در صحت و یا بطلان چنین شرط‌هایی میان مراجع اختلاف نظر وجود دارد، اما در هر صورت عقدی که چنین شرطی در آن شده باطل نیست. ضمائم: پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1] حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی): شرط ارث نبردن باطل است و شرط نخواستن نفقه اشکال ندارد و در هر صورت عقد باطل نیست. حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی): شرط ارث نبردن صحیح نیست ولی شرط نفقه ندادن صحیح است. حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی): شرط عدم مطالبه ارث و یا اسقاط و عدم مطالبه نفقه مانعی ندارد. حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی): 1. ارث را نمی‌توان ساقط نمود و چنین شرطی صحیح نیست. 2. این شرط اشکال دارد، ولی زن می‌تواند نفقه خود را به او ببخشد. حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی): شرط مذکور فاسد است ولی عقد صحیح است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
سلام اگر مردی در عقد دائم، شرط کند که همسرش از او ارث نبرد و یا نفقه نخواهد و زن هم قبول کند، آیا چنین عقد و شرطی صحیح و نافذ است؟
در صحت و یا بطلان چنین شرطهایی میان مراجع اختلاف نظر وجود دارد، اما در هر صورت عقدی که چنین شرطی در آن شده باطل نیست.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنهای (مد ظله العالی):
شرط ارث نبردن باطل است و شرط نخواستن نفقه اشکال ندارد و در هر صورت عقد باطل نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
شرط ارث نبردن صحیح نیست ولی شرط نفقه ندادن صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
شرط عدم مطالبه ارث و یا اسقاط و عدم مطالبه نفقه مانعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. ارث را نمیتوان ساقط نمود و چنین شرطی صحیح نیست.
2. این شرط اشکال دارد، ولی زن میتواند نفقه خود را به او ببخشد.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
شرط مذکور فاسد است ولی عقد صحیح است. [1] . استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنهای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.
- [آیت الله بهجت] زن ضمن عقد نکاح شرط می کند که شوهر هیچ گونه استمتاعی از او نبرد. آیا این شرط خلاف مقتضای عقد است یا صحیح و نافذ است؟
- [آیت الله بهجت] در عقد ازدواج موقّت، آیا شرط نفقه نافذ است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در عقد دائم می توان شرط کرد زوجه از زوج ارث نبرد یا در عقد موقت شرط ارث کند که زوج و زوجه از هم ارث ببرند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مردی نفقه ی همسرش را نپردازد، آیا زن موظّف به تمکین است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در عقد دائم شرط کند که ارث نبرد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در عقد دائم شرط کند که ارث نبرد چه حکمی دارد؟
- [سایر] چنانچه مردی نفقه همسرش را ندهد و یا از آن کم بگذارد، زن چگونه میتواند نفقه خود را از او استیفا نماید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در نکاح منقطع آیا شرط توارث یا ارث بردن از یک طرف فقط صحیح و نافذ است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا شرط عدم پرداخت نفقه در زمان عقد یا بعد از آن صحیح است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] آیا زن در عقد موقت نفقه دارد و یا بعد از فوت شوهر از او ارث میبرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهر بیرون نبرد و مرد هم قبول کند، نباید زن را از آن شهر بیرون ببرد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد و مرد هم قبول کند نباید زن را از آن شهر بیرون ببرد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهر بیرون نبرد و مرد هم قبول کند ؛ نباید زن را از آن شهر بیرون ببرد .
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد و مرد هم قبول کند، نباید زن را از آن شهر بیرون ببرد.
- [آیت الله بروجردی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد و مرد هم قبول کند، نباید زن را از آن شهر بیرون ببرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن در ضمن عقد با شوهر شرطی کند نظیر اینکه با او نزدیکی نکند، یا او را از شهر خودش بیرون نبرد، یا زن دیگری نگیرد یا بعد از مرگ او مقدار معیّنی از سرمایه مرد مال زن باشد و مانند اینها و مرد قبول کند، باید به آن شرط عمل کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] زن و شوهری که به ازدواج موقّت به عقد هم درآمدهاند از یکدیگر ارث نمیبرند، مگر در ضمن عقد ازدواج موقّت شرط ارث بردن شده باشد که هر کدام که چنین شرطی برای او شده، همچون زن و شوهر دائمی ارث میبرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد و مرد هم قبول کند، نباید زن را از آن شهر بدون رضایت او بیرون ببرد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد ، و مرد هم قبول کند ، نباید زن را بدون رضایتش از آن شهر بیرون ببرد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن در عقد با مرد شرط کند که او را از شهری بیرون نبرد و مرد هم قبول کند، نباید زن را از آن شهر بدون رضایت او بیرون ببرد.