وحشی بن حرب، قاتل حمزه عموی پیامبر(ص)،[1] بعد از فتح طائف مسلمان شد.[2] و پس از بخشوده شدن از سوی پیامبر اسلام(ص) و بعد از رحلت حضرتشان، بنابر برخی از نقل‌ها، با سپاه مسلمانان به جنگ بدعت‌گذاران رفت و در آن جنگ مسیلمه کذاب را نیز کشت.[3] البته برخی از مورخان نیز معتقدند: «با نیزه‌ای که در دست داشت مسیلمه را نشانه گرفت و گمان کرد که تیرش به هدف اصابت کرد و به همین جهت چنین گفت: با این نیزه‌ام بهترین مردم(حمزه) و بدترین مردم (مسیلمه) را کشتم».[4] وحشی سرانجام در شهر حمص ساکن شده بود،[5] و در همان شهر از دنیا رفت.[6] بنابر برخی از نقل‌ها، وی در اواخر زندگی، بسیار شراب می‌نوشید.[7] البته، بنابر نقلی از امام صادق(ع) وحشی از جمله افرادی بوده که اعمال نیک و بدی داشته و با توجه به آیه 102 سوره توبه، این امید وجود دارد که توبه‌اش نزد خداوند پذیرفته شود.[8] نمایه مرتبط: چگونگی برخورد پیامبر (ص) با وحشی قاتل حمزه، سؤال 23827 [1] . بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 4، ص 286، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق. [2] . ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله‏، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، تحقیق، البجاوی، علی محمد، بیروت، ج 4، ص 1564، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق. [3] . ابن اثیر جزری، علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج 4، ص 662، بیروت، دار الفکر، 1409ق. [4] . الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج 4، ص 1564، [5] . ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، تحقیق، تدمری، عمر عبد السلام، بیروت، ج 2، ص 181، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1409ق. [6] . ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد‏، الطبقات الکبری‏، ج 7، ص 293، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق. [7] . الاستیعاب،ج ‏4، ص 1566. [8] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 2، ص 381، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق. برای اطلاعات بیشتر ر.ک: 23472؛ تفسیر مرجون لامر الله در آیه 106 سوره توبه
وحشی بن حرب، قاتل حمزه عموی پیامبر(ص)،[1] بعد از فتح طائف مسلمان شد.[2] و پس از بخشوده شدن از سوی پیامبر اسلام(ص) و بعد از رحلت حضرتشان، بنابر برخی از نقلها، با سپاه مسلمانان به جنگ بدعتگذاران رفت و در آن جنگ مسیلمه کذاب را نیز کشت.[3]
البته برخی از مورخان نیز معتقدند:
«با نیزهای که در دست داشت مسیلمه را نشانه گرفت و گمان کرد که تیرش به هدف اصابت کرد و به همین جهت چنین گفت: با این نیزهام بهترین مردم(حمزه) و بدترین مردم (مسیلمه) را کشتم».[4]
وحشی سرانجام در شهر حمص ساکن شده بود،[5] و در همان شهر از دنیا رفت.[6]
بنابر برخی از نقلها، وی در اواخر زندگی، بسیار شراب مینوشید.[7]
البته، بنابر نقلی از امام صادق(ع) وحشی از جمله افرادی بوده که اعمال نیک و بدی داشته و با توجه به آیه 102 سوره توبه، این امید وجود دارد که توبهاش نزد خداوند پذیرفته شود.[8]
نمایه مرتبط:
چگونگی برخورد پیامبر (ص) با وحشی قاتل حمزه، سؤال 23827 [1] . بلاذری، احمد بن یحیی، انساب الاشراف، تحقیق، زکار، سهیل، زرکلی، ریاض، ج 4، ص 286، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1417ق. [2] . ابن عبدالبر، یوسف بن عبد الله، الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، تحقیق، البجاوی، علی محمد، بیروت، ج 4، ص 1564، دار الجیل، چاپ اول، 1412ق. [3] . ابن اثیر جزری، علی بن محمد، اسد الغابة فی معرفة الصحابة، ج 4، ص 662، بیروت، دار الفکر، 1409ق. [4] . الاستیعاب فی معرفة الأصحاب، ج 4، ص 1564، [5] . ذهبی، محمد بن احمد، تاریخ الاسلام، تحقیق، تدمری، عمر عبد السلام، بیروت، ج 2، ص 181، دار الکتاب العربی، چاپ دوم، 1409ق. [6] . ابن سعد کاتب واقدی، محمد بن سعد، الطبقات الکبری، ج 7، ص 293، بیروت، دار الکتب العلمیة، چاپ دوم، 1418ق. [7] . الاستیعاب،ج 4، ص 1566. [8] . کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، ج 2، ص 381، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق.
برای اطلاعات بیشتر ر.ک: 23472؛ تفسیر مرجون لامر الله در آیه 106 سوره توبه
- [سایر] آیا لقب (سید الشهداء) برای امام حسین است یا حضرت حمزه؟
- [سایر] آیا وحشی قاتل حضرت حمزه علیه السلام توسط پیامبر قصاص گردید یا سرانجام دیگری داشت؟
- [سایر] چرا پیامبر(ص) بر روی قبر حضرت حمزه گنبد و بارگاهی نساخت؟
- [سایر] طبق آنچه در ارشاد شیخ مفید آمده، در جنگ بدر سه نفر از مشرکان به نامهای شیبه و ولید و عتبه با عبیدة بن حارث و امام علی(ع) و حمزه تن به تن جنگیدند، علی(ع) ولید را و حمزه عتبه را کشت ولی عبیده چون پایش قطع شد علی به کمک او آمد و همراه حمزه شیبه را کشتند. آیا در جنگ تن به تن این امکان وجود دارد که دو نفر یک نفر را بکشند؟
- [سایر] حسن بن علی بن ابی حمزه بطائنی کیست؟ و از یاران کدام امام بود؟ وضعیت او میان حدیث شناسان چگونه است؟
- [سایر] در مورد وحشی (قاتل حضرت حمزه) آمده است که وقتی توبه کرده و اسلام آورد، پیامبر او را پذیرفتند، امّا به او فرمودند که برو و جلوی چشم من نباش. آیا این سخن از پیامبری که آن همه رحمت داشت پذیرفتنی است؟
- [سایر] آیا اطّلاعی در مورد ازدواج حضرت حمزه در دسترس است؟ آیا ایشان ازدواج کردند یا نه؟ آیا همسر و فرزند نداشت؟ زیرا پس از جنگ احد، نقل شده که پیامبر (ص) فرمودند عمویم کسی را ندارد که برایش سوگواری کند.
- [سایر] میخواستم بدانم هند بنت عتبه در منابع تاریخی و روایی به خصوص اهل سنت چه جایگاهی دارد؟ سند خوردن جگر حضرت حمزه توسط هند را از منابع اهل سنت بیاورید؟
- [سایر] آیا مهدی (عج) از نسل عباس عموی پیامبر است؟!
- [سایر] معنای این روایت و شرح و توضیح آن چیست؟ (عن أبی حمزة قال: سمعت أبا جعفر(ع) یقول: إن الله عزّ وجلّ أخذ میثاق المؤمن علی بلایا أربع (الاولی) أیسرها علیه: مؤمن مثله یحسده و الثانیة: منافق یقفو أثره و الثالثة شیطان یعرض له یفتنه و یضله و الرابعة: کافر بالذی آمن به یری جهاده جهادا فما بقاء المؤمن بعد هذا).
- [آیت الله مکارم شیرازی] بهتر از هر چیز برای سجده خاک مخصوصاً (تربت حضرت سید الشهداء(علیه السلام)) است که یادآور خونهای شهیدان می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام می باشد بعد از ان خاک بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است
- [آیت الله سیستانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سید الشهداء علیهالسلام میباشد ، بعد از آن خاک ، بعد از خاک سنگ ، و بعد از سنگ گیاه است .
- [آیت الله اردبیلی] ملاک برای (سیّد بودن)، نسبت داشتن با (هاشم بن عبد مناف) جدّ دوم گرامی پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم از ناحیه پدر میباشد؛ پس کسی که فقط مادرش سیّد است میتواند از زکات غیر سیّد استفاده کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سید الشهداء علیهالسلام میباشد و بعد از آن خاکهای دیگر و بعد از خاک، سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده بر تربت حضرت سید الشهداء(ع) افضل از سجده بر سایر چیزهایی است که سجده بر آنها صحیح است. پس از آن, در فضیلت، خاک و سپس سنگ و پس از سنگ، گیاه است.
- [امام خمینی] خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام برای شفا، و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء (علیه السلام) برای شفا جایز است و بهتر است که تربت را در مقداری آب حل نمایند تا مستهلک شود و بعد آن آب را بیاشامند و خوردن گلِ داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است قدری تربت حضرت سیّد الشهداء علیه السلام با کافور مخلوط کنند، ولی باید از آن کافور به جاهایی که بیاحترامی میشود نرسانند و نیز باید تربت به قدری زیاد نباشد، که وقتی با کافور مخلوط شد، آن را کافور نگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در چهار محل مسافر مخیّر است نماز را تمام یا شکسته بخواند: (شهر مکّه)، (شهر مدینه) (در این دو شهر تفاوتی بین شهر قدیم و جدید نیست)، (مسجد کوفه) و (حرم حضرت سیّد الشّهداء(علیه السلام)) و منظور از حرم، قسمت زیر گنبد و رواقها است. البته افضل در این موارد، نماز تمام است.