خوش اخلاقی نشانه ایمان است و کسی که خود را مومن می داند ولی اخلاق بدی دارد در واقع ایمانش ضعیف است و انسان ها با ایمان خود به بهشت وارد می شوند و کسی که ایمان ضعیفی داشته باشد نمی تواند در بهشت جایگاه والایی داشته باشد ، اما خوش اخلاقی حتی اگر از کافر هم پذیرفته است شاید معنایش این است که این عمل او ضایع نخواهد شد بلکه پاداشی دارد ؛ پیام اول این سخن این است که اخلاق خوب بسیار مهم وموضوعیت دارد در سعادت انسان ؛ پیام دیگر این سخن شریف این است که خوش اخلاقی یکی از ارکان ایمان است واگر کافراخلاق خوش داشته باشد وبا مردم خوشرویی کند ممکن است همین روش او سبب نجات وهدایت او باشد؛ و در حقیقت پیام اینگونه روایات این است که ایمان فقط گفتن شهادتین نیست ، بلکه ایمانی واقعی است که همراه با عمل و کارهای نیک و مورد پسند الهی باشد و خوش اخلاقی یکی از همین هاست . روایات دیگری نیز در همین مضمون تایید کننده این روایت است : 1 - امام صادق علیه السلام می فرماید : (صنائع المعروف و حسن البشر یکسبان المحبّة و یدخلان الجنّة، و البخل و عبوس الوجه یبعدان من اللَّه و یدخلان النّار)[1] ؛ (احسان های نیکو و خوشروئی، جلب محبت کنند و ببهشت در آورند، و بخل و ترشروئی، از خدا دور کنند و بدوزخ درآورند). طبق این حدیث ممکن است مومن بد اخلاق در نهایت اهل آتش شود ، زیرا باعث رنجش دیگران می شود و حق الناس به عهده اش می آید و روز قیامت مورد بازخواست الهی قرار می گیرد . 2- امام صادق علیه السّلام فرمود: پدر بزرگوارم از آباء گرامش از علی علیهم السّلام روایت کرده که فرمود: (رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله هنگامی که یکی از اصحاب را غصه‌دار و مغموم‌ می دید با مزاح کردن او را مسرور می ساخت و می‌فرمود: خداوند کسی را که به ترشروئی با برادرانش روبرو شود دشمن دارد).[2] در نتیجه روایت نمی خواهد بگوید که کافر اگر خوش اخلاق باشد ، از مومن بهتر است و او را به بهشت می برند ؛ کافر بخاطر کفرش مورد بازخواست الهی قرار خواهد گرفت ؛ بلکه چنین روایاتی هشداری است به مومنان که مراقب باشند با بد اخلاقی های خود مردم را اذیت نکنند و در آخرت اهل آتش نشوند و با بد اخلاقی های خود دشمن خدا نگردند که هم در آخرت اهل آتش می شوند و هم در دنیا موجب سلب آسایش دیگران و هم بد اخلاقی ها باعث می شود که غیر مومنان به سمت دین نیایند مسبب این دین گریزی ها همین فرد مومن باشد و کسی که با اخلاق بد خود باعث دین گریزی شود ، دیگر مومن نخواهد شد و ایمان فقط این نیست که بگوید من بخدا و رسول وقیامت اعتقاد دارم و بلکه باید در عمل این اعتقاد را ثابت کند .مومنی که بد اخلاق است زیانش به جامعه اسلامی از کافر بیشتر است ؛ چون با اخلاق بد دین را بد نام می کند ؛ از اینرو که کافر زیانش کمتر از این مومن است لذا طبیعی است که برای کافر راه نجات وهدایتی خواهد بود امابرای مومن بد خلق راه نجاتی نخواهد بود. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1.شرح اصول کافی ، ملا صدرا . 2.شرح من لایحضر؛محمد تقی مجلسی . پی نوشتها: [1] . کلینی ، محمد ؛ کافی ، ترجمه : جواد مصطفوی‌ ، تهران ، کتاب فروشی علمیه اسلامیه‌ ، چاپ اول ، بی تا ، ج3 ، ص 162. [2] . طباطبایی ، علامه سید محمد حسین ؛ سنن النبی صلی الله علیه و آله ، ترجمه : محمد هادی فقهی ، تهران‌ ، کتاب فروشی اسلامیه‌ ، چاپ هفتم ، 1378 ه . ش ، ص 61. منبع: اندیشه قم
امام رضا (ع ) فرمود: کافر خوش رو از مومن ترش رو نزد خدا محبوبتر است؛ منظور از ترجیح کافر بر مؤمن در کلام امام علیه السلام چیست؟
خوش اخلاقی نشانه ایمان است و کسی که خود را مومن می داند ولی اخلاق بدی دارد در واقع ایمانش ضعیف است و انسان ها با ایمان خود به بهشت وارد می شوند و کسی که ایمان ضعیفی داشته باشد نمی تواند در بهشت جایگاه والایی داشته باشد ، اما خوش اخلاقی حتی اگر از کافر هم پذیرفته است شاید معنایش این است که این عمل او ضایع نخواهد شد بلکه پاداشی دارد ؛ پیام اول این سخن این است که اخلاق خوب بسیار مهم وموضوعیت دارد در سعادت انسان ؛ پیام دیگر این سخن شریف این است که خوش اخلاقی یکی از ارکان ایمان است واگر کافراخلاق خوش داشته باشد وبا مردم خوشرویی کند ممکن است همین روش او سبب نجات وهدایت او باشد؛
و در حقیقت پیام اینگونه روایات این است که ایمان فقط گفتن شهادتین نیست ، بلکه ایمانی واقعی است که همراه با عمل و کارهای نیک و مورد پسند الهی باشد و خوش اخلاقی یکی از همین هاست .
روایات دیگری نیز در همین مضمون تایید کننده این روایت است :
1 - امام صادق علیه السلام می فرماید :
(صنائع المعروف و حسن البشر یکسبان المحبّة و یدخلان الجنّة، و البخل و عبوس الوجه یبعدان من اللَّه و یدخلان النّار)[1] ؛ (احسان های نیکو و خوشروئی، جلب محبت کنند و ببهشت در آورند، و بخل و ترشروئی، از خدا دور کنند و بدوزخ درآورند).
طبق این حدیث ممکن است مومن بد اخلاق در نهایت اهل آتش شود ، زیرا باعث رنجش دیگران می شود و حق الناس به عهده اش می آید و روز قیامت مورد بازخواست الهی قرار می گیرد .
2- امام صادق علیه السّلام فرمود: پدر بزرگوارم از آباء گرامش از علی علیهم السّلام روایت کرده که فرمود:
(رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله هنگامی که یکی از اصحاب را غصهدار و مغموم می دید با مزاح کردن او را مسرور می ساخت و میفرمود: خداوند کسی را که به ترشروئی با برادرانش روبرو شود دشمن دارد).[2]
در نتیجه روایت نمی خواهد بگوید که کافر اگر خوش اخلاق باشد ، از مومن بهتر است و او را به بهشت می برند ؛ کافر بخاطر کفرش مورد بازخواست الهی قرار خواهد گرفت ؛ بلکه چنین روایاتی هشداری است به مومنان که مراقب باشند با بد اخلاقی های خود مردم را اذیت نکنند و در آخرت اهل آتش نشوند و با بد اخلاقی های خود دشمن خدا نگردند که هم در آخرت اهل آتش می شوند و هم در دنیا موجب سلب آسایش دیگران و هم بد اخلاقی ها باعث می شود که غیر مومنان به سمت دین نیایند مسبب این دین گریزی ها همین فرد مومن باشد و کسی که با اخلاق بد خود باعث دین گریزی شود ، دیگر مومن نخواهد شد و ایمان فقط این نیست که بگوید من بخدا و رسول وقیامت اعتقاد دارم و بلکه باید در عمل این اعتقاد را ثابت کند .مومنی که بد اخلاق است زیانش به جامعه اسلامی از کافر بیشتر است ؛ چون با اخلاق بد دین را بد نام می کند ؛ از اینرو که کافر زیانش کمتر از این مومن است لذا طبیعی است که برای کافر راه نجات وهدایتی خواهد بود امابرای مومن بد خلق راه نجاتی نخواهد بود.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1.شرح اصول کافی ، ملا صدرا .
2.شرح من لایحضر؛محمد تقی مجلسی .
پی نوشتها:
[1] . کلینی ، محمد ؛ کافی ، ترجمه : جواد مصطفوی ، تهران ، کتاب فروشی علمیه اسلامیه ، چاپ اول ، بی تا ، ج3 ، ص 162.
[2] . طباطبایی ، علامه سید محمد حسین ؛ سنن النبی صلی الله علیه و آله ، ترجمه : محمد هادی فقهی ، تهران ، کتاب فروشی اسلامیه ، چاپ هفتم ، 1378 ه . ش ، ص 61.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا امام رضا (ع) در زمینه تمدن اسلامی (علم کلام) دست آوردی داشت؟
- [سایر] ویژگی های امام از منظر حضرت امام رضا (ع) و منظور از سایه نداشتن امام چیست؟
- [سایر] پیامبر اکرم(ص) فرمود: (مجالس خود را به ذکر علی(ع) زینت دهید)، همچنین این حدیث: که رسول خدا فرمود: (کلام علی بالاترین کلامها است) صحیح است؟ متن کامل و منبع را ذکر نمایید.
- [سایر] غدیر در کلام امام صادق(ع) چگونه است؟
- [سایر] چرا امام رضا موقع خداحافظی، به افراد خانواده فرمود برای من گریه کنید؟ این گریه چه منفعتی برای امام رضا(ع) داشت؟
- [سایر] اگر کلام معصوم(ع) کلام واحدی است لزوم امامت سایر معصومان چه ضرورتی داشت؟
- [سایر] با توجه به کلام امام علی(ع) در نهج البلاغه؛ چگونه عبادتی، عبادت آزادگان خواهد بود؟
- [سایر] امام حسن عسکری ع در کلام شهید مطهری ره چگونه مطرح شده است؟
- [سایر] آیا این حدیث از امام صادق(ع) در تفسیر آیه 30 سوره احزاب صحیح السند است؟ امام صادق(ع) فرمود: منظور از فاحشه مبینه عایشه است.
- [سایر] علم و دانش امام رضا (علیه السلام) در چه حدی است، آیا علم امام همچون انبیای الهی است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [آیت الله بهجت] کسی که منکر خدا یا برای خدا شریک قائل است یا پیامبری حضرت خاتم الانبیاء محمّد بن عبداللّه صلی الله علیه و آله وسلم را قبول ندارد و همین طور کسی که ایمان به خدا و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم نداشته باشد، کافر و نجس می باشد . همچنین کسی که یکی از ضروریّات دین اسلام مثل نماز یا روزه را با علم به اینکه ضروری دین است انکار نماید ، نجس می باشد . و اگر از روی تقصیر نداند و انکار نماید ، احتیاطا باید از او اجتناب کرد .
- [آیت الله وحید خراسانی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه واله وسلم یا معاد است یا شاک در خدا و رسول است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا در و حدانیت خدا شک دارد نجس است و همچنین است خوارج یعنی کسانی که بر امام معصوم علیه السلام خروج کنند و غلات یعنی انهایی که قایل به خدایی یکی از ایمه علیهم السلام می باشند یا بگویند خدا در او حلول کرده است و نواصب یعنی کسانی که دشمن یکی از ایمه علیهم السلام یا حضرت فاطمه زهراء علیها السلام باشند و کسی که یکی از ضروریات دین را مثل نماز و روزه با علم به این که ضروری دین است منکر شود و اما اهل کتاب یعنی یهود و نصاری اقوی طهارت انها است هر چند احوط اجتناب است
- [آیت الله جوادی آملی] ) .االله اکبر) یعنی خدای سبحان بزرگتر از آن است که وصف شود. (أشهد أن لا إله الاّ االله ), یعنی شهادت می دهم که غیر خدای یکتا و یگانه خدای دیگری نیست . (أشهد أنّ محمداً رسول االله ); یعنی شهادت میدهم که حضرت محمدبن عبداالله(ص) پیامبر و فرستاده خداست . (أشهد أنّ علیاً امیرالمؤمنین و ولیّ االله)؛ یعنی شهادت میدهم که حضرت علی(ع)امیر مؤمنان و ولیّ خدا بر همه خلق است . (حیّ علی الصلاة )؛ یعنی بشتاب برای اقامه نماز، (حیّ علی الفلاح)؛ یعنی بشتاب برای رستگاری، (حیّ علی خیر العمل )؛ یعنی بشتاب برای بهترین کار که نماز است، (قد قامت الصلاة)؛ یعنی به تحقیق نماز برپا شد، (لا إله الاّ االله )؛ یعنی خدایی؛ جز خدای یکتا و یگانه, سزاوار پرستش نیست.
- [آیت الله سبحانی] همان طور که در حال شروع می تواند این شرط را با خدا بکند، به هنگام نذر نیز می تواند این شرط را منظور بدارد، مثلاً بگوید: (للّه علیّ که معتکف شوم به شرط آن که هر موقع خواستم اعتکاف را به هم بزنم). احکام اعتکاف:
- [آیت الله وحید خراسانی] از بزرگترین واجبات بر مکلفین امر به معروف و نهی از منکر است خداوند متعال می فرماید والمومنون و المومنات بعضهم اولیاء بعض یامرون بالمعروف و ینهون عن المنکر و مردان و زنان مومن بعضی از ایشان دوستان بعضی دیگر هستند امر می کنند به معروف و نهی می کنند از منکر امر به معروف و نهی از منکر راه انبیای خداست و به این فریضه الهیه بقیه فرایض و مقررات دین اجرا می شود و کسب و کار حلال و امنیت جان و عرض و مال مردم حفظ و حق به حق دار می رسد و زمین از لوث منکرات و بدیها تطهیر و به معروف و خوبیها اباد می شود و به روایتی از امام ششم علیه السلام اکتفا می شود که فرمود رسول خدا صلی الله علیه واله وسلم فرمود چگونه است حال شما زمانی که زنان شما فاسد و جوانان شما فاسق شوند و حال ان که امر به معروف و نهی از منکر نکرده اید گفته شد چنان خواهد شد یا رسول الله فرمود بلی و بدتر از ان هم خواهد شد چگونه است حال شما زمانی که امر کنید به منکر و نهی کنید از معروف گفته شد یا رسول الله چنان خواهد شد فرمود بلی و بدتر از ان هم خواهد شد چگونه است حال شما زمانی که معروف را منکر و منکر را معروف ببینید
- [آیت الله بروجردی] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است.از حضرت امام جعفر صادق عَلَیْهِ السَّلَام روایت شده است که فرمودند:شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد و احترام هیچ کس را نگه نمیدارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمیکند و از زشتیهای آشکار رو نمیگرداند و روح ایمان و خدا شناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله خوئی] آشامیدن شراب، حرام است و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است، و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است. از حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام روایت شده است که فرمودند: شراب ریش بدیها، و منشأ گناهان است، و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، و احترام هیچکس را نگه نمیدارد، و حق خویشان نزدیک را رعایت نمیکند، و از زشتیهای آشکار، رو نمیگرداند، و روح ایمان و خداشناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است، در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین، او را لعنت میکنند، و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود، و روز قیامت روی او سیاه است، و زبان از دهانش بیرون میآید، و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله اردبیلی] امانتداری از اموری است که در شریعت مقدّس اسلام مورد تأکید قرار گرفته است و خداوند متعال آن را از اسباب رستگاری و نشانههای مؤمن میداند و میفرماید: (مؤمنان کسانی هستند که امانتدار هستند و به عهد خویش وفا میکنند.)(1) و در حدیثی از امام صادق علیهالسلام نقل شده است که: (هیچ عذری برای هیچ کس در ترک سه امر نیست؛ ادای امانت به برّ و فاجر، وفای به عهد برای برّ و فاجر و نیکی به والدین، برّ باشند یا فاجر.)(2)