یا بداند چه وقت سلام میگوید، احتیاط واجب آن است که پیش از امام سلام نگوید و چنانچه عمداً پیش از امام سلام دهد، نمازش اشکال دارد، ولی اگر سهواً پیش از امام سلام دهد، نمازش صحیح است و لازم نیست دوباره با امام سلام دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.